Грб и застава Србије

Da prva zastava Države srbije i srazmjerno prva zastava nacije srba, bez obzira na kratku upotrebu i nečije nepriznavanje. to su pve dvije zvanične zastave.

Trebalo je to da bude, odnosno postojala je namjera.
Ali na kraju krajeva, ipak nije.

Pa jeste prva zastav Srbije. Srbija nikad prije toga nije imala zastavu. To se naravno odnosi i na narod i naciju Srba.

Nije tačno da nikada nije imala zastavu; ta je tako ne bi po različitim zastavicama bila prepoznavana (pa čak i u srednjem vijeku). Da nije bilo nacionalne zastave kakve postoje od američke i francuske revolucije na ovamo, nije. A to nije ni bila ta zastava, 'sretenjska', odnosno nikada nije postala.

Pa cijelom forumu je jasno. čk i mene ubjeđuju da je to što je CG svojevremeno imala zastavu jednakog rasporeda boja kao Srbija jasan dokaz da su Crnogorci Srbi. E sad ako je prva zastava Srbije imala isti raspored boja kao zastava Holandije da li to znači da su Srbi Holanđani? Dobro može i Luksemburg da se uzme u obzir, a i Hrvati su mi zapanjujući sa svojom zastavom.

Deder mi objasni kakve to ima veze sa bilo čim o čemu diskutujemo...ne razumijem te. Kakve ima veze nešto od nečega o čemu smo pisali sa nečim što te neko ubjeđuje..? :dontunderstand:

Pa to vazda treba imati na umu.

Pa nešto se valjda po prirodi stvari podrazumijeva. XD Ako tako kažeš, ispadneš ti kao neko ko smatra da nešto nije opšte poznato, te da zato to ističeš, odnosno kao da si otkrio da Zemlja nije ravna ploča. :D :mrgreen:
Nemoj svako malo-malo pisati da je 2+2=4, jerbo onda vređaš sopstvene sagovornike a možda i njihovu inteligenciju, i ondak to biva interpretirano kao provokacija! :rtfm:

Komunisti jesu uveli u upotrebu zastave nacionalnih manjina jer nacionalno pitanje nijesu smatrali pitanjem. Svakako da su postojale nacionalne zastave i prije komunista. Ali ne vjerujem da je ijedan Njemac mogao po Frnacuskoj barjačiti njemačkom zastavom, jednako kao što to ne mogu ni Albanci po Srbiji, bez obzira na ona tri pomenuta grada.

Onda te stvarno ne razumijem. Pa ko ovdje govori o barjačenju van prostranstava tamo gdje ne treba? :D
Nikada nismo pričali o tome; naprotiv, baš smo govorili o pravima manjina (tj. ti diskutovao sa drugima, a ja se uključio), a objasni ti meni šta će zastave manjina tamo gdje nisu ni potrebne. :lol::lol::lol: Dakle ja ne znam gdje si se zbunio, ali prebacio si diskusiju sa mene na sa samim sobom, pričajući o nečemu što nikada relevantno nije ni bilo.
U Crnoj Gori je opšta zabrana o isticanju simbola; nema to apsolutno nikakve veze je li negdje ima Srba ili neke druge populacije u većini, značajnom broju ili nimalo...

Uzgred...da ti pokažem još nešto vrlo značajno...evo ovo je jedan gradić na jugu Norveške, daleko od samoga Sami naroda:

5163983_2199718.jpg

A evo ambasade Norveške u Mađarskoj, gdje je zastava okačena umjesto Norveške (!):

norway.jpg

U Norveškoj postoji praksa da se na nacionalni praznik Sami naroda ističe i priznaje njihova zastava, i slobodno barjači; da, svuda - po Oslu i vanka.

