Хералдика и њени принципи

Кога занима - имате Орбиново ''Краљевство Словена'' у књижари ''Плато'' код Философскога факултета Университета у Београду.

На жалост, грбови су дати црно-бело, а цена је 2700 дин.

"Šta će nam toliki studenti, a onolike njive neorane?"

Hvala Radgoste, imam je ali mi nije puno od pomoći. Mislio sam ako imaš onu crno-belu iz te knjige koju si pominjao. Ako nemaš probaću po onom opisu pa kako ispadne. U svakom slučaju ću je staviti na forum, pa ako nešto ne valja vi mi to napomenite.

Evo još jedne rekonstruisane zastave iz moje kuhinje. U pitanju je zastava Srpske Vojvodine sa majske skupštine u Sremski Karlovcima 1848. godine. Original te zastave se nalazi u muzeju Vojvodine.

Nažalost, morao sam ih smanjiti, ali mislim da je zadovoljavajuće.

Немам,на жалост.
Књигу имам ископирану али без фотографија.
Планирам да је купим ускоро,мислим да је још има у Војном музеју.
Одлична је застава коју си рекоструисао.

Да,студент присвојио књигу.

CTEMA:
Кога занима - имате Орбиново ''Краљевство Словена'' у књижари ''Плато'' код Философскога факултета Университета у Београду.

Хвала на информацији.
Неко ми рече да је на Сајму књига био да се купи Фојнички за 4000 дин.

Хвала на труду, Пијанисто! Свака част!

Ево ти односне фотографије из књиге Драгане Самарџић:

zcdhph4.jpg

Бојим се да ни она није од нарочите помоћи, јер је и овде реч само о фрагменту...

CTEMA:

2700. Чиста пљачка. На сајму код издавача 1600. Имао сам новца да је купим, али је превише дебела и немам времена да је читам.

Вујадине,

Је ли ти то скенираш грбове из Марушићеве књиге, јер се то налази у њој? Ако да, а све говори да чиниш кршиш ауторска права.

Хвала свима који ми помажу да реконструишемо српске средљовековне заставе и грбове. Тренутно разматрам са чланом екипе како да одрадимо. Покушаћемо да реконструишемо ону заставу са Хиландара чији ми је опис оставио Радгост. Ако не успемо, мораће застава коју је приказао Ангелино Дулсерт изнад Скопља 1339. што по мени уопште није лоше.

Иначе, остављам вам грбове држава које су до сада обрађене у будућем моду. Ови грбови ће се користити у односима са јавношћу. Одрадио их је члан екипе под надимком Публиус. Тип баш зна са Фотошопом...

hreprwj3.jpg

franceprjh7.jpg

georgiaprxf2.jpg

polandprpi2.jpg

aragonprsymboldp5.jpg

rusprsymbolay6.jpg

byzantiumprhf2.jpg

DukeofSerbia:
Хвала свима који ми помажу да реконструишемо српске средљовековне заставе и грбове. Тренутно разматрам са чланом екипе како да одрадимо. Покушаћемо да реконструишемо ону заставу са Хиландара чији ми је опис оставио Радгост. Ако не успемо, мораће застава коју је приказао Ангелино Дулсерт изнад Скопља 1339. што по мени уопште није лоше.

Иначе, остављам вам грбове држава које су до сада обрађене у будућем моду. Ови грбови ће се користити у односима са јавношћу. Одрадио их је члан екипе под надимком Публиус. Тип баш зна са Фотошопом...

Odlični su grbovi, nekako mi je ovaj poslednji najlepši.

U vezi zastave iz Hilandara stvari stoje ovako:
Na osnovu opisa i tačnih mera to ispada ovog oblika.
Prvo i treće polje su mi jasni.
Drugo i četvrto su mi mnogo zamršeni po tom opisu.
Možda nisam potrefio boju krsta, ali dobro.
Ovde sam postavio dve varijante nacrta zastave, mada sam ubeđen da je prvi ispravan (to objašnjava iskošenost krsta).
Nadam se da će ti ovo biti od pomoći.

Vidim da će ova diskusija oboriti rekord na ISTORIJI a lično joj ne vidim ni kraja jer se pred sve postavlja sve više pitanja a Boga mi i zadataka. Pošto je ovde već bilo reči o fasadi zgrade nekadašnjeg Društva Svetog Save priupitao bih gospodu da mi razjasne šta označava grb sa leve strane kapije iste zgrade. U pitanju je orao na štitu koji ima ocila u kljunu i po jedno u svakoj kandži. Inače, ovi grbovi nisu "otkriveni", posle rekonstrukcije nego su tu oduvek bili. Zgrada je bila oronula pa je malo ko primećivao inače sasvim jasno vidljive grbove banovina Kraljevine Jugoslavije. Posle uređivanja fasade grbovi su, po meni, nepotrebno ofarbani jarkim bojama a naknadno je postvaljen i mali grb Srbije na samom ulazu u zgradu. Danas je ta zgrada Fizički fakultet u Beogradu.
Pozdrav svima!!!

