Greške srpske politike 20. veka

Pa dobro to. Ali kako se moglo dopustiti da se naprave one grance KiMa koje sada postoje?
Kako?
Neka bude da ih je Tito gurao. Ali šta su radili naši komunisti tada? Kažu da se Ranković i pre budio zbog svega toga. Tu sad dolazimo do toga da zapravo BEogradom nije vladao Beograd i da Srbija zapravo kao da nije ni postojala. Kada se nisu mogle pevati Srpske pesme, držati slave itd, o čemu pričamo? Ali smo sve to dozvolili. Praktično, imam utisak kao da je zvršena okupacija Srbije posle 2 sv rata. I sve do skoro ssmo bili u tome. Pri čemu su "okupatori" bili ljudi nezavisno od nacije, i Srbi, potpuno nezainteresovani za Srbiju i srpske interese.
oko tita je najvise srba bilo

i svi su bili najostriji prema srbiji i srbima

Stvaranje Jugoslavije odnosno Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca je bila najveca srpska greska

Ukazala se istorijska prilika i stigla sloboda 1918 i Srbi umjesto da na svojim etnickim i zivotnim prostorima stvore srpsku drzavu Kradjordjevici se odlucuju za zajednicku drzavu sa Slovencima i Hrvatima
1939 da bi umirili Hrvate daju im srpske teritorije u Banovinu Hrvatsku sto narod kaze bacaju bisere pred svinje
1945 dolaze komunisti na vlast i srpski etnicki i zivotni prostor avnojevskim granicama djele na vise republika
1990 zapad koji je izasao kao pobjednik u hladnom ratu protiv komunizma i SSSR,Varasavskog pakta odlucuje da avnojevske granice prizna kao granice novih drzava
Srbi naravno to nisu mirno prihvatili
Zapad koji je bio na vrhuncu moci daje svaku podrsku Hrvatima cak i direktnu vojnu da etnicki ocisti Srbe u RSK i djelovima RS a kasnije i na Kosovu ,bombarduju RS i RSK a zatim Srbiju 99 ,sankcije,vojna intervencija itd

Zasto je zapad 1990 uzeo Srbe na zub ,neko kaze zbog komunizma jer Milosevic nije hteo da klekne zapadnim imperijalistima i izvrsi privatizaciju ,i preda im suverenitet a neko kaze da smatraju Srbe malim Rusima itd nebitno

U svetu se trenutno desavaju velike promene bice novih granica i na Balkanu i Evropi
Srbi ne smiju ponoviti greske jer ce ovaj put nestati
Ako se nastave evroatlanske integracije Srbi kao narod ce nestati za 100 god
Srbi moraju odmah odbaciti EU i prikloniti se Rusiji
Ti si sve pogrešno shvatio. Nadam se da oni koji odlučuju ne razmišljaju kao ti, jer bi u tom slučaju stvarno moglo doći do nestanka srpskog naroda. Neću ti objašnjavati što si sve pogrešno shvatio, jer čisto sumnjam da si u stanju razumijeti. Kao što ti pišeš, to bi bilo kao bacanje biserja pred svinje. :kafa:

odbijanje plana Z-4
najveca greska u 20-om veku ako ne i u kompletnoj srpskoj istoriji!
Mislim da malo preuveličavaš, jer je to samo poslednja decenija 20. veka, ali svakako odbacivanje planova, od kojih su svaki bili sve gori i gori, je svakako greška ludaka koji su vladali 90.tim.
(izvinjavam se za ovo ludaka, ali jeste bila samoubilačka politika, objektivno. Msilim, ko dođe do tog šah-mata da mora da uđe u sukob sa NAJVEĆOM vojnom alijansom sveta, znači da je potpuno nesposoban ili lud, ili i jendo i drugo).

Mislim da malo preuveličavaš, jer je to samo poslednja decenija 20. veka, ali svakako odbacivanje planova, od kojih su svaki bili sve gori i gori, je svakako greška ludaka koji su vladali 90.tim.
(izvinjavam se za ovo ludaka, ali jeste bila samoubilačka politika, objektivno. Msilim, ko dođe do tog šah-mata da mora da uđe u sukob sa NAJVEĆOM vojnom alijansom sveta, znači da je potpuno nesposoban ili lud, ili i jendo i drugo).
Bio je pod naređenjima Moskve da uđe u taj rat

A šta bi ti uradila? Lako je kritikovati i pljuvati, daj neki predlog kako bi se ti postavila?
da sam ja neko, sto kaze rada hronika, ulozila bih vise u obrazovanje i skinula zabrane sa objektivnog proucavanja proslosti, pre svega srednjeg veka.

ali evo, izasla je knjiga Sazeta istorija Srbije https://forum.krstarica.com/threads...-u-izdanju-cambridge-university-press.967277/
uskoro ce biti prevedena i kod nas, pa mozda se konacno i ti mitovi srednje veka malo razveju.

Aha, znači ovo je tema o greškama u Bilijaru
Ne, nego 20. vek nema veze sa sadašnjom političkom situacijom, osim ako izuzmemo 90-te godine, a već sam rekao da je ono što se desilo u tom periodu posledica loših odluka ranije. Devedesete su bile nezahvalne za vođenje politike ko kog da je bio na vlasti. Rasplamsavanje nacionalizma i secesionizam nije mogao niko da zaustavi. Ne bi tu pomogle nikakve atlanske integracije, Hrvati i Bošnjaci i ostali su tu videli svoju istorijsku šansu za osamostaljivanjem.

Jasan je naslov. Dobila ideju za temu: skoro bila u Sloveniji, pa se nešto mislila o svemu tome dok sam se uveče šetala Ljubljanom.

Evidentno je da je ceo 20. vek politika Srpske države takva, da budem fina, da ne zna šta hoće, tj da ne budem fina - kao lud čovek, ne zna gde udara. Velika stradanja, razaranja, gubitak stanovništva, prihvatanje komunizma, granice autonomnih pokrajina, odbacivanje raznih planova, do na kraju sukoba sa najvećim svetskim vojnim savezom. To je ono što se dešavalo. Ali ima onih koji sve to vide kao niz uspeha, neki vide kao niz neuspeha.

Glupo je odmah u prvom postu da ja kažem već neke od tih grešaka, prema mom sudu a i ne samo mom, ali je pitanje za korisnike ovog foruma da nabroje ne uspehe, to je uglavnom poznato, već neuspehe, političke promašaje, loše odluke srpske države itd.. koje su dovele do situacije koju imamo u 21. veku.

Zašto bi to moglo biti važno? Pa jednom bismo i mi mogli imati državu koja zna kuda ide? Ili nikad?

(p.s. ako je bila neka ovakva tema slobodno je spojite. Ili ako je za drugi pdf, prebacite. Ali jeste tema politička.)
Bolje da si ozvorila temu "dobri potezi srpske politike,..." bilo bi daleko manje da se diskutuje :lol:

Bolje da si ozvorila temu "dobri potezi srpske politike,..." bilo bi daleko manje da se diskutuje :lol:
pa da, ali je ovo daleko korisnije
jer te greške mogu ukazati na dalji put.
Da preskočimo godine neuspeha.. samo da vidimo koje su to godine i šta je bio neuspeh?

(mada, koga to briga. Kod nas i danas nikoga nije briga za Srbiju, samo za svoje dupe)

Back