Грб и застава Србије

Да, овде штит није правилно обојен, требао би бити црвен, а оцила и крст од окресаних грана је златан, све заједно то представља наслеђе Ромејског царства, у хералдичкој визији западног посматрача, који кроз хералдику покушава да представи једну нехришћанску земљу, која самим тим не познаје ни хералдичку традицију.

грб са крстом од окресаних грана и огњилима први пут се јавља у Космографији Себастијана Минстера (у издању из 1550.). тамо је приписан Турској (Turca). очигледно је одатле уз мање измене (месецу је придодата и звезда) преузиман, па је пренет и на карту из 1593. коју си нам горе поставио.

tittlemunster1550.jpg

грб са крстом од окресаних грана и огњилима први пут се јавља у Космографији Себастијана Минстера (у издању из 1550.). тамо је приписан Турској (Turca). очигледно је одатле уз мање измене (месецу је придодата и звезда) преузиман, па је пренет и на карту из 1593. коју си нам горе поставио.

tittlemunster1550.jpg

Не треба заборавити ни Винтага, додуше тамо је крст обичан, али овај грб се практично понавља.

http://idb.ub.uni-tuebingen.de/digl...3582bf950f6216867bceb23c6b0ad45f#current_page

Овај грбовник се такође датира у XVI век, а пре бих рекао да је Минстер преписао са неког грбовника, него да је сам смишљао те грбове. Постоји код Минстера и грб Босне, ако се добро сећам, а графички је преписан грб Босне са Винтаговог грбовника. Требало би прелистати неке грбовнике из тог периода, те би се вероватно нашло још таквих примера, на основу којих би се могла утврдити старост грба.

трагом теме Заборављени гробови, нађох грбове Србије и Рашке уклесане на надгробном споменику кнеза Алексе Карађорђевића (Алексеја Черног), Вождовог старијег сина, сахрањеног у Кишињеву:

P4190356.JPG
P4190367.JPG
http://oldchisinau.com/cem/karageorge.html

Да, тај споменик је и мени запао за око, леп пример из тог раног периода. Не знам да ли је споменик у облику тростране или четворостране пирамиде? Аха, сад видим, биће да је тространа пирамида! На трећој страни је грб са двоглавим орлом Немањића. :)

P4190355.JPG

Кад смо већ код тог времена кад су ти симболи, хајде да кажемо тако, на терену настајали, занимљиво је да на патријаршијским знамењима долази до одступања код грба Србија, у односу на грб из Стематографије, те се често додају симболи као што су укршене сабље или укршене владарске инсигније. Сам Жефаровић на грбу патријарха Арсенија IV Јовановића грб Србије другачије реже. Подсетише ме сад ови доњи украси на такве излете из хералдике.

одлично запажање! промакла ми је она страна споменика на којој је грб са двоглавим орлом. очигледно се настојало да се код Алексеја Черног уклешу сва хералдичка знамења која су се везивала за Србију.

Такве заставе срећемо на великом броју новца који је кован у то време. Ради се застави која симболизује владара хришћанина. Неке илустрације из дела Јована Скилице такође садрже мотиве ових застава. Реконструкција тих застава може се наћи на сајту hubert-herald.nl. Под спојлером се може видети и једна од многих илустрација из Скилицине књиге.

image009.jpg

Fighting_between_Byzantines_and_Arabs_Chronikon_of_Ioannis_Skylitzes,_end_of_13th_century..jpg

Scene of a battle from the 13th-century Madrid Skylitzes. Illuminated chronicles often depict flags conforming to the general bandon type in various colours and designs, but their accuracy is doubtful.[35]

"Што се тиче приче о нивоима грба и даље се не слажем са вама, јер би то било исто као кад бих ја поставио фотографију српске регистрације као доказ да Срби разумеју да је мали српски грб штит са крстом и огњилима. Ово је заправо доказ да црногорски политичари појма немају о хералдици, јер би знали да по ономе што пише у уставу не смеју да одвајају штит са лавом од орла. Ваша прича има смисла, али само ако би се прво изменио блазон. Тада не би било потребе за мењањем тренутног црногорског емблазона и тада би ово на фотографији заиста био мали грб Црне Горе. Међутим да би се регулисали нивои грбова неопходно је да се у блазон уведе и плашт, јер је орао саставни део штита тј. малог грба Црне Горе по блазону из устава. Ви ово одлично знате и свесни сте да да би се поштовала хералдика Црногорци морају да измене или блазон или емблазон. У Србији постоји и средњи грб, јер је круна изнад штита, па је мали грб штит, средњи штит и круна, а велики грб су штит, круна и плашт. Како су некада Црногорци доводили Симу Милотиновића и Медаковића као учене људе, могли би сада да доведу и Грујића. (Ово је шала наравно)"

На овом форуму написао сам раније, током расправе са Statler and Waldorf-ом, да Република Србија има грб у три нивоа, а заправо има у два, па чисто да се исправим.

"Republika Srbija koristi mali i veliki grb i njihovi blazoni glase:

„Mali grb jeste crveni štit na kome je, između dva zlatna krina u podnožju, dvoglavi srebrni orao, zlatno oružan i istih takvih jezika i nogu, sa crvenim štitom na grudima na kome je srebrni krst između četiri ista takva ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta. Štit je krunisan zlatnom krunom.”

