Грб и застава Србије

Па бар би теби требало бити јасно. Сва права су задржана у владара, а владар се држи на власти својом силом и вештином

Da, nego oformljenje nove titule fakticki, posle toliko vremena prevrata i drugih sistema ili to ide na neki drugi nacin. Jer ipak ta titula postoji "de jure" ali prakticno ne i imamo ljude znaci koji polazu legalno pravo na to. Cisto me tako zanima u tom prakticnom smislu jer je malo neobicna situacija ... Shodno tome, sta onda sa titulama knezova jos pre toga koje su ukinute ?! Pricali smo o tome u Vlajkovom primeru da potice od knezova itd. I sta sad sa tim na primer i slicnim ?

Ako kraljevina ne priznaje te titule onda znaci sama kraljevina nije legitimna po istom principu...

I see :D Mada UK je aktivna zemlja i kraljevina. Mene konkretno zanima kakva bi pravna osnova bila za Kraljevinu Srbiju u slucaju da se oformi. Jer ne postoji ni Kraljevina Jugoslavija, ni nakon nje drzava, niti posle tih par drzava etc. Tako da me zanima kakva je pravna mogucnost s'obzirom da nije direktno "poreklo" iz prethodne, nego puno sistema i aranzmana ... Takodje pravo na titulu Karadjordjevica zajedno sa tim, jer grb naginje u tom pravcu, ali "de jure" pozadina slucaja mi nije jasna.

нисам ти случајно поменуо Шкотску, јер је управо она савршен пример- краљица Ана Стјуарт је 1707. прогласила Act of Union, којим је створено Уједињено Краљевство Велике Британије, чиме се Краљевина Шкотска (као и Енглеска) губи из владарске титуле и укидају њене државне институције, а све надлежности преносе на Унију. слично је и са уједињењем држава и земаља западног балкана у Краљевину СХС 1918. (која је 1929. проглашена Краљевином Југославијом). свакако си чуо да је пре пар дана шкотски парламент коначно одлучио да распише референдум на коме ће се Шкоти изјаснити да ли желе независну државу. уколико би већина била ''за'' (што се искрено надам :)), шта мислиш какве би то последице имало на грб и титулу Елизабете II, која ће и у том случају остати шкотски суверен; и који би ранг имала Шкотска- војводство, кнежевина или краљевина?

што се тиче Карађорђевића, они полажу легитимна и призната права на све земље (regnume), које су се након Версајског мира нашле под њиховом круном. према томе, сасвим легитимно им припада и престо Хрватске, Славоније, Далмације, Босне и осталих области некадашње Југославије- што се огледа и у имену династије: Краљевски дом Карађорђевића од Србије и Југославије. то што је 1945. незаконито и насилно укинута монархија, не оставља никакве последице на њихов статус, права, титуле и хералдичка знамења.

Poslednja izmena:
нисам ти случајно поменуо Шкотску, јер је управо она савршен пример- краљица Ана Стјуарт је 1707. прогласила Act of Union, којим је створено Уједињено Краљевство Велике Британије, чиме се Краљевина Шкотска (као и Енглеска) губи из владарске титуле и укидају њене државне институције, а све надлежности преносе на Унију. слично је и са уједињењем држава и земаља западног балкана у Краљевину СХС 1918. (која је 1929. проглашена Краљевином Југославијом). свакако си чуо да је пре пар дана шкотски парламент коначно одлучио да распише референдум на коме ће се Шкоти изјаснити да ли желе независну државу. уколико би већина била ''за'' (што се искрено надам :)), шта мислиш какве би то последице имало на грб и титулу Елизабете II, која ће и у том случају остати шкотски суверен; и који би ранг имала Шкотска- војводство, кнежевина или краљевина?

што се тиче Карађорђевића, они полажу легитимна и призната права на све земље (regnume), које су се након Версајског мира нашле под њиховом круном. према томе, сасвим легитимно им припада и престо Хрватске, Славоније, Далмације, Босне и осталих области некадашње Југославије- што се огледа и у имену династије: Краљевски дом Карађорђевића од Србије и Југославије. то што је 1945. незаконито и насилно укинута монархија, не оставља никакве последице на њихов статус, права, титуле и хералдичка знамења.

