Хетити

Arijevac je ime za narode Irana, Kirgizistana i severne Indije i za ostalim indoevropejcima nema veze, osim u glavama ljudi koji su ostali u 19. veku.

Ili bolje receno jedini narod u evropi koji ima istoricno pravo da se naziva Arijevcima su Cigani a bas njih nisu smatrali tim zbog boje koze.

P.S Semitski narodi su jos Amharer i Somalci kojih ima cak i vise od Jevreja.

Arijevac znači beo, ovo što ti pišeš je neistinito- bolje biti informisan u 19 nego tupson u 21 veku.

Supertruper, i sam si napisao da su Arijevci Indo-Evropljani - zašto sada to mijenjaš u 'beo'?

Ocigledno da misli da su svi Indoevropejci beli (sta god to znacilo izmedju Finca i Spanca vec ima razlike).

Inace rec Arijevac je pogresan nema dokaza da se naziv javlja bilo gde izvan iransko-indiskim teretorijama. Arijevci kao praindoevropljane je zastarela teorija.

Ocigledno da misli da su svi Indoevropejci beli (sta god to znacilo izmedju Finca i Spanca vec ima razlike).

Inace rec Arijevac je pogresan nema dokaza da se naziv javlja bilo gde izvan iransko-indiskim teretorijama. Arijevci kao praindoevropljane je zastarela teorija.

Zapravo, to što si pretpostavio ima smisla.
Supertruper je napisao da Asirci i Hetiti uže dijele uže zajedničko indo-evropsko porijeklo, što će reći da on Semite smatra prosto indo-Evropljanima...tako da da, izvodi se zaključak da su svi pripadnici bijele rase za supertrupera Indo- Evropljani.

Seal of Muwattalli I, depicted in the embrace of the Storm God of Heaven. His Hittite name ‘Muwattalli’ is written on the left, while his Hurrian name, ‘Šarri-Teššup’, is written on the right.

Prilozi

• Muwattalli II pecat.gif
    Muwattalli II pecat.gif
    7 KB · Pregleda: 16
Ne znam koliko je ova ozbiljna ali evo procitajte.

Živela lustracija u Srbiji

M. KRALj | 19. januar 2006.

Običaje najstarijeg poznatog indoevropskog naroda Hetita, francuska naučnica Emilija Jovanović-Mason, pronašla samo na istoku naše zemlje. Emilija otkrila identičan obred isterivanja ljage iz ljudi i stoke (lustracija), kod Hetita i u istočnoj Srbiji 19. veka. I kod drevnog indoevropskog naroda i kod nas, obred ima tri elementa - živu vatru, živu vodu i prolaz kroz zemlju

KAO najmlađi diplomac klasičnih nauka Filološkog fakulteta BU Emilija Jovanović-Mason udaje se i odlazi u Francusku. Kako nam kaže, osnove znanja i način razmišljanja stekla je u beogradskoj Klasičnoj gimnaziji, koja se posle dve decenije sada oživljava, zahvaljujući naporima njenih bivših đaka i razumevanju Ministarstva prosvete, kao i škole "Vladislav Ribnikar". Doktorirala je na Sorboni. Sa klasične filologije svoja interesovanja "preusmerila" je ka antičkom Bliskom istoku i proučavanju starih pisama (epigrafije) i nalazišta najstarijeg poznatog indoevropskog naroda - Hetita.

- Oni pripadaju istoj etničkoj grupi kao i Sloveni - kaže nam naučnica.

Na Bliski istok, tačnije u Anadoliju (u današnjoj Turskoj) Hetiti prvi počinju da prodiru još u IV milenijumu pre nove ere. Najveći kulturni i društveni razvoj postižu dva milenijuma kasnije, kada su tokom pet vekova imali državu: 1700-1100. pre n.e.

- Od Asiraca su Hetiti preuzeli klinasto pismo, a sami su razvili slikovno, takozvane anadolske hijeroglife - nastavlja naša sagovornica. - Slikovno pismo je bilo ukrasno, a iz hijeroglifa se stiče predstava o čitavom njihovom društvu: kako su im izgledali arhitektura, predmeti, kako su rezonovali. Klinasto pismo je imalo više praktičnu ulogu. Na mnogobrojnim tablicama, po bibliotekama pronađenim u njihovoj prestonici Hatuši, zapisani su ugovori, pisma, religijski tekstovi, mnogi dokumenti istorijskog tipa, pa čak i jedna vrsta zakonika, koja sadrži propise između običajnog prava i zakona. Zbog tehnike klinastog pisma, glinene pločice su se brzo sušile, zapisi su kratki i jezgroviti, gotovo telegrafski.

