Хералдика и њени принципи

Meni ovo liči na slovensku predstavu zmaja, sa ovnovim rogovima. Ali nemam nikakvu ideju šta ovo predstavlja, ako je zapadni grbovnik, ona je 99% to grb nekog velikaša, odnosno oblasti kojom upravlja.

Grifon borbeni heraldička šarža grb pokrejine Soraba što nijesu Srbi jer su oni Zerbst a u Anhaltu (koji jeste srpska pokrajina) je grb bivolja glava otrgnuta krunisana, crana na crvenom, valjda.

ево један редак, необичан и врло занимљив пример из немачке хералдике- грб грофова од Брегенца (Grafen von Bregenz):

Bregenz.ahe.jpg

стуб од хермелина преко штита од веверичјег стомака - Штрелов (Ströhl) рад из 1890.

грб је необичан по томе што се у немачкој хералдици (за разлику од енглеске) хермелин врло ретко налази као крзно у штиту; углавном је резервисан за параферналије- порфиру (павиљон) и поставу на крунама високог племства. необичан је и по томе што је пример грба где крзно иде преко крзна (уобичајено је да се комбинује са металом или емајлом). и коначно, редак је пример крзна Kürsch (веверичин стомак) које се увек приказује у природној боји (proper).

Pre neki dan odem do manastira Manasija i oduševim se kako je lepo sredjen i kakvo je uopšte mesto. Odiše pozitivom i opuštenošću, što mi ovih dana i te kako treba, lud narod ... :D U svakom slučaju na kapiji manastira zateknem zastavu koju nisam prepoznao pa sam je slikao da vidite i vi.

483351_241032019351563_642046390_n.jpg

Evo to je ta, najbolje što je moglo. Vetar je uvio malo, a prilično se visoko nalazi... Pitao sam u manastiru monahinju ali ona se malo zbunila jer je valjda mislila na vlasnistvo zastave pa je rekla manastirska. Ja opet kad sam pitao i objasnio da se takve zastave takodje rade po grbu, štitu, npr. kao što imam i ja i da li je možda zastava despota Stefana ona mi reče da ne zna sigurno. Inače mnogo fina i produhovljena žena, kao i svi tamo. Oduševili su me.

Dakle znate li možda čija je zastava ?

Pre neki dan odem do manastira Manasija i oduševim se kako je lepo sredjen i kakvo je uopšte mesto. Odiše pozitivom i opuštenošću, što mi ovih dana i te kako treba, lud narod ... :D U svakom slučaju na kapiji manastira zateknem zastavu koju nisam prepoznao pa sam je slikao da vidite i vi.
Dakle znate li možda čija je zastava ?

Мени овај бели двоглави орао на црвеном пољу личи да је ту због Немањића,ово на белом пољу је доста теже јер се слабо види,али ми мирише на Лазаревиће тј. деспота Стефана због оног крста реда Змаја на врху.

Мени овај бели двоглави орао на црвеном пољу личи да је ту због Немањића,ово на белом пољу је доста теже јер се слабо види,али ми мирише на Лазаревиће тј. деспота Стефана због оног крста реда Змаја на врху.

Да, и мени колико је познато, то је застава деспота Стефана Лазаревића. :arrow:

redzmajaci8.jpg

Aha znači ipak jeste njegova ...

Sad van toga. Da li lične zastave u javnosti moraju da se ističu sa zastavom Srbije ili mogu same ? Znači ne na objektima, nego u koloni na primer i tako u pokretu ...

по закону грађани не би ни смели да истичу државну заставу, него народну (тробојка без грба). државна је намењена само државним установама и званичницима.

