- Poruka
- 34.153
Pa ako imamo sliku gde Ivo Andrić stoji i potpisuje trojni pakt.. treba imati u vidu da smo se ipak krajem 30.tih godina više okretali Nemačkoj nego Francuskoj, i tehnički, tehnološki, a vidi se i politički.. mada priznajem taj deo ne znam i ne mogu imati i neki stav, no nije ta odluka da se pristupi trojnom paktu došla tek tako. Ali se verovatno to moralo ljudima u Srbiji preneti drugačije.Slažem se. Sukob Srbije i Austrougarske je bio neminovan, stvari su nam išle na ruku da budemo na strani pobednika, ali je kralj izabrao megalomansku ideju i propustio istorijsku šansu za ujedinjenje samo srpakog naroda.
Francuska je bila okupirana 1940. Britanci su krivi za martovske demonstracije. U narodu je još uvek bilo antinemačko raspoloženje a i Nemcima nije trebao rat jer su gledali na Istok. Ja mislim da se knez Pavle kockao i igrao na kartu pobede sila Osovine i da je bio pritajeni germanofil. U medijima se provlači da je u osnovi ugovor obezbeđivao da neutralnost Jugoslaviji, da nemačke trupe neće prolaziti kroz Jugoslaviju i da vojska Kraljevine Jigoslavije neće učestvovati u ratnim dejstvima, ali prizvuk pristupanja Trojnom paktu je lako isprovocirao stanovništvo u Beogradu na demonstracije, njime su manipulisali Britanci jer im je odgovaralo otvaranje novog fronta i desilo se to što se desilo.
Dakle, Engleskoj je bio interes da nas uvuče u rat? A ko nam je podmetnuo komuniste? Posebno one ih Hrvatske? Npr Tita? Da li kominterna ili Zapad?