Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stvaranje Jugoslavije odnosno Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca je bila najveca srpska greska

Ukazala se istorijska prilika i stigla sloboda 1918 i Srbi umjesto da na svojim etnickim i zivotnim prostorima stvore srpsku drzavu Kradjordjevici se odlucuju za zajednicku drzavu sa Slovencima i Hrvatima
1939 da bi umirili Hrvate daju im srpske teritorije u Banovinu Hrvatsku sto narod kaze bacaju bisere pred svinje
1945 dolaze komunisti na vlast i srpski etnicki i zivotni prostor avnojevskim granicama djele na vise republika
1990 zapad koji je izasao kao pobjednik u hladnom ratu protiv komunizma i SSSR,Varasavskog pakta odlucuje da avnojevske granice prizna kao granice novih drzava
Srbi naravno to nisu mirno prihvatili
Zapad koji je bio na vrhuncu moci daje svaku podrsku Hrvatima cak i direktnu vojnu da etnicki ocisti Srbe u RSK i djelovima RS a kasnije i na Kosovu ,bombarduju RS i RSK a zatim Srbiju 99 ,sankcije,vojna intervencija itd

Zasto je zapad 1990 uzeo Srbe na zub ,neko kaze zbog komunizma jer Milosevic nije hteo da klekne zapadnim imperijalistima i izvrsi privatizaciju ,i preda im suverenitet a neko kaze da smatraju Srbe malim Rusima itd nebitno

U svetu se trenutno desavaju velike promene bice novih granica i na Balkanu i Evropi
Srbi ne smiju ponoviti greske jer ce ovaj put nestati
Ako se nastave evroatlanske integracije Srbi kao narod ce nestati za 100 god
Srbi moraju odmah odbaciti EU i prikloniti se Rusiji
Uzeo si LSD ili neke gljive? 🤔

Majski prevrat definitivno. Trenutak kada su stvarnu kontrolu nad Srbijom preuzeli oficiri i zadržali je do dana današnjeg. Sve što se posle toga dešavalo je direktno njihova zasluga, balkanski ratovi, oba svetska rata, Milošević i svi drugi vladari koji su se smenjivali.
Prvi svetski rat je naravno mogao da bude izbegnut da nije bilo ovih usijanih glava koji su gurnuli svoj narod u stradanje samo da bi sačuvali svoju vlast, isto kao i 90ih. Kako je Srbija izgledala u tom periodu njihove vladavine najbolje ilustruje Disova pesma ''Naši dani''. Iako su oduvek pokušavali da sakriju pogani karakter svoje vladavine austrougarskom ekspanzionističkom politikom, ova pesma ih u potpunosti razotkriva.

U poslednje vreme mi je sve jasnije koliko ima nelogičnosti u našoj zvaničnoj istoriji i koliko je osmišljena sa ciljem ispiranja mozgova i programiranja širokih masa za nečije potrebe. Ne samo da nikada nisam čuo da je neki istoričar govorio na ovu temu, nego recimo ni na temu razloga povlačenja srpske vojske preko Albanije. Zašto je uopšte vojska morala da se povlači iz Srbije i time praktično izvrši masovno samoubistvo? Da li se crnogorska vojska povlačila zajedno sa srpskom i zbog čega nije, ako je srpska morala da se povlači? Da li se francuska vojska povlačila preko Pirineja ili preko Atlanskog okeana nakon što je Francuska kapitulirala pred Hitlerom? Sve mi ukazuje na to da je neko drugi tada odlučivao šta će biti sa srpskom vojskom, o čemu nikada nećemo saznati pravu istinu. Takođe, proglašavati ishod tog rata za srpsku pobedu je još jedan primer suludog ispiranja mozga, isto kao i vaspitavati nove naraštaje na takvim učenjima. Kada toliko generacija odraste na mitu kako je mali srpski narod srušio Austrougarsku monarhiju, nije ni čudo što onda taj isti narod misli da će da sruši i NATO i SAD.