Извињавам се ако је у расправи било речи о хазарском грбу, па сам мислио, ако не смета, овде да метнем пар примера, да прокоментаришу они који о томе нешто знају:

9029226.jpg

367px-Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation_2.svg.png

Coat of Arms of the Russian Federation

05a.gif

Rothschild Shield Coat of Arms

Извињавам се ако је у расправи било речи о хазарском грбу, па сам мислио, ако не смета, овде да метнем пар примера, да прокоментаришу они који о томе нешто знају:

9029226.jpg

367px-Coat_of_Arms_of_the_Russian_Federation_2.svg.png

Coat of Arms of the Russian Federation

05a.gif

Rothschild Shield Coat of Arms

Neznam o kakvom se grbu radi vjerovatno je iz starog carskog grbovnika zemalja carstav.
Grtb Ruske Federacije niuje zlatni dvoglavi orao sa grbom Moskve već crveni štit sa zlatnim dvoglavim orlom... Greška heraldičke nepismenosti. Ista je stvar sa grbom Crne gore koji se mora nalaziti na crvenom štitu, u protrivnom dvoglavi orao postaje čuvar štita a ne heraldička šarža kakva mu je i uloga.

Poslednja izmena od moderatora:
И мене то занима.
А садашњи Руски грб скоро индентичан кар грб Руског царства http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Coat_of_Arms_of_Russian_Empire.svg

Grb je potpuno različit zapravo, jer je štit u jenom slučaju crven u drugom zlatan, orao je u jednom slučaju zlatan u drugom crn a i krune su tu i sve ostalo.Istina dizajn grba prati tradiciju carskog orl ai radi se o evoluciji grba nešto slično kao u grbu Crne gore gdje se prati razvoj od grba Crnojevića do danas.

Постоји ли нека веза између Жефаровићеве Стематографије и Стематографије Ритера Витезовића с обзиром да је временска разлика само 40 година,грбови појединих земаља у њима су слични,само што је Витезовићева на латинском и грбови су у боји.
29695523460083324413933.jpg

21506922865688050520123.jpg

Poslednja izmena:
Постоји ли нека веза између Жефаровићеве Стематографије и Стематографије Ритера Витезовића с обзиром да је временска разлика само 40 година,грбови појединих земаља у њима су слични,само што је Витезовићева на латинском и грбови су у боји.
29695523460083324413933.jpg

21506922865688050520123.jpg

Постоји, и те каква! :D

Витезовићева Стематографија је била инспирација патријарху Арсенију IV Јовановићу и бакроресцима Христофору Жефаровићу и Томи Месмеру да направе исту, само прожету ликовима српских владара и светитеља, а која је имала за циљ политичко и културно буђење националне свести код Срба у Монархији.

Што се самих грбова тиче, Жефаровићева Стематографија богатија је само за патријаршијски грб и велику композицију грбова око тријумфалног лика цара Душана. Иначе сами грбови су истоветни онима из Витезовићеве. Једна је писана на латинском, а друга на рускословенском. И то је уједно и прва књига писана тим језиком.

За више, препоручљиво је прочитати дело академика Динка Давидова Српска Стематографија - Беч 1741 која је уједно и фототипско издање Жефаровићевог издања из 1741. године.

Сви који су се макар мало дотакли проблематике око грба Херцеговине знају о чему је ту реч. Наиме, ради се голој руци која држи сломљено копље које је изразито негативан знак и символизује пораз, а о чему је писао Бранко Марушић у својој књизи О фиктивном грбу Херцеговине.

Као такав први га је употребио Павле Ритер Витезовић у својој Стематографији 1701. године:

Међутим на једној Коронелијевој карти из 1688. године на подручју Херцеговине уцртан је тај исти грб, али на њему копље није сломљено, већ се на грбу види само део копља, док се врх и копљиште губе у оквиру штита. Сад ме занима колико је реално да је Витезовић овај погрешно протумачио и приказао га, уместо делом копља, сломљеним копљем?​

1690coronellimapofmonte.jpg

Извор: http://upload.wikimedia.org/wikiped..._Geographicus_-_Montenegro-coronelli-1690.jpg

Back