Ode i Jugoslavija, hotel mislim

Više od pola veka, hotel "Jugoslavija" bio je sinonim za luksuz i prestiž, svedočeći o vremenu kada su u Beograd dolazili svetski predsednici, kraljice i zvezde. Sada, ovaj nekadašnji ponos Jugoslavije, sa monumentalnim lusterima i istorijskim apartmanima, zauvek zatvara vrata. Početak rušenja zakazan za 31. avgust.
Pogledajte prilog 1598280

Obišli smo legendarnu zgradu hotela "Jugoslavija" u Bulevaru Nikole Tesle broj tri, tokom njenog poslednjeg dana rada, a koji je nekada bio najveći i najmoderniji hotel u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Balkanu, završivši čak i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Najveći i najmoderniji hotel tog vremena​

Kada je izgrađen, hotel "Jugoslavija" bio je najveći i najmoderniji hotel u bivšoj Jugoslaviji, sa površinom od 50.000 metara kvadratnih, osam spratova i pratećim zgradama, 1.500 prostorija, 1.100 ležaja u 200 jednokrevetnih, 400 dvokrevetnih soba i 23 apartmana, restoranom sa 600 mesta i manjim restoranom sa 200 mesta i svim pratećim sadržajima.

Kako izgleda danas​

Iako je sada već zvanično zatvoren, hotelsko osoblje koje smo sreli dok je radio, i dalje je ponosno na to što su ovde zaposleni, sa zadovoljstvom i setom su našu ekipu "Blica" proveli kroz hotel i otkrili nam tajne koje kriju njegove zidine.
Link na fotografije unutrasnjosti danas OVDE-----+

Nova era "stare Jugoslavije"​

Hotel je zatvoren za posetioce 2006. godine, pa otvoren krajem 2013, ali u daleko manjem kapacitetu. Tada su u rad puštene 104 sobe na dunavskoj strani na trećem, četvrtom i šestom spratu i važio je za jedan od najpovoljnijih hotela u Beogradu u kategoriji hotela sa tri zvezdice.
Takođe poseduje sedam restorana, frizersko-kozmetički salon, prodavnice, i oko 100 kancelarija. U okviru kompleksa nalazi se i kazino, veliki parking, auto-perionica, tehnički pregled i još mnogo atraktivnih sadržaja. Svi oni će uskoro dobiti novi izgled, jer je podsetimo, hotel "Jugoslavija" prodat krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18 milijardi dinara, odnosno oko 27,1 miliona evra.

Kompleks sa hotelom, dve kule i marinom​

- To je projekat koji će značiti i za Zemun, ali i sam Beograd. Govorimo o dve kule, jedna je stambena, druga poslovna. Hotel "Jugoslavija" biće simbol i Beograda i Zemuna, ukratko - naveo je ranije Predrag Petrović marketing direktor MV Invest projekat hotel "Jugoslavija", na panelu "Gradnja u Srbiji: Projekti koji su menjali tržište".

LINK na pun tekst u novinama -------
*************"**"*********************

Sta za mene to licno znaci? Sledece godine kad budem dosao u Beograd nece biti hotela koji sam od svog najranijeg detinjstva gledao tu, na obali Dunava, odlazi i deo mojih lepih uspomena... eh, zivote.

I u mom gradu postoje mesta koja zovemo nekim starim imenima... Baš sam sa komšinicom o tome neki dan diskutovala.
Nova su imena i nove namene, a mi koristimo još ta davna imena, kao 22.decembar ili Tekstil (u kom kupiš sve drugo osim tekstila), Proleter... izmenjao ime mnogo puta, tu se više ne šije, ali taxi služba zna još...
Tako će još neko vreme biti "kod Jugoslavije" u Beogradu, pa će generacijski zamreti konačno i ta Jugoslavija.

Sama zgrada stanice je bila 100m uzvodno ka Zemunu ( ja se jos secam te zgrade kroz maglu). Na mestu hotela su bili magacini i ranzirne sine ( sve to je bilo na nasipu od tucanika) a pruga je dalje ka Beogradu isla izmedju danasnjeg YU biznis centra i SIVa pa pored kineskog zida i 6 kaplara, Sava centra ka starom zeleznickom mostu i preko Save.
Austrougarska carina se nalazila u sadasnjim blokovima.

