Хералдика и њени принципи

Hvala još jednom :D Jel ima još neki proces , obrada ili tako nešto ... u nekom drugom programu/vrsti programa ili to ?:D

Овако, Corel Draw је програм који омогућава да се у њему црта све што се може замислити, али уз поседовање одређене вештине и знања. Уколико нисте вешт цртач или немате искуства са векторским дизајном, преостаје вам могућност да бесплатно на интернету преузмете готове векторе, и онда их само састављате користећи Corel Draw. Други програми вам нису потребни. ;)

Šte predstavlja simbol točka na grbovima gradića, sela i tako ... ? Često vidjam. Evo na primer ovaj Wöllstein

WoellsteinWappen.jpg

Šte predstavlja simbol točka na grbovima gradića, sela i tako ... ? Često vidjam. Evo na primer ovaj Wöllstein
Ovakav točak generalno kao simbol je simbol sreće i kruženja života.
Međutim, u nemačkoj heraldici, ovaj točak na crvenoj pozadini naziva se Wheel of Mainz, ima više značenja, vidi detalje na Wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wheel_of_Mainz

Sličan ovome samo sa malim šiljcima zove se "katarinin" i taj je hrišćanski simbol spremnosti da umreš za veru.

Ovakav točak generalno kao simbol je simbol sreće i kruženja života.
Međutim, u nemačkoj heraldici, ovaj točak na crvenoj pozadini naziva se Wheel of Mainz, ima više značenja, vidi detalje na Wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wheel_of_Mainz

Sličan ovome samo sa malim šiljcima zove se "katarinin" i taj je hrišćanski simbol spremnosti da umreš za veru.

Hmm zanimljivo , sad ću odmah da pročitam ... Hvala ti

Ако црташ само за себе можеш и ручно - тада нема никаквих ограничења.

Имам једно питање - знам да свеци имају своје симболе у хералдици, али ме занима да ли је то случај код баш свих. Постоји ли неки текст који се овим бави, евентуално неки списак...

Имам једно питање - знам да свеци имају своје симболе у хералдици, али ме занима да ли је то случај код баш свих. Постоји ли неки текст који се овим бави, евентуално неки списак...

Pa da, nego da bih mogao da upload and share ... Bolje elektronski. Mada to onako čisto kad se uhvatim iz hobija :D

WoellsteinWappen.jpg

свака шаржа има оно значење које јој армигер припише. зато један исти мотив у два различита грба може се потпуно различито тумачити.

свака шаржа има оно значење које јој армигер припише. зато један исти мотив у два различита грба може се потпуно различито тумачити.

Da, al evo baš fora sa Wheel of Meinz i odakle potiče na ovim grbovima ... Primetio sam slučajno da gde god podješ naidješ na takav grb, sa tim motivom/šaržom pa mi bilo interesantno odakle je... Potiče od nadbiskupije Mainz.

Шта мислите, колико је реално да грб Персије из Минстерове Космографије (1552) и грб Етиопије из Гриненберговог грбовника (1483) имају везе са грбомТурске Србије (Vermehrte und Verbesserte Landkarten des Königreichs Ungarn) и земаљским грбом Босне (Stematographia, sive armorum illiricorum delineatio, descriptio et restitutio)?

Ценим да нека веза мора постојати, макар се заснивала и на омашци, иако нисам далеко ни од помисли да је у питању нешто више од случајности.

Шта мислите, колико је реално да грб Персије из Минстерове Космографије (1552) и грб Етиопије из Гриненберговог грбовника (1483) имају везе са грбомТурске Србије (Vermehrte und Verbesserte Landkarten des Königreichs Ungarn) и земаљским грбом Босне (Stematographia, sive armorum illiricorum delineatio, descriptio et restitutio)?

Ценим да нека веза мора постојати, макар се заснивала и на омашци, иако нисам далеко ни од помисли да је у питању нешто више од случајности.
Има ли ово везе са (наводним територијалним) везама Срба и Персије?

Ипак, прилично сам сигуран да сам управо овај грб Персије из Минстерове Космографије видео као грб Трибалије, можда и грешком тако именован.

