HLEB NAŠ...

Nije teško za onog ko voli dobar 'lebac. ;) Zahteva duplo manje truda i vremena od prosečne torte. A ako već treba da se uloži vreme, onda domaći hleb vredi više od šest torti! Na tortu ne može da se maže mast, pa da se pospe lukom i alevom paprikom... ne može da se prelije domaćim mileramom... itd. Da ne teram sad sama sebi vodu na usta. :lol:

PS Zaboravila sam da dodam još jedan "test" za proveru da li je testo spremno za finalno oblikovanje: pomoću noža. Ako ga presečete nožem (glatkim, ne reckastim) i ono se glatko razdvoji kao da ste presekli sunđer - bez utanjanja i slepljivanja duž reza - i ako je puno rupica - onda samo preostaje da ga iz vangle istresete na sto, kratko izmesite i oblikujete. (Sav proces mešenja dotle može da se obavlja u vangli, ako je dovoljno velika. Naravno, u vangli je TESTO, vi ostajete van vangle. ;) )

Poslednja izmena:
A, pa nisi ni ti naivan! :hahaha::hahaha::hahaha:
Tolika buka i frka oko recepta, sad kad ga imaš - čekaš da neko drugi proba! :confused::worth::hahaha::hahaha::hahaha:

Ja priznajem da nisam majstor.Jeste lepo obijasnjeno,ali je to ipak lakse da uradi onome ko se cesto time bavi.Uradi za sebe,ne za mene,pa kaze svoje iskustvo,jos je rano da se ja usudim i udjem u tu majstoriju.Moram malo vise da se edukujem.:think:

Bravo,super,cestitam.Veoma detaljno objasnjenje,samo da se sad neka dama,od ovih novijih majstora ,usudi da to napravi,pa da vidimo rezultat?! Da vidimo koju je mama rodila za ovaj izazov?:))
E Mirko pa ti ne znash shta hocesh, ako te vec mrzi da isprobash ovaj recept, pa imash ti damicu pored sebe, verovatno vec sa iskustvom, pa njoj sigurno nece biti problem da ti spuni ovu zelju da te podseti na detinjstvo, predpostavljam, poshto si sa nama mnogo zahtevan verujem da si izabrao pravu iosobu da zivi sa tobom, vrednu tvojih zelja i prohteva.;):heart::zag::bye:

E Mirko pa ti ne znash shta hocesh, ako te vec mrzi da isprobash ovaj recept, pa imash ti damicu pored sebe, verovatno vec sa iskustvom, pa njoj sigurno nece biti problem da ti spuni ovu zelju da te podseti na detinjstvo, predpostavljam, poshto si sa nama mnogo zahtevan verujem da si izabrao pravu iosobu da zivi sa tobom, vrednu tvojih zelja i prohteva.;):heart::zag::bye:

Sve je jaco Ok sto se toga tice.Vreme je problem,njega nikako dovoljno.A da budem iskren,nekome ovo deluje jednostavno i lako,sve je lako kad znas i u tom si poslu.Meni nije tesko da nesto priznam kad ne znam ili nisam siguran.Secam se tog hleba i sigurno cu probati da ga napravim,makar u Srbiji kad budem na odmoru.Kad pogledam recepturu vidim da je to zdrav i koristan hleb a ukus,koliko se ja secam,je divan.Vredi pokusati i napraviti.Koga jos zanima,a ima zelje,umeca i vremena,pokusace i da ga napravi.U svakom slucaju veliko hvala za trud,na kraju smo ipak uspeli da dodjemo do recepture.

Evo onaj hleb shto sam nekima obecavala, a najvishe rZorici, mesi ga , pa ne znam shta mi dodje, od moje zaove muz, vec nekoliko godina jer je zbog zdravstvenih problema promenio nacin ishrane pa je i ovaj hleb ubacio u upotrebu, oni drugi vishe i ne koriste jedu ga i deca.
INTEGRALNI HLEB

Umesto kvasca napraviti komlov od 100 gr integralnog pshenicnog brashna i malo mlake vode, zamesiti, oblikovati lopticu i ostaviti u kesici 3 dana da komlov uskisne.

