Грб и застава Србије

Опет се ја враћам на овај грб. Да ли се још некоме чини да на врху челенке (изнад оног точка/котура/мамузе/цвета) стоје јеленски рогови или нешто слично њима? Ту би, према Душановим новчићима, требала да стоје украсна паунова пера. Знам да је тешко направити модел ситног новчића на ком ће све бити јасно, али ово ми баш никако не личи на она 3 пера (негде има и 5 комада).

На основу осталих новчића, на којима се пера јасније виде, зна се да се ради о перима. Розета је украшена перима, а прича да су пера паунова само је претпоставка, ја бих рекао да се ради о другој врсти пера. Мада на овом новчићу заиста делују као паунова пера, због ових длачица.

На основу осталих новчића, на којима се пера јасније виде, зна се да се ради о перима. Розета је украшена перима, а прича да су пера паунова само је претпоставка, ја бих рекао да се ради о другој врсти пера. Мада на овом новчићу заиста делују као паунова пера, због ових длачица.

Ево на латинском од ДиКанжа. Има свега и сваега.

http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k268272.r=Du+Cange,+Charles+Du+Fresne.langFR

http://gallica.bnf.fr/Search?adva=1&adv=1&tri=&t_relation=cb37263205x&q=Du+Cange,+Charles+Du+Fresne

Poslednja izmena:
Господине Вучићевићу свака част на изузетним радовима и на несебичном доприносу теми, али овај вам емблазон више личи на слепог миша(Бетмен:)) овако умањен него на орла, нешто као онај орао на албанској застави, сав очерупан.Поз.

:) Заиста овако умањен изгледа чудно али када се погледа лепо, изблиза, и са детаљима, види се да је занимљиво решење, скоро и аутентичније него нацифрани актуелни двоглави орао из српског грба.

Што се тиче хипотетичког грба БиХ, тај проблем је много више политички него хералдички. Нпр. љиљан (да занемаримо бизарност што на овом симболу који колико знам има пар екселанс хришћанску симболику инсистира муслимански део БиХ). Љиљан је знак који је преузет из доба Твртка Котроманића и у данашњем времену претендује да симболизује целовитост Босне. Сходно томе, не верујем да би у Сарајеву пристали да се љиљан прихвати као само један од три (равноправна) симбола, јер би тиме на симболичком нивоу пристали на политички тријализам, који одбијају. Што се Срба тиче, они опет не би пристали да се одрекну двоглавог орла због тога што, према увреженом стереотипу, бели орао са круном представља државност, а Република Српска из политичких разлога не би прихватила да се одрекне симбола државности (макар и није држава заиста).

Република Српска не само да инсистира на блазону грба који је веома сличан грбу Србије, него иниситра и на веома сличном визуелном решењу. А то је једноставно графички неуклопиво на грбу где би остали народи представљени љиљаном и шаховницом. Компликовани симбол који представља Србе (крунисани двоглави орао са штитом, представљен у натуралистичком маниру) потпуно одудара од крајње сведених симбола који представљају Бошњаке/Муслимане и Хрвате. И то се изванредно види на приказима које је Лима поставио. Верзија у којој Србе представља само штит са оцилима је већ визуелно прихватљива, али, како рекох, не верујем да у Бањалуци размишљају о томе.

Господине Вучићевићу свака част на изузетним радовима и на несебичном доприносу теми, али овај вам емблазон више личи на слепог миша(Бетмен:)) овако умањен него на орла, нешто као онај орао на албанској застави, сав очерупан.Поз.

Е сада морате навести макар једну сличност са албанским двоглавим орлом. Слику максимално увеличајте и међусобно уопедите са сликом албанског. Ја сам овог орла првенствено цртао, како бих имао прилику да прикажем како, по мом мишљењу глава најлепше стилски изгледа. Али сам поносан и на ноге, док су крила и реп, осим неких детаља, преузета са рељефа из манастира Љубостиње. А на главе поносан и због тога што сам донекле успео у замисли да простор изнад глава добије облик оцила!