Evo i Helsinkija, da se mal'ko osvrnemo i na Fince:

sami1.jpg

I to naravno nema nikakve veze sa komunistima. :roll:

Ne naravno ali komunisti zaista jesu poturili kukavičije jaje, koje sad čeka da se ispili. Viđeh da si napisao 1973 pa zbog toga. Nije ni važno kad je usvojena, kad je priznata, važno ej da nije bila korišćena kao danas

Ne postoji apsolutno ništa čime bi tu svoju teoriju zavjere mogao potvrditi...kakvi komunisti krajem XIX stoljeća.. XD
Uzgred, šta si se nešto toliko nakanio na komuniste?!? Pa zar nisi to i sam ti (bio), i uvažavao ih uvelike. :eek:

Uopšte nijesam ni pomislio da su savremeni zakoni toliko izmijenjeni, ranije je bio drugačiji odnos prema državi ui ljudskim slobodama i pravima. Pa u Americi do ´50-ih su bila odvojena mjesta u autobusima za crnce i za bijelce

Pa, idemo dalje. Napredak razvoja ljudskih sloboda i građanskih prava. :) Tako moraju naravno i Crnogorci, a ne kaskati za svima...
Jesi li svjestan da si upravo uporedio stanje sa onim od prije više od polovine stoljeća... :P

Crna Gora je građanska država u njoj nemaju što tražiti nacionalne zastave bez da izazivajz netrpeljivost. nuije me briga što ko radi na svojoj privatnom imovini,. ali javno trebaju postojati granice upotrebe

Čekaj, čekaj malo...sada više ništa ne razumijem, jer ti je prilično autokonfuzna sama rečenica...u Crnoj Gori nemaju što tražiti nacionalne zastave (valjda sem crnogorske..?), al' u isto vrijeme trebaju postojati granice upotrebe.
Nejasno mi je...kako možeš uvesti određena ograničenja na nešto što ima potpunu zabranu? :eek: I šta ti znači to bez da izazivaju netrpeljivost?

Hvala na vezici još jednom. Čak su i male ja bih ih odrapio po 200.000.

Ha?!?! Čekaj malo, zar nisi gore naveo da si bio u zabludi i imao konzervativne stavove jer nisi znao koliko su se stvari promijenile..? Šta sad odjednom ovako ekstreman stav? :eek:

Odnos prema domovini mora biti s poštovanjem i ljubalju inače si neprijatelj.

Ovo je jedna korektna izjava, ali može da se shvati i na jedan drukčiji, (neo)fašistički način. Moraš poštovati svoju državu u smislu da uvažavaš sve njene zakone, ali nikako je ne moraš voljeti. Šta ako je ona loša prema tebi?!? Šta ako ne postupa korektno??? Šta ako si žrtva državnoga nasilja?
Malo se probudi; zaista se vidi da živiš u nekoj dalekoj prošlosti, a ne 21. stoljeću...

Poslednja izmena:
основни проблем је погрешно поимање категорије ''нација'' у српском језику, а неретко и у литератури. нација је искључиво политичка категорија (не етничка!), која свој израз (остварење) има у држави- као правно уређеној заједници. према томе, српска национална застава је обележје свих грађана Србије. али она је идентична са заставом српског народа, јер је тај народ (етнос) нуклеус политичке заједнице - државе Србије.

Da to je tako

У Монтенегру сметају Српске тробојке биле са грбом или не док се рецимо Албанска застава вијори без проблема.

Pa neće biti baš tako. Meni lično ne smeta nikava zastava, ali se ipak ne može isticati državna zastava druge zemlje pa ona bila i Srbija. Za nacionalnu zastavu Srba ne vjerujem da ikom smeta. Albansku zastavu ističu Albanci. zašto bi to ikom smetalo, ako ne smeta njima, jednako kao i svim drugima. naravno i Hrvatio imaju običaj da istaknu zastavu sa grbom što je takođe pogrešno.

Trebalo je to da bude, odnosno postojala je namjera.
Ali na kraju krajeva, ipak nije.

Pa prihvatilisu je zvanični organi pravnog lica i to je to, pa neka je bila u upotrebi jedan sekund, bila je.

