HLEB NAŠ...

Sto volim kad musko nezna i onda se mi kao pravimo vazne i ocemo da ga naucimo. Salim se.
U vanglicu se sipa brasno, napravi se rupa i onda unutra se dodaje 2 umucena belanca, 1 kasika soli, 1 kasika secera, 1 kvasac, 100 ml ulja, 100 ml jogurta i tople vode da se umesi testo. Da odstoji oko 40 min.Onda se sipa na radni sto i podeli na 15 loptice. Svaka se razvije oklagijom, premaze margarinom i kako Ira kaze i sremskim sirom, skupe se krajevi, okrene se na podmazan pleh. Da odstoji jos oko 20 min.Svaka loptica se premaze zumancetom, posoli se susam i naravno pece se.
Mirko u dalekom svetu kad ovo napravis seti se nas vrednica i oprosti ako sam zeznula neki padez, nije lako izmedju srpskog i makedonskog, a ja nesto izmedju.

Sto volim kad musko nezna i onda se mi kao pravimo vazne i ocemo da ga naucimo. Salim se.
U vanglicu se sipa brasno, napravi se rupa i onda unutra se dodaje 2 umucena belanca, 1 kasika soli, 1 kasika secera, 1 kvasac, 100 ml ulja, 100 ml jogurta i tople vode da se umesi testo. Da odstoji oko 40 min.Onda se sipa na radni sto i podeli na 15 loptice. Svaka se razvije oklagijom, premaze margarinom i kako Ira kaze i sremskim sirom, skupe se krajevi, okrene se na podmazan pleh. Da odstoji jos oko 20 min.Svaka loptica se premaze zumancetom, posoli se susam i naravno pece se.
Mirko u dalekom svetu kad ovo napravis seti se nas vrednica i oprosti ako sam zeznula neki padez, nije lako izmedju srpskog i makedonskog, a ja nesto izmedju.

Hvala,pravim sledeci vikend.Ebga,volim a ne znam.:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Evo drage moje ,da se i ja pohvalim.Ponovila sam se!
Kupila sam mini pekaru Clatronic BBA 2865.
Vec duze vreme je merkam i evo odlucila i kupila.Ono sto bih vas molila je da mi napisete neki proveren recept za sve vrste hlebova koje imate.Ljubim vas i zeljno iscekujem recepte,a sad odoh napraviti jedan po receptu iz koji sam dobila uz aparat.Doduse, nije originalna knjizica ali snaci cu se.
Čestitam! I da dobacim svoja iskustva. Mislim da je bila 1990. godina kad sam u nekom američkom časopisu pročitao kako su Japanci napravili mini pekaricu za kuću. Oduševim se i momentalno dobijem špenadlu u d..., razletim se i iskopam u Nemačkoj slatkiš marke SANYO. Taman stiglo ono vreme redova za hleb, a ja lepo u petak veče ubacim sve u makinu, isprogamiram vreme, pa hoću li manje ili više reš...A u subotu jutrom čujem pip, pip...ustanem a cela kuća miriše na frišak hleb. Pola grada se stuštilo da vidi čudo, pa sam pekao hleeb i 5 puta dnevno. Priznajem da se nisam puno držao uputstva i recepata, izmišljao sam najneverovatnije varijante, ali sve je ispadalo super! :eek: I ne samo hleb, u mašinici se lepo mesilo i raslo testo za zemičke, đevreke, kolače. Sve u svemu jadna mašinica je odrmbala više od 10 godina dok joj na dnu posude nije ispustio dušu dihtung. Sve ostalo je još uvek kao novo.
Elem, od sveg srca mogu da je preporučim svima, a ja se ovih dana šiljim da pazarim novu...;)

Evo nešto za mlade, neiskusne domaćice (ako takvih ovde ima) a za iskusne kada su u stisci s vremenom: Brza pogača

Sastojci:
16 kašika brašna (oko ½ kg) po mogućstvu crnog
1 prašak za pecivo
2-3 jajeta
1 jogurt ili kiselo mleko
1 šoljica ulja (može i manje)
Malo masnoće za podmazivanje
Malo soli

Postupak:
Testo se napravi od svih sastojaka koji se promešaju varjačom ili mikserom. Testo je žitko i lepi se za sud, nije kao testo za hleb. Peći ga u podmazanom manjem okruglom sudu na 220 dok ne porumeni i ne odvoji se od stranica pleha. Ispečen zaviti u čistu krpu i staviti na rešetku da se prohladi.