Poslednja izmena:
Ја нисам причао о боји, већ баш о зеници. Наведите пример, осим Албанског, који је у стилу амблема, орла на знамењу неке државе, приказаног без зенице. Значи, хоћете рећи да је то апсолутно дозвољено?

Е сада морате навести макар једну сличност са албанским двоглавим орлом. Слику максимално увеличајте и међусобно уопедите са сликом албанског. Ја сам овог орла првенствено цртао, како бих имао прилику да прикажем како, по мом мишљењу глава најлепше стилски изгледа. Али сам поносан и на ноге, док су крила и реп, осим неких детаља, преузета са рељефа из манастира Љубостиње. А на главе поносан и због тога што сам донекле успео у замисли да простор изнад глава добије облик оцила!
Па орао делује очерупан са овим повијеним перима као орао на грбу албаније, тамо тих 25 пера симболизују Скендебегових 25 година борбе против Турака, језици су им танки и дугачки и излазе превише из кљуна, уз то се доњи део кљуна код вашег једва разазнаје јер је сувише танак.Мислим да перје оног орла из Љубостиње иде скроз до почетка крила, али можда вам тај детаљ није био битан, не знам да ли сте пробали да инвертујете боје, да орао буде бео а штит црвен.
Иначе мени се Грујићев емблазон орла на данашњег грбу Србије свиђа и мислим да ту ништа не би требало мењати.Можда је требало да се определи за другачији облик оцила али Боже мој.

Па орао делује очерупан са овим повијеним перима као орао на грбу албаније, тамо тих 25 пера симболизују Скендебегових 25 година борбе против Турака, језици су им танки и дугачки и излазе превише из кљуна, уз то се доњи део кљуна код вашег једва разазнаје јер је сувише танак.Мислим да перје оног орла из Љубостиње иде скроз до почетка крила, али можда вам тај детаљ није био битан, не знам да ли сте пробали да инвертујете боје, да орао буде бео а штит црвен.
Иначе мени се Грујићев емблазон орла на данашњег грбу Србије свиђа и мислим да ту ништа не би требало мењати.Можда је требало да се определи за другачији облик оцила али Боже мој.

Нећемо се сложити око сличности са албанским орлом, али то није ни важно. И мени је Грујићев орао фантастичан, а кљунови и језици су танки како би простор око глава добио облик оцила. Поздрав!

Још један чланак поводом измене грба АП Војводине:

"У грбу изостављен сребрни крст са оцилама"

Коментар ђакона хаџи Ненада М. Јовановића,
из Одбора за хералдичке и генеалошке студије,
Центра за истраживање православног монархизма.

Још један чланак поводом измене грба АП Војводине:

"У грбу изостављен сребрни крст са оцилама"

Коментар ђакона хаџи Ненада М. Јовановића,
из Одбора за хералдичке и генеалошке студије,
Центра за истраживање православног монархизма.

То је стварни проблем због једноставног разлога јер се жели употребити грб који не одговара ни стварности ни традицији

Свиђа ми се облик штита. Што се тиче грба, за БиХ би сасвим солидан био мали грб Краљевине Југославије, онај са једном звездом у месецу. Само им плаву боју заменити зеленом и сви задовољни. Иначе, кад је БиХ у питању, ту се увек полази од претпоставке са грбови припадају народима, а реално хералдички гледано, овде су грбови Србије и Хрватске и један у том смислу неидентификован. :D

У претходном примеру допала ми се застава коју си предложио. ;)

апсолутно тачно! идеја је погрешна већ у самој замисли. штит подељен у три поља (у Лимином примеру) може се читати само и једино као што си горе и објаснио: ''Србија + Хрватска + неки неидентификовани ентитет''. народи немају грбове. изгледа да то треба сваки пут изнова понављати.

