Хералдика и њени принципи

Беше ли речи о овој грдоби?

novi-logo.png

Ово је у Пејнту правила нека особа којој је то први пут да користи тај програм.

Свеједно благе везе ово нема.

Хоће ли људи коначно схватити чему служе грбови и да конкретно грб Пријепоља нема никакве везе са бошњачком националном мањином.

двоглавом орлу су одсекли ноге, а анђелу крила! значи комплетни идиоти.

НОВИ ПРЕДЛОГ ГРБА ЕПАРХИЈЕ СЛАВОНСКЕ
slavonska-01.jpg

Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православног Монархизма je, по благослову Његовог Преосвештенства Г.Г. Јована (Ћулибрка), Епископа Пакрачког и Славонског, имао изванредну прилику и велику част да послужи нашој Светој Цркви и да се прихвати посла израде предлога грба Епархије Пакрачко-Славонске.

Наглашавамо да је овде, још увек, реч само о предлогу епархијског грба, а не о усвојеном и званичном грбу, о чему ће, у своје време, коначну одлуку донети надлежне Црквене власти.

Реч је о развијеној и богатој хералдичкој композицији, која хералдички сведочи о древности и значају ове славне Епархије Српске Православне Цркве. Богато духовно наслеђе овог дела нашег Отачаства нашло је, дакле, одраза и у богатом хералдичком наслеђу наше Свете Цркве на овим просторима, што је пред наше сараднике поставило захтеван и духовно испуњујући задатак – задатак очувања хералдичког идентитета наше Цркве и народа на просторима, који се и данас налазе пред бројним искушењима.

Односно грбовно знамење је формирано употребом двају повесних грбова, који су кориштени у овој српској Епархији. Први је грб Епархије Пожешке, тј. Његовог Преосвештенства Г.Г. Петронија (Љубибратића) /1699—1703/, а други је грб Епархије Пакрачке, уведен у употребу за време столовања Његовог Преосвештенства Г.Г. Кирила (Живковића) /1786—1807/.

slavonska-03.jpg

Важно је истаћи да је Епархија Пакрачко-Славонска, као наследница Епархије Пожешке (1557) и Епархије Пакрачке (1705), од времена поменутог Владике Кирила, баштинила само тај грб, док је предходни изашао из употребе одмах након упокојења Владике Петронија.

Очигледно је да је до тога дошло због тога што је Владика Петроније завладичен и једно време деловао на том простору као присталица Уније. Но, познато је да се он, пред смрт, покајао и измирио са Патријархом Арсенијем III (Чарнијевићем), те се и преставио као православан.

slavonska-04.jpg

Следствено, хералдичко наслеђе Владике Петронија се, упркос свему, може сматрати хералдичком баштином Српске Православне Цркве на овим просторима, једнако као и епархијски грб из времена Владике Кирила.

Након обнављања Српске Патријаршије, 1921. године Господње и коначног повратка ове Епархије у канонски поредак Мајке Цркве, употреба овог и осталих епархијских грбова на тлу некадашње Карловачке Митрополије, мање-више, постепено замире, што је нарочито приметно од времена њеног преименовања у Епархију Славонску (1959).

Старина овог епархијског хералдичког знамења (XVII и XVIII век), које припада раздобљу развијене хералдике угарске провенијенције, али носи и печат, много древније, српске средњевековне и ''илирске'' хералдике, сведочи о чињеници и преноси символичку поруку да су српски народ и његова Црква на овим мученичким просторима своји на своме.

slavonska-05.jpg

Преосвећени Владика Јован Славонски је (одмах по преузимању дужности епархијског Архијереја у Пакрацу), препознајући важност и потребу очувања хералдичког идентитета и наслеђа подручне му Епархије за духовну баштину и повесно трајање нашег народа на овом подручју, одлучио да ангажује што боље познаваоце ове материје, како би питање хералдичког знамења његове Дијецезе било решено на најбољи могући начин.

На овом хералдичком пројекту су, испред нашег Одбора, по благослову Владике Јована, имали велику част и духовну радост да раде г-дин Срећко М. Никитовић, као хералдички уметник и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, у својству хералда.

+ + +
slavonska-00v.jpg

http://www.czipm.org/slavonska.html

Латински крст на грбу православне епархије? Иначе композиција лепо изгледа. А шта значи?

да, врло лепа композиција, потпуно у складу са обрасцима угарске барокне хералдике. радује ме што у Српској Цркви има слуха за наше грбовно наслеђе.

што се тиче латинског крста, он је сасвим легитимна хералдичка фигура. не указује на римокатоличко хришћанство, као што ни грчки крст не указује на православно. то је просто један од облика крста, а има их на десетине.

што се тиче латинског крста, он је сасвим легитимна хералдичка фигура. не указује на римокатоличко хришћанство, као што ни грчки крст не указује на православно. то је просто један од облика крста, а има их на десетине.