Nije tačno da nikada nije imala zastavu; ta je tako ne bi po različitim zastavicama bila prepoznavana (pa čak i u srednjem vijeku). Da nije bilo nacionalne zastave kakve postoje od američke i francuske revolucije na ovamo, nije. A to nije ni bila ta zastava, 'sretenjska', odnosno nikada nije postala.

U srednjem vijeku država nije pravno lice nego njen vladar. Zastava vladara nije zastava države u savremenom značenju, na njoj je bio prikazan grb vladara i on nema nikekve veze niti s adržavom niti sa narodom kojim vlada. Ipak je prva zastava bila crvena bijela plava i postojala je.

Deder mi objasni kakve to ima veze sa bilo čim o čemu diskutujemo...ne razumijem te. Kakve ima veze nešto od nečega o čemu smo pisali sa nečim što te neko ubjeđuje..? :dontunderstand:

I ja kažem danema veze.

Pa nešto se valjda po prirodi stvari podrazumijeva. XD Ako tako kažeš, ispadneš ti kao neko ko smatra da nešto nije opšte poznato, te da zato to ističeš, odnosno kao da si otkrio da Zemlja nije ravna ploča. :D :mrgreen:
Nemoj svako malo-malo pisati da je 2+2=4, jerbo onda vređaš sopstvene sagovornike a možda i njihovu inteligenciju, i ondak to biva interpretirano kao provokacija! :rtfm:

Ne ne podrazumjeva se, i sam si maloprije uletio u zamku imenujući srednjevjekovne grbovne i vojne zastave vladara Srbije sa srpskim državnim i nacionalnim zastavam. One ne postoje do XVIII-XIX vijeka.

Onda te stvarno ne razumijem. Pa ko ovdje govori o barjačenju van prostranstava tamo gdje ne treba? :D
Nikada nismo pričali o tome; naprotiv, baš smo govorili o pravima manjina (tj. ti diskutovao sa drugima, a ja se uključio), a objasni ti meni šta će zastave manjina tamo gdje nisu ni potrebne. :lol::lol::lol: Dakle ja ne znam gdje si se zbunio, ali prebacio si diskusiju sa mene na sa samim sobom, pričajući o nečemu što nikada relevantno nije ni bilo.
U Crnoj Gori je opšta zabrana o isticanju simbola; nema to apsolutno nikakve veze je li negdje ima Srba ili neke druge populacije u većini, značajnom broju ili nimalo...

Uzgred...da ti pokažem još nešto vrlo značajno...evo ovo je jedan gradić na jugu Norveške, daleko od samoga Sami naroda:

5163983_2199718.jpg

A evo ambasade Norveške u Mađarskoj, gdje je zastava okačena umjesto Norveške (!):

norway.jpg

U Norveškoj postoji praksa da se na nacionalni praznik Sami naroda ističe i priznaje njihova zastava, i slobodno barjači; da, svuda - po Oslu i vanka.

Evo i Helsinkija, da se mal'ko osvrnemo i na Fince:

sami1.jpg

I to naravno nema nikakve veze sa komunistima. :roll:

Da na dan te nacije koji pada jednom u godini. I to je u redu, takvi su danas običaji, ali ti Svomi nijesu oduvijek imali svoje zastve. Komunisti možda i nijesu namjerno izveli taj običaj. Oni su jednostavno dozvolili svakoj naciji da se potpuno izražava politički smatrajući presudnim ne rjeđavanje nacionalnog pitanja koje će s ei onako riješiti sa mo od sebe u komunizmu, već pobjei radničke klase koja nema nacije, ona je klasa, slično kao u feudalizmu socijalni sloj. Nezamislivo je bilo da se u Francuskoj zaviori ikoja druga zstava osim trikolora, sad svak opština viori svoje zastave, to se događa i u Belgiji i Holandiji, a i Ujedinjenom Krakljevstvi se Vels nešto koprca, rekoh ti kukavičije jaje.