уосталом, Република БиХ је држава са неизвесном будућношћу и постојећи грб јој сасвим одговара. зашто би уопште требало радити на њеном хералдичком утврђивању?! бар не видим разлог за ту потребу код Срба. боље се посветити грбу Српске, јер је то питање нерешено и самим тим отворено за идеје.

апсолутно тачно! идеја је погрешна већ у самој замисли. штит подељен у три поља (у Лимином примеру) може се читати само и једино као што си горе и објаснио: ''Србија + Хрватска + неки неидентификовани ентитет''. народи немају грбове. изгледа да то треба сваки пут изнова понављати.

уосталом, Република БиХ је држава са неизвесном будућношћу и постојећи грб јој сасвим одговара. зашто би уопште требало радити на њеном хералдичком утврђивању?! бар не видим разлог за ту потребу код Срба. боље се посветити грбу Српске, јер је то питање нерешено и самим тим отворено за идеје.

За грб Српске треба одабрати Палавестрин емблазон средњовековног орла. Тај симбол је идеалан, нарочито за државу која нема историју модерне државности, па су средњовековни грбови одлични.

Грб подразумева штит, ми немамо ни један археолошки доказ о неком симболу Немањића на штиту, ја сам чак мишљења да је Твртко Котроманић заправо и направио грб Србије, тиме што је симбол Немањића поставио на штит. Он је познавао хералдику, јер је, као и његови претходници ипак био везанији за задад него за византијске традиције. Српска властела користила је на печатима и новцу шлемове са украсима на челенци, то јесте део грба, али се не сматра по западним стандардима грбом, јер основу грба чини штит. Балшићи су користили грб, али са вучјом главом, а први пут, симбол Србије јавља се на штиту у доба Твртка Котроманића, новог краља Србије. Лазаревић и Бранковић на печатима користе грб, са косом гредом и љиљанима (погрешно је протумачен овај грб као вертикална греда, јер састављачи грбовника наопако окренут штит на овим печатима тумаче као искошени, што је нетачно, а доказ су љиљани који су усправљени. Да ли је штит наопако окренут као симбол неког пораза или вазалног односа према угарској, није утврђено, али чињеница је да је идентичан грб деспота Стефана користио и деспот Ђурађ, једина разлика је што на шлему постоји место двоглавог орла, симбол лава) и то су, касније се све више грбови у целости користе, али ја тврдим да Немањићи никада нису користили симбол орла на штиту, по стандардима хералдике, већ да су се служили орлом византијским стандардима, као симболом власти. По мом мишљењу, печат Твртка Котроманића је најважније откриће за српску хералдику, и на њему је први српски грб.

с подвученим се не слажем. на изврнутом штиту и шарже се представљају изврнуто, што није случај са печатима деспота Стефана и Ђурђа. већ сам овде помињао грб Марије Бранковић, маркизе од Монферата, на коме је на црвеном сребрни стуб. а стуб је и у илирским грбовницима.

За грб Српске треба одабрати Палавестрин емблазон средњовековног орла. Тај симбол је идеалан, нарочито за државу која нема историју модерне државности, па су средњовековни грбови одлични.

сматрам да је за грб Српске најпримеренији грб краља Стефана Твртка Котроманића, али са црвеним пољем штита, уместо плавим. чини ми се да је Влајкец овде већ постављао то решење, изгледало је савршено.

Мислимо на исти печат. Међутим, готово да нам ни један грб није познат преко новца и печата, већина је позната преко илирских грбовника. Илирски грбовници су конструисани на основу новца и печата, али има и доста измишљених делова, нарочито садржаја на штиту и на челенци, које су састављачи смишљали како би представили целовите грбове. Оно што се често може видети као грбови српске властеле, јесу конструкције наших хералдичара, настале на основу печата и илирских грбовника. Међутим, пре 15. века, једине грбове имамо код Котроманића и Балшића. Ту је и грб Србије (српски грб) на печату Твртка Котроманића, међутим, изузимајући Босну и Приморје, у самој Србији, све до 15. века немате грбове. Имамо много представа са симболом орла, али печат који сам реконструисао је најстарији предмет са грбом Србије, због тога сам и навео да се ради о првом грбу Србије.

