Хералдика и њени принципи

Челични:
Здраво свима! Ја сам Горан Обрадовић, аутор сајта Српски Грбови (grb.zbrka.net). Док ме нисте контактирали, нисам био свестан постојања овог места за окупљање заљубљеника у хералдику. Били сте исувише љубазни по питању мог скромног сајта.. и сам сам свестан његових многих недостатака, рупа и проблема. На жалост, већ доста дуго није унапређиван, тако да је постао чак и неажуран (државе у којима живимо се мењају брже него што ја стижем то да покријем на сајту :-( ).

У последње време сам веома заузет студијама, а највећи део свог слободног времена посвећујем раду на српској Википедији, тако да је то још један од разлога недоречености мог сајта. Тек сам добио писмо са линком на ову тему, тако да још нисам стигао да ишчитам целу (позамашну) архиву разговора, али видим да сте почели да расправљате о прављењу сајта. Ово је сјајна идеја, и ја је најискреније поздрављам.

Поменута су и питања ауторских права. На разним местима, и често сам слушао о ауторским правима над грбовима, и неки најчешћи и најлогичнији закључак би био следећи: блазон грба није заштићен ауторским правима - ауторским правима могу да буду заштићени само конкретни цртежи грбова. Графички приказ великог броја грбова, међутим, сигуран сам, се може наћи у прихватљивој лиценци. Ако међу вама пак има сарадника који су уметнички надарени, и који би могли да нацртају/прецртају грбове, онда никаквих проблема неће бити.

Čelični dobrodošao javljao sam ti se neđe davno taman kad si otvorio sajt. i dalje mislim da si uradio izvrsnu stvar. Mene a i druge interesuje autorsko pravo u nezi knjiga. A u pravu si da ako nacrtaš grb možeš ga postaviti kad i koliko hoćeš.

Evo me opet :)

Predzadnja fotografija je onaj atlas zastava o kojem sam govorio. Ima preko 120 zastava.
Zadnji foto je grb sa pročelja palate. Na žalost ne znam koji je čiji grb ali kad i to sklopin postaviću na forum sa crtežima grbova.
Postaviću i grbove iz Bara i Herceg Novog samo dok ih prebacim sa drugog kompjutera.
Pozdrav :wink:

Хвала што сте ми скренули пажњу на ове грешке код грба Карловаца.Више очију боље види.....
Хвала Формице на фотографијама.
Приликом обнављања фасаде руиниране зграде Светосавског дома у Београду (Душанова 13) пронађено је 12 грбова,и то:Македоније,Рашке,Хума,Далмације,Албаније,Шумадије (Трибалије),Илирије,Хрватске,Срема,Славоније,Босне и Грб Краљевине Србије.Људи из Градског завода за заштиту споменика културе су грбове обновили и офарбали.
Отићићу ускоро да ове грбове и усликам.
Зна ли неко где се још могу у Београду наћи грбови на фасадама зграда?

Да, Радгосте, то је оно о чему смо причали пре неки дан. И ја намеравам да их усликам, ако Бог да.

Иначе, мој фаворит је грб Кнеза Милана Обреновића III са чесме испред Манастира Раковица, као и грбови Обреновића са споменика Кнезу Михаилу Обреновићу II на позоришноме тргу, са гробнице Кнеза Милоша Теодоровића-Обреновића I - Великога и Кнеза Михаила Обреновића II у Саборној Цркви, са Конака Кнеза Милоша Теодоровића-Обреновића I - Великога и са Конака Кнегиње Љубице Обреновић. Наравно, један од најрепрезентативнијих примера је и грб Српске Патријаршије (са држачима) изнад свечанога улаза Патријарашкога Двора....

Постоји и књижица на ту тему, али не обухвата све примере: Марко Поповић; ''Хералдички симболи на јавним здањима Београда''; БМГ; Београд; 1997.

Иако нисам упитан,хтео бих да одговорим,не замерите....
Мислим да није.Тај печат је мало "млађи" од оног који сам ја поставио.Печат са Архангелом је рад непознатог аутора и датира са почетка друге половине 18. века.Печат који је поставио Пијаниста је такође рад непознатога аутора али је ,као што рекох,мало "млађи"-крај 18. века.На печату је представљена Црква Светога Николе,а текст је на славено-сербском.

Хвала,Стема на информацијама.Морам што пре све да обиђем и да фотографишем.

Pijanista:
Formice, da li znaš zašto se fotografije kod mene nisu pojavile?
CTEMA, da li je ovaj pečat Sremskih Karlovaca najstariji ?

Ja koristim ImageShack, prvo prebacim sliku u JPG format kad pozovem IS (dobiješ ga kad klikneš na moju sliku) pritisnem na "Browse" otvori se prozor na kom nađem sliku koju sam prebacio u JPG i kad je klikom izaberem pritisnem "host it". Sad moraš malo sačekati dok dobiješ adrese. Za forume koristim prvu po rasporedu, snimiš adresu(copy) i zalijepiš je na mjesto u forumskom odgovoru gdje ti odgovara. Na forumu se pokaže slika. Ako je slika prevelika onda se postavlja manja slika da ne opterećuje forum kod otvaranja strana. Za druge načine ne znam. Zapravo znam da ih ima ali meni nikad ne pale, pa ja preko ovog sajta šaljem slike. Ima još nekih sajtova (SliBe mi više ne funkcioniše) na kojim besplatno možeš postaviti slike ali je meni ovaj najzgodniji i najkraće traje prenošenje slike.

Back