Има ли ово везе са (наводним територијалним) везама Срба и Персије?

Ипак, прилично сам сигуран да сам управо овај грб Персије из Минстерове Космографије видео као грб Трибалије, можда и грешком тако именован.

Није немогуће да је неко употребио исти штампарски претисак па га касније негде именовао као грб Србије, али за ту тврдњу треба нам тај каснији претисак, да их упоредимо.

Осим ако нисте мислили хералдички, онда сте до сада веома мало тога видели.

Што се тиче вашег уводног питања, рецимо да делимо једнаке сумње. За почетак треба претпоставити да тај грб у Космографији није грешком постављн и покушати пронаћи још неки пример где је грб Персије овако приказан. Ако се то утврди, има простора да се размишља на ту страну. :)

мени се Палавестрино запажање којим доводи у везу грб цара Србије из Рихенталове Хронике (устрељена вепрова глава) са грбом Балшића (глава вука) чини врло вероватним. у време Сабора у Констанци Зетом је владао Балша III (1403-1421). Балшићи су ковали сребрни новац са представом грба који је вероватно био познат оновременим трговцима. лако се могло десити да неко погрешно протумачи симбол.. и ето нам ''грба Трибалије''.

мени се Палавестрино запажање којим доводи у везу грб цара Србије из Рихенталове Хронике (устрељена вепрова глава) са грбом Балшића (глава вука) чини врло вероватним. у време Сабора у Констанци Зетом је владао Балша III (1403-1421). Балшићи су ковали сребрни новац са представом грба који је вероватно био познат оновременим трговцима. лако се могло десити да неко погрешно протумачи симбол.. и ето нам ''грба Трибалије''.

И ја ценим да његово мишљење највише одговара реалности. Него, поставио сам ово питање с циљем да се покушају довести у везу грбови Србије и Босне са грбовима Персије и Етиопије, с обзиром на њихову сличност која је исувише велика да би била случајна.

Занимљива је и насловна страна Космографије из 1550. године на којој је приказан и грб Србије (Sophi):

536708_384620894908798_332970771_n.jpg

Што се тиче горе споменутог грба Персије, у прилог његовом постојању иде кованица с почетка V века п.н.е. на којој се налази глава вепра са исплаженим језиком. Наравно, кад би се испоставило да је баш она била узорак грбу Персије из Минстерове Космографије, свака веза са грбом Турске Србије била би одбачена. Док се то не деси (ако се деси) ово питање остаје отворено.

56735q00.jpg

Lycia, Persian Empire, Uncertain Dynasts, c. 500 - 475 B.C.

Што се пак тиче везе између грбова Босне и Етиопије, нашао сам следеће тумачење Стојана Новаковића:

За грб Босне код Орбинија мислио је Новаковић да је измишљен, али је ипак покушао једну анализу те патриотичке фикције (108). Композитор се, наставља Новаковић, није хтео упуштати у голо наго измишљање; он је употребљавао стварне податке, и ако врло слободно. Они кључеви су узети од штаке Гргура папе или Гргура Светога са новаца босанских; за црначке главе не знам откуда су, ако нису нешто у вези са животом Гргура Светога који мени није познат. На те прекрштене светачке или папске штаке метнут је грб илирски. (108-9).

Оно што је мени овде нејасно јесте ― ко је папа Гргур Свети и на којим је то новцима приказан?
Кад бих то знао, можда бих могао доћи до неких нових података који Новаковићу или Радонићу у њихово време нису били приступачни.

... Оно што је мени овде нејасно јесте ― ко је папа Гргур Свети и на којим је то новцима приказан?
Кад бих то знао, можда бих могао доћи до неких нових података који Новаковићу или Радонићу у њихово време нису били приступачни.

ма какве штаке, то су глупости. зна се како изгледа епископски штап.
што се тиче ''Гргура папе'', писац је мислио на папу Гргура Великог (540-604), а ''Гргур Свети'' је Св. Григорије/Гргур Нисијски (335-394), епископ града Нисе у Малој Азији, заштитник Котроманића. босански владари су на новцу ковали представе са његовим ликом.

