Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.003
Da prva zastava Države srbije i srazmjerno prva zastava nacije srba, bez obzira na kratku upotrebu i nečije nepriznavanje. to su pve dvije zvanične zastave.
Trebalo je to da bude, odnosno postojala je namjera.
Ali na kraju krajeva, ipak nije.
Pa jeste prva zastav Srbije. Srbija nikad prije toga nije imala zastavu. To se naravno odnosi i na narod i naciju Srba.
Nije tačno da nikada nije imala zastavu; ta je tako ne bi po različitim zastavicama bila prepoznavana (pa čak i u srednjem vijeku). Da nije bilo nacionalne zastave kakve postoje od američke i francuske revolucije na ovamo, nije. A to nije ni bila ta zastava, 'sretenjska', odnosno nikada nije postala.
Pa cijelom forumu je jasno. čk i mene ubjeđuju da je to što je CG svojevremeno imala zastavu jednakog rasporeda boja kao Srbija jasan dokaz da su Crnogorci Srbi. E sad ako je prva zastava Srbije imala isti raspored boja kao zastava Holandije da li to znači da su Srbi Holanđani? Dobro može i Luksemburg da se uzme u obzir, a i Hrvati su mi zapanjujući sa svojom zastavom.
Deder mi objasni kakve to ima veze sa bilo čim o čemu diskutujemo...ne razumijem te. Kakve ima veze nešto od nečega o čemu smo pisali sa nečim što te neko ubjeđuje..?

Pa to vazda treba imati na umu.
Pa nešto se valjda po prirodi stvari podrazumijeva. XD Ako tako kažeš, ispadneš ti kao neko ko smatra da nešto nije opšte poznato, te da zato to ističeš, odnosno kao da si otkrio da Zemlja nije ravna ploča.

Nemoj svako malo-malo pisati da je 2+2=4, jerbo onda vređaš sopstvene sagovornike a možda i njihovu inteligenciju, i ondak to biva interpretirano kao provokacija!

Komunisti jesu uveli u upotrebu zastave nacionalnih manjina jer nacionalno pitanje nijesu smatrali pitanjem. Svakako da su postojale nacionalne zastave i prije komunista. Ali ne vjerujem da je ijedan Njemac mogao po Frnacuskoj barjačiti njemačkom zastavom, jednako kao što to ne mogu ni Albanci po Srbiji, bez obzira na ona tri pomenuta grada.
Onda te stvarno ne razumijem. Pa ko ovdje govori o barjačenju van prostranstava tamo gdje ne treba?

Nikada nismo pričali o tome; naprotiv, baš smo govorili o pravima manjina (tj. ti diskutovao sa drugima, a ja se uključio), a objasni ti meni šta će zastave manjina tamo gdje nisu ni potrebne.

U Crnoj Gori je opšta zabrana o isticanju simbola; nema to apsolutno nikakve veze je li negdje ima Srba ili neke druge populacije u većini, značajnom broju ili nimalo...
Uzgred...da ti pokažem još nešto vrlo značajno...evo ovo je jedan gradić na jugu Norveške, daleko od samoga Sami naroda:

A evo ambasade Norveške u Mađarskoj, gdje je zastava okačena umjesto Norveške (!):

U Norveškoj postoji praksa da se na nacionalni praznik Sami naroda ističe i priznaje njihova zastava, i slobodno barjači; da, svuda - po Oslu i vanka.
Evo i Helsinkija, da se mal'ko osvrnemo i na Fince:

I to naravno nema nikakve veze sa komunistima.

Ne naravno ali komunisti zaista jesu poturili kukavičije jaje, koje sad čeka da se ispili. Viđeh da si napisao 1973 pa zbog toga. Nije ni važno kad je usvojena, kad je priznata, važno ej da nije bila korišćena kao danas
Ne postoji apsolutno ništa čime bi tu svoju teoriju zavjere mogao potvrditi...kakvi komunisti krajem XIX stoljeća.. XD
Uzgred, šta si se nešto toliko nakanio na komuniste?!? Pa zar nisi to i sam ti (bio), i uvažavao ih uvelike.

Uopšte nijesam ni pomislio da su savremeni zakoni toliko izmijenjeni, ranije je bio drugačiji odnos prema državi ui ljudskim slobodama i pravima. Pa u Americi do ´50-ih su bila odvojena mjesta u autobusima za crnce i za bijelce
Pa, idemo dalje. Napredak razvoja ljudskih sloboda i građanskih prava.

Jesi li svjestan da si upravo uporedio stanje sa onim od prije više od polovine stoljeća...

Crna Gora je građanska država u njoj nemaju što tražiti nacionalne zastave bez da izazivajz netrpeljivost. nuije me briga što ko radi na svojoj privatnom imovini,. ali javno trebaju postojati granice upotrebe
Čekaj, čekaj malo...sada više ništa ne razumijem, jer ti je prilično autokonfuzna sama rečenica...u Crnoj Gori nemaju što tražiti nacionalne zastave (valjda sem crnogorske..?), al' u isto vrijeme trebaju postojati granice upotrebe.
Nejasno mi je...kako možeš uvesti određena ograničenja na nešto što ima potpunu zabranu?

Hvala na vezici još jednom. Čak su i male ja bih ih odrapio po 200.000.
Ha?!?! Čekaj malo, zar nisi gore naveo da si bio u zabludi i imao konzervativne stavove jer nisi znao koliko su se stvari promijenile..? Šta sad odjednom ovako ekstreman stav?

Odnos prema domovini mora biti s poštovanjem i ljubalju inače si neprijatelj.
Ovo je jedna korektna izjava, ali može da se shvati i na jedan drukčiji, (neo)fašistički način. Moraš poštovati svoju državu u smislu da uvažavaš sve njene zakone, ali nikako je ne moraš voljeti. Šta ako je ona loša prema tebi?!? Šta ako ne postupa korektno??? Šta ako si žrtva državnoga nasilja?
Malo se probudi; zaista se vidi da živiš u nekoj dalekoj prošlosti, a ne 21. stoljeću...
Poslednja izmena: