Matt Wolfeys
Ističe se
- Poruka
- 2.924
Беше ли речи о овој грдоби?
![]()
Ово је у Пејнту правила нека особа којој је то први пут да користи тај програм.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Беше ли речи о овој грдоби?
![]()
Свеједно благе везе ово нема.
Хоће ли људи коначно схватити чему служе грбови и да конкретно грб Пријепоља нема никакве везе са бошњачком националном мањином.
Латински крст на грбу православне епархије? Иначе композиција лепо изгледа. А шта значи?
што се тиче латинског крста, он је сасвим легитимна хералдичка фигура. не указује на римокатоличко хришћанство, као што ни грчки крст не указује на православно. то је просто један од облика крста, а има их на десетине.
У начелу се слажем. Само такав крст је у грб првобитно унео епископ који се залагао за унију. А с обзиром на поднебље у којем је у питању, поновно јављање латинског крста неки могу схватити и као својеврсну поруку...Чисто из пучког угла![]()
На композицији су присутни поред латинског и грчки и двоструки патријаршијски крст.Латински крст на грбу православне епархије? Иначе композиција лепо изгледа. А шта значи?
Зна ли ико зашто орао на званичном грбу Доњецке Народне Републике нема ноге?
Читао сам расправе о овом грбу, и колико сам схватио, главна замерка је стигла од стране црквених лица, и то зато што Архангел Михаило има браду, а требало би да се прикаже без ње. Али, нигде нисам успео да пронађем зашто орао нема ноге.

Зна ли ико зашто орао на званичном грбу Доњецке Народне Републике нема ноге?
Читао сам расправе о овом грбу, и колико сам схватио, главна замерка је стигла од стране црквених лица, и то зато што Архангел Михаило има браду, а требало би да се прикаже без ње. Али, нигде нисам успео да пронађем зашто орао нема ноге.
Hmm, zašto je zapravo problem da li jedan ili drugi (arh)anđeo ima bradu, i ko to uopšte propisuje kako razni izmišljeni likovi uopšte "moraju" da izlgedaju? Ionako su u pitanju mitska stvorenja, pa je ostavljeno umetnikovoj mašti da ih prikaže kako on(a) misli da treba, tu je svaka predstava isto toliko "prava" ili ne, taman koliko i slike jednoroga, Jahvea, Babaroge ili Zevsa.
Na kraju krajeva, i Isus se redovno pojavljuje na slikama sa bradom, pa ne vidim da se iko "buni" oko toga...
Мислим да ко год је ово предложио нема много додира са хералдиком.
. Mada, meni je tu bitna simbolika kao pokazatelj nasleđa i tradicije koju ima Kruševac, tako da zapravo nisam skenjan
. E sad, amblem (izražavaću se precizno) usvojen je 1965. godine kao osnovno gradsko obeležje, a zvaničnoj potvrdi prethodio je likovni konkurs. Zašto je tako urađeno, ne znam, mogu eventualno da pretpostavim da je želja bila da se istakne posebnost istorije grada i ovo što sam pomenuo malopre, nasleđe i tradicija. Dobro je da je makar urađeno na vreme, budući da je šest godina kasnije proslavljeno šest vekova od osnivanja Kruševca. Inače, uvek sam se pitao zbog čega je amblem (naravno, tada sam mislio da je grb) znatno drugačiji od većine srpskih gradova, odnosno onih koje sam imao prilike da vidim. Sad znam i zašto...анђели се не представљају са брадом зато што су духови и немају пол. пол претпоставља телесност. брада је секундарана полна одлика мушкарца. што значи да брада подразумева и одговарајуће гениталне органе који служе размножавању, тј. продужењу врсте. а анђели се не размножавају.
Skenjaste me sad, a ja još imam ovo istetovirano, odnosno stilizovanu verziju. Mada, meni je tu bitna simbolika kao pokazatelj nasleđa i tradicije koju ima Kruševac, tako da zapravo nisam skenjan
. E sad, amblem (izražavaću se precizno) usvojen je 1965. godine kao osnovno gradsko obeležje, a zvaničnoj potvrdi prethodio je likovni konkurs. Zašto je tako urađeno, ne znam, mogu eventualno da pretpostavim da je želja bila da se istakne posebnost istorije grada i ovo što sam pomenuo malopre, nasleđe i tradicija. Dobro je da je makar urađeno na vreme, budući da je šest godina kasnije proslavljeno šest vekova od osnivanja Kruševca. Inače, uvek sam se pitao zbog čega je amblem (naravno, tada sam mislio da je grb) znatno drugačiji od većine srpskih gradova, odnosno onih koje sam imao prilike da vidim. Sad znam i zašto...
само сам хтео рећи да амблем Крушевца није грб, па се зато и не може мерити по хералдичким аршинима. иако у својој основи има облик штита, то ипак није грб. а зашто није? зато што се представа на штиту не може описати хералдичким појмовима (немогуће је блазонирати) па се зато не може ни сматрати грбом. што се тиче ликовне вредности амблема, ту су људи који се баве ликовном уметношћу па нека кажу свој суд. мени је само жао што једна од старих престоница Србије нема своје хералдичко знамење, а што јој по значају припада и приличи. но, то је већ друга прича.A opet, hrišćanski bog se praktično uvek predstavlja sa (impozantnom) bradom. Ima li on pol, ili se razmnožava?
Zapravo, originalni mit o bogu Jahveu uključuje i njegovu partnerku, odnosno ženu-boginju Ašeru (Asherah, אֲשֵׁרָה, takođe Elat i Qodesh). Ona je (zajedno sa svim ostalim nižim bogovima) malo po malo izbrisana i izbačena iz mainstream judeističke i srodnih religija, i na kraju je "ostao" samo jedan bog, JHWH, Jahve, koji je onda preuzet i u hrišćanstvu i u islamu.