ипак мислим да се ради о грбу Немањића, на не о грбу Србије.

Poslednja izmena od moderatora:
Evo jasnije slike očuvanijeg primjerka; izvinjavam se što je ranije nisam stigao dostaviti:

DUSANOVNOVCIC.jpg

S&W, a tvoje mišljenje o ovome? ;-)

S&W, a tvoje mišljenje o ovome? ;-)

представа из челенке пренета је на штит.

очигледно је у немањићкој Србији челенци (јер украшава кацигу, тј. главу) придаван већи значај него штиту. и док се у западној хералдици ка целовитој композицији грба полазуло увек од штита (где би челенка углавном понављала његов садржај), у грбу краља Душана кренуло се обрнутим редом па штит понавља садржај челенке.

очигледно је у немањићкој Србији челенци (јер украшава кацигу, тј. главу) придаван већи значај него штиту. и док се у западној хералдици ка целовитој композицији грба полазуло увек од штита (где би челенка углавном понављала његов садржај), у грбу краља Душана кренуло се обрнутим редом па штит понавља садржај челенке.

A šta se nalazi između čelenke i glave?

Обзиром да су градови Данашње Војводине грбове најчешће добијали у доба декоративних штитова, овакав штит би одлично пристајао за цео регион. Сматрам да хералдички тренд у Војводини треба да буде примена сличних штитова приликом конструисања грбова општина и градова. Ово би уједно био мали грб војводине, док би се уједно користио и велики грб са плаштем и круном. Једино што се двоумим да ли да уложим труд у цртање плашта и круне, пошто ће званична обележја највероватније радити званични хералдичари. На овај рад подстакла ме је идеја да дело Анастаса Јовановића заслужује векторско издање. Иначе, слажем се са вама да би грб, тј. велики грб, требало изменити, јер очигледно је да је Србима тада био циљ да грб војводства буде заправо грб кнежевине Србије, како би се показала идеја о будућем уједињењу ових територија. Данас то нема толико смисла, па би можда било интересантније комбиновати српски штит са венцем, са неким ранијим симболом, који би се надовезао на традицију Јована Ненада, баш као што симболи Републике Србије обједињују традицију средњовековне Србије са модерном кнежевином Србијом.

барокни декоративни штитови потичу из времена ''мрачног доба'' хералдике. строго посматрано, они су неправилни; и што се тиче Војводине, имају смисла и оправдања само у грбовима градова и области који су их добили у 18. веку, јер такви грбови и обликом штита сведоче о времену у ком су настали (аутентични су). за касније грбове (а поготово савремене) употреба барокног штита била би својеврсни фалсификат.

A šta se nalazi između čelenke i glave?

нисам сигуран. хералдичари кажу да је то јастуче или дашчица на коју се причвршћује челенка. ипак, ја бих ту остао уздржан.

што се тиче челенке, прилично сам сигуран да се ради о украсу од пауновог перја. то је чест мотив, имате тога код Гриненберга колико хоћеш.

Такав грб неби имао никаквог утемељења, био би сасвим нови грб. Ако би већ правили нови грб, без симбола Србије, ја бих предложио овакав амблем, венци са грба 1848. и војводска круна као симбол покрајине.

Pogledajte prilog 326533

Иначе сматрам савремене комбиноване грбове одликом немаштовитости, грбови по мом мишљењу треба да буду једноставни, те је боље осмислити обједињени симбол, него ређати на штит све грбове којих се сетимо. Нешто друго су племићки и династички грбови који приказују претензије, али територијална хералдика треба да буде оличење једноставности и културе.

апсолутно се слажем. с тим што сматрам да је војводској круни ипак место на штиту, а не у штиту.
занимљив је и пример Велса, који ужива одређену самоуправу у оквиру Енглеске, а уједно је и део титуле престолонаследника. са обновом монархије проблем Војводине и њеног статуса у оквиру Србије био би решен елегантно и трајно, а њен уставни положај добио би смисао и објашњење.

