не бих се сложио с тобом да прекодринске Србе не интересује босанско историјско наслеђе. њих само не интересује идеје заједничке државе са босанским муслиманима. тачније, не интересује их политички концепт било какве државе БиХ, независне и одвојене од Србије. а то је велика разлика.
Неважно је да ли се ви са мном слажете, јер ја нисам навео своје мишљење већ став њихове елите. Милорад Додик је експлицитно навео да прекодрински Срби нису Босанци и да су Срби у сваком смислу те речи, а да им је главни град Београд. Ви сте се везали за термин Србијанац који сам успутно навео, како бих разнјаснио на шта мислим када кажем Срби у територијалном смислу те речи. Термин Србијанац се заиста користи за нас из централне Србије, међутим када неко на нашу земљу гледа као на матичну државу и када неће за себе да каже да је Босамнац или Црногорац он има и територијални идентитет Србина. Ти Срби, иако то не желе, живе у држави која се зове Босна и Херцеговина, играју за репрезентацију те државе и део су власти. Та држава има неутралну заставу и грб због тога што ни Хрвати, ни Срби, нису хтели да прихвате грб који се током рата везао за муслимане. Као што знате, оба народа су користила знамења својих матичних држава, којима су хтели да се припоје (Не слажем се са вама да грб Србије без љиљана није грб Србије, односно слажем се са вама ако подсматрамо строго хералдички, али знате одлично да и грб крајине и грб Републике Српске тада имају за циљ да буду што сличнији грбу србије, а такође знате и да тада Србија не користи грб из 1882. и да се не зна какав ће грб наше зем,ље бити), значи они су тада тражили историјски грб Србије, а пошто тадашња Србија није користила грб, оне представе које сау они сматрали симболом ове земље биле су и њихов симбол. Ви константно убеђујете мене да грб са љиљанима треба да буде симбол Републике Српске, не схватајући да се ја слажем са вама, али да за разлику од вас, размишљам и о Србима одатле, који не желе те симболе. Због тога сам ја и предложио двоглавог орла као симбол, који када стоји без штита са огњилима није могуће оборити на уставном суду те државе. Значи, ако Босна и Херцеговина, као међународно призната држава, одлучи да има историјски грб, можда, али можда би, уз аргументацију, попут ваше, успели да убедимо Хрвате и Србе, али да грб, који је Србима (наравно да ово не оправдавам) са тих простора пре свега симбол муслиманске армије, буде грб републике Српске, то неће проћи, макар ви и држали јавне говоре по тој земљи. Господин Ацовић је као грб Републике Српске предложио орла са штитом на грудима, а као држаче грба црвене лавове, на чијим грудима је круна, као симбол Босне и грб херцеговине као симбол тог дела, а грб није оборен због тих кругова као украса, већ због самог грба, што је иста прича, као и она са почетка. Ја не планирам да идем у ту земљу и бори8м се за њихов грб, већ само предлажем, за шта се неко од познатијих хералдичара треба борити. Када се на штит постави двоглави орао и опише као средњовековни симбол који је коришћен на територији Херцеговине и који је Твртко користио на печату бранећи оправданост своје круне, не постоји разлог да га суд обори, јер га користи безброј земаља. А, искрено и ја сам лењ, а очигледно и ви, да пронађем одлуке тог суда, а док то не утврдимо, нећемо знати због чега је тачно оборен грб. Мада, ја се кладим да је као аргумент огромна сличност са грбом Србије.
Не, ви сте јасно рекли да је орао са љиљанима много млађи од Твртковог грба, а то сте изјавили јер не читате пажљиво оно што пишем. Све време представљате ову расправу као да сам ја против љиљана, чак и на грбу Србије и као да сам ја против Твртковог грба. А ја љиљане, као средњовековни симбол и не помињем, већ вас убеђујем да наше жеље нису важне, већ да је најважније оно што елита и народ Републике Српске мисли. Као што сам објаснио, симбол двоглавог орла није преузет са грба Србије, јер је коришћен на печату Твртка, а све време инсистирам на објашњењу које би доказало да тај штит на печату није симбол Србије, већ симбол Тврткове породице, што сте и ви сами доказали, те још више оснажили аргумент, да је довољно утемељен у историји Босне, да га макар Република Српска сме користити. Иначе, знам да поређење није адекватно, али ће ипак послужити да вам приближим своје гледиште. Кукасти крст се често среће на мантијама и иначе јавља као симбол у нашој земљи. Такође и у другим земљама света он је историјски симбол сунца и апсолутно позитивни знак. Хоћете ли том логиком убедити Немце да користе тај симбол, или било који други европски народ? Значи, није важно шта ви мислите, или ја, већ је важно да је хералдика повезана са политиком и да неке људе свим аргументима нећете убедити у своје ставове.
Опет сте ви пристрасни, грб са круном важнији је симбол за Босну од Твртковог грба. каквбе то везе има са Србијом? Ја сам причао о симболима Босне и о томе да нема логике да се најзначајнијим симболом Босне сматра Твртков грб, јер Босна тад није била ни краљевина. А навео сам да чак ни као украс на држачима штита Ацовић није додао Твртков симбол, већ баш тај са круном, како бисте ви закључили колике су шансе да тај симбол буде грб. Значи и ја сматрам тај грб прелепим и важнијим за српски народ од било ког другог симбола из Босне, баш због тога што је Твртко српски краљ, али нисам држављанин Репузблике Српске и због тога сам навео најбоље компромисно решење које познајем, како би се задовоиљили ставови и уставног суда и Срба.
Ви као аргумент на моје питање да ли је на печатима стуб наводите те печате? А као крунски доказ наводите грб Марије Бранковић, јер је она стуб користила као грб своје породице (нико из те породице после Ђурђа никада није ништа слично користио) а породица је мењала грбове, али се таква ординарија није јављала и до Марије је већ имала јасно утврђени грб, и све то по вама јасно објашњава да су Лазаревићи користили стуб? Да ја имам боље објашњење, не би вас питао за мишљење, али ово објашњење тешко да је најбоље могуће. Да не бисте мислили да сам тврдоглав, ево због чега сам и почео са овом причом. Због илирских грбовника, који су настали на основу ових збуњујућих печата, тврди се да је грб био стуб са љиљанима. Међутим, на самим печатима ми немамо грб, јер је штит на свим печатима јасно окренут наопако, док је представа вертикална. Идентичан штит користе два владара, па акло је први ковач погрешио, тешко да је и други. Због тога мени ово делује предалеко да бих донео закључке. Такође, ако погледате Твртков грб са плашта, по положају греде и љиљана рекло би се да се ради о сличном грбу са овима, а да је једина разлика број љиљана. Дакле, ја не тврдим да сам сигуран да је коса греда, већ тврдим да немамо довољно доказа да би сматрали грб Хребељановића објашњеним. Ако ви сматрате да су ваши аргументи довољно јаки да би као чињеницу наводили да је грб греда са љиљанима, онда сте очигледно, што се хералдике тиче, некада превише благи, а некада престроги. Заправо, делује ми, да бисте хтели, чак и око питања, код којих немате одговор, да имате јасан став.