Kha:
Vidim da će ova diskusija oboriti rekord na ISTORIJI a lično joj ne vidim ni kraja jer se pred sve postavlja sve više pitanja a Boga mi i zadataka. Pošto je ovde već bilo reči o fasadi zgrade nekadašnjeg Društva Svetog Save priupitao bih gospodu da mi razjasne šta označava grb sa leve strane kapije iste zgrade. U pitanju je orao na štitu koji ima ocila u kljunu i po jedno u svakoj kandži. Inače, ovi grbovi nisu "otkriveni", posle rekonstrukcije nego su tu oduvek bili. Zgrada je bila oronula pa je malo ko primećivao inače sasvim jasno vidljive grbove banovina Kraljevine Jugoslavije. Posle uređivanja fasade grbovi su, po meni, nepotrebno ofarbani jarkim bojama a naknadno je postvaljen i mali grb Srbije na samom ulazu u zgradu. Danas je ta zgrada Fizički fakultet u Beogradu.
Pozdrav svima!!!

Zdravo Kha, grb koji pominješ je grb Raške, nećeš mi verovati baš sam hteo da pokrenem temu o tom grbu, kada mi ulete ovo sa zastavama.
Jedna ispravka, nisu u pitanju ocila već potkovice koje se pojavljuju i na grbu cara Dušana, doduše tamo bez orla, koji je koliko ja znam počeo kasnije da se pojavljuje.
Ako neko zna nešto konkretnije o ovome, neka pošalje biću mu veoma zahvalan.
Na slici je grb Arsenija IV Šakabente.

DukeofSerbia:
2700. Чиста пљачка. На сајму код издавача 1600. Имао сам новца да је купим, али је превише дебела и немам времена да је читам.

Вујадине,

Је ли ти то скенираш грбове из Марушићеве књиге, јер се то налази у њој? Ако да, а све говори да чиниш кршиш ауторска права.

Ова већина грбова су из Неорића и Корјенића под крај 16-ог века по налогу Охмучевића, а има их и од оног Бугарина, а нешто и из босанске грбовнице као и од Бојнићића који су излазили у штампи пре рата зато им је квалитет слаб јер су сигурно више пута прекопирани. Колико знам једино би Бојнићићеви наследници можда имали наследно ауторско право, а из других ми нису познати, а ако су слични онда су вероватно из истог извора, а ко је аутор, то ми није познато.
Хвала на опомени, и ако имаш неке друге ауторске податке биће ми од користи јер се ја баш у то не разумем.

Вујадин

Zastave I grbovi su izvanredno urađeni. Moj skromni prilog sa dva primjera zastave Zete iz doba Balšića.

https://img529.imageshack.us/img529/6928/1zo5.jpg

Zastava Balšića iz XV vijeka iz Cetinjskog Manastira. Međutim analizom tkanine je utvrđeno da zastava potiče iz XVII vijeka i da predstavlja liturgijsku zastavu.
U muzeju u Skadru postoji ova zastava za koju se tvrdi da je zastava Balšića što i meni izgleda vjerovatno jer je na zastavi sedmokraka zvijezda koja se nalazila i u grbu Balšića.

https://img505.imageshack.us/img505/466/3qj7.jpg

Pozdrav. :)

Kha:
Pozdrav svima!!!

Видиш,баш сам данас био тамо да видим те грбове...оне изнад прозора никако не могу добро да усликам са овим мојим никаквим апаратом..да би се добро видели морао бих да стојим на сред улице Цара Душана,а то признаћете,није ни мало здраво...излази ми алергија када ме "удари" ауто....

Ево колико ја знам о томе грбу:наравно,морамо да се вратимо на чувену Стематографију Христифора Жефаровића и на прву страну првог листа тог дела где се налази Цар Душан (неко је већ постављао ту слику) окружен са двадесет грбова од којих само један одступа од илирске хералдике, ато је управо грб Рашке.Наиме;грб Рашке је и у Стематографији Витезовића као и код Мавра Орбинија у Краљевству Словена исти,тј.три потковице на плавом пољу.Код Жефаровића грб је као на поменутој згради.Милић Милићевић у својој књизи Грб Србије-развој кроз историју објашњава:
"Орао са три потковице јавља се на једном печату Исајие Ђаковића.Зне се да је Ђаковић био наследник Арсенија III (1647-1708).Јован Рашковић био је зет Арсенија III ,а једноглави орао био је баш грб Рашковића,односно Старог Влаха чији су они били кнезови.Због утицаја Рашковића и њиховог грба,Исајиа Ђаковић,који је био Митрополит "Рашке Митрополије" како су је уместо "Српском" обични звали,узео је грб Рашке и грб Старог Влаха и једноставни их искомбиновао,узевши као предложак за грб на печату обележје српске народности његове Митрополије.Жефаровић под утицајем овог печата,сада у својој Стематографији,узима да је грб Рашке орао са три потковице".
Стојан Новаковић у свом делу Хералдички обичаји у Срба,пак тврди:
"Пошто је грб Рашке више посвете Патријарху (Арсеније IV) у арабеску метнут (мисли се на венац од грбова око Цара Душана),може се мислити,да се Орбинијев грб Рашке Србину Жефаровићу сувише скроман чинио,те му је додао оно што се њему свидело."