Znakovi kojima su se služili najčešće su išli u paru. Ljubav su predstavljali sa dve figure isprepletanih ruku, a svađu sa dve suprotstavljene ličnosti. Uz znak za kuću, kada je trebalo obeležiti palatu stavljali su i simbol za veliko, a kada je bilo reči o hramu, docrtavan je simol božanstva. Hetiti su bili mnogobošci. Vrhovni bogovi bili su im bog i boginja Sunca. On je predstavljao nebo, a ona zemlju.

- Svaki bog imao je svoju preciznu ulogu - otkriva Emilija Jovanović-Mason. - Bog oluje bio je i bog rata, on je trčao ispred kralja u ratu i otvarao mu put, podizao maglu. Hetiti su gradili hramove, ali su ih pravili i u stenama. Sve bogove isklesali su u svom državnom hramu koji se zvao Jaziklija, ispisana stena, na turskom. Isped svakog boga isklesano je hijeroglifima njegovo ime.

Iza Hetita ostalo je dosta vešto isklesanih plitkih reljefa u stenama, a izdanje u kome je Emilija Jovanović-Mason objavila rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja, upravo ima naslov "Hetiti - indoevropska civilizacija po površini stena". Tokom svojih istraživanja ova naučnica došla je i do jednog otkrića veoma značajnog i za našu kulturu. Proučavajući pločice na kojima su zapisani religijski obredi Hetita, koji datiraju iz drugog milenijuma pre nove ere, otkrila je da su njihovi scenariji gotovo identični sa obredima koji su se praktikovali u istočnoj Srbiji sve do 19. veka!

Reč je o obredima lustracije, isterivanja nečistoće iz ljudi i stoke, koji su se i kod Hetita i u istočnoj Srbiji odvijali pored obala reka ili potoka. I kod drevnog indoevropskog naroda i kod nas, obred ima tri elementa - živu vatru, živu vodu i prolaz kroz zemlju. Kratak hetitski zapis o živoj vatri protumačila je prema našem obredu izvlačenja žive vatre - ovaj obred postoji i na Titelbahovim crtežima o običajima u istočnoj Srbiji - dva blizanca ritualno taru drvo o drvo dok se ne zapali vatra.

Tokom obreda lustracije, da bi se oslobodili ljage u sebi, ljudi prvo prolaze između dve žive vatre (da ljaga izgori), potom se provlače kroz tunel u zemlji (da bi ostala u zemlji). Kada izađu iz tunela, prema hetitskom obredu, starica im daje hleb, dok u istočnoj Srbiji "babica" daje kašu. Preostalu nečistoću odnosi i živa voda. Obred lustracije stoke ima nešto drukčiji scenario, umesto tunela u zemlji - pravio se luk od glogovog drveta (simbolično tunel) koji bi se potom zapalio. Ispod luka koji gori prolazila je prvo sitna, pa krupna stoka, a potom i ljudi.

ČUDESNA DOLINA

U PLANINSKOM vencu, 80 kilometara severno od Nice, na 2.300 metara nadmorske visine, na mestu koje se zove Čudesna dolina, Emilija Jovanović-Mason trenutno proučava protoistorijske gravire, ostale u stenama iza jednog indeoevropskog plemena, Ligura, koje je pre mnogo hiljada godina u migracijama dospelo na jug Francuske. Kako nam kaže, tih nekoliko hiljada gravira ne predstavlja pismo, već slikovni koncept koji prethodi pismu, jedan od najstarijih do sada poznatih.

Pre dve godine, na samom vrhu, gde se po verovanju spajaju nebo i zemlja, pronašla je i svetilište ovog indoevropskog plemena. Preko puta nalazi se grupa crteža, na kojoj je predstavljeno stvaranje sveta. I tu je otkrila paralele koje mogu da se povuku sa našim etnografskim nasleđem - sekiru od klesanog kamena čije sečivo je okrenuto ka nebu, što se podudara sa našim običajem da se ispred kuće drži sekira upravo u tom položaju, da rastera gromove. O tim istraživanjima naša zemljakinja održaće uskoro predavanje u Društvu prijatelja Francuske.