Не знам да ли сам овде постављао слику овог грба цара Константинопоља, али занимљива је управо због челенке, у којој је на дашчици поновљен садржај са штита, с тим да је дашчица приказана из друкчије перспективе него што је уобичајено. На новцима је она водоравна и благо накривљена, четвороугаона са по једном киком на сваком крају, а овде је усправна и по површини осликана.

сматрам да је за грб Српске најпримеренији грб краља Стефана Твртка Котроманића, али са црвеним пољем штита, уместо плавим. чини ми се да је Влајкец овде већ постављао то решење, изгледало је савршено.
Мислим да си ти постављао тај прерађени грб. :)

500px-Coat_of_Arms_of_the_House_of_Kotromanić.svg.jpg

Верујем да је за грб Републике Српске јако добро изабрати комбиновано решење два грба са новца Твртка Котроманића.

Котромањићи%2008.jpg

Добрим дефинисањем блазона може се доћи до оваквог решења:

Republika_Srpska_coat_large kombinovani.png

:mrgreen:

Грб Републике Српске чини комбиновани грб Твртка I Котроманића. На већем штиту црвене боје налази се бели двоглави орао у полету који на својим грудима носи црвени штит косо подељен сребрном гредом на два дела са по три златна крина у угловима. Врх глава орла налази се краљевска круна као симбол суверенитета.

Уставни суд, оваквим дефинисањем блазона, не би имао основа да обори овај предлог.

.. Јер кад је у питању круна, у овом случају њена примарна боја је златна, и она се гледа у односу на подлогу на коју се наслања, док боја поставе прати судбину главне ствари, а у овом случају то је метални део круне..

управо тако. иначе, круна се као шаржа већ јављала у нашој средњовековној хералдици. срећемо је у грбу краља Стефана Остоје и још неких Котроманића.

Мени је рецимо јако интересантно да се у хералдици уопште говорећи углавном користи шпански штит који не знам да ли су икада средњевековни војници негде користили, насупрот округлог који је мислим међу најкоришћенијим штитовима средњег века.

Леки, мислим да ниси у праву. округли штит се скоро уопште није користио у време кад се средњовековна хералдика развила. тад је углавном употребљаван троугласти (тзв. нормански) штит, а нешто касније и полукружни (тзв. шпански). зато су то два штита класичне хералдике, тј. њеног златног доба кад је штит био неизоставни део ратне опреме сваког коњаника (витеза). већ у време ренесансе мења се тактика ратовања, а самим тим и наоружање. нема више витешких турнира, а штит губи на значају. грбови се са војне опреме полако селе на фасаде зграда и у ентеријер. тако штит постаје архитектонски елементи, поприма декоративну сврху и губи строгу форму, која се у доба барока потпуно укида- штит се сасвим губи и остаје само садржај, пренет на свитак или неки флорални рељеф.

.. И кад смо код округлог штита, зна ли неко одакле им дошла идеја да грб буде на округлом штиту? :confused:
Мислио сам на тај блазон из 1848. године. То стоји само у блазону, а у пракси нигде нисам видео да је икада примењен. Па се питам да ли ми можда грешимо при тумачењу онога што је написано? - Нови предлог не помиње у том смислу ништа, иако се практично позива на тај блазон. Мада то није једино одступање код новог предлога.

браво! уопште се нисам сетио тога :D на шта су мислили 1848. кад су у блазону написали ''округли штит''? сасвим је могуће да су имали на уму управо полукружни штит, тј. његову доњу ивицу.

То је, изгледа ми, немогућа мисија. Ако Војводина има грб онда тај грб мора бити на штиту грба Србије, И ако се нисмо одрекли Косова онда би и Грб Косова морао бити у грбу Србије. Или би морали измислити ново име и нови грб које би означавало Србију и две покрајине Овако како сам пре навео није хералдички правилно да се ставља грб Србије преко грбова Срема Баната и Бачке јер се на тај начин укида Грб Војводине и Косова.