A u pravcu zemuna je pruga isla ka Bezanija selu i starom aerodromu
(danas Vojvodjanska).

I u mom gradu postoje mesta koja zovemo nekim starim imenima... Baš sam sa komšinicom o tome neki dan diskutovala.
Nova su imena i nove namene, a mi koristimo još ta davna imena, kao 22.decembar ili Tekstil (u kom kupiš sve drugo osim tekstila), Proleter... izmenjao ime mnogo puta, tu se više ne šije, ali taxi služba zna još...
Tako će još neko vreme biti "kod Jugoslavije" u Beogradu, pa će generacijski zamreti konačno i ta Jugoslavija.
Beckerchanka?

Naravno da je to normalno, rodjeni smo i odrasli u toj Jugoslaviji ma kakva bila ona pa je sasvim ocekivano da smo urezali u glave imena Proletera, Spartaka, Mitrosa, Pekabete, Yuhora, ul. Marsala Tita, Trga 29.novembra, 7.jula, Bul.Lenjina... pa eto, cak se i Zrenjanin odomacio u odnosu na Beckerek i valjda je jedini sacuvao taj novi partizanski naziv.

I dan danas ponekad kazem stare nazive ulica u gradu ( cesto mi izleti Bul.Lenjina, Bul.Revolucije, 29.novembra, Trg Marxa i Engelsa, 7.jula, Proleterskih brigada...) pa mi "cistunci" kazu "komunjaro, partizanchino, titoisto" a ja im na to kazem: "zao mi je jarani sto ne pamtim nazive od pre 1945 jer sam se rodio 2 decenije kasnije, za razliku od vas koji ste mladji od mene". Jedno vreme, tamo '80-tih je u BGD medju prazilukasima bila moda da koriste predratne nazive ulica i krajeva grada da bi istakli svoju vezu sa predratnim, nekomunistickim Beogradom odnosno da su im preci sa amebama osnovali taj grad. Jedan od najvecih prazilukasa koje sam upoznao, momak koji je bio sa Vrachara (baba i deda Licani sa decom u narucju su mu u oktobru 1944 sa puskama upali u salonski stan dok se jos pusio lesh prethodnog vlasnika) je napamet naucio predratne nazive beogradskih ulica i po beogradskom arhitektonskom fakultetu se razmetao svojim "poznavanjem" tog Beograda kao da je njegova porodica bila deo toga. Kazes mu da se nadjete u ul. Bozidara Adzihe a on zatrepce okicama: ko, koja je to ulica, koji joj je stari naziv... kao da je on rodjen i ziveo u vreme dok je ta ulica imala drugi naziv, taj stari koji trazi da mu kazes i posto ne znas da on ispadne stariji i vredniji Vrcharac/Beigradjanin nego ti... e jbt, i sad mi se povraca kad se setim toga lika.

Austrougarska carina se nalazila u sadasnjim blokovima.

A u pravcu zemuna je pruga isla ka Bezanija selu i starom aerodromu
(danas Vojvodjanska).
Pruga je sa zemunskog brega silazila kroz surduk (prosek) gde je sad dom penzionera na Bezanijskoj kosi ( sad je dole divlje cigansko naselje) pa preko ul.Tosinog bunara kod Kiler auta uz ulicu Jerneja Kopitara izlazila na krivinu Bul.Lenjina i Tvornicke, pa sadasnjom ulicim Prve pruge izlazila na Kej gde je sad spomenik na bivsoj zeleznickoj stanici.

Od proseka kod doma penzionera pruga je bila podignuta na visoki nasip jer je dole u vreme kad je gradjena (1881-83) bio mocvaran i poplavama podlozan teren. Ja se secam kroz maglu podvoznjaka ispid tog nasipa na ul.Tosin bunar i drugog na krivini Tvornicke i Bul.Lenjina. Ne secam se podvoznjaka ispod te pruge na danasnjem Bul.N.Tesle (tada Beogradski put), bio je jos jedan podvoznjak kod danasnje (jos)zgrade hotela Jugoslavija, ispod ta dva je pre rata isao tramvaj, posle trolejbus iz Beograda za Zemun.
Od 5 podvoznjaka kroz taj zeleznicki nasip u donjem Zemunu danas je opstao samo jedan, iz Zemuna ul.Radoja Dakica u ulicu Jerneja Kopitara na NBGD. Doduse i njega su obzidali i urusili u vreme Seseljevog divljanja Zemunom, tamo su nazidali divlje gradnje samo tako.