Malo veca karta Hetitskog carstva,vidi se pored Hatuse i Nese da se carstvo prostiralo do Damaska.Vide se i Asirski gradovi Niniva i Asur,kao i Viljusa.

Prilozi

• karta Hetitskog Carstva.jpg
    karta Hetitskog Carstva.jpg
    48,2 KB · Pregleda: 17
Evo jos malo Nesa,grncarija,klinasto pismo.
Izgleda da je bio dobro utvrdjen grad.

Prilozi

• 6_3510.jpg
    6_3510.jpg
    47,5 KB · Pregleda: 16
  • 6_3517.jpg
    6_3517.jpg
    61,9 KB · Pregleda: 13
  • 6_3575.jpg
    6_3575.jpg
    68,6 KB · Pregleda: 15
  • 6_35186.jpg
    6_35186.jpg
    59,9 KB · Pregleda: 13
  • 6_35340.jpg
    6_35340.jpg
    40,3 KB · Pregleda: 15
Evo jos malo Nesa,....Izgleda da je bio dobro utvrdjen grad.

I okrugaoz:)
Podsetio me na okrugle zidine Venda :
Кад су србски дунђери правили округле дуваре
Округли сорабски (вендски) градови у данашњој источној Немачкој, сазидани су најкасније до 12 века.
Фотографије су са немачког сајта
http://slawenburgen.npage.de/

Još jednu sličnost uočavam, vezanu za ovaj tekt:
Običaje najstarijeg poznatog indoevropskog naroda Hetita, francuska naučnica Emilija Jovanović-Mason, pronašla je samo na istoku naše zemlje.
Emilija je otkrila identičan obred isterivanja ljage iz ljudi i stoke (lustracija), kod Hetita i u istočnoj Srbiji 19. veka.
I kod drevnog indoevropskog naroda i kod nas, obred ima tri elementa - živu vatru, živu vodu i prolaz kroz zemlju

Kratak hetitski zapis o živoj vatri protumačila je prema našem obredu izvlačenja žive vatre - ovaj obred postoji i na Titelbahovim crtežima o običajima u istočnoj Srbiji - dva blizanca ritualno taru drvo o drvo dok se ne zapali vatra.

Tokom obreda lustracije, da bi se oslobodili ljage u sebi, ljudi prvo prolaze između dve žive vatre (da ljaga izgori), potom se provlače kroz tunel u zemlji (da bi ostala u zemlji). Kada izađu iz tunela, prema hetitskom obredu, starica im daje hleb, dok u istočnoj Srbiji "babica" daje kašu. Preostalu nečistoću odnosi i živa voda. Obred lustracije stoke ima nešto drukčiji scenario, umesto tunela u zemlji - pravio se luk od glogovog drveta (simbolično tunel) koji bi se potom zapalio. Ispod luka koji gori prolazila je prvo sitna, pa krupna stoka, a potom i ljudi.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:178586-Živela-lustracija-u-Srbiji

Jedina ilustracija koju sam uspela da nadjem..kako se suvim granama (obično lipovim) -" muškarom preko ženskinje vadi živa vatra":
images

A usput, ovo me je stvarno iznenadilo - obuća i odeća hetitskog velikaša iz hetskog grada Bora, sa borske stene:
bor05.jpg

Borska stena poznata je i kao Vrpalavina stena, nazavana po kraljevom imenu (vladao je sredinom osmog veka pre nove ere).Nadjena je 1860.godine prilikom iskopavanja u mesti zvanom Nigde))
Približni prevod natpisa (by Hawkins & Srebrena):

Ja sam Vrpalama, kralj Tuvane, Vladar, Junak,sin vladara Muvaarana.
Sam sam posadio vinograd
i ovog Tarunu Vinograda sam ja postavio...
One godine kad sam postao kralj
baš te godine Tarun mi je prostro neprijatelje pod noge.
Bor Stele is also known as Warpalawas Stele after the king's name. It was first reported to be seen in Bor but it is said that stele was originally found in 1860 during the excavation for building a house in Kemerhisar in Niğde. The stele was in two piece and restored to one, however scholars believe the restoration to be incorrect as it has given too much space in between the two pieces. Suggested correct shape is shown in Hawkins' picture and drawing below which puts the stele at about 2 meters in height. Stele shows King Warpalawas of Tuwana in prayer similar to the scene in Ivriz. Warpalawas name also appears in Bulgarmaden inscription. This stele is estimated to date early in his reign which is around mid 8th cent BCE.

