Jeste, a o Hrvatskoj demokratiji nismo pisali, jer tako nešto nije postojalo pre Kraljevine Jugoslavije.
Aha, znači i sam priznaješ da u Hrvatskoj do 1920. nikad nije bilo ničega što je ni približno ličilo na demokratiju. To sam i govorio sve vreme; hvala i doviđenja.
Znači u to vrijeme ništa što je sličilo na demokratiju nije bilo u Engleskoj,Švedskoj ili Švicarskoj?
Znaš li kada je kod njih uvedeno opće pravo glasa?
Jesi li ti nepismen ili glup? Vjerovatno bi oni što pohađaju školu po posebnim potrebama do sada shvatili.
Hrvatski sabor je 1917 donio odluku o općem pravu glasa za hrvatski sabor,hrvatski sabor je u to vrijeme odlučivao o unutarnjim poslovima,sudstvu,školstvu,vjerskim pitanjima.
- - - - - - - - - -
Je l neko rekao da jesmo ?
Mada, kad bih hrvatsku maštu primenjivao još bi tvrdili da smo mi vladali turcima.
Ugnjeteni Srbi su povremeno zaista i vladali turskim carstvom jer su neke glavne vojskovođe i sultani bili Srbi a srpski jezik je bio jedan 4 službena jezika Otomanske imperije.
S druge strane, Hrvati u austrougarskoj "demokraciji" ne da nisu vladali Austrijom nego nisu vladali ni Pičkovcem u nezavisnoj Hrvatskoj a kao što tvoj zemljak reče - niste smeli ni hrvatski da govorite.
Ne može osim u jednom - Hrvati i Srbi su bili roblje ( kako god da pogledaš). Ali je razlika među nama što su Srbi svoje ugnjetače mrzeli a Slovene zvali braćom, dok je kod Hrvata sve suprotno i izvitopireno.
Što, možda hoćeš da kažeš da je hrvatska ( osim što je bila nezavisna) bila i razvijena industrijska zemlja ?
![]()
Nego, da mi nemamo problem u prevođenju možda?
Mislim, možda ti kad spominješ tu hrvatsku nezavisnost ti u stvari ne misliš na slobodu Hrvata nego da od njih ništa nije zavisilo pa su bili ne-zavisni ?![]()
Da još jednom razbijemo srpsku mitomaniju.Što ovde nije istina,to jest što je mitomanija?
Pretpostavljam da znaš da ban Josip Jelačić ima izuzetno negativnu ulogu u mađarskoj historiografiji. Smatraju ga prvoborcem protiv njihove revolucije 1848.A Hrvati otkrivaju spomenik banu Jelačiću na glavnom trgu u Zagrebu 16.12.1866.Sa mačom okrenutim prema sjeveru,Mađarskoj..
I stajao je tamo čitavo vrijeme trajanja Monarhije sve do njezina kraja,uklonjen je od strane komunista tek nakon WW2.
Interesantno, veliki neprijatelj Mađara imao je glavni spomenik u ZG, u Hrvatskoj koja je potpadala pod Mađare.
2 godine nakon otkrivanja spomenika,1868., hrvatski jezik postaje službenim jezikom u Hrvatskoj,Slavoniji i Dalmaciji. Pa je tako i u Zemunu službeni jezik bio hrvatski.
Hrvatska je bila kraljevina unutar Habsburgove monarhije.
Ona je sama po sebi bila širi pojam od kraljevine.
Hrvatska nije bila Austrija, znalo se gdje je Austrija, znalo se gdje je Ugarska,tako se znalo i gdje je HR.
Valjda su Madžari bili porobljeni tada, jer je vladar bio njemačke krvi,Habsburg?
Pa su isti ti Madžari bili porobljeni i kad je Anžuvinac bio na vlasti, a nitko ugarske krvi,
pa su bili porobljeni i kad je Žigumnd Luksemburški bio vladar, ni on nije bio ugarske krvi,
a nisu ni Jagelovići.
Vidiš ti te Madžare, otkad je umro zadnji Arpadović 1301.g. i oni su porobljeni jer nemaju vladara narodne krvi.
Arpadovići su se krunili hravtskom krunom, prvi je to napravio Koloman u Biogradu. Po tome je očito da je HR zasebna kraljevina, države nisu jedinstvene, ujedinjuje ih tek osoba kralja.
Hrvati Arpadovićima ni porez nisu plaćali.
Tako su valjada i Rusi porobljeni kad im je došla Katarina Velika.
Pa Engleska kad im je Nijemac postao kralj,
pa isto i za Bugare kad su primili njemačku dinastiju.
Ne priča se u hrvatskom saboru ugarski, već samo latinski, a kasnije hrvatski.
U ugarskom saboru se također pričalo latinski.
A ono što je vama najteže shvatit da je taj suživot trajao od 1102.g. do 19.st. kad je doista i bilo problem a zbog natezanja s ugarskim nacionalizmom, ali to 19.st. je kratko razdoblje, zanemarivo.
Problemi koji su postojali u 19.st. nisu postojali ni u jednom stoljeću prije, zato su Hrvati tek u 19.st. postajali sve više i više nezadovoljni.
Prije toga motiv nisu imali.
Hrvatsko plemstvo je za Arpadovića bilo nedirnuto, živjeli su potpuno neovisni od kraljeve vlasti, odnosno, on im je potvrdio sve što su željeli.
Tek dolaskom Anžuvinaca koje su instalirali Šubići Bribirski, kralj ima ambiciju ojačati svoj položaj i nastoji slomiti hrvatsko plemstvo, uspio je ograničiti moć Šubića, ali ne i sve što je htio. nakon toga dolaze Turci i svi imaju pametnija posla.
Nema govora o tome da bi Hrvati bili nekome potčinjeni ili robovali nekome.
Šubići su bili potpuna vlast nad oko 50 000 km2 u svoje doba.Kovali su svoj novac.
Mi nikakvih problem a nemamo ni s Ugrima ni s Austrijom do 19.st. kad su se raspirili nacionalizmi, prvenstveno ugarski. Tek tad se pojavljuje potreba da nešto mijenjamo. Prije ne.