UltraBasic
Domaćin
- Poruka
- 3.348
I u mom gradu postoje mesta koja zovemo nekim starim imenima... Baš sam sa komšinicom o tome neki dan diskutovala.Više od pola veka, hotel "Jugoslavija" bio je sinonim za luksuz i prestiž, svedočeći o vremenu kada su u Beograd dolazili svetski predsednici, kraljice i zvezde. Sada, ovaj nekadašnji ponos Jugoslavije, sa monumentalnim lusterima i istorijskim apartmanima, zauvek zatvara vrata. Početak rušenja zakazan za 31. avgust.
Pogledajte prilog 1598280
Obišli smo legendarnu zgradu hotela "Jugoslavija" u Bulevaru Nikole Tesle broj tri, tokom njenog poslednjeg dana rada, a koji je nekada bio najveći i najmoderniji hotel u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i Balkanu, završivši čak i u Ginisovoj knjizi rekorda.
Najveći i najmoderniji hotel tog vremena
Kada je izgrađen, hotel "Jugoslavija" bio je najveći i najmoderniji hotel u bivšoj Jugoslaviji, sa površinom od 50.000 metara kvadratnih, osam spratova i pratećim zgradama, 1.500 prostorija, 1.100 ležaja u 200 jednokrevetnih, 400 dvokrevetnih soba i 23 apartmana, restoranom sa 600 mesta i manjim restoranom sa 200 mesta i svim pratećim sadržajima.
Kako izgleda danas
Iako je sada već zvanično zatvoren, hotelsko osoblje koje smo sreli dok je radio, i dalje je ponosno na to što su ovde zaposleni, sa zadovoljstvom i setom su našu ekipu "Blica" proveli kroz hotel i otkrili nam tajne koje kriju njegove zidine.
Link na fotografije unutrasnjosti danas OVDE-----+
Nova era "stare Jugoslavije"
Hotel je zatvoren za posetioce 2006. godine, pa otvoren krajem 2013, ali u daleko manjem kapacitetu. Tada su u rad puštene 104 sobe na dunavskoj strani na trećem, četvrtom i šestom spratu i važio je za jedan od najpovoljnijih hotela u Beogradu u kategoriji hotela sa tri zvezdice.
Takođe poseduje sedam restorana, frizersko-kozmetički salon, prodavnice, i oko 100 kancelarija. U okviru kompleksa nalazi se i kazino, veliki parking, auto-perionica, tehnički pregled i još mnogo atraktivnih sadržaja. Svi oni će uskoro dobiti novi izgled, jer je podsetimo, hotel "Jugoslavija" prodat krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18 milijardi dinara, odnosno oko 27,1 miliona evra.
Kompleks sa hotelom, dve kule i marinom
- To je projekat koji će značiti i za Zemun, ali i sam Beograd. Govorimo o dve kule, jedna je stambena, druga poslovna. Hotel "Jugoslavija" biće simbol i Beograda i Zemuna, ukratko - naveo je ranije Predrag Petrović marketing direktor MV Invest projekat hotel "Jugoslavija", na panelu "Gradnja u Srbiji: Projekti koji su menjali tržište".
LINK na pun tekst u novinama -------
*************"**"*********************
Sta za mene to licno znaci? Sledece godine kad budem dosao u Beograd nece biti hotela koji sam od svog najranijeg detinjstva gledao tu, na obali Dunava, odlazi i deo mojih lepih uspomena... eh, zivote.
Nova su imena i nove namene, a mi koristimo još ta davna imena, kao 22.decembar ili Tekstil (u kom kupiš sve drugo osim tekstila), Proleter... izmenjao ime mnogo puta, tu se više ne šije, ali taxi služba zna još...
Tako će još neko vreme biti "kod Jugoslavije" u Beogradu, pa će generacijski zamreti konačno i ta Jugoslavija.