A possible translation of the inscription (by Hawkins):
I am Warpalawas, Tuwana's king, the Ruler, the Hero, Muwaharanis the Ruler's son.
I myself planted this vineyard,
and this Tarhunzas of the Vineyard I set up.
For me he will walk well,
and here in whioch year he will come well for me,
to me there shall me 100 measures of ... ... 100 measures of wine.
The year in which I became king
in that year the enemies beneath my feet he put, did Tarhunzas

http://www.amazon.com/Corpus-Hierog...2111127?ie=UTF8&s=books&qid=1174662977&sr=1-2.

Poslednja izmena:
Jos nesto da kazem u vezi pararele nekih tekstova novoromanticara na ovom podforumu kao sto je supertruper, drbob (gde je on ustvari) ili Hrastovnika za nacistickom istografiom, kao sto je Slaven napomenuo.

Svakako ima tu pararela nekih kojih su ocigledni. Velik deo teorija bi moglo se jedno na drugo zameniti kroz reci Germani umesto Srbi/Sloveni i bili bi slicni onim tekstovima nacistickih istoricara.

Samo da uzmemo na primer da je ovde ljudi bilo koji su tvrdili da je Isus Srbin kao sto je bili Nemaca koji su tvrdili da on German i imao plave oci i kosu (sta je kad uzmemo u obzir gde i kad je rodjen jako neverovatno). Totalne gluposti i jedan i drugi mu roditelj su bili Jevreji (po bibliji i po Josefusu) njegova porodica se smatrala cak naslednicima kralja Davida. Ziveo kao Jevrej, socializovan kao Jevrej, osnovao versku zajednicu na jevrejskim principima i umro kao Jevrej.

A sta je jos sokantnije da se jos uvek zadrzala ideja o Arijevcima kao o nordiskom, belom narodu, to nema veze za istorijom.

A usput, ovo me je stvarno iznenadilo - obuća i odeća hetitskog velikaša iz hetskog grada Bora, sa borske stene:
bor05.jpg

Borska stena poznata je i kao Vrpalavina stena, nazavana po kraljevom imenu (vladao je sredinom osmog veka pre nove ere).Nadjena je 1860.godine prilikom iskopavanja u mesti zvanom Nigde))

Sam sam posadio vinograd
Bor Stele is also known as Warpalawas Stele after the king's name. It was first reported to be seen in Bor but it is said that stele was originally found in 1860 during the excavation for building a house in Kemerhisar in Niğde. The stele was in two piece and restored to one, however scholars believe the restoration to be incorrect as it has given too much space in between the two pieces. Suggested correct shape is shown in Hawkins' picture and drawing below which puts the stele at about 2 meters in height. Stele shows King Warpalawas of Tuwana in prayer similar to the scene in Ivriz. Warpalawas name also appears in Bulgarmaden inscription. This stele is estimated to date early in his reign which is around mid 8th cent BCE.

A possible translation of the inscription (by Hawkins):
I am Warpalawas, Tuwana's king, the Ruler, the Hero, Muwaharanis the Ruler's son.
I myself planted this vineyard,
and this Tarhunzas of the Vineyard I set up.
For me he will walk well,
and here in whioch year he will come well for me,
to me there shall me 100 measures of ... ... 100 measures of wine.
The year in which I became king
in that year the enemies beneath my feet he put, did Tarhunzas

http://www.amazon.com/Corpus-Hierog...2111127?ie=UTF8&s=books&qid=1174662977&sr=1-2.

I, na sta podsecaju njegova brada i kosa, onako kako su predstavljene?

Koji je narod, tradicionalno koristio takvo "modeliranje" ?

