Ode i Jugoslavija, hotel mislim

prvepruge

Ističe se
Poruka
2.238
Više od pola veka, hotel "Jugoslavija" bio je sinonim za luksuz i prestiž, svedočeći o vremenu kada su u Beograd dolazili svetski predsednici, kraljice i zvezde. Sada, ovaj nekadašnji ponos Jugoslavije, sa monumentalnim lusterima i istorijskim apartmanima, zauvek zatvara vrata. Početak rušenja zakazan za 31. avgust.
1000004069.jpg

Obišli smo legendarnu zgradu hotela "Jugoslavija" u Bulevaru Nikole Tesle broj tri, tokom njenog poslednjeg dana rada, a koji je nekada bio najveći i najmoderniji hotel u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Balkanu, završivši čak i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Najveći i najmoderniji hotel tog vremena​

Kada je izgrađen, hotel "Jugoslavija" bio je najveći i najmoderniji hotel u bivšoj Jugoslaviji, sa površinom od 50.000 metara kvadratnih, osam spratova i pratećim zgradama, 1.500 prostorija, 1.100 ležaja u 200 jednokrevetnih, 400 dvokrevetnih soba i 23 apartmana, restoranom sa 600 mesta i manjim restoranom sa 200 mesta i svim pratećim sadržajima.

Kako izgleda danas​

Iako je sada već zvanično zatvoren, hotelsko osoblje koje smo sreli dok je radio, i dalje je ponosno na to što su ovde zaposleni, sa zadovoljstvom i setom su našu ekipu "Blica" proveli kroz hotel i otkrili nam tajne koje kriju njegove zidine.
Link na fotografije unutrasnjosti danas OVDE-----+

Nova era "stare Jugoslavije"​

Hotel je zatvoren za posetioce 2006. godine, pa otvoren krajem 2013, ali u daleko manjem kapacitetu. Tada su u rad puštene 104 sobe na dunavskoj strani na trećem, četvrtom i šestom spratu i važio je za jedan od najpovoljnijih hotela u Beogradu u kategoriji hotela sa tri zvezdice.
Takođe poseduje sedam restorana, frizersko-kozmetički salon, prodavnice, i oko 100 kancelarija. U okviru kompleksa nalazi se i kazino, veliki parking, auto-perionica, tehnički pregled i još mnogo atraktivnih sadržaja. Svi oni će uskoro dobiti novi izgled, jer je podsetimo, hotel "Jugoslavija" prodat krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18 milijardi dinara, odnosno oko 27,1 miliona evra.

Kompleks sa hotelom, dve kule i marinom​

- To je projekat koji će značiti i za Zemun, ali i sam Beograd. Govorimo o dve kule, jedna je stambena, druga poslovna. Hotel "Jugoslavija" biće simbol i Beograda i Zemuna, ukratko - naveo je ranije Predrag Petrović marketing direktor MV Invest projekat hotel "Jugoslavija", na panelu "Gradnja u Srbiji: Projekti koji su menjali tržište".

LINK na pun tekst u novinama -------
*************"**"*********************

Sta za mene to licno znaci? Sledece godine kad budem dosao u Beograd nece biti hotela koji sam od svog najranijeg detinjstva gledao tu, na obali Dunava, odlazi i deo mojih lepih uspomena... eh, zivote.

Za mene je hotel jugoslavija divan primer saradnje Skupstine Jugoslavije i hotela , bezbednost na nivou , obezbediti gostima iz sveta bezbednost i pogled i sve uz uslugu nemaltretiranja Beogradjana plus stalni sastanci u skupstini Jugoslavije...

To retko gde ima na svetu , da je bezbednost i luksus spojen i politika....
Ali zacudo, Srbi tu ne vide nista vredno , njima je vrednije kad dolazi neko da blokiraju ceo grad da se cuje dosli nam kinezi nemci , nemoz da prdnes u BG , a kod koga su dosli , naravno odmah Vucic , dosli kod Vucica....trt mrt...

Ja volim kad radim posao da ne mora nista da se zna....ko treba bice pozvan, ko ne treba , nek uziva....
Da je bilo potrebe, da su ovakvi bili ljudi , moglo je da se spoji , Skupstina, BIA ona je tu odmah preko puta, hotel jugoslavija i umeste energoprojekta, jedan veliki 20 spratni zatvor.......Gde ces bolje...BIA , zatvor, jugoslavija, i SFRJ palata...., plus dunav, i cipelice....
Eto i za srpske nacionaliste...oni bi se usrali bez zatvora...i BIA

Poslednja izmena:
Za mene je hotel jugoslavija divan primer saradnje Skupstine Jugoslavije i hotela , bezbednost na nivou , obezbediti gostima iz sveta bezbednost i pogled i sve uz uslugu nemaltretiranja Beogradjana plus stalni sastanci u skupstini Jugoslavije...

To retko gde ima na svetu , da je bezbednost i luksus spojen i politika....
Ali zacudo, Srbi tu ne vide nista vredno , njima je vrednije kad dolazi neko da blokiraju ceo grad da se cuje dosli nam kinezi nemci , nemoz da prdnes u BG , a kod koga su dosli , naravno odmah Vucic , dosli kod Vucica....trt mrt...

Ja volim kad radim posao da ne mora nista da se zna....ko treba bice pozvan, ko ne treba , nek uziva....
Pa vec brat bratu 40-45 godina tu shefovi drzava i mega zvezde ne dolaze u hotel Jugoslaviju nego u Interkontinental (izgradjen kad i Sava centar za konferenciju OEBSa). Hotel Jugoslavija je bio pojam '70-tih, tad je tamo odlazila politicka elita.

