Грб и застава Србије

Znam, Paleolozi. Ali kako ti znaš da nemaju veze sa Slovenima i orlovi (supovi?) i ocila?

Кажем за хералдичке орлове да немају везе са Словенима, јер је хералдика настала мнооого након разлаза Словена. А да ли су Словени обожавали орлове и супове, то стварно не знам.
Само знам да орао на грбу нема везе са Словенима, јер је то највероватније симбол достојанства из Римског Царства.

Мрки, нови емблазон грба Србије је нешто најбоље и највредније што се у нашој хералдици десило у последњих сто година. Грујић је (уз Ацовићева упутства) урадио апсолутно изванредан посао. вишеструко је превазишао самога себе. с обзиром да живимо у добу нашег свеопштег пораза и духовног мртвила и учмалости, и даље не могу да верујем да се десио овакав херлдички тријумф. а то кажем врло искрено и одговорно.

с обзиром да грб никад не лаже, овај грб очигледно не одражава Србију каква јесте, него Србију каква ће бити. то ми даје наду. светло у мраку.

Нађох још једну верзију Гриненберговог грбовника, по мојим белешкама то је трећа по реду о којој говоримо, а која се чува у Белину (прве две се чувају у Минхену, од укупно пет познатих рукописа).

VIII. HA, II, 21, Grünenberg, Conrad: Des Conrad Grünenberg Ritters und Bürgers zu Constanz Wappenbuch

Не умем да нађем неки други прегледач садржаја, а овако страницу по страницу доста је пипаво, мада смо већину других грбовника управо тако прегледали. Није од неког епохалног значаја, али ето још једна књига грбова, која може послужити проучавању порекла српског грба.

Врло занимљива комбинација српских, словеначких и хрватских симбола на грбовима изнад портрета краља Александра и краљице Марије.

2ef93395644d2aaa470dda49689e5178.jpg

Нађох још једну верзију Гриненберговог грбовника, по мојим белешкама то је трећа по реду о којој говоримо, а која се чува у Белину (прве две се чувају у Минхену, од укупно пет познатих рукописа).

VIII. HA, II, 21, Grünenberg, Conrad: Des Conrad Grünenberg Ritters und Bürgers zu Constanz Wappenbuch

Не умем да нађем неки други прегледач садржаја, а овако страницу по страницу доста је пипаво, мада смо већину других грбовника управо тако прегледали. Није од неког епохалног значаја, али ето још једна књига грбова, која може послужити проучавању порекла српског грба.

Des Conrad Grünenberg, Ritters und Burgers zu Costenz Wappenpuch

Врло занимљива комбинација српских, словеначких и хрватских симбола на грбовима изнад портрета краља Александра и краљице Марије.

2ef93395644d2aaa470dda49689e5178.jpg
Па то је типична комбинација три грба који су сједињени у грбу Краљевине, који се види нешто ниже, изнад фотографије принчева.

А тај знак о коме говориш, то је грб династије, и интересантан јесте зато што је употребљена средњевековна круна ("круна Немањића"), која се разликује од круне у грбу саме Краљевине.

Такође, у пресеку крста изнад портрета краљице и краља се налази неки знак, али не види се шта је у питању.

Па то је типична комбинација три грба који су сједињени у грбу Краљевине, који се види нешто ниже, изнад фотографије принчева.

А тај знак о коме говориш, то је грб династије, и интересантан јесте зато што је употребљена средњевековна круна ("круна Немањића"), која се разликује од круне у грбу саме Краљевине.

Такође, у пресеку крста изнад портрета краљице и краља се налази неки знак, али не види се шта је у питању.

Slovenački grb

Slovenački grb
I meni se učinilo da bi mogao biti ali sam se zapitao šta bi takva simoblika predstavljala. Ali sada sam baš dobro pogledao, ustvari je grb Srbije tj krst sa ocilima apliciran na šahovnicu a grb Slovenije opet na grb Srbije, u preseku krsta. Ne znam treba li to da ima neko značenje je ili je običan ukras u pitanju.

Inače, u vezi sa grbom Slovenije, taj grb j je prvobitno potpuno izmišljen i predstavljen je kao mesec i zvezda, a docnije je promenjeno u mesec sa tri zvezde, po ugledu na grb grofova celjskih. Međutim, u dinastičkom grbu Sloveniju predstavlja grb Kranjskog vojvodstva, a to je plavi orao sa krunom, što se ne vidi dobro na slici.

Добро знам како изгледа грб династије, мислио сам на ове грбове директно изнад слика краља и краљице, на раму. То нигде другде нисам видео.

Добро знам како изгледа грб династије, мислио сам на ове грбове директно изнад слика краља и краљице, на раму. То нигде другде нисам видео.
Да, нисам те разумео. Не знам да ли се ти знаци могу и сматрати грбом, или су просто некаква декорација.

Да, нисам те разумео. Не знам да ли се ти знаци могу и сматрати грбом, или су просто некаква декорација.