Podsetio me na okrugle zidine Venda.
Primetio sam vec slicnost Nese sa nekim Vendskim naseljima i zidinama po Nemackoj i Britaniji,koje si postovala na nekoj drugoj temi ovde na pdf istorija,ali smatram da to nije neki ekskluzivitet za bilo koji narod,kulturu ili dokaz o zajednickom poreklu,imali su ih eto i Vendi i Hetiti,uostalom znanja o svemu od astrologije do gradjevinarstva su dolazila do nas pravcem istok-zapad sa seobama naroda i plemena,tako da nije cudo sto se ponavljaju na vise mesta.

Ja recimo ne znam kakvog oblika su bili srbski gradovi po dolasku na Balkan,znam da dva najstarija objekta kod mene,Petrova crkva i Stara Pavlica su bili kruznog oblika ako ima nekog smisla porediti crkvu i utvrdjenje.

bor05.jpg

Sam sam posadio vinograd
Pa ako ovo treba da poveze nas i njih ne znam sta bih ti rekao.
Vidjao sam vec slike na kojim su Hetiti i jos neki narodi i njihovi bogovi,koji nose opanke,subare,imaju dvoglavog orla ili cetiri ocila,ili toponime tipa Srbi-svugde ili Srbi-evo-ovde i to je razlog da ih smatramo precima naseg naroda.Na to bi se recimo Radic i jos po neki samo nasmejali. Daleko smo mi od konkretno Hetita gledano u sve cetiri dimenzije.
Interesantno da onaj putopisac nije opisao odecu i obucu Ingusa,koji kako kazu pripadaju Hetitima,a po svoj prilici i Skiti i Sarmati i Alani(Oseti) bi trebalo da imaju slicne obicaje kao i dobar deo Slovena.Ja sam vec postavio to pitanje na temi Sarmati Srbi ali mi niko ne odgovori.

I batalite Arijevce vise,ovo se naravno ne odnosi na tebe,voleo bih da se drzimo teme,da se ne bi razvile neke nepozeljne teorije i diskusije,koje ce sasvim sigurno da upropaste temu.Poz.

Primetio sam vec slicnost Nese sa nekim Vendskim naseljima i zidinama po Nemackoj i Britaniji,...,ali smatram da to nije neki ekskluzivitet za bilo koji narod,kulturu ili dokaz o zajednickom poreklu,imali su ih eto i Vendi i Hetiti,uostalom znanja o svemu od astrologije do gradjevinarstva su dolazila do nas pravcem istok-zapad sa seobama naroda i plemena,tako da nije cudo sto se ponavljaju na vise mesta.
Interesantno da onaj putopisac nije opisao odecu i obucu Ingusa,koji kako kazu pripadaju Hetitima,a po svoj prilici i Skiti i Sarmati i Alani(Oseti) bi trebalo da imaju slicne obicaje kao i dobar deo Slovena.Ja sam vec postavio to pitanje na temi Sarmati Srbi ali mi niko ne odgovori.

Što se tiče putopisa. pitanje je da li su oni (čudnog imena Inguši) zaista krvni potomci Hetita, ili im je to zgodno zajedničko verovanje, kao nekima što veruju da su Iliri jer su oko njihovih doseljeničkih naselja bili ostaci Ilira...itd..Ali najčudnije je da se kasnije tokom istorije, Hetiti apsolutno preskaču iako je mnogo logično da su morali ostaviti kulturni, mitološki i običajni otisak i na potonjim stanovnicima iste teritorije. Da su se negde preselili, u tom broju, to bi bila fantastično velika seoba, slična onoj nedokazanoj seobi Slovena.
Činjenica je da se istorija danas tumači na osnovu grčko-rimljanskih legendi ,a oba su osvajačka naroda stigla sa drugog, odnosno skroz trećeg kontinenta..a upravo je zanemareno pročavanje Hetita, jednako moćnog carstva kao što je bilo i Egipatsko, koje bi rasvetlilo baš tu vezu.koju pominješ.sa Sarmatima,Skitima, Slovenima i ostalim nama bliskim grupacijama.
Okrugli gradovi svakako nisu isključivi dokaz zajedničkog porekla, odnosno veze Hetiti-Vendi (Sloveni ...setite se i Arkone i Arkaima- sve na terenu potonjih Slovena)..ali Rimljani vole prave uglove i kvadrante napr..Egipćani? Nemaju okrugle zidine...Podsetite me ima li još neko, jazaista ne znam.