Ne postoji apsolutno ništa čime bi tu svoju teoriju zavjere mogao potvrditi...kakvi komunisti krajem XIX stoljeća.. XD
Uzgred, šta si se nešto toliko nakanio na komuniste?!? Pa zar nisi to i sam ti (bio), i uvažavao ih uvelike. :eek:

Komunističko jaje je upotreba zastave, ne sam zastava, ajde da sačekamo još malo da vdimo što će iz svega ispanuti.

Pa, idemo dalje. Napredak razvoja ljudskih sloboda i građanskih prava. :) Tako moraju naravno i Crnogorci, a ne kaskati za svima...
Jesi li svjestan da si upravo uporedio stanje sa onim od prije više od polovine stoljeća... :P

Da, vjerujem da Crna Gora neće nsjesti toj šarenoj laži, mada to više zavisi od EU i pristupnih agendi.

Čekaj, čekaj malo...sada više ništa ne razumijem, jer ti je prilično autokonfuzna sama rečenica...u Crnoj Gori nemaju što tražiti nacionalne zastave (valjda sem crnogorske..?), al' u isto vrijeme trebaju postojati granice upotrebe.
Nejasno mi je...kako možeš uvesti određena ograničenja na nešto što ima potpunu zabranu? :eek: I šta ti znači to bez da izazivaju netrpeljivost?

Da zaista nemaju što trađiti nacionalne zastave, a meni lično ne smetaju, ali kad se već koriste treba to činiti s mjerom, odnosno po propisima.

Ha?!?! Čekaj malo, zar nisi gore naveo da si bio u zabludi i imao konzervativne stavove jer nisi znao koliko su se stvari promijenile..? Šta sad odjednom ovako ekstreman stav? :eek:

Nijesu to knzervativni stavovi, ono jesu zaostali, ali ne znači i da je sve novo bolje od starog.

Ha Ovo je jedna korektna izjava, ali može da se shvati i na jedan drukčiji, (neo)fašistički način. Moraš poštovati svoju državu u smislu da uvažavaš sve njene zakone, ali nikako je ne moraš voljeti. Šta ako je ona loša prema tebi?!? Šta ako ne postupa korektno??? Šta ako si žrtva državnoga nasilja?
Malo se probudi; zaista se vidi da živiš u nekoj dalekoj prošlosti, a ne 21. stoljeću...

Svako mora prema domovini imati pozitivan odnos, ako ga nema domovina ima pravo da ga liši građanskih prava. Tako je ona budala od Peca čikao u sred crnogorskog parlamenta bijesno, „čikam što mi ko može, imam dokumenta Srbije“. Naravno kad je budala došla poslije dvije godine da zamijeni ličnu kartu nije je mogao dobiti, a nadam se da nikad i neće. Svakako se domovina mora voljeti, a državno nasilje je reakcija na akciju. Pa jeste više sam renesansni tip ali sigurno neću dozvoliti da mi dojučerašnje (ili prekjučerašnje ili još davnije) jajare kroje misli. Dobro0 ajde sad i ne mora je voljeti baš ali je ne smije mrzjeti nikako.

Da to je tako

Pa neće biti baš tako. Meni lično ne smeta nikava zastava, ali se ipak ne može isticati državna zastava druge zemlje pa ona bila i Srbija. Za nacionalnu zastavu Srba ne vjerujem da ikom smeta. Albansku zastavu ističu Albanci. zašto bi to ikom smetalo, ako ne smeta njima, jednako kao i svim drugima. naravno i Hrvatio imaju običaj da istaknu zastavu sa grbom što je takođe pogrešno.

Не заборавите да је хрватска тробојка са грбом застава хрватског народа. Тек ако грб има круну, она је застава државе.

Не заборавите да је хрватска тробојка са грбом застава хрватског народа. Тек ако грб има круну, она је застава државе.

ниједна застава са грбом не може бити застава народа, јер народи немају грбове.

У овонедељном Политикином забавнику изашао је чланак поводом изложбе Освежавање меморије, организоване у београдском Музеја примењене уметности у Београду, а где се могло видети више од 500 примерака разних орнамената, између осталих и различити примери двоглавих орлова, грифона, љиљана и других мотива које срећемо као хералдичке шарже на просторима средњовековне српске дражве.