Aerodrom je bio dalje Tosinim bunarom, danas je tamo Airport city ali pre Vojvodjanske ul, mislim da je to Zemunska ul. Preko puta je bila kafana Nasa krila i istoimeni fudbalski klub (klub RV i PVO) koji je bio u top 5-6 klubova FNRJ. Postojao je krak pruge ka starom aerodromu ali putnicka i teretna pruga je od St.Pazove isla do sadasnje stanice Zemun (Gornji grad, na kraju Hercegivacke ul) i odatle se spustala kroz taj prosek ka Tosinom bunaru i dalje ka Dunavu.

Poslednja izmena:
Više od pola veka, hotel "Jugoslavija" bio je sinonim za luksuz i prestiž, svedočeći o vremenu kada su u Beograd dolazili svetski predsednici, kraljice i zvezde. Sada, ovaj nekadašnji ponos Jugoslavije, sa monumentalnim lusterima i istorijskim apartmanima, zauvek zatvara vrata. Početak rušenja zakazan za 31. avgust.
Pogledajte prilog 1598280

Obišli smo legendarnu zgradu hotela "Jugoslavija" u Bulevaru Nikole Tesle broj tri, tokom njenog poslednjeg dana rada, a koji je nekada bio najveći i najmoderniji hotel u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Balkanu, završivši čak i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Najveći i najmoderniji hotel tog vremena​

Kada je izgrađen, hotel "Jugoslavija" bio je najveći i najmoderniji hotel u bivšoj Jugoslaviji, sa površinom od 50.000 metara kvadratnih, osam spratova i pratećim zgradama, 1.500 prostorija, 1.100 ležaja u 200 jednokrevetnih, 400 dvokrevetnih soba i 23 apartmana, restoranom sa 600 mesta i manjim restoranom sa 200 mesta i svim pratećim sadržajima.

Kako izgleda danas​

Iako je sada već zvanično zatvoren, hotelsko osoblje koje smo sreli dok je radio, i dalje je ponosno na to što su ovde zaposleni, sa zadovoljstvom i setom su našu ekipu "Blica" proveli kroz hotel i otkrili nam tajne koje kriju njegove zidine.
Link na fotografije unutrasnjosti danas OVDE-----+

Nova era "stare Jugoslavije"​

Hotel je zatvoren za posetioce 2006. godine, pa otvoren krajem 2013, ali u daleko manjem kapacitetu. Tada su u rad puštene 104 sobe na dunavskoj strani na trećem, četvrtom i šestom spratu i važio je za jedan od najpovoljnijih hotela u Beogradu u kategoriji hotela sa tri zvezdice.
Takođe poseduje sedam restorana, frizersko-kozmetički salon, prodavnice, i oko 100 kancelarija. U okviru kompleksa nalazi se i kazino, veliki parking, auto-perionica, tehnički pregled i još mnogo atraktivnih sadržaja. Svi oni će uskoro dobiti novi izgled, jer je podsetimo, hotel "Jugoslavija" prodat krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18 milijardi dinara, odnosno oko 27,1 miliona evra.

Kompleks sa hotelom, dve kule i marinom​

- To je projekat koji će značiti i za Zemun, ali i sam Beograd. Govorimo o dve kule, jedna je stambena, druga poslovna. Hotel "Jugoslavija" biće simbol i Beograda i Zemuna, ukratko - naveo je ranije Predrag Petrović marketing direktor MV Invest projekat hotel "Jugoslavija", na panelu "Gradnja u Srbiji: Projekti koji su menjali tržište".

LINK na pun tekst u novinama -------
*************"**"*********************

Sta za mene to licno znaci? Sledece godine kad budem dosao u Beograd nece biti hotela koji sam od svog najranijeg detinjstva gledao tu, na obali Dunava, odlazi i deo mojih lepih uspomena... eh, zivote.