Sledeća velika greška je 27. mart. Kao i kod povlačenja preko Albanije, i ovde je neko drugi doneo odluku i sproveo je preko svojih srpskih agenata. Ovde mi takođe nikad neće biti jasno kako ubijanje nemačkih vojnika može da se nazove narodnooslobodilačkom borbom ako je za svakog Nemca bilo streljano 100 Srba. Oslobađaš narod tako što ga šalješ u sigurnu smrt. Opet po nalogu iz inostranstva. I opet imaš generacije i generacije ljudi odrasle na mitu o partizanima kao dobrim momcima i njihovoj herojskoj borbi.

Zatim Sloba i Mira i njihova odluka da Srbija uz Belorusiju bude poslednji bastion komunizma u Evropi. Pokušaj obmane Zapada fingiranjem demokratije i višepartijskog sistema tako što će na izborima uvek da pobeđuje njihova partija sastavljena u potpunosti od ljudi koji su celog života bili članovi KPJ i koji nisu znali niti su hteli da čuju za mogućnost da budu smenjeni i da mirno predaju vlast. Obmana krajiških Srba da će Srbija da im pomogne. Odbijanje američkog zahteva za vojnom bazom u Srbiji, što je rezultovalo skidanjem OVK sa američke liste terorističkih organizacija i sklapanje američko-šiptarskog pakta protiv SRJ.

Ono što povezuje sve ove navedene slučajeve jeste da su bili dirigovani iz inostranstva a da su ih izvršavali oni koji su na taj način dolazili do vlasti, pa i po cenu žrtvovanja sopstvenog naroda. Za sve je zajedničko da su za ogromnu većinu Srba odgajanih na mitovima zvučali krajnje logično i kao jedine časne i moralne opcije u datim trenucima. A to isto važi i za najveću obmanu koja se Srbima potura danas: potrebu za vojnom i političkom neutralnošću.

Treba shvatati da je Miloševićeva mama ili tata? ne znam, ali su izvršili samoubistvo. A to je delimično nasledna crta. Ako se gleda njegova politika, ona je baš takva, nekog depresivca i ludaka koji se bori sa vetrenjačama i upada sve više u glib. I gomila ljudi oko njega koji mu se čepe u dupe zara ličnog profita. E to je bila Srbija jendo vreme.

Na čemu su Hrvati izuzetno zahvalni. Nitko nije više uradio za hrvatsku stvar od samih Srba. Od podizanja balvana i pobune pa do odbijanja plana Z-4. Ponekad imam dojam kao da su hrvatski špijuni bili u srpskim političkim redovima, jer je gotovo nemoguće drugačije objasniti toliki broj iracionalnih srpskih poteza.
nedavno ti saznam da je Franc Ferdinand, suocen sa zahtevima slovenskih naroda za vecom autonomijom, bio resen da Hrvate ukljuci u imperiju kao jednak narod i napravi trojnu monarhiju, a bio je cak zainteresovan i da Hrvatima da da obrazuju "Jugoslaviju".

Jasan je naslov. Dobila ideju za temu: skoro bila u Sloveniji, pa se nešto mislila o svemu tome dok sam se uveče šetala Ljubljanom.

Evidentno je da je ceo 20. vek politika Srpske države takva, da budem fina, da ne zna šta hoće, tj da ne budem fina - kao lud čovek, ne zna gde udara. Velika stradanja, razaranja, gubitak stanovništva, prihvatanje komunizma, granice autonomnih pokrajina, odbacivanje raznih planova, do na kraju sukoba sa najvećim svetskim vojnim savezom. To je ono što se dešavalo. Ali ima onih koji sve to vide kao niz uspeha, neki vide kao niz neuspeha.

Glupo je odmah u prvom postu da ja kažem već neke od tih grešaka, prema mom sudu a i ne samo mom, ali je pitanje za korisnike ovog foruma da nabroje ne uspehe, to je uglavnom poznato, već neuspehe, političke promašaje, loše odluke srpske države itd.. koje su dovele do situacije koju imamo u 21. veku.

Zašto bi to moglo biti važno? Pa jednom bismo i mi mogli imati državu koja zna kuda ide? Ili nikad?

