Hrvati vs Srbi

Jesu li svi štokavci srbi?

• Da

glasova: 13 52,0%
  • Ne

glasova: 10 40,0%
  • Ne znam/rezultati

glasova: 2 8,0%

• Ukupno glasova
    25
@Ovi jedan
Nisam mislio da se Vlaji koji žive i rođeni su npr. u Splitu preseravaju sa bia i tia, to je uticaj sredine u kojoj su rođeni i odrasli i normalno da će tako govoriti. Nego oni Vlaji koji žive u Imotskom ili Drnišu a govore tia, bia, radia, oni se preseravaju.

@Ovi jedan
Nisam mislio da se Vlaji koji žive i rođeni su npr. u Splitu preseravaju sa bia i tia, to je uticaj sredine u kojoj su rođeni i odrasli i normalno da će tako govoriti. Nego oni Vlaji koji žive u Imotskom ili Drnišu a govore tia, bia, radia, oni se preseravaju.
Evo ti narodnih poslovica s tin A na kraju
Screenshot_20251018-092951_Chrome.jpg

Imoćani govore bia tia činia
Imoćanin sa HercegBosne kaže drugačije. Veli da govore TIJO, BIJO, ČINIJO, čak je rekao da mu oblici tia/bia paraju uši i zvuče feminizirano. Ako nađem taj post odmah stavljam link. To sam vidio prije par godina, pa sad je teško naći ali potražiću. Zapamtio sam da taj forumaš Imoćanin na HB ima nik Škutor Mate.

Imoćanin sa HercegBosne kaže drugačije. Veli da govore TIJO, BIJO, ČINIJO, čak je rekao da mu oblici tia/bia paraju uši i zvuče feminizirano. Ako nađem taj post odmah stavljam link. To sam vidio prije par godina, pa sad je teško naći ali potražiću. Zapamtio sam da taj forumaš Imoćanin na HB ima nik Škutor Mate.
Isto herceg bosna forum
Screenshot_20251018-093933_Chrome.jpg

@Ovi jedan
Krivo sam te svatia, a da budem iskren nemam pojma kako danas pričaju mladi Imoćani ili Drnišani jer ne idem za tim, al mislim da im je osta taj završetak na O(radio, učio, govorio..). Iako me ne čudi da postoje neki koji su pod utjecajem većine s priobalja počeli koristit to A na kraju(radia, učia, govoria..), a sve iz razloga jer su kontakti s obalom puno češći/izraženiji nego je bilo za vrime njihovih baba i dida. Da ne govorim koliko je i ovo čudo od interneta prominilo puno toga pa je danas ljudima u zaleđu taj govor s obale posta znatno bliži, a sigurno ima još razloga zašto se taj govor sa završekom na A ustalia kod mlađe populacije u zaleđu.

Pa vidi samo u Zagrebu koliko danas imaš engleskih riči, fraza i izraza koje se koriste u svakodnevnom govoru šta je meni porazno, al samo govori koliko se toga prominilo otkako je svit posta globalno selo.

Krivo sam te svatia, a da budem iskren nemam pojma kako danas pričaju mladi Imoćani ili Drnišani jer ne idem za tim, al mislim da im je osta taj završetak na O(radio, učio, govorio..). Iako me ne čudi da postoje neki koji su pod utjecajem većine s priobalja počeli koristit to A na kraju(radia, učia, govoria..), a sve iz razloga jer su kontakti s obalom puno češći/izraženiji nego je bilo za vrime njihovih baba i dida. Da ne govorim koliko je i ovo čudo od interneta prominilo puno toga pa je danas ljudima u zaleđu taj govor s obale posta znatno bliži, a sigurno ima još razloga zašto se taj govor sa završekom na A ustalia kod mlađe populacije u zaleđu.

Pa vidi samo u Zagrebu koliko danas imaš engleskih riči, fraza i izraza koje se koriste u svakodnevnom govoru šta je meni porazno, al samo govori koliko se toga prominilo otkako je svit posta globalno selo.
Ne lupajte obojica kad ne znate
Oduvik govorimo to a na kraju
Mozda ima par rici izuzetaka tip ja nikad ne kazen ka nego ko, ali to su anomalije
Cak san posla slike s foruma i clanaka koje potvrduju to

Nije,reka si da je to a na kraju umjetno dodano
I pokaza san ti da na zapadu imotske krajine govore svaki put to a na kraju, a na istoku u rijetkim slucajevima.
Kad vidim šta sve pišeš po Krsti o govoru ZH stičem utisak da pričate čakavski, a u realnosti nemate ni Č od čakavice. :)

Ajde javi ljudima iz one drniške klape da su se zeznuli za TIJO i BIJO, da su trebali reći tia i bia. Jerbo ti bolje znadeš kako su govorili njihovi preci nego sami oni. :rotf:

Ne lupajte obojica kad ne znate
Oduvik govorimo to a na kraju
Mozda ima par rici izuzetaka tip ja nikad ne kazen ka nego ko, ali to su anomalije
Cak san posla slike s foruma i clanaka koje potvrduju to
Govorim da ne znam točno, al u zaleđu se može čut to O na kraju samo šta ja ne idem za tim toliko i ne seciram kako koje selo ili misto govore. Pa za mater rođenu sam falia kako priča šta iman više reć na tu temu nakon toga :D

Inače naši stariji su govorili bija, radija, govorija dok je u nas mlađih generacija to J "nestalo" pa se više može čut ili pročitat bia, radia, govoria iako su to po meni razlike u nijansama.

