10. Помиње се и употреба српског крста на капи и неоправдано оспорава то да је српски грб подједнако државни симбол Србије и симбол српског народа. Један од коментстора се ослања на тврдње самозваних хералдичара, који инсистирају да грб не може бити симбол народа, већ само државе. Дотични су склони ослањању на правила западне хералдике. Најчешће, правила њима најпознатије енглеске хералдике, која су кодификована у 19. веку и која они погрешно сматрају за општеприхваћена прсвила која важе у целом свету хералдике. Не важе, чак ни на Западу, ни данас, нити икада важила.
Наша хералдичка традиција, ма каква била, има неке своје одлике, а једна од њих јесте везивање грба и симбола које садржи са српским народом, а не искључиво државом. То је последица историјске упозребе тих симбола током времена турског ропства, као и чињенице да идентитет нашег народа - за разлику већине оних који нашим 'хералдичарима' служе као узор - није повезан са држвном припадношћу. Ми нисмо Срби зато што смо из Србије, већ је Србија-Србија, зато што смо ми Срби. Србија покрива само један део нашег животног простора, што је било добромпознато свима, кроз векове, осим појединима данас. Ми нисмо ни Енглези, ни Французи. Свој заједнички идентитет никада нисмо црпели из концепта нације који су заступали Французи.
Сходно с тим, грб Србије (устаничке, кнежевине и краљевине) јесте и српски грб - и то чак и првенствено српски грб, па тек онда грб саме државе. Зато је употреба српског крста на црногорским капама сасвим природна и оправдана. У оквирима народне ношње, употреба тог симбола је далеко оправданија од употребе иницијала 'Н.I' или грба Црне Горе, јер је употреба ових других равна ношењу официрске капе. Једно је носити шајкачу, а нешто сасвим друго је носити шајкачу са симболима који од дела народне нишње опет праве у део униформе. Употреба српског крста на црногорским капама настала је природним процесом, поставши традиција. Стављање монтенегринског грба на црногорску капу и уклањање пет златних нити, од ње прави ругло и не прикрива њене корене. Заступници те нове 'традиције' јесу исти они који су до јуче на капе стављали комунистичке петокраке (зведе јесу један од симбола историјски, али не и традиционално, коришћен на капама; ипак, те звезде никада нису биле петокраке).