Мислио сам друкчије. Ако било који грађанин Србије, заставу са грбом, тј. државну заставу Србије, слободно користи, он крђи закон и за то је предвиђена новчана казна. Наиме, ако на кафани окачите заставу државе Србије, странац може помислити да је ваша кафана државна институција. То се код нас толерише, али у ранијој прошлости људи су више пазили. Када би Србија заиста била грађанска држава, тј. када би националне мањине, заиста биле лојалне нашој држави, на утакмицама би и Бошњаци и Албанци навијали за нашу репрезентацију и махали народном заставом, тробојком. Народна застава је по бојама, али и нијансама боја идентична државној и она вас декларише као припадника народа Србије, тј. грађанина Србије. Међутим, она је идентична и са српском тробојком, која је од средине 19. века национална застава Срба и која вас декларише као припадника српске нације. Пошто ми на Балкану нисмо грађанске државе својом жељом, већ смо грађанске државе, јер нам странци нису дозволили да будемо националне државе, ми и даље не схватамо грађански концепт, па ће у Србији само Срби махати тробојкама, а хрвати народном заставом Хрватске (хрватска тробојка са грбом, без круне) иако је историјска национална застава Хрвата тробојка без грба. Такође обични грађани се не разумеју у законе, па третирају заставе као у доба Ђорђа Петровића, мађу, како државном, тако и заставом Српске Православне Цркве, јер обичну тробојку сматрају досадном. Нико и не зна шта је народна застава Србије, не разликују тај појам од националне заставе Срба.