У начелу се слажем. Само такав крст је у грб првобитно унео епископ који се залагао за унију. А с обзиром на поднебље у којем је у питању, поновно јављање латинског крста неки могу схватити и као својеврсну поруку...Чисто из пучког угла ;)

У начелу се слажем. Само такав крст је у грб првобитно унео епископ који се залагао за унију. А с обзиром на поднебље у којем је у питању, поновно јављање латинског крста неки могу схватити и као својеврсну поруку...Чисто из пучког угла ;)

из пучког угла и златни кринови су симбол босанских мухамеданаца. да ли треба одбацити кринове или просвећивати народ? мислим да је улога образоване елите управо у овом другом.

Латински крст на грбу православне епархије? Иначе композиција лепо изгледа. А шта значи?
На композицији су присутни поред латинског и грчки и двоструки патријаршијски крст.
Различити облици крстова ништа нетипично за православље.
Ништа ближе не знам о употребљеним елементима осим онога што су написали.

Зна ли ико зашто орао на званичном грбу Доњецке Народне Републике нема ноге?

Official_Donetsk_People's_Republic_coat_of_arms.png

Читао сам расправе о овом грбу, и колико сам схватио, главна замерка је стигла од стране црквених лица, и то зато што Архангел Михаило има браду, а требало би да се прикаже без ње. Али, нигде нисам успео да пронађем зашто орао нема ноге.

Читао сам расправе о овом грбу, и колико сам схватио, главна замерка је стигла од стране црквених лица, и то зато што Архангел Михаило има браду, а требало би да се прикаже без ње. Али, нигде нисам успео да пронађем зашто орао нема ноге.

па ваљда ти ово ''Народна Република'' довољно говори. зар је потребно још неко објашњење :lol:

тај исток Украјине је тешко контаминиран бољшевизмом. у њиховим главама СССР још увек постоји. зато су стара царска знамења у интерпретацији ''народних републиканаца'' редовно осакаћена или нагрђена. па се тако орао јавља без ногу или арханђел са брадом. боље да се држе онога што им је блиско- црвене звезде, српа и чекића, јер ту не би никад погрешили. ти знаци су им дубоко урезани у свест. мораће проћи генерације док орлу израсту ноге. ако икад.

Hmm, zašto je zapravo problem da li jedan ili drugi (arh)anđeo ima bradu, i ko to uopšte propisuje kako razni izmišljeni likovi uopšte "moraju" da izlgedaju? Ionako su u pitanju mitska stvorenja, pa je ostavljeno umetnikovoj mašti da ih prikaže kako on(a) misli da treba, tu je svaka predstava isto toliko "prava" ili ne, taman koliko i slike jednoroga, Jahvea, Babaroge ili Zevsa.

Na kraju krajeva, i Isus se redovno pojavljuje na slikama sa bradom, pa ne vidim da se iko "buni" oko toga...

Poslednja izmena:
Hmm, zašto je zapravo problem da li jedan ili drugi (arh)anđeo ima bradu, i ko to uopšte propisuje kako razni izmišljeni likovi uopšte "moraju" da izlgedaju? Ionako su u pitanju mitska stvorenja, pa je ostavljeno umetnikovoj mašti da ih prikaže kako on(a) misli da treba, tu je svaka predstava isto toliko "prava" ili ne, taman koliko i slike jednoroga, Jahvea, Babaroge ili Zevsa.

Na kraju krajeva, i Isus se redovno pojavljuje na slikama sa bradom, pa ne vidim da se iko "buni" oko toga...

анђели се не представљају са брадом зато што су духови и немају пол. пол претпоставља телесност. брада је секундарана полна одлика мушкарца. што значи да брада подразумева и одговарајуће гениталне органе који служе размножавању, тј. продужењу врсте. а анђели се не размножавају.

Мислим да ко год је ово предложио нема много додира са хералдиком.

Zaboravih da pomenem, ovo jeste zvanični grb grada Kruševca. S obzirom da ni ja nemam puno veze sa heraldikom, rekoh da pitam ovde šta ljudi misle. Sa druge strane, mislim da su tu svi značajni elementi za nastanak i istoriju grada. Uzgred, taj grb je radio jedan akademski slikar kome ne mogu da se setim imena trenutno...

проблем је што то није грб. то је амблем. зато се не може процењивати и оцењивати са становишта хералдике, него само са становишта ликовности, као и остала графичка дела. према томе, амблем Крушевца нема никаву хералдичку вредност или значај. а каква му је уметничка вредност, то нека каже ликовна критика.