ипак ниси у праву Вујадине. где је Велс на грбу Енглеске? нема га. Велс ужива одређену самоуправу, али у оквиру Енглеске. није самосталан правни ентитет, нити је засебан regnum. неодвојиви је део Енглеске- део је њене територије, а не равноправни уставни субјекат (као што су то Шкотска или Ирска). зато грб Велса не стоји међу оним златним лавовима (леопардима) на енглеском грбу. што опет не значи да Велс нема свој посебан грб. има га.

Сад баш гледам ту шаржу на грбу и мислим да се највероватније ради о цвету. Треба обратити пажњу и на челенку. Изнад дашчице се такође налази један флорални облик. Па бих у том смислу био склонији помисли да је и на штиту у питању цвет, а не звезда или мамуза, иако у неким приказима убедљиво подсећа на мамузу.

рекао бих да је то розета од пауновог перја, иначе чест украс на челенкама. изнад ње је обично перјаница.

scaled-567x300-Zurich1340.gif

grunenberg_wappenbuch_Page_237.jpg

мислим да се то на овом новчићу сасвим лепо види:

2491.jpg

Poslednja izmena:
браво! уопште се нисам сетио тога :D на шта су мислили 1848. кад су у блазону написали ''округли штит''? сасвим је могуће да су имали на уму управо полукружни штит, тј. његову доњу ивицу.

То је и мени ближе реалности. Па чак и да је овални, опет има више смисла, него да је чисто округао. Иначе, малопре јавише да је Скупштина АП Војводине усвојила предлог новог Статута покрајине. Исти би се прекосутра требао наћи пред Скупштином Србије, која би га требала потврдити, а потом враћен у покрајински парламент на проглашавање.

Видим да ови у Скупштини АП Војводине имају бордуру око грба на застави. :roll:

Tan2013-4-25_15179765_2.jpg

Што се тиче симбола АП Војводине, према коначном предлогу новог Статута, то питање ће се накнадно регулисати покрајинском скупштинском одлуком. Дакле, очигледно није било довољно сагласности и воље међу странкама да се то питање дефинитивно реши, већ према ономе што се наводи, у употреби и даље остају стари симболи, с тим што се поред њих у Статут уводи још и појам традиционалних симбола, а под којим подразумевају симболе Војводине из 1848. године, али не наводе у ком својству би се они користили.

Симболи АП Војводине

Члан 9.

АП Војводина утврђује своје симболе и начин њиховог коришћења на основу Устава.

Симболи АП Војводине су застава и грб.

Застава АП Војводине састоји се од три боје, црвене, плаве и беле, положене водоравно у сразмери 1:8:1. У средини плавог поља налазе се поређане у круг три звезде жуте боје.

Грб АП Војводине је штит сложен из три поља, два усправна и једним положеним на којима су смештени историјски грбови Бачке, Баната и Срема, гледајући са лева у десно. У усправном пољу лево смештен је историјски грб Бачке - Апостол Павле на модрој, краљевски плавој боји стоји босоног на зеленом пољу огрнут браон плаштом, са златним ореолом око главе и држи у десној руци мач беле боје са златним рукохватом и одбојницима за руку, окренутим на доле, а у левој руци држи књигу црних корица. У усправном пољу десно смештен је историјски грб Баната - на црвеном пољу налази се усправно постављен златни лав окренут на десно са сабљом у десној шапи. У положеном пољу је историјски грб Срема - у модром, краљевски плавом пољу три сребрне траке - реке Босут, Сава и Дунав, испод друге траке на зеленом пољу одмара се јелен са златном огрлицом око врата, а иза њега расте чемпрес.

Традиционални симболи АП Војводине су:

- Застава АП Војводине јесте традиционална тробојка са хоризонталним пољима истих висина црвене, плаве и беле боје, одозго на доле. Размера заставе је 3:2 (дужина према висини).