Ово је кратки осврт на изложбу: Шаре које говоре

sl1._0.jpg

У овонедељном Политикином забавнику изашао је чланак поводом изложбе Освежавање меморије, организоване у београдском Музеја примењене уметности у Београду, а где се могло видети више од 500 примерака разних орнамената, између осталих и различити примери двоглавих орлова, грифона, љиљана и других мотива које срећемо као хералдичке шарже на просторима средњовековне српске дражве.

Ово је кратки осврт на изложбу: Шаре које говоре

sl1._0.jpg

Листајући почетне странице наиђох на ове предлоге и они ме подсећају на нешто.

Sveti Sava - srpska slava!

Krste Spasitelja, spasi sluge svoje!

Slava Spasitelja spasava sve!

Sluge Spasitelja slave slogu!

Evo par primera, imao sam inspiraciju...

ниједна застава са грбом не може бити застава народа, јер народи немају грбове.
Слажем се, међутим шта ћемо са народима који немају државу рецимо Курдима, Ромима и др. ускраћени су да баштине грб, вероватно би могао неки амблем да послужи или лого.

serbia-national-day-5024708747591680-hp.png

Дан државности и уставности Србије.

Poslednja izmena:
Слажем се, међутим шта ћемо са народима који немају државу рецимо Курдима, Ромима и др. ускраћени су да баштине грб, вероватно би могао неки амблем да послужи или лого.

Могу, довољно је да уведу своју хералдику и своја правила као код нас, Имамо српска оцила, српску хералдику и српска обележја. и ако кажете да није тако онда сте српски издајица.

Ne mogu imati državnu zastavu kad nemaju državu. Narod nema grb, mada može imati neki znak koji predstavlja totema.

Ne mogu imati državnu zastavu kad nemaju državu. Narod nema grb, mada može imati neki znak koji predstavlja totema.
Наравно, зато сам и поставио питање народа који немају државу.
Какав тотем у 21 веку!!!!
Узгред буди речено ови на гуглу су заставу окачили погрешно.

Наравно, зато сам и поставио питање народа који немају државу.
Какав тотем у 21 веку!!!!
Узгред буди речено ови на гуглу су заставу окачили погрешно.

Totem predstavlja mističnog pretka plemena odnosno naroda kao proširenog plemena. Antički narodi su imali toteme, pa nema smetnje da današnji narodi ih imaju. Totem je simbol koji ima mistično razlikovno značenje što i jeste funkcija zastave.

Da tačno zastava bi trebala biti sa crvenom lijevo

Totem predstavlja mističnog pretka plemena odnosno naroda kao proširenog plemena. Antički narodi su imali toteme, pa nema smetnje da današnji narodi ih imaju. Totem je simbol koji ima mistično razlikovno značenje što i jeste funkcija zastave.
А који би био тај мистични антички предак односно "тотем" данашњих Рома, Курда, Каталонаца, Лужичких Срба.......

А који би био тај мистични антички предак односно "тотем" данашњих Рома, Курда, Каталонаца, Лужичких Срба.......

To ne znam, znam da je kod Zećana pastuv, kod Banjana zmija, Kod Pivljana mjesečev srp, kod Drobnjaka valjda Zvijezda, vjerovatno bi se kod svakog plemena mogao naći totemski znak. Nemoguće je naći totemski znak nacdija budući su nacije političke kategorije ali se mogu uzeti totemski znaci plemena od kojih se sastoje današnje nacije.

једино су Каталонци нација, зато Каталонија има грб.