Vidim da se niko nije osvrnuo na francusku naučnicu srpskog porekla , bilo bi zanimljivo videti njen rad. Ako je verovati novinskom članku, ona je baš pronašla vezu istovetnosti obreda kod Srba i Hetita, iako je razlika otprilike 30 ak vekova, odnosno cca 3 milenijuma.To je facinantna sličnost..Ili su koreni isti, ili je deo naroda koji je živeo u Hetitskom carstvu (svakako ne svi) prenosio svoje običaje na one od kojih će nastati Srbi. To, naglašavam, ne mora da znači direktno na južne iili severne današnje Srbe-Vende, koji su sačuvali i narodnosno ime, već može da bude dva ili pet, recimo, etnički srodnih grupa .
Ali taj obred (o kome strašno malo znam- paljenje žive vatre) treba potražiti i medju Belorusima, Ukrajincima, Alanima ili naslednicima Rimljana,Škota itd...pa ako su samo Srbi sačuvali i isto je kako kod Hetita..onda zaista postoji fizička i materijalna veza.Lično, ne berujem da će se van najstarijeg slovenskog sloja naći.

Na osnovu prikaza, kojem su narodu najblizi ?
Misliš na ovog Boga sa grozdom (i pšenicom) u ruci, giganta ,Diva ili na kralja?
Taj narod treba tražiti tamo gde je umeće pravljenja vina i vinogradarstvo razvijeno od pamtiveka.
Taj narod nije bio lenj nikada nego je vredno kopao, plevio i štitio svoje vinograde i pšenična polja, orao svoje njive primitivnom ralom i gonio volove.
Taj narod je navikao da spakuje u pletenu korpu "ponude"i "trebe" i da nosi na sveta mesta.
Principom eliminacije, nisu ni Rimljani ni drevni Grci, niti azijatski narodi niti afrički.

Meni su , na figuri sa borskog hetitskog stećka (stela je, po definiciji vrlo bliska nasem nazivu stećak) najintrigantniji.. ne samo šare, i sposobnost tog klesca da u kamen urezuje ovako sitne i mnogobrojne motive..nego čarape u zašiljenim opancima, jer prvi put vidim jasno kakav je oblik obuće (reljefi su "izlokani" vremenom pa se uočava samo šiljak, ponekad više liči na šiljate klopme nego na opanak) ali po ovoj Vrpalaminoj figuri jasno je da je hetitski kralj prvo obuvao šarene (vezene ili pletene, pretpostavljam) čarape, pa preko njih te "šiljkane".

P.S. Moj najnoviji avatar, ako ste primetili, podseća na one često diskutovane heraldičke znake tipa cccc,ssss,vvvvv,bbbb..ali ovaj elegantni na četvoro podeljeni krug je ostatak hetitskog materijalnog nasleđa.

Poslednja izmena:
Nema veze kada je nastalo, već ko ga upotrebljava danas. Nisam uopšteni raspravljao o porijelu te riječi, tako da ti opaska nije na mjestu.
Zar ti stvarno misliš da je nešto što je decenijama van upotrebe 'uobičajeni naziv'? :lol: Supertruper, da ti ne čitaš literaturu zaključno sa Drugim svjetskim ratom (dole ti je najsvježija godina 1944)? :D
Danas u tezu o 'arijevskoj rasu', koncept napušten od sredine prošlog stoljeća, vjeruju i dalje samo neo-nacisti; ostajem pri svojoj korektnoj izjavi.

Ovdje bih samo dodao nešto - domaći autohtonisti maltene zaista dođu kao neo-nacisti po svojim političkim stavovima; kada se čuju npr. Deretić il' recimo Luković-Pjanovićka (a koliko sam slušao i par komentara Milanovića, ni on nije daleko od njih), gotovo uvijek se prepoznaje neki poremećaj, psihopatološka potreba za megalomanijom, koja se mora dokazati očajnički, i to svim sredstvima, uz ubjeđenja o etničkoj superiornosti naroda kojem pripadaju (Übermensch), a koju prate veike teorije zavjere u kojima milioni ljudi učestvuju kao poslušni mravi i velika prisutnost agresivnosti (elementi koji, u slučaju nekih kao npr. baš Deretića, idu do nivoa težih mentalnih oboljenja kao npr. šizofrenije).
Ovo je bio samo mali eskurs, posvećen tvojoj bezrezervnoj podršci autohtonista (sem Deretiću, koga krstiš UDBAšem...)