Мени је,некако,ближе Милићевићево тумачење.

Pijanista #540

Zdravo Kha, grb koji pominješ je grb Raške, nećeš mi verovati baš sam hteo da pokrenem temu o tom grbu, kada mi ulete ovo sa zastavama.
Jedna ispravka, nisu u pitanju ocila već potkovice koje se pojavljuju i na grbu cara Dušana, doduše tamo bez orla, koji je koliko ja znam počeo kasnije da se pojavljuje.
Ako neko zna nešto konkretnije o ovome, neka pošalje biću mu veoma zahvalan.
Na slici je grb Arsenija IV Šakabente.

Ako misliš na ovaj grb

https://img441.imageshack.us/img441/4753/scan0002vi7.jpg

af1636e7286d4e5820.jpg

moram ti reći da to nije grb Cara Dušana Silnog. Ovaj grb je naknadno izmišljen u XVII ili XVIII vijeku u vrijeme pokretanja panslovenskih pokreta. Tad su južni Sloveni koji su mimo Crne Gore bili pod tuđinskom vlašću, planirali su stvaranje velike zajedničke države. Ta država je trebala biti utemeljena na tradiciji, pa kako je najčuveniji vladar južnih Slovena zapadnog Balkana bio upravo Car Dušan Silni zamišljen je njegov grb u kojem su se najazili grbovi južnoslovenskih zemalja. Posebna je priča da ovi grbovi nijesu ni postojali u vrijeme Cara dušana. Naravno otuda i priča o srpskim zemljama i ako one nijesu ni tad bile a nijesu ni sad srpske zemlje. Ako je Srbija tad imala grb, u šta ne sumnjam, i ako je Car Dušan Nemanjić imao svoj grb, u šta takođe ne sumnjam, on je bio dvoglavi orao. E sad boja tog orla je posebno pitanje. Pa i na slici naslovne strane knjige O OSNOVNIM PITANJIMA SRPSKE HERALDIKE, se vidi da dvoglavi orao može biti bilo zlatni bilo crveni bilo srebrni. Ili je možda bio sve tri boje zavisno od doba u kojem se javlja. Stema je ovaj gornji grb lijepo nazvao apokrifni.
U Stematografiji je prikazan Car Dušan silni okružen grbovima zemalja buduće udružene balkanske države

https://img256.imageshack.us/img256/2020/scan0001gh2.jpg

59f26186b93ca0afb8.jpg

U uglovima su grbovi Srbije, Bugarske, Ilirije i Nemanjića. U vijencu su grbovi svih zemalja koje su se nalazile u sastavi Srpskog Carstva tako da se tu nalaze i grbovi Tesalije, Epira, Grčke, Albanije, Dakije koje nijesu slovenske zemlje, a od slovenskih zemalja su navedene sve „od Triglava do Đevđelije“. Crna Gora je prikazana kao Rama sa grbom Primorske zemlje.

Da isprobam i ruski sajt za postavljanje slika.:)

U pravu si Formice, moja greška. Tako je to kada su prsti brži od mozga. Hvala na slikama. Šteta što je ova iz muzeja u Skadru nezgodno presavijena.

Stema hvala na informacijama u vezi vladike Artemija, pregledao sam po internetu i našao par slika. Sasvim dovoljno da ovih dana postavim i tu verziju.

Radgoste hvala na informacijama u vezi grbova Raške i Starog Vlaha, to me je mučilo već duže vremena. Da li sam te dobro razumeo, nešto si uspeo da slikaš od tih grbova na Svetosavskom domu?

Извини Формице, само два опажања, ако дозвољаваш.

Изложени први барјак (из Цетињскога Манастира) је литијски а не ''литургијски'', а назив ''Рама'' није означавао Црни Гору (Кара-даг), већ Херцеговину (тј. Хим или Захумље). У то доба је Црна Гора била знана као - Зета.

Имаш о томе речити пример на барјаку Војводе Соколскога и Игумана Рачанскога Архимандрита Хаџи-Мелентија (Стефановића) из 1807. године Господње, где управо изнад четвртога поља (које садржи грб Херцеговине) стоји лентица са речју: ''Рама''. Топоним ''Приморје'' овде не треба да Те буни јер се он користио двојако, тј. и у вези са Зетом и у вези са Хумом. Зато је и данас пуна титула херцеговачкога Епскопа - ''Захумско-Херцеговачки и Приморски'', баш као што је и црногорскога Митрополита - ''Црногорско-Брдски, Приморски и Скендеријски'', мада се те титуле у колоквијаноме говору користе у скраћеној форми. Као што за Епископа Иринеја (Буловића) обично кажемо једноставно - ''Бачки'', мада је пуна титула: ''Новосадско-Бачки и Јегарски'' и тд и сл...

Усуђујем се да Те у томе смислу упутим на следећи текст: http://www.czipm.org/Hadzi Melentije.html
Ту је нешто натукнуто о поменутоме барјаку из 1807, као и о грбу Раме у њему...

Back