Ako je prethodna pogača uspela, a ne može da ne uspe, može se preći na pravljenje IRSKOG HLEBA, vrlo se lako pravi i nije potrebna nikakva umešnost ili iskustvo u mešenju, jer se i ne mesi.
Sastojci za Irski hleb:
½ kg brašna
1 kašičica soda bikarbone
1 kašičica soli
1,5-2 čaše jogurta
Malo masnoće za podmazivanje
Postupak:
Prosejati brašno, soda bikarbonu i so u činiju za mešenje. Drvenom kašikom postepeno umešati 1,5 dcl jogurta. Testo treaba da bude glatko ali čvrsto. Ako treba dodati još malo jogurta.
Izručiti testo na dasku za mešenje posutu brašnom i oblikovati ga kao ravnu okruglu ploču, približno oko 3,5 cm debljine i 20 cm u prečniku.
Staviti hleb na veliki ranan pleh (veći od pogače da test ne dodiruje stranice). Oštrim nožem na gornjoj površini useci dubok krst (prilikom pečenja na useku će se testo razdvojiti i biće jako dekorativno) . Staviti hleb u toplu rernu i peći na 220 stepeni oko 30-35 minuta ili dok gornja kora ne dobije tamnozlatastu boju. Ispečen zaviti u čistu krpu i staviti na rešetku da se prohladi.

Evo još jednog recepta ali ovoga puta za iskusne domaćice, pod uslovom da nemaju keramički šporet. Ovo je jedan jako stari recept koji se pravio na takozvanim 'smederevcima'. Može se koristiti ringla ili gusani ravan tiganj. Tiganj koji ima neravnine kao roštilj rešetka nije pogodan.
NIŠKE LEPINJE

Sastojci:
1 kg oštrog brašna
2 praška za pecivo (ili 2 kašičice soda bikarbone)
1 šolja zejtina
Malo soli
Malo mlake vode da se zamesi testo, koliko da se ne lepi

Postupak:
Od svih sastojaka zamesiti testo i podeliti na 6 dela. Formirati lepinje ne mnogo debele. Zagrejati ringlu i zapeći svaku lepinju sa obe strane. Zatim ih poređati u pleh i peći oko 15 -20 minuta u rerni na 220 stepeni. Sa gotovih lepinja odstrugati prepečen deo (ako ga ima) i uviti u čistu krpu i staviti na rešetku da se prohladi. Ove lepinje su sveže nekoliko dana.

imas tipove brasna od mekog se prave hlebovi i fina testa,a ovo ostro se uglavnom koristi za kolace filove,ni ja se puno ne razumem,secam se da je moja mama meni jednom dala recept za cuvene urmasice i napomenula da strogo mora ostro brasno jer nece da uspeju,a to je valjda ono kod nas vip400,ebg,ja cerka pekara a nemam pojma,sramota

Ostro brasno je krupnije mleveno nego meko, a tip odredjuje njegov kvalitet. Tip 400 je najkvalitetnile i najbelje, tip 500 je losijeg kvaliteta i tamnije. Na svakoj kesi pise da li je meko ili ostro.

Ostro brasno je krupnije mleveno nego meko, a tip odredjuje njegov kvalitet. Tip 400 je najkvalitetnile i najbelje, tip 500 je losijeg kvaliteta i tamnije. Na svakoj kesi pise da li je meko ili ostro.

Ja bih da pojasnim. Na kvalitet brašna utiče ukupan kvalitet pšeničnog zrna (unutrašnja i spoljašna svojstva). Pšenično zrno sastoji iz organskih materija, vode i mineralnih materija ili pepela. Odnos ovih sastojaka prilikom mlevenja (što ukuljučuje i način mlevenja i prosejavanja) određuje tip brašna gde su niži tipovi T400 i T500 (belo brašno), i tamnija brašna viših tipova T850- polubelo brašno, i crna brašna tipa T1100 , T1400.

U prodaji se najčešće nalazi T400 i T500 bielog brašna, koje može biti meko (mekano pod prstima) i oštro (pod prstima se osjećaju krupnije čestice brašna). Ovi tipovi se pojavljuju na tržišto i kao namenska brašna jer se tokom prerade podešavaju (koriguju) njihova svojstva kako bi bila pogodna za određenu namenu (za biskvitna testa, dizana....)