- Грб АП Војводине јесте традиционални грб из 1848. године са црвеним штитом на коме је сребрни крст између четири златна оцила, бридовима (ивицама) окренутим ка стубу крста. Штит је опасан отвореним венцем састављеним од, с леве стране жирове, а с десне стране маслинове гранчице природних боја које су доле везане плавом пантљиком. Штит лежи на војводској порфири (плашту) са три набора, висећој испод затворене војводске круне, на два дела раздељене, која покрива средњи набор порфире.

Одређена питања у вези са изгледом и коришћењем симбола и традиционалних симбола уређују се покрајинском скупштинском одлуком.

Ја сам управо то овде написао, након тога што ме је облик збунио и помислио сам на мамузу, схватио сам, посматрајући остали новац, да се заправо ради о упрошћеном садржају челенке, који се на штиту налази. А то ме је навело и на констатацију да је то једини симбол који се може назвати Немањићким грбом, док двоглави орао треба посматрати или као симбол достојанства или као грб Србије. Ви се са овим не слажете, тачније са тиме да се на печату Твртка налази грб Србије. Тачан одговор на ово добили бисмо ако бисмо истражили остале средњовековне печате сличног изгледа. По ономе што сам ја читао, и на тим печатима приказане су територије, тј. када би неко преузео пољску круну он би на печат додао пољски грб, не као грб неке фамилије, већ као грб те територије. Интересује ме шта ви мислите о овоме.

Што се тиче грба Републике Српске, константно се греши, а и ваша је грешка то што приликом осмишљања грба не размишљате о народу који тамо живи. Чак и да се ви залажете, или још неки људи тамо, за ова решења, Срби одатле желе да буду део Србије и једини грб који заиста прихватају јесте грб Србије. ја сам предложио двоглавог орла, јер је данашња Херцеговина била део Србије, а и твртко је на печатима користио тај симбол (што барем на неки начин оправдава и те територије), а тај симбол прихватили би Срби одатле. Твртков штит измењене боје можда би био компромисно решење за грб Босне и Херцеговине, али Република Српска не мора да прави те компромисе.- Такође не видим због чега се толико инсистира баш на том симболу, који нити је био стални симбол Босне, нити се највише користио као грб. Муслимани су овај симбол преузели без неког озбиљнијег разтматрања, али то не значи да ми треба да следимо њихове трендове.

Што се тиче штита који су користили и Хребељановићи и Бранковићи, заиста је јединствен, али на оба печата се јасно види да грб није искошен. Једино да то буде јавна тајна и да се сви правимо да је искошен. Штит је обнут, не и грб. Ја нигде тако нешто нисам виђао, да се ради о једном појављивањуз имала би логике прича о грешци ковача. Међутим и код једних и код других јасно је да је штит (не грб) обрнут, док је грб приказан вертикална. Такође заборављате да су код искошеног штита искошени и елементи, а овде је коса греда, али су љиљани потпуно вертикални. Значи ово је јако сличан грб Твртковом, и сигуран сам да није нека грешка. Знам да сте помињали и раније илирске грбовнике и грб Марије Бранковић, али знате добро да су илирски грбовници управо настајали на основу новца и печата, па је могуће да је први састављач размишљао попут вас. Што се тиче Марије Бранковић не видим по ком основу је то значајан аргумент?

За декоративне штитове се слажем, нисам размишљао на тај начин. Ја сам сматрао да би баш због значаја тог периода за наш народ на тим просторима требало прихватити те штитове, али ако мислите да би неко тумачио савремене штитове тог облика као неку тежњу да се фалсификатом докаже утемељеност грбова, онда се слажем.

То је и мени ближе реалности. Па чак и да је овални, опет има више смисла, него да је чисто округао. Иначе, малопре јавише да је Скупштина АП Војводине усвојила предлог новог Статута покрајине. Исти би се прекосутра требао наћи пред Скупштином Србије, која би га требала потврдити, а потом враћен у покрајински парламент на проглашавање.

