Hotel Bristol ponovo blista

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
337.787
Clipbristol.jpg


Hotel Bristol je delo arhitekte Nikole Nestorovića. Građen je od 1910. do 1912. godine. U njemu su odsedali članovi porodice Rokfeler, Tito, šahista Gari Kasparov. Četiri decenije je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ali poslednjih godina zdanje je bilo daleko od reprezentativnog. Ovih dana restauratori mu vraćaju stari sjaj.

Radnici i mašine su i dalje u Hotelu Bristol, ali skele su skinute i već sada može da se vidi kako je restaurirana fasada, što je bio možda i najteži zadatak.
U timu stručnjaka bilo je 16 diplomiranih vajara, slikara i profesora primenjenog vajarstva.

Osnovni zadatak restauratora bio je da se originalna fasadna arhitektura sačuva i da se, u meri u kojoj je to moguće, vrati u prvobitno stanje. Od pet likorezaca, stručnjaka za ukrase na fasadi, koliko ih ima u Srbiji, troje je radilo na Bristolu.

Restauriran je i kamen na stepenicama, ograda i rukohvati, ugrađena je nova stolarija po uzoru na originalnu. U atrijumu hotela planirana je biblioteka sa kaminom, u podrumu spa centar. Kada bude otvorio svoja vrata, gostima će na raspolaganju biti 143 luksuzno opremljene sobe na četiri nivoa i restoran na krovu. Ceo krov je urađen po uzoru na stari, zamenjen je kompletno, ali je sam izgled ostao isti. To je biber crep, imamo sada i spoj nečeg novog a to je taj klizni krov koji će pružiti pogled na reku
1686218711-Hotel-Bristol-750x422.jpg
 
Видећу неком приликом... Ако будем нашао неки добар угао за фотографисање, да усликам зграду задруге и хотел Бристол - са силним безредним солитерчинама у позадини.
 

Back
Top