Polubela brašna T850 i crna brašna T1100 i T1400 su nutricionistički najbolja I sve se više koriste za različite namjene (hleb,testenine, kolači). Nažalost kod nas se ne mogu naći ovi tipovi jer se ne proizvode (ne gaje i ne melju). Hleb koji jedemo pod nazivom crni i polubeli nije pravljen od adekvatnog brašna već se boli prirodnim ili veštačkim bojama. Naravno, ovde treba odvojiti pšenični hleb od hleba pravljenih od drugih žitarica (kojih kod nas ima).

Evo ga:

HLEB S MASLINAMA
Za 8 osoba

• - 600 gr. brašna
  • - 15 gr. svežeg kvasca
  • - 1 kašičica šećera
  • - 400 gr. crnih maslina bez koštica
  • - maslinovo ulje
  • - majčina dušica
  • - so
Razmutiti kvasac sa 1/2 kašičice šećera u 2 dl mlake vode. Pomešati 300 gr. brašna sa malo soli i preostalim šećerom, pa dodati pripremljeni kvasac. Pokriti i ostaviti 30 minuta da naraste. Testu dodati preostalo brašno, 2 kašike ulja i 1,5 dl mlake vode. Umesiti da bude čvrsto i elastično. Formirati pogaču, premazati uljem, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da naraste 1 sat.
Premesiti testo, podeliti na 4 dela. Svaki deo razvući u pravougaonik dimenzija 30x 15 cm. Premazati maslinovim uljem, poređati masline i listiće majčine dušice, urolati i premazati uljem. Poređati na pleh i ostaviti da raste još 90 minuta.
Peći na 220 stepeni 15- 20 minuta.
Na dno rerne staviti posudu sa vodom kako bi od isparavanja hleb dobio mekoću.
Odmah po vađenju iz rerne, poprskati ga vodom i prekriti krpom.

Ja obično pravim pola količine i u jedan stavim zelene u drugi crne masline. Seče se na režnjeve deblinje oko 1cm i deluje vrlo dekorativno.
(Sad ću da potražim i neku sliku ;))

Evo ga obećani hleb sa maslinama. :)
(Imam sigurno i fotku gde je sam, ali nemam pojma gde :roll:)

hlebsamaslinamaforum-1.jpg

Juce mi bio dan za odmaranje i moj sin doveo drugare, obecao im hleb sa maslinama.I kad sam vec mesila, umesila i pitu sa prazilukom, nisam odavno, a mnogo je volim.Smeh navukli smo se na tvoj hleb sa maslinama, otkad si napisala recept mesim tri puta.Jedva sam spasila komad za slikanje.Slike su u albumu i hleb i pita.

Juce mi bio dan za odmaranje i moj sin doveo drugare, obecao im hleb sa maslinama.I kad sam vec mesila, umesila i pitu sa prazilukom, nisam odavno, a mnogo je volim.Smeh navukli smo se na tvoj hleb sa maslinama, otkad si napisala recept mesim tri puta.Jedva sam spasila komad za slikanje.Slike su u albumu i hleb i pita.

Pita je ono sto sam ja neuka nazvala pogacom?:rumenko:

Za pleh od sporeta (39x34), pa bude i za sutra.

600 gr. brasna, 2 jajeta, 50 ml ulja, 250 ml mlakog mleka, 250 ml mlake vode, 1 kvasac, 1 kasika soli, 1 kasika secera.Sve se umesi i podeli na 11 delova. Od 9 loptica se radi velika kora, a one 2 su za fil u sredini, jedna odozdo, jedna odozgo.
250 gr. margarina koristim tako sto namazem pleh, a ostalo podelim na 8 jer su 9 korice, na zadnjoj se ne maze.
9 loptice se razvlace oklagijom i redjaju jedna na drugu, izmedju se maze margarin.Odatle su slicice, metnucu ih u album da ne opterecujem stranu.
Fil:3 struka praziluka iseckati, proprziti na ulju, dodati neki sir i 1 jaje.To se mece u sredinu, razvuce se jedna korica, metne se fil, odozgo druga korica, a krajevu se zamotaju zajedno.
Ako nisam bila dovoljno jasna pitajte, ja sam uvek tu.

Back