(p.s. ako je bila neka ovakva tema slobodno je spojite. Ili ako je za drugi pdf, prebacite. Ali jeste tema politička.)
Neuspesi?
Ne bih se slozio.
Trebalo bi znati bolje istoriju Srba 20 veka.
Jedina mozda nepotrebna stvar je Kraljevina Srba hrvata i slovenaca.
Istaknuto mozda.

Ne, nego 20. vek nema veze sa sadašnjom političkom situacijom, osim ako izuzmemo 90-te godine, a već sam rekao da je ono što se desilo u tom periodu posledica loših odluka ranije. Devedesete su bile nezahvalne za vođenje politike ko kog da je bio na vlasti. Rasplamsavanje nacionalizma i secesionizam nije mogao niko da zaustavi. Ne bi tu pomogle nikakve atlanske integracije, Hrvati i Bošnjaci i ostali su tu videli svoju istorijsku šansu za osamostaljivanjem.
Slovaci, Estonci, Letonci, Litavci, Ukrajinci, Bjelorusi, Kirgizi, Kazasi, Uzbeci, Armenci, Azeri, Gruzijci.... su također tih godina vidjeli svoje povijesne šanse za osamostaljivanjem pa većinom nije došlo do rata.

Majski prevrat definitivno. Trenutak kada su stvarnu kontrolu nad Srbijom preuzeli oficiri i zadržali je do dana današnjeg. Sve što se posle toga dešavalo je direktno njihova zasluga, balkanski ratovi, oba svetska rata, Milošević i svi drugi vladari koji su se smenjivali.
Prvi svetski rat je naravno mogao da bude izbegnut da nije bilo ovih usijanih glava koji su gurnuli svoj narod u stradanje samo da bi sačuvali svoju vlast, isto kao i 90ih. Kako je Srbija izgledala u tom periodu njihove vladavine najbolje ilustruje Disova pesma ''Naši dani''. Iako su oduvek pokušavali da sakriju pogani karakter svoje vladavine austrougarskom ekspanzionističkom politikom, ova pesma ih u potpunosti razotkriva.

U poslednje vreme mi je sve jasnije koliko ima nelogičnosti u našoj zvaničnoj istoriji i koliko je osmišljena sa ciljem ispiranja mozgova i programiranja širokih masa za nečije potrebe. Ne samo da nikada nisam čuo da je neki istoričar govorio na ovu temu, nego recimo ni na temu razloga povlačenja srpske vojske preko Albanije. Zašto je uopšte vojska morala da se povlači iz Srbije i time praktično izvrši masovno samoubistvo? Da li se crnogorska vojska povlačila zajedno sa srpskom i zbog čega nije, ako je srpska morala da se povlači? Da li se francuska vojska povlačila preko Pirineja ili preko Atlanskog okeana nakon što je Francuska kapitulirala pred Hitlerom? Sve mi ukazuje na to da je neko drugi tada odlučivao šta će biti sa srpskom vojskom, o čemu nikada nećemo saznati pravu istinu. Takođe, proglašavati ishod tog rata za srpsku pobedu je još jedan primer suludog ispiranja mozga, isto kao i vaspitavati nove naraštaje na takvim učenjima. Kada toliko generacija odraste na mitu kako je mali srpski narod srušio Austrougarsku monarhiju, nije ni čudo što onda taj isti narod misli da će da sruši i NATO i SAD.

Sledeća velika greška je 27. mart. Kao i kod povlačenja preko Albanije, i ovde je neko drugi doneo odluku i sproveo je preko svojih srpskih agenata. Ovde mi takođe nikad neće biti jasno kako ubijanje nemačkih vojnika može da se nazove narodnooslobodilačkom borbom ako je za svakog Nemca bilo streljano 100 Srba. Oslobađaš narod tako što ga šalješ u sigurnu smrt. Opet po nalogu iz inostranstva. I opet imaš generacije i generacije ljudi odrasle na mitu o partizanima kao dobrim momcima i njihovoj herojskoj borbi.