Видим да ови у Скупштини АП Војводине имају бордуру око грба на застави. :roll:

Tan2013-4-25_15179765_2.jpg

Што се тиче симбола АП Војводине, према коначном предлогу новог Статута, то питање ће се накнадно регулисати покрајинском скупштинском одлуком. Дакле, очигледно није било довољно сагласности и воље међу странкама да се то питање дефинитивно реши, већ према ономе што се наводи, у употреби и даље остају стари симболи, с тим што се поред њих у Статут уводи још и појам традиционалних симбола, а под којим подразумевају симболе Војводине из 1848. године, али не наводе у ком својству би се они користили.

Надао сам се да неће правити компромисе и усвојити овакво решење. По мом мишљењу ово је резултат кукавичлука наше државе да се супротстави Чанковим глупостима.

Да не причамо о нелогичности назива "традиционални". На коју се традицију мисли, на традицију аустријске Србије? Када ће људи схватити да као што данас постоји Република српска, тако је тада постојало Војводско Српско. Колико значаја има реч Република у имену Српске, толико значаја има Војводство у називу Српског. Као што је постојала кнежевина Србија, постојало је и војводство Србија (и Тамишки Банат, што нема везе са српским захтевима, већ је управо контрирање њима). Значи имамо више Србија, односно српским земаља, где термини војводство, кнежевина, краљевина или данас република, нису име те територије. Српско војводство настало је каои идеја Срба да се осамостале и наравно припоје Србији, а симболи су, било како били дефинисани, имали за циљ да буду што сличнији симболима кнежевине Србије. И у реалности били су иости, што најбоље говори о циљевима становништва. Као што је данас застава Републике Српске, заправо српска национална застава, која је дефинисана као пансловенска, како би се лажно разликовала, тако је и тадашња војводска круна и порфира, заправо била круна и порфира кнежевине и војводство и његови симболи постојали су са јединим циљем да се покаже да се и преко Дунава простире Србија. Данашња Војводина нешто је сасвим друго и нема никакве везе са овим краткотрајним периодом српске наде и српског сна, који је остварен 1918. Оно што данас постоји резултат је комунистичког сна да се Југопславија распарча на целине, које укључују и засебну Војводину и ако се већ одобрава постојање аутономне покрајине онда и њени симболи треба да буду адекватни. Значи, данашња Војводина пре међуратног периода и идеја Хрватске сељачке Странке и комуниста нема традицију, а пошто пре 21. века нема ни симболе, најтрадиционалнији симболи су управо ови Чанкови. Ове промене место да ослебе, управо јачају војвпђански идентитет и причу о неком вековном постојању ове покрајине. Слично као и у примеру Црне Горе, везују се историјске државе или територије, друкчијег карактера, са савременим, како би се приказао лажни континуитет, не саме територије, колико континуитет идентитета за који се тежи да постане национални. Катастрофа.

ипак ниси у праву Вујадине. где је Велс на грбу Енглеске? нема га. Велс ужива одређену самоуправу, али у оквиру Енглеске. није самосталан правни ентитет, нити је засебан regnum. неодвојиви је део Енглеске- део је њене територије, а не равноправни уставни субјекат (као што су то Шкотска или Ирска). зато грб Велса не стоји међу оним златним лавовима (леопардима) на енглеском грбу. што опет не значи да Велс нема свој посебан грб. има га.

Не, мислим да Велс није добра успоредба, јер је Војводина АП док је Велс потпуно укључен у Енглеску и саставни је део енглеске круне као престолонаследниково седиште.

Не, мислим да Велс није добра успоредба, јер је Војводина АП док је Велс потпуно укључен у Енглеску и саставни је део енглеске круне као престолонаследниково седиште.

Шта би онда Руси требали да раде? Да ставе грб сваке аутономне покрајине, републике и специјалног града на државни грб? Бог зна колико федералних јединица они имају (сад су додали још две :) ). Био би то јааааааако шаренолик државни грб.

Back