Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
izvini, ali ovo je patologija jednog naroda posle mase nauspeha
znači, drugi kriv, rešen da nas satre
paranoja u konačnom izvršenju.
Nadam se da to nikada neće biti većinsko mišljenje ovde, jer je to kraj.
da, nazalost ovaj narod vuce traume prvo od osmanske okupacije a onda od silnih stradanja u dva svetska rata i na kraju gubitka svake sanse da ce ikada ostvariti ekspanzionisticke zelje koje su, verujem, takodje posledica osmanske okupacije.

i da me se ne shvati pogresno, nije da ja pokusavam da nas predstavim kao zrtvu, ali svakako nije isto biti okupiran od habzburga i biti periferija feudalne turske koja nije uspela da uhvati korak sa vremenom.

Mogao je Milošević da kaže:

"Ljudi! Nas ne zanima etnička pripadnost. Zanimaju nas ljudska prava i Oda radosti EU."

Naravno SNS budaline tog doba su se smejali takvim idejama
Kako može da te ne zanima etnička pripadnost a vladaš Srbijom? Jel misliš da Francuszi nisu zainteresovani za Francuze, a Nemci za Nemce, Španci za Špance, itd? Msilim, kakvo je to, izvini ali naivno gledanje na stvari? Problem je što je on igrao na kartu nekog probuđenog nacionalizma ali tada je već bilo skoro pa kasno za tako nešto. Trebalo je da vidi da je Zapad pobednička strana i da ide ka EEZ. A ne da vodi samoubilačku politiku. Ali nije mogao da kaže ne zanima me problem Srba u srskoj pokrajini. I opet se vraćamo na granice iz 74. Dakle, da nije bilo tih pokrajina ne bi bilo ni problema. A njih ne bi bilo da nije bilo komunističke YU, a nje ne bi bilo da nije bilo KRaljevine YU, itd... sve se to nadovezivalo.

Kako može da te ne zanima etnička pripadnost a vladaš Srbijom? Jel misliš da Francuszi nisu zainteresovani za Francuze, a Nemci za Nemce, Španci za Špance, itd? Msilim, kakvo je to, izvini ali naivno gledanje na stvari? Problem je što je on igrao na kartu nekog probuđenog nacionalizma ali tada je već bilo skoro pa kasno za tako nešto. Trebalo je da vidi da je Zapad pobednička strana i da ide ka EEZ. A ne da vodi samoubilačku politiku. Ali nije mogao da kaže ne zanima me problem Srba u srskoj pokrajini. I opet se vraćamo na granice iz 74. Dakle, da nije bilo tih pokrajina ne bi bilo ni problema. A njih ne bi bilo da nije bilo komunističke YU, a nje ne bi bilo da nije bilo KRaljevine YU, itd... sve se to nadovezivalo.
Sad se zapitaj koliko je tu srpske politike ?

Vi i dalje patite od Slobizma, ako mislite da je ono što se desilo greška Sveta a ne vučića

Bilo što blizu "Šešeljevih granica" bi automatski isključivalo Srbiju, a u rješenje uvodilo Jugoslaviju.
Slažem se sa tim. Prosto je bilo nemoguće uključiti sve Srbe u jednu državu. JEr su bili bedem za Austrougarsku.

Ali na primer, mogla je Srbija ostati u svojim granicama, proširila se na Vojvodinu i zvanično, malo li je? Delovi Bosne gde je većina Srba. Tada ne bi bi postojala neka republika Bosna i Hercegovina, ona je produkt komunističke YU. Dakle, biti skroman i ići dalje. Bili bismo ceo 20. vek kao Grčka. Svoji, bez daljih problema separacije. U tom smislu bi bilo bolje.

odbijanje plana Z-4
najveca greska u 20-om veku ako ne i u kompletnoj srpskoj istoriji!
Na čemu su Hrvati izuzetno zahvalni. Nitko nije više uradio za hrvatsku stvar od samih Srba. Od podizanja balvana i pobune pa do odbijanja plana Z-4. Ponekad imam dojam kao da su hrvatski špijuni bili u srpskim političkim redovima, jer je gotovo nemoguće drugačije objasniti toliki broj iracionalnih srpskih poteza.

Na čemu su Hrvati izuzetno zahvalni. Nitko nije više uradio za hrvatsku stvar od samih Srba. Od podizanja balvana i pobune pa do odbijanja plana Z-4. Ponekad imam dojam kao da su hrvatski špijuni bili u srpskim političkim redovima, jer je gotovo nemoguće drugačije objasniti toliki broj iracionalnih srpskih poteza.
hrvati treba da prvo prave spomenike aleksandru , pa milosevicu , pa tek onda tudjmanu

ja takođe imam utisak, da su Srbijom vladali ljudi koji su joj želeli zlo.

odmah po uspostavljanju kraljevine SHS počele su trzavice i videlo se da tu neće biti obostrane ljubavi. Da je tada kralj dao države Hrvatima i Slovencima sa poštenim granicama (Slovencima naseljene regije Slovenija, Hrvatima naseljene regije Hrvatska, Srbima naseljene regije Srbija) svi kasniji problemi su se mogli izbeći. Mogle su te države ostati u nekoj vojnoj uniji sa Srbijom.

Da je narodu bolje objašnjeno zašto je potpisan Trojni pakt da je potpisivanju prethodila široka javna debata, mogao se izbeći 27. mart i stradanja koja je doneo drugi svetski rat.

Da su umesto proganjanja komunista pre drugog svetskog rata ovi uključeni u politiku kao relevantna opcija možda se ne bi revanšistički ponašali kad su došli na vlast. Da su pripitomljeni možda ne bi ni imali svoj pokret otpora nego bi se stvorio jedan jedinstveni pokret otpora.

Da je Milošević imao ženu koja nije strastveni komunista i da je strateški razmišljao mogli su se izbeći sukobi devedesetih, mogli smo ekonomski da prosperiramo i da nemamo toliki odliv ljudi iz zemlje..

Back