па снам гледо сам лајање на сзвезде ђе рекну идемо у отел југославија богдан диклоћ
важажило је за категорију готела! свеска хласа и сви шпанцски крањеви билу су у хотелу југославија, први хотел у србији на свету за време старе југославије је био хотел југославија
ал меми онај хол некамо вуче широко и духгачко

Sama zgrada stanice je bila 100m uzvodno ka Zemunu ( ja se jos secam te zgrade kroz maglu). Na mestu hotela su bili magacini i ranzirne sine ( sve to je bilo na nasipu od tucanika) a pruga je dalje ka Beogradu isla izmedju danasnjeg YU biznis centra i SIVa pa pored kineskog zida i 6 kaplara, Sava centra ka starom zeleznickom mostu i preko Save.

Inace moj nick na ovom forumu ima veze sa tom prugom, to je prva pruga iz Austrougarske na Balkan, u Srbiju pa dalje u Istanbul i kasnije drugi krak u Atinu. 1883 godina. Postoji i ulica u Zemunu kojom je ta pruga dolazila iz gornjeg grada dole na stanicu pored Dunava.
Ja tu živim, upravo se šetala.. Komšija 😊

Recimo, restoran Venecija je uspešno mldernizovan, prema meni. Ostali su isti detalji spolja, deluje i staro i novo, fensi čak. No ovde je pritisak da se naprave novi stanovi
Samo dodatni novoizgrađeni kvadrati donose novac, a to se renovacijom ne postize. Gradska ekipa preimenuje namenu zemljišta, dopusti 10x vise kvadrata na istoj parceli, kreditira ih banka sumnjivog porekla (čitaj stranacka), podele svi kintu negde u inostranstvu, a obican narod ostane po strani da se čudom cudi….razradjen metod već primenjen, sto da se menja dobitna kombinacija 😩

Taj hotel je odavno ruina i katastrofa. Samo je problem sto ovi danas kad prave novo, to retko kad bude nesto lepo, vec samo pranje para i kriminal.

Ali mi je malo i cudno i glupo to negodovanje danas sta god da se radi… ovaj hotel je i zasluzio da ga zameni nesto dobro.

Pruga je sa zemunskog brega silazila kroz surduk (prosek) gde je sad dom penzionera na Bezanijskoj kosi ( sad je dole divlje cigansko naselje) pa preko ul.Tosinog bunara kod Kiler auta uz ulicu Jerneja Kopitara izlazila na krivinu Bul.Lenjina i Tvornicke, pa sadasnjom ulicim Prve pruge izlazila na Kej gde je sad spomenik na bivsoj zeleznickoj stanici.

Od proseka kod doma penzionera pruga je bila podignuta na visoki nasip jer je dole u vreme kad je gradjena (1881-83) bio mocvaran i poplavama podlozan teren. Ja se secam kroz maglu podvoznjaka ispid tog nasipa na ul.Tosin bunar i drugog na krivini Tvornicke i Bul.Lenjina. Ne secam se podvoznjaka ispod te pruge na danasnjem Bul.N.Tesle (tada Beogradski put), bio je jos jedan podvoznjak kod danasnje (jos)zgrade hotela Jugoslavija, ispod ta dva je pre rata isao tramvaj, posle trolejbus iz Beograda za Zemun.
Od 5 podvoznjaka kroz taj zeleznicki nasip u donjem Zemunu danas je opstao samo jedan, iz Zemuna ul.Radoja Dakica u ulicu Jerneja Kopitara na NBGD. Doduse i njega su obzidali i urusili u vreme Seseljevog divljanja Zemunom, tamo su nazidali divlje gradnje samo tako.

Aerodrom je bio dalje Tosinim bunarom, danas je tamo Airport city ali pre Vojvodjanske ul, mislim da je to Zemunska ul. Preko puta je bila kafana Nasa krila i istoimeni fudbalski klub (klub RV i PVO) koji je bio u top 5-6 klubova FNRJ. Postojao je krak pruge ka starom aerodromu ali putnicka i teretna pruga je od St.Pazove isla do sadasnje stanice Zemun (Gornji grad, na kraju Hercegivacke ul) i odatle se spustala kroz taj prosek ka Tosinom bunaru i dalje ka Dunavu.
Svaka cast, kao enciklopedija.

Taj hotel je odavno ruina i katastrofa. Samo je problem sto ovi danas kad prave novo, to retko kad bude nesto lepo, vec samo pranje para i kriminal.