Pa vec brat bratu 40-45 godina tu shefovi drzava i mega zvezde ne dolaze u hotel Jugoslaviju nego u Interkontinental (izgradjen kad i Sava centar za konferenciju OEBSa). Hotel Jugoslavija je bio pojam '70-tih, tad je tamo odlazila politicka elita.
Tacno , onog trenutka kad je unistena SFRJ , tog trenutka je prestao znacaj prolaza izmedju skupstine SFRJ i Jugoslavije, kao i saobracajni prolaz izmedju njih..

To je 1981 dakle od te godine Jugoslavija kao hotel nema svrhu jer palata SFRJ nema svrhu , tj radi SIV 3, SIV 4 , ali nema svrhu..

Tacno , onog trenutka kad je unistena SFRJ , tog trenutka je prestao znacaj prolaza izmedju skupstine SFRJ i Jugoslavije, kao i saobracajni prolaz izmedju njih..

To je 1981 dakle od te godine Jugoslavija kao hotel nema svrhu jer palata SFRJ nema svrhu , tj radi SIV 3, SIV 4 , ali nema svrhu..
Pa nije on izgubio svrhu, radio je on i '90-tih sankcionisanih ali je izgradnjom prvo Interkontinentala i zatim Hayatta izgubio na prestizu.

Uzgred, ulica u kojoj se nalazi tri puta je menjala ime za ono godina koliko ja pamtim. Kao dete i mladji omladinac sam tamo prelazio Beogradski put, a negde krajem 70-tih (moracete da vidite na googleu kad tacno) je promenjen naziv u Bul. E.Kardelja. Sa propascu SFRJ i bratstva i jedinstva imamo danasnji naziv, Bul.N.Tesle. Nadam se da nece nikome smetati u nekoj daljoj buducnosti.

Radio je za krimose nije za ono za sta je projektovan...
Pa niko pri projektovanju nije dobio projektni zadatak "radimo hotel za shefove drzava i za UDBU". Kao i svaki novi i luksuzni hotel gradjen je i sa tkz predsednickim aparmanima za politicare i zvezde show biznisa.

Inace, ako ne znas, projektovanje hotela je otpocelo1947 po projektu hrvatskih arhitekata u modernistickom stilu a po smernicam urbaniste Dobrovica koji je i osmislio uredjenje Novog Beograda. Zavrsen je tek 22 godine kasnije, zbog manjka novca. Prvobitno ime tog hotela je bilo Beograd, kasnije je promenjeno zbog bratstva i jedinstva.

Palata SIVa je projektovana nesto kasnije u toku te 1947, u modernisticko korbizijanskom monumentalnom stilu, takodje od hrvatskih arhitekata a zavrsena je za konferenciju nesvrstanih 1961. Znaci, ideja i projekat reprezentativnog hotela Beograd su dosli nesto ranije nego zgrada SIVa, te tvoja prica ne pije vodu.

Poslednja izmena:
Šteta da bas sve moraju rušiti a ništa nemogu iskoristiti da ostane kao uspomena

Makar da u novom planu ima detalja koji su preuzeli i uklopili u novi plan

Jok već sve srusiti kao da nikad nije postajao i graditi nešto novo i goFna upustati u dunav jer nema kanalizacije

Fuj
I meni nije jasno da se nista ne moze obnoviti i rekonstruisati,nego samo rusiti.
Ako vec zgrada ima neku istoriju zasto je rusiti.
Hotel Jugoslavija je predstavnik jedne epohe i kao takav je trebalo da ostane,samo da se rekonstruise.Sigurno je i jeftinija obnova,nego gradnja iz temelja.

Ту је некада била железничка станица Земун.
Sama zgrada stanice je bila 100m uzvodno ka Zemunu ( ja se jos secam te zgrade kroz maglu). Na mestu hotela su bili magacini i ranzirne sine ( sve to je bilo na nasipu od tucanika) a pruga je dalje ka Beogradu isla izmedju danasnjeg YU biznis centra i SIVa pa pored kineskog zida i 6 kaplara, Sava centra ka starom zeleznickom mostu i preko Save.

Inace moj nick na ovom forumu ima veze sa tom prugom, to je prva pruga iz Austrougarske na Balkan, u Srbiju pa dalje u Istanbul i kasnije drugi krak u Atinu. 1883 godina. Postoji i ulica u Zemunu kojom je ta pruga dolazila iz gornjeg grada dole na stanicu pored Dunava.

Pa niko pri projektovanju nije dobio projektni zadatak "radimo hotel za shefove drzava i za UDBU". Kao i svaki novi i luksuzni hotel gradjen je i sa tkz predsednickim aparmanima za politicare i zvezde show biznisa.

Inace, ako ne znas, projektovanje hotela je otpocelo1947 po projektu hrvatskih arhitekata u modernistickom stilu a po smernicam urbaniste Dobrovica koji je i osmislio uredjenje Novog Beograda. Zavrsen je tek 22 godine kasnije, zbog manjka novca. Prvobitno ime tog hotela je bilo Beograd, kasnije je promenjeno zbog bratstva i jedinstva.

Palata SIVa je projektovana nesto kasnije u toku te 1947, u modernisticko korbizijanskom monumentalnom stilu, takodje od hrvatskih arhitekata a zavrsena je za konferenciju nesvrstanih 1961. Znaci, ideja i projekat reprezentativnog hotela Beograd su dosli nesto ranije nego zgrada SIVa, te tvoja prica ne pije vodu.
Jesi ti siguran da to nije bilo povezano....ono sto ja znam, ideja da se obezbedi povezanost skupstine i hotela je postojala od pocetka....to sto je par meseci razlike izmedju pocetka ovog i onog je totalno nebitno , info su mi sa totalno druge strane....

Back