Zatim Sloba i Mira i njihova odluka da Srbija uz Belorusiju bude poslednji bastion komunizma u Evropi. Pokušaj obmane Zapada fingiranjem demokratije i višepartijskog sistema tako što će na izborima uvek da pobeđuje njihova partija sastavljena u potpunosti od ljudi koji su celog života bili članovi KPJ i koji nisu znali niti su hteli da čuju za mogućnost da budu smenjeni i da mirno predaju vlast. Obmana krajiških Srba da će Srbija da im pomogne. Odbijanje američkog zahteva za vojnom bazom u Srbiji, što je rezultovalo skidanjem OVK sa američke liste terorističkih organizacija i sklapanje američko-šiptarskog pakta protiv SRJ.

Ono što povezuje sve ove navedene slučajeve jeste da su bili dirigovani iz inostranstva a da su ih izvršavali oni koji su na taj način dolazili do vlasti, pa i po cenu žrtvovanja sopstvenog naroda. Za sve je zajedničko da su za ogromnu većinu Srba odgajanih na mitovima zvučali krajnje logično i kao jedine časne i moralne opcije u datim trenucima. A to isto važi i za najveću obmanu koja se Srbima potura danas: potrebu za vojnom i političkom neutralnošću.
uglavnom se slažem u ovome sa tobom. u glavnim crtama.
sad oko dirigovanja ne znam
Ali objektivno ima puno pokazatelja da je politika Srbije u ratovima i miru potpuno suluda za nju samu.

zaboravio sam na ultimatum AustroUgarske posle ubistva Franca Ferdinanda. Trebalo im je dozvoliti istragu u Srbiji i isporučiti im sve pripadne srpskih službi grupisane oko Apisa koji su eventualno u organizaciji atentata učestvovali. Ne može grupa oficira državne bezbednosti da donosi samostalno odluke koje celu zemlju dovode u opasnost. Moralo je da se učini sve što je moguće da se izbegne rat sa mnogostruko jačim neprijateljem.

Slovaci, Estonci, Letonci, Litavci, Ukrajinci, Bjelorusi, Kirgizi, Kazasi, Uzbeci, Armenci, Azeri, Gruzijci.... su također tih godina vidjeli svoje povijesne šanse za osamostaljivanjem pa većinom nije došlo do rata.
Jeste, ali je raspadom Sovjetskog Saveza stvorena Rusija u kojoj su većina Rusa ostala u toj Rusiji. U slučaju Jugoslavije je to je bilo mnogo komplikovanije. Ne znam što me napadaš, pa ja ne bih nikada pravio Jugoslaviju, a i ako bi ušli, ušla bi Hrvatska drugačija od one koja sad postoji i prvi bih vas isterao iz nje kad bi počeli da pravite probleme.

pojasni. Misliš li da Srbija nije mogla da izabere samo da ostane Srbija kao i pre? Iako je bila pobednik rata? Da nije imala svoju državnost tada?
Preveliki apetiti i onda i sad. Srbija je htjela teritorije koje joj ne pripadaju i htjela je posrbiti druge narode koji nisu Srbi. I to je trajalo od 1918 do 1991., a dobrim dijelom i dan danas. Srbija se mora odreći teritorijalnih pretenzija i posrbljivanja drugih naroda.

Preveliki apetiti i onda i sad. Srbija je htjela teritorije koje joj ne pripadaju i htjela je posrbiti druge narode koji nisu Srbi. I to je trajalo od 1918 do 1991., a dobrim dijelom i dan danas. Srbija se mora odreći teritorijalnih pretenzija i posrbljivanja drugih naroda.
molim te ne uvodi takvu prostu politiku u ovu temu
sudiš potpuno nerezonski.
posrbiti itd.. to su gluposti, izvini, ali nije mesto ovde.

Slovenci su imali sreće, bolje se živi nego ovde, ali ko će iz istorije spominjati Slovence? Gde su se oni borili, za koje ideale, u kojim važnim istorijskim procesima su oni učestvovali? Da li neko na ovom svetu uopšte spominje Slovence u bilo kom kontekstu?
Zar je to bitno? Vidiš ja sam uvijek mislio da je bitnije imati sređeno društvo, dobar standard, kulturu i život od sukoba u kojima se zbijaju stravična stradanja, ljudske patnje te materijalna, društvena i kulturna propast. Ali, eto, što ja znam. :roll:

Back