Грб подразумева штит, ми немамо ни један археолошки доказ о неком симболу Немањића на штиту, ја сам чак мишљења да је Твртко Котроманић заправо и направио грб Србије, тиме што је симбол Немањића поставио на штит. Он је познавао хералдику, јер је, као и његови претходници ипак био везанији за задад него за византијске традиције. Српска властела користила је на печатима и новцу шлемове са украсима на челенци, то јесте део грба, али се не сматра по западним стандардима грбом, јер основу грба чини штит. Балшићи су користили грб, али са вучјом главом, а први пут, симбол Србије јавља се на штиту у доба Твртка Котроманића, новог краља Србије. Лазаревић и Бранковић на печатима користе грб, са косом гредом и љиљанима (погрешно је протумачен овај грб као вертикална греда, јер састављачи грбовника наопако окренут штит на овим печатима тумаче као искошени, што је нетачно, а доказ су љиљани који су усправљени. Да ли је штит наопако окренут као симбол неког пораза или вазалног односа према угарској, није утврђено, али чињеница је да је идентичан грб деспота Стефана користио и деспот Ђурађ, једина разлика је што на шлему постоји место двоглавог орла, симбол лава) и то су, касније се све више грбови у целости користе, али ја тврдим да Немањићи никада нису користили симбол орла на штиту, по стандардима хералдике, већ да су се служили орлом византијским стандардима, као симболом власти. По мом мишљењу, печат Твртка Котроманића је најважније откриће за српску хералдику, и на њему је први српски грб.