Ali mi je malo i cudno i glupo to negodovanje danas sta god da se radi… ovaj hotel je i zasluzio da ga zameni nesto dobro.

Pa, ko bi imao primedbe na nesto dobroi? Recimo, mi koji zivimo u tom kraju zeleli bismo sigurno da se napravi nesto da mozemo tu uvece da dodjemo, da bude fina atmosfera, da se tu nesto moze pogledati, recimo neka mala galerija, nekoliko kafica, moyda par prodavnica, dosta mesta za sedenje van kafica ko nema love da tu moze da posedi sa prijateljima, znaci neki red klupa, i naravno ako bas zele moze i visoka stambena zgrada... Takav projekat bih podrzala. Ali ono sto cesto bude, napravi se samo stambena jedinica i neki preskup kafic u dnu, bez sadrzaja osim sto ce tu da zive neki ljudi. Blizu su sportski tereni, tu su odmah i splavovi, taj deo yaista moze biti extra ako se dobro osmisli.
Recimo, tu je sad u priyemlju hotela i planet bajk koji ce se verovatno iymestiti, a svima nama je on neophodan kad vozamo bicikle, svratis da ti nesto poprave, zategnu, tu je bilo i iynajmljivanje bajseva. Ako toga ne bude gde da idemo da popravimo ili iznajmimo bajs? Nigde na celom zemunskom keju toga nema, osim na gardosu neki tip koji je malo tu malo nije i niko ne yna za njega. O tako nekim funkcionalnim stvarima da li iko misli, to je pitanje.

I šta će tu biti?
Gde će kockarnica?
bice kockarnice :D

https://www.gradnja.rs/rusenje-sve-izvesnije-novi-renderi-kompleksa-na-mestu-hotela-jugoslavija/

meni deluje slepse nego sto je sad.

hotel-jugoslavija-studijska-analiza-03.jpg

a bolje da ostane ta rusevina?

da se ljudi pitaju i da je sad livada na tom mestu bunili bi se i da se sazida hotel jugoslavija.

nas covek ne voli promene..zamrzao bi se i mumificirao u vremenu bez ikakvog napredovanja.
Ти би и Централ парк на Менхетну избетонирао. Браво.

А нико да се сети да направи шуму, барем малу шумицу. Него само бетонирање.

Ти би и Централ парк на Менхетну избетонирао. Браво.

А нико да се сети да направи шуму, барем малу шумицу. Него само бетонирање.
niko ne unistava park.
to je zgrada tako da ti je primer sa central parkom glup.

pa ti slobodno nameni svoju zgradu za rusenje da se na njenom mestu napravi park ili suma.

Pa, ko bi imao primedbe na nesto dobroi? Recimo, mi koji zivimo u tom kraju zeleli bismo sigurno da se napravi nesto da mozemo tu uvece da dodjemo, da bude fina atmosfera, da se tu nesto moze pogledati, recimo neka mala galerija, nekoliko kafica, moyda par prodavnica, dosta mesta za sedenje van kafica ko nema love da tu moze da posedi sa prijateljima, znaci neki red klupa, i naravno ako bas zele moze i visoka stambena zgrada... Takav projekat bih podrzala. Ali ono sto cesto bude, napravi se samo stambena jedinica i neki preskup kafic u dnu, bez sadrzaja osim sto ce tu da zive neki ljudi. Blizu su sportski tereni, tu su odmah i splavovi, taj deo yaista moze biti extra ako se dobro osmisli.
Recimo, tu je sad u priyemlju hotela i planet bajk koji ce se verovatno iymestiti, a svima nama je on neophodan kad vozamo bicikle, svratis da ti nesto poprave, zategnu, tu je bilo i iynajmljivanje bajseva. Ako toga ne bude gde da idemo da popravimo ili iznajmimo bajs? Nigde na celom zemunskom keju toga nema, osim na gardosu neki tip koji je malo tu malo nije i niko ne yna za njega. O tako nekim funkcionalnim stvarima da li iko misli, to je pitanje.

Metropola i najveci grad u ovom delu Evrope se ne razvija tako sto neko misli o klupici ili o tipu koji popravlja bajs, da se ne lazemo. Ono je sjajna lokacija i nije drzavno vlasnistvo da se od toga pravi park ili nesto drustveno korisno.

