haeul
Poznat
- Poruka
- 9.528
Сигурно је реч о венцима коришћеним током венчања.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Сигурно је реч о венцима коришћеним током венчања.
Mrkalj:Charter: Serbian Charters in Archives of Hungary (1411-1481) 1450-05-10_Djuradj_Brankovic
![]()
![]()
Abstract
10 May 1450, Smederevo
Despot Đurađ Branković agrees to surrender to Janos Hunyadi, governor of the realm of Hungary, the fortress of Mwnkach, the towns of Rivulidominarum, Zathmar, Nemethy, and Debreczen, and the manors of Bezermen and Dada, with a total yearly income of 6700 florins, as pledge for the payment of the 155000 florin debt owed by the despot to the governor.
Mrkalj:Charter: Serbian Charters in Archives of Hungary (1411-1481) 1457-12-18_Kantakuzina_Brankovic
![]()
![]()
![]()
Abstract
18 December 1457, Celje
Katherina (Kantakuzina) Branković, widow of count Urlich of Cilii, grants to her chamberlain Jacob the village of Lawretschan, pertaining to the castle of Wynitza in the district of Zagorje, as reward for faithful service.
Sigillant: Kantakuzina Branković
Seal: Wax seal of natural color with red colored impression, pendant on a paper strip.Kantakuzina Branković
Material: Parchment.
Dimensions: 155–160 x 255 mm
Condition: Several small stains. Text legible.
Mrkalj:Charter: Serbian Medieval Documents in the State Archives of Venice 1413-01-30_Balsa_III
Abstract![]()
![]()
30 January 1413, Bar
Balša III Balšić, lord of Zeta, confirms the peace treaty with Venice negotiated in his behalf by Sandalj, Grand Duke of Bosnia.
Pozdrav. Izvinite što ću sada upasti usred teme, ali imam jedno pitanje.
Naime, znam da nijanse svetlije lila boje, ne ljubičaste, ne spadaju u osnovne boje, no da li je moguće prikazati jorgovan te boje, a napomenuo bih da nije na Osnovnom grbu, veća kao flora u pozadini na Velikom? Jorgovani su i na velikom grbu Bora, no tu su plave boje i takvi više liče na grozd.
Znam da ne bi trebalo da ta boja bude u potrebi, ali ima je na velikom grbu Vračara na odeždi
![]()
Isto tako ni boja kože ne spada u osnovne, a opet ima je na brojnim velikim grbovima, prvenstveno kada su držači sveci ili vladari, da li to znači da su pravila boja fleksibilnije kada je u pitanju veliki grb?
Леп хералдички артефакт недавно је пронађен код Бара, изроњен је из морских дубина, а на себи има мотиве са змајом.
![]()
Нејасно је о чему се ради, археолози тврде да је у питању печат, али ово мени не личи на печат. Највише подсећа на новац, али нема бар са ове стране никаквог натписа, док другу страну нису објавили. Можда је у питању и какав медаљон?
Pozdrav. Izvinite što ću sada upasti usred teme, ali imam jedno pitanje.
Naime, znam da nijanse svetlije lila boje, ne ljubičaste, ne spadaju u osnovne boje, no da li je moguće prikazati jorgovan te boje, a napomenuo bih da nije na Osnovnom grbu, veća kao flora u pozadini na Velikom? Jorgovani su i na velikom grbu Bora, no tu su plave boje i takvi više liče na grozd.
Znam da ne bi trebalo da ta boja bude u potrebi, ali ima je na velikom grbu Vračara na odeždi
![]()
Isto tako ni boja kože ne spada u osnovne, a opet ima je na brojnim velikim grbovima, prvenstveno kada su držači sveci ili vladari, da li to znači da su pravila boja fleksibilnije kada je u pitanju veliki grb?
Hvala najlepše na odgovoru!
И мени делује као медаљон.
Сем тога, делује ми западњачки; наши, нажалост, углавном нису имали овакве мајсторе.
Hteo bih da pojasnim zašto sam pitao prethodno pitanje. Naime, zaljubljenik sam u heraldiku i dugo pratim ovaj forum. Uostalom, ovde sam i video mnoštvo nekih neheraldičkih ''grbova'' Donjeg Milanovca. Budući da poznajem neke ljude iz tamošnjeg mesnog odbora, a po struci sam istoričar i bavim se i grafičkim dizajnom, dogovorili smo se da konačno izradim grb ove varošice. Mada jesam veliki zaluđenik u heraldiku, te poznajem gotovo sve zvanične mesne grbove, nisam po struci heraldičar, samim tim hteo bih da čujem i vaša mišljenja.