Iskreno mi reci supertruperu, jesi li ti zaista pročitao te dve knjige...ili si samo u Milanovićevoj knjizi vidio da se on poziva na njih, pa ih zato spomenuo, da bi ispao načitan? ;)
Gelbova knjiga mi je potpuno nedostupna, tako da vjerujem da je i tebi. Do Sajseve knjige nije teško doći; mogu već koliko sutra da provjerim, isto kao što sam provjerio kada si onomad iznio lažnu tvrdnju u vezi Sulimirskoga; neće mi biti teško da dokažem da i ovdje vjerovatno griješiš, ako želiš da ostaneš pri tvrdnji.

Supertruper, gore sam sve objasnio. Subarćani su bili drevni narod, nepoznatog porijekla - vjerovatno, kao niti indo-evropski ni semitski, srodan huritsko-ugaritskoj etničkoj grupi kako su neki naučnici iznijeli tezu (pa i, cijenim po naslovu te prve knjige koju si naveo, i Gelb), na čijoj teritoriji je kasnije nastala asirska država. Zbog toga razloga, susjedni Vavilonjani Asirce, pogrdno inače, zovu Subarćanima; Asirci sebe zovu Asircima; a vrlo rijetko subarskim etnonimom - samo u religijskim tekstovima, koji su inače ionako vavilonjanskoga porijekla. Vremenom je i u samoj Asiriji subarski naziv dobio pogrdno značenje, te evoluirao u oznaku za pripadnika najniže društvene ljestvice, za roba. Da je asirski etnonim bio domaći naziv za Asirce, a ne 'Subri' ako ti tvrdiš (tendenciozno mijenajući osnovnu jezičku konstrukciju, tako da ispadne što bliže Srbima - a originalni naziv jeste Subartu), to je svakome jasno ako samo baci pogled na istorijske izvore; pa pogledaj recimo natpise asirskih vladara! :rtfm:

Ponoviću; jedino što postižeš jeste idenje na ruku onima koji bi željeli dokazati da je srpski etnonim nastao od ropskog položaja u ljudskom društvu. Ako već želiš praviti neku konturu između skito-sarmatskih Srba u Zakavkazju I stoljeća naše ere i jednog sjeverno-mesopotamskog naroda čitavih hiljadu godina ranije (!), onda bar to čini dosljedno - traži srpske korijene u Huritima, a ne u Asircima!!!

Koje izvore? Naveo si jednu kontroverznu knjigu koju si pročitao, te dva naslova koja si našao u toj knjizi - sve ti je to literatura; niti jedan jedini izvor postavio nisi.
Ne treba ni da pominjem da si samo napisao da tu u tim knjigama pišu te informacije, ali dotične informacije nisi podijelio sa nama. Do sada si me slao na potrage za duhovima, jer svaki put se do sada ispostavljalo da se informacije ne nalaze u odrednicama koje si ti navodio. E pa sada, pokaži se poštenim za promjenu i reci nam, šta to piše tu? Koje je to epohalno otkriće Milanović napravio da bi mogao Subarćane i Asirce poistovjetiti, te pobiti tezu dosadašnjih naučnih saznanja, koja veli da su 'Subarćani' pogrdni naziv za Asirce vavilonskog porijekla. :dontunderstand:

Milanović je samo ukazao na očigledne sličnosti između Hurita, Hetita i Asiraca što se tiče kulturno- civilizacijskih dosega, to i ništa više. Sličnosti se onose na:
1. Izrada oružja (koplja, luk i strele, srpe raznih oblika;
2. Hetitska kapa ogovara skitskoj kapi, svi nose opanke i srpe na većini reljefnih frizova
3. Razvijena izrada bornih kola i dresura konja; svi su imali ogromne ergele
4- Gotovo identični ukrasi na keramici
5- Životinjski stil u umetnosti,,kasnije nazvan skito-sarmatskim
6. vera u nebeske bogove ; božanstva su policefalna
7- Pogrebni rituali gotovo isti kao i grobljanske ostave i način sahranjivanja-
Svi oni se u pradomovini identifikuju zajedničkim imenom Sarba.