Kupili su privatnici i rade u njihovom interesu, sto je i normalno. Ko nema pare moze i dalje da proseta kejom, da vozi bajs, seta ljubimca, to mu niko uskratiti nece, a ono sto sam video na slici mi svakako deluje bolje od raspale Jugoslavije u koju kera ne bih odveo da spava.

Pri cemu je jasno moje misljenje prema svom zidanju, pranju para, vlasti kompletnoj, ali ono sto je cinjenica je da je Jugoslavija ruina.

I dosta vise Jugoslavije u bilo kom obliku.

niko ne unistava park.
to je zgrada tako da ti je primer sa central parkom glup.

pa ti slobodno nameni svoju zgradu za rusenje da se na njenom mestu napravi park ili suma.
Мислио сам да се нећеш бавити манипулисањем, али сам се преварио.

Стамбене зграде које се користе и које су у добром стању уопште нису тема.

Тема је замена старог и пропалог са новим.
Е, у томе се ова гарнитура неће ниједном сетити да направи нови парк / шумицу.
Све мора да буде искоришћено, а пошто је ограничење спратности укинуто, имаћемо солитере колико је некоме воља, били уз реку или не, свеједно.

А зна се, на много места, мада то овде није тема, да се појединачно дрвеће сече или да се "гризу" шуме плац по плац и да се све зида, бетонира.

Мислио сам да се нећеш бавити манипулисањем, али сам се преварио.

Стамбене зграде које се користе и које су у добром стању уопште нису тема.

Тема је замена старог и пропалог са новим.
Е, у томе се ова гарнитура неће ниједном сетити да направи нови парк / шумицу.
Све мора да буде искоришћено, а пошто је ограничење спратности укинуто, имаћемо солитере колико је некоме воља, били уз реку или не, свеједно.

А зна се, на много места, мада то овде није тема, да се појединачно дрвеће сече или да се "гризу" шуме плац по плац и да се све зида, бетонира.
I to je poenta svega, urbanocid na NBGD ( u ostatku BG manje ali ne mnogo) je stravican, ono sto su urbanisti jos 1945-te (pa i pre II sv.rata) predvideli za novi grad u savskim mocvarama i barama, siroki bulevari, mnogo parkova i zelenila se zadnjih 30 godina iz sve snage opstruise.
Nekadasnji parkovi, parkiralista, igralista izmedju blokova su danas novi blokovi, lamele i trzni centri koje urbanisti nisu predvideli kada su pravili grad gde bi se disalo punim plucima.

Nekad smo mi kao klinci isli da se igramo po igralistima na obliznjem NBGD, kod starog Mercatora, taj deo NBGD je bio najizgradjeniji deo tog dela grada ali je opet bilo puno igralista, sirokih ulica za voznju bajka, zelenila... danas su na mestu njih novogradnje, megableje, stanovi solidarnosti, mega skupe zgrade sa gomilom blejackih kafica. Tako je i u svakom drugom kutku NBGD.

Kej/park od hotela Jugoslavija pa do Usca je nekad bio zasticena zona I kategorije, apsolutno zabranjena zona, zabranjeno vezivanje splavova, samo staze za setnju i zelenilo, detinjstvo i mladost sam proveo tamo. A onda su posle 2000te poceli polako da vezuju splavove, da voze automobile po pesackim stazama od hotela (ili iz suprotne strane od hidrobaze) do tih splavova. Onda je u vreme gradonacelnika Drvoseka sve to legalizovano, dao im je dozvole da urade ono sto su vec uradili. Danas je to urbana ciganmala.