Skenjaste me sad, a ja još imam ovo istetovirano, odnosno stilizovanu verziju :cool:. Mada, meni je tu bitna simbolika kao pokazatelj nasleđa i tradicije koju ima Kruševac, tako da zapravo nisam skenjan :mrgreen:. E sad, amblem (izražavaću se precizno) usvojen je 1965. godine kao osnovno gradsko obeležje, a zvaničnoj potvrdi prethodio je likovni konkurs. Zašto je tako urađeno, ne znam, mogu eventualno da pretpostavim da je želja bila da se istakne posebnost istorije grada i ovo što sam pomenuo malopre, nasleđe i tradicija. Dobro je da je makar urađeno na vreme, budući da je šest godina kasnije proslavljeno šest vekova od osnivanja Kruševca. Inače, uvek sam se pitao zbog čega je amblem (naravno, tada sam mislio da je grb) znatno drugačiji od većine srpskih gradova, odnosno onih koje sam imao prilike da vidim. Sad znam i zašto...

анђели се не представљају са брадом зато што су духови и немају пол. пол претпоставља телесност. брада је секундарана полна одлика мушкарца. што значи да брада подразумева и одговарајуће гениталне органе који служе размножавању, тј. продужењу врсте. а анђели се не размножавају.

A opet, hrišćanski bog se praktično uvek predstavlja sa (impozantnom) bradom. Ima li on pol, ili se razmnožava?

Cima_da_Conegliano,_God_the_Father.jpg

God.jpg

god-and-man.jpg

Zapravo, originalni mit o bogu Jahveu uključuje i njegovu partnerku, odnosno ženu-boginju Ašeru (Asherah, אֲשֵׁרָה‎, takođe Elat i Qodesh). Ona je (zajedno sa svim ostalim nižim bogovima) malo po malo izbrisana i izbačena iz mainstream judeističke i srodnih religija, i na kraju je "ostao" samo jedan bog, JHWH, Jahve, koji je onda preuzet i u hrišćanstvu i u islamu.

asherah.JPG

asherah.jpg

Skenjaste me sad, a ja još imam ovo istetovirano, odnosno stilizovanu verziju :cool:. Mada, meni je tu bitna simbolika kao pokazatelj nasleđa i tradicije koju ima Kruševac, tako da zapravo nisam skenjan :mrgreen:. E sad, amblem (izražavaću se precizno) usvojen je 1965. godine kao osnovno gradsko obeležje, a zvaničnoj potvrdi prethodio je likovni konkurs. Zašto je tako urađeno, ne znam, mogu eventualno da pretpostavim da je želja bila da se istakne posebnost istorije grada i ovo što sam pomenuo malopre, nasleđe i tradicija. Dobro je da je makar urađeno na vreme, budući da je šest godina kasnije proslavljeno šest vekova od osnivanja Kruševca. Inače, uvek sam se pitao zbog čega je amblem (naravno, tada sam mislio da je grb) znatno drugačiji od većine srpskih gradova, odnosno onih koje sam imao prilike da vidim. Sad znam i zašto...

нисам имао намеру да повредим осећања која негујеш према свом завичају :) само сам хтео рећи да амблем Крушевца није грб, па се зато и не може мерити по хералдичким аршинима. иако у својој основи има облик штита, то ипак није грб. а зашто није? зато што се представа на штиту не може описати хералдичким појмовима (немогуће је блазонирати) па се зато не може ни сматрати грбом. што се тиче ликовне вредности амблема, ту су људи који се баве ликовном уметношћу па нека кажу свој суд. мени је само жао што једна од старих престоница Србије нема своје хералдичко знамење, а што јој по значају припада и приличи. но, то је већ друга прича.

A opet, hrišćanski bog se praktično uvek predstavlja sa (impozantnom) bradom. Ima li on pol, ili se razmnožava?

да, али тај хришћански Бог није анђео. шта више, Он се открио као Бог Отац, а отац се представља са брадом. ту брада не служи да прикаже Његов стварни лик (који је апсолутно трансцендентан), него својство личности Оца. но, ово су већ теолошке теме па је бесмислено о њима расправљати на Хералдици.

Zapravo, originalni mit o bogu Jahveu uključuje i njegovu partnerku, odnosno ženu-boginju Ašeru (Asherah, אֲשֵׁרָה‎, takođe Elat i Qodesh). Ona je (zajedno sa svim ostalim nižim bogovima) malo po malo izbrisana i izbačena iz mainstream judeističke i srodnih religija, i na kraju je "ostao" samo jedan bog, JHWH, Jahve, koji je onda preuzet i u hrišćanstvu i u islamu.

и какве то везе има са хералдиком? нема никакве.

Meni je taj kruševački amblem bez veze, no to je subjektivna stvar. Najpre, ne znam uopšte šta je predstavljeno. Pretpostavljam da centralno mesto zauzima apokrifni Lazarev šlem sa rogovima, koji je nacrtan budibogsnama. Zatim, vrlo je naglašena stilizacija u maniru tog vremena (60-70-te prošlog veka) što smatram neuputnim za simbol čija namena je da traje. I treće, ružan je, brate.:)

Back