„Veliki grb jeste crveni štit na kome je, između dva zlatna krina u podnožju, dvoglavi srebrni orao, zlatno oružan i istih takvih jezika i nogu, sa crvenim štitom na grudima na kome je srebrni krst između četiri ista takva ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta. Štit je krunisan zlatnom krunom i zaogrnut porfirom vezenom zlatom, ukrašenom zlatnim resama, uvezanom zlatnim gajtanom sa istim takvim kićankama, postavljenim hermelinom i krunisanim zlatnom krunom.”"

П.С. И интересантно је да је напоменуто да је основа грба штит, а ја сам тада тврдио да би оваква напомена у црногорском блазону допринела да се и њихов орао у емблазону смести на штит.

Poslednja izmena:
Не знам да ли и други имају оваквих проблема, али ја не видим ниједну од три постављене слике. Мислим, претпостављам да су постављене слике; код мене је читав пост празан.

Исто. Али кад цитирам, линк је ту. Ако га копирам у нови таб, слика се прикаже без проблема, не знам што је Крста не пушта.

Исто не видим ништа што Лима поставља осим ако не применим трикове што Бајо Пивљанин каже. И кад смо код тога да кажем да ово решење мени изгледа боље и то знатно од онога које је усвојено и које се користи на грбу и застави.

Не знам да ли и други имају оваквих проблема, али ја не видим ниједну од три постављене слике. Мислим, претпостављам да су постављене слике; код мене је читав пост празан.
Uz sve pohvale za Limu, evo, redom:
3XAqbn5.png

BaSTmO6.jpg

plRLcHS.png

YRctNjm.png

oYvFA5B.png

SEuDZAV.png

Fenomenalan rad.

Nemam pojma o heraldici, ali jedno je sigurno - Sloveni, Srbi su u svojoj mitologiji povezivali orla sa vrhovnim božanstvom, Perunom.

"Iz slovenske folklorne ostavštine možemo da odvojimo da na vrhu svetskog drveta sedi soko (takođe slavuj, paun, ređe orao), a u korenju zmija ili zmaj. Ptica na vrhu predstavlja boga gromovnika, Peruna, a zmija, odnosno zmaj ispod drveta Velesa, boga podzemlja" (Šmitek, str. 76).

Šmitek Z. Poetika in logika slovenskih mitov: ključi kraljestva. Ljubljana: Študentska založba, 2012.

Poslednja izmena:
Нема двоглави орао везе са Словенима. Уосталом, хералдика се појавила неких 500 год након доласка Словена, а код нас се појавила око 700 и кусур година након доласка Словена на Балкан. Они су тад већ увелико хришћани. Увелико.

Нема двоглави орао везе са Словенима. Уосталом, хералдика се појавила неких 500 год након доласка Словена, а код нас се појавила око 700 и кусур година након доласка Словена на Балкан. Они су тад већ увелико хришћани. Увелико.

Hrišćanstvo je itekakao povezano sa staroslovenskom mitologijom. Uveliko.

I nisam rekao za dvoglavog orla, nego za orla.

Нисам рекао да хришћанство нема везе са старословенском вером, него хералдика, а поготово двоглави орао. Мислим да повезивање хералдичких орлова с старословенском вером спада у концепт "што је баби мило, то јој се и снило".
А и хришћаство има везе са старословенском митологијом само толико што је она мало модификована да би Словени лакше примили хришћанство.

- - - - - - - - - -

Нисам рекао да хришћанство нема везе са старословенском вером, него хералдика, а поготово двоглави орао. Мислим да повезивање хералдичких орлова с старословенском вером спада у концепт "што је баби мило, то јој се и снило".
А и хришћаство има везе са старословенском митологијом само толико што је она мало модификована да би Словени лакше примили хришћанство.

Kao što sam već rekao, nemam pojma o heraldici, ali...zar se Sv. Georgije ne pojavljuje na zastavama i grbovima?

Sv. Georgije, odnosno Sv. Đorđe kod Slovenaca poznat pod imenom Sv. Jurij. Sv. Jurij ili Sv. Đorđe rođen u Kapadokiji, predstavljen kao ratnik na belom konju koji ubija zmiju, aždahu. Sve se to događa na samom početku hrišćanstva (4. vek).
https://sl.wikipedia.org/wiki/Sveti_Jurij

A sve to jeste potpuno identično slovenskom/srpskom božanstvu Jarilu. Slovensko božanstvo Jarilo predstavljen na belom konju koji ubija zmiju, odnosno boga Velesa, boga podzemlja. Stalni rat između neba i podzemlja kod Slovena.
Da dodam i Sv. Georgije i Jarilo predstavljaju dolazak proleća, rađanja novog leta, bilja,...
https://sr.wikipedia.org/sr/Јарило

A Sv. Georgije posle krštenja dobiva to ime, što znači da su ljudi posle krštenja dobili ime po nekome - u tom slučaju po imenu božanstva kojeg su slavili i verovali.

Poslednja izmena:

Back