1 kg integralnog pshenicnog brashna
100 gr integralnog razanog brashna
100 gr heljdinog integralnog brashna
100 gr kukuruznog griza
2 male kashicice soli po mogucstvu morska so
3 supene kashike suncokretovog nepecenog jezgra
1 supena kashika susama
1 supena kashika lanenog semena

Pomeshati sva integralna brashna i kukuruzni griz, u 4 dcl vode otopiti komlov i sa ovim podmesivati uz postepeno dodavanje vode, dodati uz meshenje i so, zatim u testo dodati suncokret i u secko samleven susam i laneno seme.Susam i laneno seme se melju da bi organizam shto vishe izvukao iz njih ono najbolje. Sve mesiti.
Mozda ce izgledati smeshno, ali sam vrlo ozbiljna ovoga puta, treba 300 puta mesiti lopticu testa ( nemojte se zabrojati da ne bih ispocetka:hahaha:). tj stiskati je dlanovima kao kad mesite obicno testo.
Zatim testa otkinete malo, velicine kokoshijeg jajeta i to vam je komlov za sledecu turu.
Ostalo testo se podeli na dva dela i formiraju se male veknice koje se u uljem podmazan pleh ili modle za hleb pece.
Uvek se umesi uvece i mora stajati do ujutru tj 8 sati pokriveno nekom krpom.
Pece se 15 min na 150 stepeni, a zatim 1h i 15 min na 180 stepeni.
Pa prijatno i probajte.
Hleb je veoma ukusan i sit, uvek kad odemo pojedem po jedno parcence, ne znam da li je lepshi vruc ili hladan:heart::bye:

...nasušni! Raspisali smo se na sve moguće teme zaboravljajući glavno- HLEB. Šta god spremili, koliko god to bilo ukusno i skupo, nema dobre klope bez dobrog (i klopi primerenog) hleba. Ono što kupujemo u pekarama je sve užasnije, naduvano aditivima, bez boje, mirisa i ukusa i bajato posle par sati. Sa druge strane, neverovatno je koliko "kulinara" ne zna da napravi hleb. Zato pokrećem ovu temu koja ne mora da bude bukvalno vezana za hlebove onako kako ih zamišljamo. U obzir dolaze razne zemičke, perece, kiflice, sve one divne prerađevine od raznih vrsta brašna koje hranu čine još ukusnijom. Siguran sam da će oni koji se nikad nisu oprobali u ovom poslu biti silno ponosni kad naprave svoj prvi HLEB! :wink:

Šta se dešava? Ovde pala neka dremka. Pa prvite ljudi hlebove, ne kupujte one naduvane aditivima i koječime po onim EEEEE standardima.

Našla kroasane! :D
'Ajd' pošto sad imam vremena, a i tema je odlutala, da vam napišem svoj omiljeni recept za kroasane... ili bar ono što se kod mene tako zove.
Daklem...

Potrebno je:

2 jaja
3 kašike šećera
1 kašika soli
0,5l mleka (toplog, može i pola vode, a još bolje ako se zameni surutkom)
1dl ulja
1 kvasac
0,8kg brašna
1 margarin

Potopiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i kašičicom brašna i ostaviti da se podigne. Dobro umutiti jaja, pa dodati so i šećer. U umućenu masu dodati ulje, zatim nadošao kvasac.
Sipati masu u prosejano brašno i umesiti testo. Važno je da se testo jako dobro izmesi. Ostaviti da nadođe. Za to vreme margarin dobro umutiti (ja i obeležim petine). Testo premesiti i podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo razviti u krug. Premazati margarinom (na svaki po petinu) i ređati jedno preko drugog (naravno gornji ne mazati). Okrenuti naopako i razviti što tanje.
E sad... kako ovo da objasnim (meni su crtali!). Trebalo bi da dobijete krug prečnika oko 50-60cm. U sredini izrezati krug prečnika oko 25-30cm iz koga se režu kružni isečci ("trouglovi") od kojih se oblikuju kifle (najbolje je zamotati ih oko drške od varjače ili prsta, tako da unutra ostane šupljina). Od preostalog dela testa oblika kružnog prstena, takođe izrezati "trouglove" i oblikovati kifle. Ređati na tepsiju prethodno podmazanu (ili prekrivenu papirom za pečenje), ostaviti da odstoje oko dva sata (otprilike treba da se udvostruče - vreme stajanja zavisi od temperature na kojoj stoje), premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Ubaciti u rernu i peći.
Ako želite da ih filujete - snađite se :wink:

Dakle...
Testo se zamesi po gornjem receptu (s tim što obično treba dodati brašno... recimo oko 1kg).
Varijanta je da se margarin zamrzne i izrenda na razvijene komade testa.
I ja sam se ispraksovala da testo podelim na četiri dela, pa svaki od ta četiri na šest (eventualno pet), svaku tu lopticu razvijem u krug, narendam margarin i naređam ih po 6 jedan na drugi.
Razvijem još malo (paziti da se svi krajevi testa jednako razvijaju), isečem krug na pola, pa na četvrtine... sve do 16/16.
Svaku šesnaestinu još malo razvučem oklagijom, i uvijam u kiflu. Nekad stavim fil, nekad ih ostavim prazne.
Ova je filovana kremom:

picture.php

Složim u pleh i ostavim da odstoje... sad to je relativan pojam... nekad je dovoljno 20-tak minuta, nekad treba i čitav sat da narastu.
Svaku premažem razmućenim jajetom:

picture.php

Preko toga pospem susam (ako su prazne) ili kombinujem... svaki fil ima svoj "posip": sir/narendan kačkavalj ili parmezan (ovog puta je bio susam), šampinjoni/bosiljak, pekmez/kristal šećer, krem/čokolada u prahu (ili narendana).
I onda idu u rernu:

picture.php

Moja rerna ima isparivač za vodu, ali ih ja svejedno poprskam vodom.
Prskam ih i jednom tokom pečenja i odmah nakon što ih pečene izvadim iz rerne.