Ispravno

To ne znam, znam da je kod Zećana pastuv, kod Banjana zmija, Kod Pivljana mjesečev srp, kod Drobnjaka valjda Zvijezda, vjerovatno bi se kod svakog plemena mogao naći totemski znak. Nemoguće je naći totemski znak nacdija budući su nacije političke kategorije ali se mogu uzeti totemski znaci plemena od kojih se sastoje današnje nacije.
Па шта ћеш да узмеш онда као знак распознавања за Роме, Курде и др. и да то касније ти народи ставе на заставу, ако се не зна које тотеме су баштинили ти народи односно њихова племена раније!!!!!!!!!!!!
Роми имају точак рецимо од пре 30-40 година, па би могла да прође наша тробојка са точком, с обзиром да ови Роми овде немају неке дубље везе са онима у Румунији или Пољској, ни по језику ни по култури.
Русини су рецимо усвојили нашу тробојку за заставу своје националне мањине, не могу да се сетим тренутно шта су ставили на њу.

Па шта ћеш да узмеш онда као знак распознавања за Роме, Курде и др. и да то касније ти народи ставе на заставу, ако се не зна које тотеме су баштинили ти народи односно њихова племена раније!!!!!!!!!!!!
Роми имају точак рецимо од пре 30-40 година, па би могла да прође наша тробојка са точком, с обзиром да ови Роми овде немају неке дубље везе са онима у Румунији или Пољској, ни по језику ни по култури.
Русини су рецимо усвојили нашу тробојку за заставу своје националне мањине, не могу да се сетим тренутно шта су ставили на њу.

Da ali nacije nemaju grb. Grb je onaka fizičkih i pravnih lica. Nacije mogu imati nacionalne boje. Može se naći i antički totem, a moće se smisliti neki logo. Koristiti tuđi grb se ne smije.

U suštini su se pobrkali. Koje pravno lice predstavlja grb?

Ако би војска усвојила нови емблазон за војни грб, било би интересантно видети верзије орла раширених крила. Ево једног цртежа (фломастер и "пеинт"), мада би векторски боље изгледало.

Pogledajte prilog 321770

Ovo je vrlo lijepo ispalo.

Poslednja izmena:
Da ali nacije nemaju grb. Grb je onaka fizičkih i pravnih lica. Nacije mogu imati nacionalne boje. Može se naći i antički totem, a moće se smisliti neki logo. Koristiti tuđi grb se ne smije.

U suštini su se pobrkali. Koje pravno lice predstavlja grb?

Ovo je vrlo lijepo ispalo.

Па тробојка јесте већ била застава Русина, јер је они грађани Србије, сигурно су због тога ставили овај грб, како би ипак њихова застава била карактеристична. Међутим они, као и Буњевци имају и засебне грбове, што је мени апсолутно нелогично. Народ који има свој грб.

Иначе, ево и нешто квалитетније слике ових крила, ако је неко заинтересован да ради векторски.

Poslednja izmena:
Grb predstavlja fizičko ili pravno lice. Narodi, nacije i slične kategorije koje se ne mogu podvest pod pojam pravnog lica ne mogu imati grb. Političko opredijeljenje, filozofsko uvjerenje i slične političke kategorije se označuju bojama odnosno zastavama.. E sad nacionalana manjima koja ima neki organ koji je predstavlja može imati svoj grb pa i zastavu koja je službena i na bojama može biti grb tog organa. U tom slučaju se radi o službenoj zastavi a nacionalna je i dalje bez grba. No ko zna možda vrijeme i novi običaji izrode nova pravila.

Grb predstavlja fizičko ili pravno lice. Narodi, nacije i slične kategorije koje se ne mogu podvest pod pojam pravnog lica ne mogu imati grb. Političko opredijeljenje, filozofsko uvjerenje i slične političke kategorije se označuju bojama odnosno zastavama.. E sad nacionalana manjima koja ima neki organ koji je predstavlja može imati svoj grb pa i zastavu koja je službena i na bojama može biti grb tog organa. U tom slučaju se radi o službenoj zastavi a nacionalna je i dalje bez grba. No ko zna možda vrijeme i novi običaji izrode nova pravila.

Опет ти увлачиш политику у хералдику.Како може постојати нционална мањина? Националност је политичка одредница или није? Код тебе је како ти кад затреба, или то значи да је погрешно дефинисана?.

Back