Личи ми на једну од оних комбинација за грб БИХ и Републике Српске, само што су се тамо налазили љиљани, а овде три звезде. :D

Нађох на страницама Музеја Хајдук Вељка у Неготину реконструкције двеју устаничких застава.

А већ дуже време желим да поставим и две мање познате ликовне представе Дугог српског устанка где је коришћена касније усвојена црвено-плаво-бела тробојка. Такво једно ликовно остварење је и Јакшићева слика Таковски устанак из 1876-8. године, а друго је такође мање позната апотеза кнеза Милоша Обреновића од Владислава Тителбаха (пре коју годину била изложена у Дому војске).

Сад се сетих још и овог предивног рада Ота Вагнера (1841-1918), чији детаљи свакако спадају у ову тему, а сам пројект код наших хералдичара мислим да је прошао незапажен.

Реч је иначе о пројекату ловачке куће за краља Милана Обреновића. Судећи и по неким другим пројектима, Ото Вагнер је био сјајан архитетка, а то нашем краљу Милану изгледа није промакло.

Poslednja izmena:
Опет једна вексилолошка глупост али и једна занимљива информација у тексту:
Kako Srbija da postane Rusija?

NovostiOnline | 01. mart 2016.

Srpska državna zastava iznad Stambol kapije na kalemegdanskoj tvrđavi tokom prethodnog vikenda je bila okačena naopačke!

Srpska državna zastava iznad Stambol kapije na kalemegdanskoj tvrđavi tokom prethodnog vikenda je bila okačena naopačke!

Tako je državni simbol promenio redosled iz crveno-plavo-bele boje u belo-plavo-crvenu, što su jedni protumačili kao podršku Rusiji, dok su ostali prolznici reagovali sa nevericom...

Sličan slučaj zabeležen je pre dve godine kada se sa dvora Karađorđevića dva dana viorila se naopako okačena srpska zastava, sa obrnutim grbom i redosledom boja.

Da se ovako nešto dešava i u svetu, svedoči i incident kada su pred važne pregovore ministra inostranih poslova Rusije i državnog sekretara SAD u Cirihu, u januaru ove godine, zvaničnici Stejt Departmenta napravili grešku u protokolu.

Naime, zastava Rusije bila je okačena naopako, pa se tako pored zastave SAD na neki način našla zastava Srbije.

Dok je jedan od zamenika državnog sekretara SAD Glen Džonson vodio novinare pre nego što su diplomatski timovi došli, jedan snimatelj ga je upozorio na očiglednu grešku.

„Hej, Glen, ruska zastava je naopako, boje su u pogrešnom pravcu", rekao je on.

„Šta, ozbiljan si? Ne zezaš me? Znači bela boja bi trebalo da bude gore?"

Inače, prema američkom zakonu, zastava okačena naopako je zvanični signal za nevolju i ne smije se ni u kom drugom slučaju tako isticati.
Zastava se okreće naopako isključivo u ekstremnoj opasnosti po život i imovinu.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:593464-Kako-Srbija-da-postane-Rusija

Кад наопако стоји пред Ректоратом Београдског универзитета већ годинама, што не би и један дан и на Стамбол капији, али мислим да људе највише буни тај гргб. Да нема грба, не би се они тако лако збунили да окаче руску заставу, буни комунисте орао. Али каква :navodnik:држава:navodnik: такав и однос према њеним знамењима. Нећу да поверујем да је народ глуп, ово је неко урадио намерно, као што намерно тако заставу истичу и даље. :ceka:

Poslednja izmena:
Требало би баш због грба да буде савршено јасно како се застава истиче.Мислим ако онај ко истиче заставу није слеп!

А шта мислиш о поменутом америчком закону да се застава само у екстремним ситуацијама истиче наопако.:think:
Први пут чујем за тако нешто.

Требало би баш због грба да буде савршено јасно како се застава истиче.Мислим ако онај ко истиче заставу није слеп!

А шта мислиш о поменутом америчком закону да се застава само у екстремним ситуацијама истиче наопако.:think:

Хтео сам да будем циничан. Нервирају ме такви испади ступидности. Што се тиче америчке заставе, није ми познато то правило, али такво оправдање има неког смисла. Код нас или је провокација или невиђена глупост оних који су заставу поставили. :manikir:

Tako je državni simbol promenio redosled iz crveno-plavo-bele boje u belo-plavo-crvenu, što su jedni protumačili kao podršku Rusiji, dok su ostali prolznici reagovali sa nevericom...

Sličan slučaj zabeležen je pre dve godine kada se sa dvora Karađorđevića dva dana viorila se naopako okačena srpska zastava, sa obrnutim grbom i redosledom boja.
Možda to i nije loše kad se upredi sa zastavom Srbije na tvrđavi Maglič. Slika od pre dva meseca.

zastava.jpg

Ја сам за то чуо први пут пре пар година, и то у неком филму. У том филму, Томи Ли Џонс на крају истиче америчку заставу наопако, ужаснут лошим стварима које је видео у америчкој војсци.
Добар филм.

Back