HLEB NAŠ...

Hvala! A i tebi savetujem da ubrzaš. Zamisli recimo drugi januar, svi bunovni, uspavani, pekare ne rade, a ti se probudiš i vruć hleb miri po kući. Ajao, ne mogu da sačekam jutro! z:mrgreen:

Momak, zaista mi ne bi bilo teško da odem do Sarajevske i sutra ujutru samo osim markice za bus trebaće mi i sedam hiljada dinara viška..z;)
Mislim da ne treba da te potsećam da je januar najduži mesec u godini..z:)

Momak, zaista mi ne bi bilo teško da odem do Sarajevske i sutra ujutru samo osim markice za bus trebaće mi i sedam hiljada dinara viška..z;)

Evo resenjaaaaaaa...kolega Espanol ide do Sarajevske rano ujutro,kupi masinu,pa svrati kod tebe da je probate .Svi zadovoljni.z:lol:

Pa o tome ti i pričam, mesec dug, globalna kriza pritisla, štednja na sve strane...Znači, čim malo omrkne puni makinu komponentama, pravac pod jorganče i uživaj do jutra i vrućeg 'leba. Pa u uživanje mora malo i da se uloži. Svaka ljubav košta! A kad kriza prođe (ništa nije večito, jel' te), ti se nauživala a makina i dalje radi i došla skoro "za đabe"...z;)

Pa o tome ti i pričam, mesec dug, globalna kriza pritisla, štednja na sve strane...Znači, čim malo omrkne puni makinu komponentama, pravac pod jorganče i uživaj do jutra i vrućeg 'leba. Pa u uživanje mora malo i da se uloži. Svaka ljubav košta! A kad kriza prođe (ništa nije večito, jel' te), ti se nauživala a makina i dalje radi i došla skoro "za đabe"...z;)

Kolega Espanol,nisi lepo shvatio.Ponekad nam ne vrede godine.z:lol:
Makina se donosi uvece i radi nocom,a vi cekate do jutra da navalite na svez hleb.
Posto je ,jel`te velika zimoca,ceka se pod jorgancetom.Epidemija je ovog krmeceg gripa pa mora narod da se cuva.
Jel` sad jasno.z:hm:z:hm:z:hm:z:poz:

:lol:: Ne beri ti brigu za njega . Stara je to kajla vidi se iz postova :lol: Kako je samo vešto obrn'o moj post i utrpa' u moju nekupljenu makinu Teta Iru, globalnu krizu, hlebne komponente z;) Djelića zaboravio

Evo ja mesim,mesim k'o mašina:lol:

Poslednja izmena:
:lol:: Ne beri ti brigu za njega . Stara je to kajla vidi se iz postova :lol: Kako je samo vešto obrn'o moj post i utrpa' u moju nekupljenu makinu Teta Iru, globalnu krizu, hlebne komponente z;) Djelića zaboravio

Evo ja mesim,mesim k'o mašina:lol:
Svaka čast, tako i treba! z;)z:lol:
A Đelić mi nešto malecki pa ružnjikav, nekako se ne uklapa u ove trendove oko mešenja...z:cry: A još i laže! z:mrgreen:

ova tema je bas interesantna. Mi smo kupili masinu "pekaru" pre nekoliko godina i napravili hleb po njihovom receptu ali nam se nije bas nesto svideo. Dok je topao jos i nekako ali cim se malo ohladi bude k'o kamen. Sada cui bas da iscitam vase recpete pa da nesto probam jer nam radnje ni sutra ne rade... bar ove u blizini

Evo nešto za mlade, neiskusne domaćice (ako takvih ovde ima) a za iskusne kada su u stisci s vremenom: Brza pogača

Sastojci:
16 kašika brašna (oko ½ kg) po mogućstvu crnog
1 prašak za pecivo
2-3 jajeta
1 jogurt ili kiselo mleko
1 šoljica ulja (može i manje)
Malo masnoće za podmazivanje
Malo soli

Postupak:
Testo se napravi od svih sastojaka koji se promešaju varjačom ili mikserom. Testo je žitko i lepi se za sud, nije kao testo za hleb. Peći ga u podmazanom manjem okruglom sudu na 220 dok ne porumeni i ne odvoji se od stranica pleha. Ispečen zaviti u čistu krpu i staviti na rešetku da se prohladi.

mmmmmmmmmmm DIVNO, bas sam ga sada isprobala i skoro sve smo smazali. jedino nisam imala odgovarajucu posudu pa sam stavila u cetvrtasti pleh ali nisam ga skroz razvukla na povrsinu pleha jer nisam znala koliko ce da raste. I nisam pogresila a ukus je divan

Osnovni recept
Potrebno je:
1 kg brašna
6 dl mlake vode
1 kvasac
1 kašika šećera
2 kašike soli
1 kašika masnoće (mast, ulje)
2 kašike sirćeta

U 1dl mlake vode dodati malo šećera i kašičicu brašna, pa rastopiti kvasac, poklopiti i sačekati da "krene".
Prosejati brašno, dodati sve sastojke i na kraju rastopljen kvasac. Testo dobro izmesiti i ostaviti da odstoji dok ne počne da raste, zatim ga podeliti na dva dela, premesiti svaki i ostaviti da stoji najmanje 5 sati na sobnoj temperaturi. U principu što ga više mesite, i više puta premesite, testo je bolje. Testo razviti, svaku obgu uviti u veknu, i ostaviti da odstoji najmanje 1h. Pre pečenja, svaku veknu zaseći nožem i peći na 250C.
Pečene vekne hleba umotati u vlažnu krpu i ostaviti 10'tak minuta.
Kada smo ovaj hleb pravili '93, bili smo se ispraksovali da testo zamesimo uveče i noću ga premesimo, pa ga tek ujutro pečemo.
Jako su dobre i mekike, kifle, lepinje...a ubacivala sam i ječmene, zobene, pšenične pahuljice, zrna suncokreta, susam (šta ko voli!) a deo brašna se može zameniti integralnim.

Juce sam krenula redom da iscitavam ovu temu (stigla sam do 15. stranice) ali vec na prvoj strani sam nasla lak recept i danas isprobali i SAVRSEN je. Smeh, hvala na receptu

A evo i kako je izgledao moj hleb, kazem u proslom vremenu jer smo ga nas torje vec smazali u roku od pola sata ali ostavila sam jedan deo testa da popodne ispecem...

picture.php

picture.php

Da li postoji neki savet kako da se formira/uvije vekna da se ne bi ovako rascvetala

Super je ispao!
Ja sam več i zaboravila... stvarno se ne sećam da smo ga pravili posle '93...z:lol:
Meni se baš sviđa ovako "rascvetana" vekna, ali ako ti ne želiš da imaš tu "pupušku" (tako se to zove u mom kraju), okreni veknu tako da sastav dođe na dno... do samog pleha, odnosno da vekna "leži" na tom mestu.
Prijatno!

Back