Kha:
Vidim da će ova diskusija oboriti rekord na ISTORIJI a lično joj ne vidim ni kraja jer se pred sve postavlja sve više pitanja a Boga mi i zadataka. Pošto je ovde već bilo reči o fasadi zgrade nekadašnjeg Društva Svetog Save priupitao bih gospodu da mi razjasne šta označava grb sa leve strane kapije iste zgrade. U pitanju je orao na štitu koji ima ocila u kljunu i po jedno u svakoj kandži. Inače, ovi grbovi nisu "otkriveni", posle rekonstrukcije nego su tu oduvek bili. Zgrada je bila oronula pa je malo ko primećivao inače sasvim jasno vidljive grbove banovina Kraljevine Jugoslavije. Posle uređivanja fasade grbovi su, po meni, nepotrebno ofarbani jarkim bojama a naknadno je postvaljen i mali grb Srbije na samom ulazu u zgradu. Danas je ta zgrada Fizički fakultet u Beogradu.
Pozdrav svima!!!
Видиш,баш сам данас био тамо да видим те грбове...оне изнад прозора никако не могу добро да усликам са овим мојим никаквим апаратом..да би се добро видели морао бих да стојим на сред улице Цара Душана,а то признаћете,није ни мало здраво...излази ми алергија када ме "удари" ауто....
Ево колико ја знам о томе грбу:наравно,морамо да се вратимо на чувену
Стематографију Христифора Жефаровића и на прву страну првог листа тог дела где се налази Цар Душан (неко је већ постављао ту слику) окружен са двадесет грбова од којих само један одступа од
илирске хералдике, ато је управо грб Рашке.Наиме;грб Рашке је и у
Стематографији Витезовића као и код Мавра Орбинија у
Краљевству Словена исти,тј.три потковице на плавом пољу.Код Жефаровића грб је као на поменутој згради.Милић Милићевић у својој књизи
Грб Србије-развој кроз историју објашњава:
"Орао са три потковице јавља се на једном печату Исајие Ђаковића.Зне се да је Ђаковић био наследник Арсенија III (1647-1708).Јован Рашковић био је зет Арсенија III ,а једноглави орао био је баш грб Рашковића,односно Старог Влаха чији су они били кнезови.Због утицаја Рашковића и њиховог грба,Исајиа Ђаковић,који је био Митрополит "Рашке Митрополије" како су је уместо "Српском" обични звали,узео је грб Рашке и грб Старог Влаха и једноставни их искомбиновао,узевши као предложак за грб на печату обележје српске народности његове Митрополије.Жефаровић под утицајем овог печата,сада у својој Стематографији,узима да је грб Рашке орао са три потковице".
Стојан Новаковић у свом делу
Хералдички обичаји у Срба,пак тврди:
"Пошто је грб Рашке више посвете Патријарху (Арсеније IV) у арабеску метнут (мисли се на венац од грбова око Цара Душана),може се мислити,да се Орбинијев грб Рашке Србину Жефаровићу сувише скроман чинио,те му је додао оно што се њему свидело."
Мени је,некако,ближе Милићевићево тумачење.