Kad vidim šta sve pišeš po Krsti o govoru ZH stičem utisak da pričate čakavski, a u realnosti nemate ni Č od čakavice. :)
Reka san da pričamo šćakavski, a vi štokavski
Kad vas covik cuje reka bi da je cakavski blizi ruskon nego nama ali dobro, propaganda cini cuda
Govorimo šta ne ča al zato govorimo šćap
Ne govorimo gredu al zato govorimo sa šćapovin
GOvorimo ikavicu al govorimo i lj
Ne govorimo h al govorimo moliN vidiN

Govorim da ne znam točno, al u zaleđu se može čut to O na kraju samo šta ja ne idem za tim toliko i ne seciram kako koje selo ili misto govore. Pa za mater rođenu sam falia kako priča šta iman više reć na tu temu nakon toga :D

Inače naši stariji su govorili bija, radija, govorija dok je u nas mlađih generacija to J "nestalo" pa se više može čut ili pročitat bia, radia, govoria iako su to po meni razlike u nijansama.
U nas je bilo i čujo i čuja
Drinovčani govore čuja a sovićani čujo koliko se sićan

Scakavica je prijelaz iz cakavskog u stokavski
sluzbeno je zapadna stokavica al tvrdit da je stokavica homogena znaci negiranja naseg hrvatstva. Tada ispada da smo potpuno izolirani od cakavaca i kajkavaca,da nema prijelaznih govora
Šćakavizam je arhaizam u okviru štokavice, a ne prelaz ka čakavici. Svi štokavci su nekad bili i šćakavci. Kod velike većine štokavaca šćakavizam se vremenom izgubio, a kod manjine je opstao do nedavno. Najupečatljivije štokavsko-šćakavsko područje (u kome se šćakavizam najbolje očuvao do 20-og vjeka) je srednja Bosna, nije zapadna Hercegovina.

Šćakavizam je arhaizam u okviru štokavice
Nije arhaizam ako se još uvik koristi
Svi štokavci su nekad bili i šćakavci
Dokaz
Kod velike većine štokavaca šćakavizam se vremenom izgubio
Zbog cega?

kod manjine je opstao do nedavno.
1/3 nije manjina
Najupečatljivije štokavsko-šćakavsko područje (u kome se šćakavizam najbolje očuvao do 20-og vjeka) je srednja Bosna, nije zapadna Hercegovina.
Nije jer puno slicnije pricaju stokavcima
Ja bi reka dalmatinska zagora

Dokaz

Zbog cega?

1/3 nije manjina

Zapadno od Cetine su štakavci, istočno od Cetine su šćakavci. Zapadna Hercegovina je štakavska, osim Čitluka, koji je šćakavski, i Gruda, koje su mješovite po tom pitanju.
Štokavci iz Makarske su šćakavci, a iz Splita, Zadra i Šibenika štakavci.

Zapadno od Cetine su štakavci, istočno od Cetine su šćakavci. Zapadna Hercegovina je štakavska, osim Čitluka, koji je šćakavski, i Gruda, koje su mješovite po tom pitanju.
Štokavci iz Makarske su šćakavci, a iz Splita, Zadra i Šibenika štakavci.
Ona drniška klapa pjeva BIJO, TIJO, BOLJA i VOLJA, a ne bia, tia, boja i voja. Znadem vrlo dobro da većina katolika iz Zagore govori BIJO i TIJO, a svi govore BOLJA i VOLJA. Bia i tia govore uglavnom Primorci/Boduli, a boja i voja isključivo oni. @Škutor Kićo glumi nekakvog primorskog Dalmatinca i kvazi čakavca.

Svi Sloveni su nekad bili šćakavci, a danas ih malo ima takvih. Zato što se šćakavizam izgubio kod većina. Poljski jezik je ostao izrazito šćakavski.

Tako kažu lingvisti.

Jezik/govor se mjenja. Nema konkretnog odgovora. Isto kao što nema ni odgovora zašto su slovenski narodi prestali izgovarati glas jat i počeli umetati E, I, JE ili IJE umjesto istog.

1/3 nije manjina

Najviše šćakavskih toponima ima u srednjoj Bosni.

Back