Napomena, zahtevalo se da grb sadrži neke od simbola koji su se nalazili i na silnim onim neheraldičkim grbovima/predlozima koji su kružili internetom.
Osnovni grb: Štit plave boje, na kome se nalazi Sunce - Donji Milanovac je mesto sa najviše sunčanih dana u Srbiji. Oko njega dva ribe (riba je izrodila prvo naselje na ovoj teritoriji - Lepenski vir), tačnije grgeči (kako se još nazivaju meštani). Talasaste grede simbolišu Dunav. Zlatna lađa predstavlja više vekovnu plovidbu i trgovinu ovim krajevima.
Preskočiću objašnjenja za srednji grb.
Veliki grb: Osnovni grb uzvišen zlatnom bedemskom krunom bez merlona. Ispod se nalaze jorgovani, po kojima je ovaj kraj poznat (prvenstveno planina Miroč), ruže - Donji Milanovac je mesto sa najviše ruža po glavi stanovnika u Srbiji. Postament predstavlja reljef Donjeg Milanovca sagledan sa Dunava - travnato polje sa bregom u sredini (koje predstavlja brdo ''Glavicu'') i talasaste grede (Dunav).
Kao čuvari grba stoje dva vodena zmaja, koji su bili simbol najznamenitijeg meštanina, kapetana Miše Anastastijevića (i koji su se nalazili na njegovoj prvobitnoj kući), ali i koji se često vezuju za lokalne mitološke priče (zmaj - srpski / zmau - vlaški).
Zatim stegovi, heraldički desno je steg Republike Srbije, sa zlatnim orlom na vrhu; te heraldički levo, steg varošice, koji ponavlja motive Sunca i talasastih greda sa osnovnog grba, sa zlatnim grgečem na vrhu, koji simboliše Milanovčane.
![]()
Nešto ti nije u redu sa linkom, ne vidi se slika. Sudeći po Vikipediji, tvoje rešenje grba je već usvojeno?
![]()
To je bila jedna radna verzija, grb nije još uvek usvojen. Međutim, stavljao sam skice i probne verzije u grupama na društvenim mrežama, za koje je neko izgleda mislio da su krajnje, tako da sada i neke te verzije kruže internetom. Nažalost, ne mogu se obrisati.
Kasnije sam u ilustratoru nacrtao nove, jedinstvenije, zmajeve, sa škrgama i nešto nalik krljuštima, budući da je reč o vodenim, ali i izbacio prednji rog, sledeći neke ilustracije koje sam kasnije pronašao. Takođe, nacrtao sam novu traku, dok je prethodna bila neka uobičajena verzija (kao što se vidi) i za font stavio ćirilicu iz Miroslavljevog jevanđelja. Što se tiče samog izgleda, naravno biće kasnije našminkano.
Obojih jorgovane, boja je preuzeta sa jorgovana sa srednjeg grba Bora.
Pogledajte prilog 424778
P.S. Izvinite ako je poruka duplirana. Naime, nov sam pa moderatori moraju da mi odobre prve poruke, a internet mi nije najbolji, te nisam siguran da li se bilo poslalo.
To je opet neka leva verzija. Na ovoj ja radim. Nema je na vikipediji.
I hvala za sugestiju za boju!
Marko, за постављање слика најбоље користи http://postimage.org/, а са блогова никад немој линковати, јер форум одбија препознати слике са блогова, зато ти и није приказало ове твоје.
Иначе, добродошао на форум и на тему!![]()
Zanima me i mišljenje za postament, simboliku objasnih (reljef Milanovca gledajući sa Dunava, zaključno sa brdom Glavica), no zanima da možda nije na previše moderan ili realističan način prikazan? Budući da je ostatak velikog grba prilično jednostavno i tradicionalno prikazan/nacrtan, bez mnogo efekata.
Postimage никако, imgur је ного бољи
Da, taj grb Lebana mi je baš bio zapao za okoIako je po heraldičkim pravima, pošto je zelena fimbrirana zlatnom, ipak mi deluje malo neskladno.
Ja sam konkretno mislio na ovako nešto, dva tipa postamenta, na primer obrenovački (koji je više urađen nekako realističnije)
![]()
i onaj na velikom grbu Rume
![]()
koji je simboličniji.