ма какве штаке, то су глупости. зна се како изгледа епископски штап.
што се тиче ''Гргура папе'', писац је мислио на папу Гргура Великог (540-604), а ''Гргур Свети'' је Св. Григорије/Гргур Нисијски (335-394), епископ града Нисе у Малој Азији, заштитник Котроманића. босански владари су на новцу ковали представе са његовим ликом.

Хвала на растумачењу. :) И ја се слажем да је теза са штаком бесмислена.

Svaki svetasc ima svoj simbolični atribnut koji ga predstavlja bez potrebe prikazivanja svetca kao ljudskog lika, pri čemu se u blazonu to treba naglasiti. Postoji jedena knjiga u kojoj su navedeni svi sveci poimenično i njihovi atributi, može se naći na mreži i slobodno skinuti ako proguglaš.

Не знам да ли је неко од вас отварао Грбовник Ђакома Фонтане (1605), али у њему се налази један занимљив грб, реч је о грбу Сорабије:

246491_386992104671677_56197107_n.jpg

Нисам га до сада нигде сретао, али изгледа да ово није усамљен пример грбовника у коме се појављује, јер јавља се још и у Araldo nel quale si vedono delineate e colorite le armi de' potentati e sovrani d'Europa... делу из XVIII века:

005-015-2.jpg

А описују га као грб Сербије, Бојке или Сораби... Из тог разлога, а у корист српске хералдике, ценим да га треба споменути, и колико то могућности дозвољавају, испитати оно основно о њему: откад потиче, где се први пут јавља, шта би могао да значи?​

Moguce da ima veze sa Luzickim ?

Ja sam jednom kad sam bio mali u toku igranja sa braćom nasao u zemlji srebrne boje neki okrugli metalni znak da kažem. Ne znam kako drugačije, jer je veličine šake možda malo veći i u tom krugu stoji dvoglavi orao i krst gore. Al izgledao je onako ne baš precizno napravljen kao danas detaljno i glave orlova su bile nekako duguljaste onako starinske. To smo iskopali na nekih sad da ne preterujem ali dobrih 35-40 cm dubine kad smo hteli kao nešto da se tripujemo da kopamo i šta već haha :D

Vidjao sam možda par puta nešto slično, ali u prolazu i nisam stigao da saznam kakav je znak, a tad mi nije toliko bilo baš bitno.... Sad me podseti ovo.

Не знам да ли је неко од вас отварао Грбовник Ђакома Фонтане (1605), али у њему се налази један занимљив грб, реч је о грбу Сорабије:

246491_386992104671677_56197107_n.jpg

Нисам га до сада нигде сретао, али изгледа да ово није усамљен пример грбовника у коме се појављује, јер јавља се још и у Araldo nel quale si vedono delineate e colorite le armi de' potentati e sovrani d'Europa... делу из XVIII века:

005-015-2.jpg

А описују га као грб Сербије, Бојке или Сораби... Из тог разлога, а у корист српске хералдике, ценим да га треба споменути, и колико то могућности дозвољавају, испитати оно основно о њему: откад потиче, где се први пут јавља, шта би могао да значи?​
Meni ovo liči na slovensku predstavu zmaja, sa ovnovim rogovima. Ali nemam nikakvu ideju šta ovo predstavlja, ako je zapadni grbovnik, ona je 99% to grb nekog velikaša, odnosno oblasti kojom upravlja.

Meni ovo liči na slovensku predstavu zmaja, sa ovnovim rogovima. Ali nemam nikakvu ideju šta ovo predstavlja, ako je zapadni grbovnik, ona je 99% to grb nekog velikaša, odnosno oblasti kojom upravlja.

На грбу је приказан грифон у пропетом положају (Griffin rampant).

Грбовник јесте са Запада, али се не ради о грбу неког великаша. Овде је реч о државном грбу.
Колико је то историјски реално или није, не могу да потврдим, али ако се погледа његово место у Грбовнику, сасвим је јасно којој врсти грбова припада. ;)

Back