Poslednja izmena:
Spisak hetitskih vladara:

Pred-vladari (iz Kušara):
* Pitana
* Anita (oko 1750.)

Staro kraljevstvo:
* Labarna? (do 1650)
* Hatušili I (1650-1620)
* Muršili I (1620-1590)
* Hantili I (1590-1560)
* Zidanta I (1560-1550)
* Amuna (1550-1530)
* Huzija I (1530-1525)
* Telepin (1525-1500)

Doba šest vladara iliti srednje (1500-1430 ili 1420):
* Tahurvaili?
* Aluvamna
* Hantili II
* Zidanta II
* Huzija II
* Muvatali II

Novo carstvo:
* Tudhalija I? (1430-1410 / 1420-1400)
* Hatušili II? (1410-1400 / 1400-1390)
* Tudhalija II (1400-1390 / 1390-1370)
* Arnuvanda I (1390-1380 / 1370-1355)
* Tudhalija III (1380-1370 / 1355-1344)
* Šupiluliuma I (1370-1330 / 1344-1322)
* Arnuvanda II (1330 / 1322-1321)
* Muršili II (1330-1295 / 1321 - 1295)
* Muvatali II (1295-1282 / 1295-1271)
* Uri-Tešub / Muršili III (1282-1275 / 1271-1264)
* Hatušili III (1275-1245 / 1264-1239)
* Tudhalija IV (1245-1215 / 1239-1209)
* Arnuvanda III (1215-1210 / 1209-1205)
* Šupiluliuma II (1210-1205)

Milanović je samo ukazao na očigledne sličnosti između Hurita, Hetita i Asiraca što se tiče kulturno- civilizacijskih dosega, to i ništa više. Sličnosti se onose na:
1. Izrada oružja (koplja, luk i strele, srpe raznih oblika;
2. Hetitska kapa ogovara skitskoj kapi, svi nose opanke i srpe na većini reljefnih frizova
3. Razvijena izrada bornih kola i dresura konja; svi su imali ogromne ergele
4- Gotovo identični ukrasi na keramici
5- Životinjski stil u umetnosti,,kasnije nazvan skito-sarmatskim
6. vera u nebeske bogove ; božanstva su policefalna
7- Pogrebni rituali gotovo isti kao i grobljanske ostave i način sahranjivanja-

Tu ima jedan osnovni problem - potpuno različiti jezik i porijeklo. Kako bi bilo da sada tako poredimo etnografske elemente Srba i Albanaca, ili pak Engleza i Iraca.
Ništa od toga jednostavno ne mijenja činjenicu da su Hetiti Indo-Evropljani, a da su Akađani Semiti.

Hetiti, kao i Asirci (Subri) pripadali su arijevskom stablu Sarba. Ova denekle smela hipoteza može se braniti arheološkim nalazima i zapisima.

Po ovome ispada i da si tvrdio da su semitski Asirci - ustvari Indo-Evropljani?

Tamo neke sličnosti, koje su ionako zajedničke za mase naroda na Starom istoku, ne mogu da ponište sva saznanja komparativne istorijske lingvistike i naprave haos u Stablu naroda! :zblesav:

Svi oni se u pradomovini identifikuju zajedničkim imenom Sarba.

Supertruper, kao prvo, što se tiče Asiraca, Sarbi nisu isto što i Subarejci - je l' ti to razumiješ? Po kojem osnovu ti mijenjaš 'subarejsko' u 'sarpsko'? :zblesav: Dva puta sam već napisao da je subarejski naziv pogrdni naziv u Asiraca, i to egzonim, vavilonjanskoga porijekla, izraz koji sami Asirci jednostavno za sebe nisu koristili kao domaći. I dve knjige na engleskom jeziku koje si postavio, navodno potvrđujući svoje tvrdnje - ustvari opovrgavaju tebe i potvrđuju ono što sam ja bio ponovio.
Kao drugo, takođe je utvrđeno da su to u pitanju tri naroda iz tri sasvim različite grane čovječanstva:
1. Hetiti - Indo-Evropljani
2. Asirci - Semiti
3. Huriti - nepoznato, al' nisu nit' jedno ni drugo

Kako sada, tri naroda iz tri različite grane, pripadaju 'porodici Sarba' (i ko su uopšte ti 'Sarbi')???

Back