picture.php

Ovako izgledaju gotove
sa šampinjonima:

picture.php

sa sirom:
picture.php

picture.php

Evo drage moje ,da se i ja pohvalim.Ponovila sam se!
Kupila sam mini pekaru Clatronic BBA 2865.
Vec duze vreme je merkam i evo odlucila i kupila.Ono sto bih vas molila je da mi napisete neki proveren recept za sve vrste hlebova koje imate.Ljubim vas i zeljno iscekujem recepte,a sad odoh napraviti jedan po receptu iz koji sam dobila uz aparat.Doduse, nije originalna knjizica ali snaci cu se.

Vec duze vreme je merkam i evo odlucila i kupila.Ono sto bih vas molila je da mi napisete neki proveren recept za sve vrste hlebova koje imate.Ljubim vas i zeljno iscekujem recepte,a sad odoh napraviti jedan po receptu iz koji sam dobila uz aparat.Doduse, nije originalna knjizica ali snaci cu se.

Svi hlebovi koji su postavljeni ovde na početku teme, provereni su, lično sam ih proverila i odlični su (i onaj "iz saksije", "sa pšeničnim zrnevljem", ima neki integralni sa slaninom i bademom... ne mogu tačno da se setim, a dobar je i onaj moj "inflatorni" ,,, isto tako postavljen negde na početku).

Čestitamo, ali nemoj samo da čuje Zadovoljna domaćica:zcepanje: Sad šalu na stranu, već neko vreme se premišljam za pekaricu. Imam i za i protiv razloge. Očekujem uskoro tvoje utiske.Pozdrav:bye:

Prvi hleb je ispecen! Namerno je pecen tako da bude gotov posle rucka,da stigne da se ladne.Al dzaba.Ispao je fantasticno!!!
Dok sam izasla na kratko iz kuce ,naceli su ga " da probaju" i za veceru je bilo gootoovoo.Konstatovali smo da ce nam trebati verovatno 2 kom. dnevno.Nisam stigla ni da ga slikam!
Ali ujutro ide drugi,tako da se nadam da ce biti uhvacen na delu!
Ja sam prezadovoljna,posebno zbog toga sto imamo u selu 3 pekare,ali nema pravog crnog hleba,integralnog(sta je to?) a beli, obicni je kriminalan.
A tek kad probamo da mesimo kiselo testo i sl.Pa ispecem krofne,strudlu....Sve ono sto meni pravi problem ,jer me od "mog" posla bole ruke ,a i ne da mi se....Blagosloven bio ko je izmislio!

Prvi hleb je ispecen! Namerno je pecen tako da bude gotov posle rucka,da stigne da se ladne.Al dzaba.Ispao je fantasticno!!!
Dok sam izasla na kratko iz kuce ,naceli su ga " da probaju" i za veceru je bilo gootoovoo.Konstatovali smo da ce nam trebati verovatno 2 kom. dnevno.Nisam stigla ni da ga slikam!
Ali ujutro ide drugi,tako da se nadam da ce biti uhvacen na delu!
Ja sam prezadovoljna,posebno zbog toga sto imamo u selu 3 pekare,ali nema pravog crnog hleba,integralnog(sta je to?) a beli, obicni je kriminalan.
A tek kad probamo da mesimo kiselo testo i sl.Pa ispecem krofne,strudlu....Sve ono sto meni pravi problem ,jer me od "mog" posla bole ruke ,a i ne da mi se....Blagosloven bio ko je izmislio!

Ode dijeta....

Da vam napisem i ja moj recept za hleb, iako ga retko pravim bas zato sto je divan i sve se pojede, pa posle...
Umesi se testo za hleb, samo se dodaje oko 100 ml jogurta i 2 belanca posebno umucena pa umesana u testo. Kad se dobro umesi da nadodje oko 30 min. Podeli se na 12 loptice ( testo od 1 kgr brasna ), svaka loptica se razvuce oklagijom, u velicini desertnog tanjirica, premaze se margarinom ( ako su 12 loptice 250 gr. margarina podelim na 12 dela ), skupe se svi krajevi kao vrecica i okrene se da budu krajevi odozdo. Kad nadodje posle 30 min. premazu se sa 2 zumanca sve loptice, posoli se susam i kim i pece se. Kad se ohladi sve se pojede jer je super.A posle vrag je odneo salu.

Back