Hrvati vs Srbi

Jesu li svi štokavci srbi?

• Da

glasova: 13 52,0%
  • Ne

glasova: 10 40,0%
  • Ne znam/rezultati

glasova: 2 8,0%

• Ukupno glasova
    25
Meni je ovo šta je prosječnom Srbinu stara čakavica ili kajkavica, znači drugi svemir. Meni je ovo neki miks bugarskog i makedonskog i doslovno jednu rič ne razumin :np:
Po Srbima vrijedi sljedeće, od tri torlačka;
*prizrensko-južnomoravski su u Srbiji (onoj užoj kneževskoj iz 1878., bez Kosova) većinom doseljenici s juga, iz vardarske Makedonije
*timočko-lužnički su šopački, to su domoroci, tako se govori oko bugarske Sofije
*svrljičko-zapljanski je maleni prijelazni dijalekt

Razlika je (između ostalog) i u padežima.
Prizrensko-južnomoravski ima i akuzativ (uz nominativ i vokativ).
Timočko-lužnički ima samo nominativ (uz vokativ).
Svrljičko-zapljanski ima prijelazne vrijednosti, nekad vokativ, nekad ne.

Od kada su Latini vlaškog porekla, a ijekavski degeneriku?
Jedini govornici latinskog jezika u krugu od par stotina km od Pirota su bili Vlasi (Rumuni, Cincari, Meglenovlasi i dr), doduše govornici vulgarnog latinskog ali ipak verzije latinskog. Latinizam orata u Pirotu sigurno nije nasljeđe Francuza, Italijana ili Španaca.

Ijekavica je srpskija od ekavice koja često zvuči feminizirano odronu jedan!

Jedini govornici latinskog jezika u krugu od par stotina km od Pirota su bili Vlasi (Rumuni, Cincari, Meglenovlasi i dr), doduše govornici vulgarnog latinskog ali ipak verzije latinskog. Latinizam orata u Pirotu sigurno nije nasljeđe Francuza, Italijana ili Španaca.

Ekavica zvuči feminizirano???? Buahahaha

Ovo dolazi od još jednog iskompleksiranog i poremećenog ijekavskog mitomana

@Ovi jedan @Škutor Kićo
Gosn @Povijest ima patološku mržnju prema Vlasima, a malo manju prema Srbima koji nisu ekavci. Sva srpska epska poezija je na ijekavici. Ijekavica je ultra srpska, nastala u jezgri srpske srednjevjekovne države. S druge strane ekavicu imaju razni - zapadni Bugari, Makedonci, kajkavci, Slovenci, Rusi itd. Ijekavica je srpski unikat. To što je spletom istorijskih okolnosti ekavica preovladala u Srbiji je ne čini srpskijom od ijekavice.

@Ovi jedan @Škutor Kićo
Gosn @Povijest ima patološku mržnju prema Vlasima, a malo manju prema Srbima koji nisu ekavci. Sva srpska epska poezija je na ijekavici. Ijekavica je ultra srpska, nastala u jezgri srpske srednjevjekovne države. S druge strane ekavicu imaju razni - zapadni Bugari, Makedonci, kajkavci, Slovenci, Rusi itd. Ijekavica je srpski unikat. To što je spletom istorijskih okolnosti ekavica preovladala u Srbiji je ne čini srpskijom od ijekavice.
Prvi rjecnik 1818 je napisan na ijekavici

@Ovi jedan @Škutor Kićo
Ja ga ne doživljavam već duže vrimena jer sve šta napiše nema veze s mozgom. Daleko najdosadniji lik na pdf-u i reka bi da si u pravu jer baš djeluje iskompleksirano.

Obrenovići su najvjerovatnije starinom iz Bratonožića. Smatra se da je predak od Miloša Obrenovića koji bio pop i isto se zvao Miloš došao u Rošce (zapadna Srbija) iz Bratonožića krajem 17-og vjeka.
Svi iz crne gore i hercegovine
Nije mi jasno kako je to moguce?
Morala je srbija, kosovo,bosna...imat neko stanovnistvo. Nije sigurno bila pusta do dolaska crnogoraca i hercegovaca

Svi iz crne gore i hercegovine
Nije mi jasno kako je to moguce?
Morala je srbija, kosovo,bosna...imat neko stanovnistvo. Nije sigurno bila pusta do dolaska crnogoraca i hercegovaca
Veliki dio današnje Srbije je ostao pust ili polu pust nakon silnih ratova i seoba u prošlosti. Kasnije su ti krajevi doživili demografsku obnovu doseljavanjem iz Crne Gore, Hercegovine itd. Pogledaj ovo https://kovacevicantikviteti.blogspot.com/2012/05/sumadija-zemlja-doseljenika.html?m=1

Back