Све док неке људе могу да преваре причом да ће сви њихови животни проблеми бити решени пресељењем у Београд, или барем куповином стана овде.
Ti koji mogu da kupe stan od 65m2 na takvoj lokaciji u novogradnji, odnosno da iskesiraju ili dobiju kredit od 250 hiljada eura (mislim da ce cena tu biti izmedju 3,5-4,0 hiljade za m2) pre svega nisu naivni ili ljudi koje mozes prevatiti u vezi boljeg zivota. To su ili ljudi koji plivaju kao ribe u vodi u politickom zivotu Srbije (da se ne varamo, takvih nema bas previse u politici, bar na nivou da imaju cetvrt miliona eura u keshu za obican 2-soban stan) ili ljudi koji imaju dovoljno novca da investiraju u takvu nekretninu ili ljudi koji rade za 3000eura plate minimum ili gastoshi koji ostatak zivota zele da prozive u setnji po zemunskom keju i kupovinom zelenisa na zemunskoj pijaci. Ta floskula da naivce iz Krupnja ili Kikinde varaju dobrim zivotom u Beogradu je samo prica koju koristi politicka opozicija danasnjim vlastima jer kao sto napisah ljudi koji imaju cetvrt miliona jurica su daleko od naivnih, oni su vec na poziciji i u imovnom stanju za koje bi 98% opozicionara doope dalo na izvo'te i na ulici se bori da dodje u njihov polozaj (ostala 2% opozicije je vec u toj poziciji, no samo bi htelo mnogo vise od onoga sto trenutno ima).

Realno, ja sam sentimentalno vezan za hotel Jugoslaviju i nista vise. Sa arhitektonskog stanovista zgrada (a pogotovo pomocni tehnicki objekti na severnom delu placa) nemaju neku vrednost, niti su znacajno delo koje doprinosi autenticnosti kraja. Sa tim da je taj objekat jedva preziveo devastaciju sankionih '90-tih i bombardovanje oz '99-te. Zadnjih 20+ godina to je objekkat koji tavori i propada i ocigledno je da ce se to nastaviti u nedogled jer sam hotel je nefunkcionalan i poslovno nesvrsishodan. Te je jedina mogucnost da se ta lokacija preda nekom investitoru koji ce ponuditi neski drugi projekat na toj lokaciji pa ako je ovaj render koji kruzi po interMetu tacan sasvim je OK da se zameni stara zgrada hotela Jugoslavija necim takvim. A savim nerealno je da se Grad odrekne takvog placa i takve investicije pa tih 10-tak hektara pretvori u park (samo za rusenje i uredjenje te zastite obaloutvrde treba bar 5-10 miliona eura a da ne pricam o milionima poreza kojih bi se Grad odrekao na dugorocno od same gradnje do kasnijih poreza na imovinu stanara i vlasnika lokala).. Daleko bolja briga o plucima Beogradjana bi bila da se uklone svi oni silni splavovi od hotela pa do hidrobaze, da se zabrani voznja besnim limuzinama i kamionima za snabdevanje koji koriste pesacke staze, mislim da je to daleko bolja "investicija" u zelena pluca grada nego pretvaranje tih 10ha u neku novu zelenu povrsinu na koju ce da gurnu neki luna park ili restoran.

Recimo, restoran Venecija je uspešno mldernizovan, prema meni. Ostali su isti detalji spolja, deluje i staro i novo, fensi čak. No ovde je pritisak da se naprave novi stanovi
Restoran Venecija je realno bio rupa brat bratu zadnjih 30-35 godina. Jesu me kao klinca roditelji vodili tamo '70-80-tih na porodicne ruckove jednom mesecno, jesmo kao gimnazijalci sedeli tamo na prvom pivu ( ne, prvo pivo nam je bilo ipak na starom Slepu) ali kad je ugostiteljsko preduzece Central (vlasnik tog restorana u socijalizmu) propalo sa sankcijama tako je i kafana pocela da tavori. Izmenjali su se tamo mnogi vlasnici, tajkuni i svi odreda su propali a uopste nisu povratili nesto od onoga sto je Venecija bila pre '90-tih.

Nemam pojma ko je sadsnji vlasnik i kako je dosao do novca ali je ulozio poprilican novac na obnovu restorana (cak je dovukao i venecijansku gondolu), osvaremenio meni i sad je to sasvim OK restoran.

Inace, u Veneciji je radio jedan konobar, sa nadimkom Lala, bio je konobar u tom restoranu jos kad sam bio dete i bi je poprilicno prisan sa mojim ocem. Godinama sam ga tamo vidjao, davao mu baksis, prijateljski odcaskao sa njim a onda sam tamo poceo dolaziti i sa mojim sinom. Lala je iskomentarisao: u jbt, treca generacija Topalovica koju ja ovde posluzujem, vreme za penziju. I otisao je.

Back