E to, hvala. Cuo sam to za Skotsku mada ne znam sta oni time dobijaju konkretno u smislu naroda i ako mene pitas to je tupljenje cisto. Mada nadam se da postoji neki razuman plan iza toga i da nije cista glupost i romantika.

Sto se tice svih ukinutih titula nizeg plemstva, da li one imaju pravo na primer da se restoriraju u slucaju nove monarhije ?

E to, hvala. Cuo sam to za Skotsku mada ne znam sta oni time dobijaju konkretno u smislu naroda i ako mene pitas to je tupljenje cisto. Mada nadam se da postoji neki razuman plan iza toga i da nije cista glupost i romantika.

не бих да улазим у разлоге и прогнозе у вези са референдумом, иако сматрам да Шкоти иду правим путем. хтео сам само указати на то да ће у случају проглашења независности бити поново успостављена Краљевина Шкотска, јер је у том статусу држава била пра уједињења (пре Act of Union). Елизабета II ће носити титулу: by the Grace of God, Queen of Scotland. исто важи за Србију па је то уједно и одговор на твоје питање.

Sto se tice svih ukinutih titula nizeg plemstva, da li one imaju pravo na primer da se restoriraju u slucaju nove monarhije ?

наравно, али то све зависи од воље суверена. на теми о хералдици Вујадин је поставио текст који врло лепо и тачно објашњава позицију владара- који је врело/извор племенитости и самим тим давалац титула, звања, почасти и племићких достојанстава:
The king is likewise the fountain of honour, of office, and of privilege. Accordingly, he is intrusted with the sole power of conferring dignities and honours; so that all degrees of nobility, knighthood, and other titles, are received by immediate grants from the crown, either expressed in writing, by writs or letters patent, as is the creation of peers and baronets; or by corporeal investiture, as in the creation of a simple knight. And, as the king may create new titles, so he may create new offices.
http://forum.krstarica.com/showthre...и-принципи?p=23360096&viewfull=1#post23360096

Poslednja izmena:

Zapravo bolje je reći 1922. godine, zato što od tada više ne postoje one 'istorijske pokrajine' kako su ih zvali; do tada je usvojen vidovdanski ustav, ukinuta institucija hrvatsko-slavonskoga bana, itd...odma' 1918. godine nije ništa izvršeno (tada su razmatrali i pregovarali [iznova, iznova i iznova...]), već do '22.

Zapravo bolje je reći 1922. godine, zato što od tada više ne postoje one 'istorijske pokrajine' kako su ih zvali; do tada je usvojen vidovdanski ustav, ukinuta institucija hrvatsko-slavonskoga bana, itd...odma' 1918. godine nije ništa izvršeno (tada su razmatrali i pregovarali [iznova, iznova i iznova...]), već do '22.

у праву си. мада треба имати на уму да је суверен (и Престолонаследник у његово име) и пре Видовданског устава владао не као краљ Србије, Црне Горе, Босне, Хрватске, Славоније, Далмације, Војводине и Словеније (одвојено у свакој од својих крунских земаља, тј. историјских покрајина) него као краљ Срба, Хрвата и Словенаца.

SR_Serbia_coa.png

Аутор грба је Ђорђе Андрејевић Кун, а идејни аутор Моша Пијаде.
Стога овај „грб“, иако рађен у комунистичком маниру, обилију српским мотивима:
- штит са четири огњила са којег је уклоњен крст из идеолошких разлога;
- сасушено лишће храста са израженом српском, штавише православном симболиком;
- и године 1804. и 1941. као две српске револуције – националне и социјалистичке.

Обзиром на турбулентно време у којем је настало, тај „грб“ чини довољно српским,
а пре свега захваљајући залагању српског Јеврејина Моше Пијадеа.
То је свакако део наше историје и заслужује поштовање.

(без национал-либерал-демократско-монархистичких објашњавања, молићу вас.)

- и године 1804. и 1941. као две српске револуције – националне и социјалистичке.

Обзиром на турбулентно време у којем је настало, тај „грб“ чини довољно српским,

Srbija je u okviru svog amblema imali i grb (što je bio rijedak slučaj) istina bez krsta. Sver je to dio istorije, kojeg ne moramo ni voljeti ni mrzjeti ali koji zaslužuje svoje mjesto i koji se mora poštovati. Uostalom jedan od ljepših amblema socrealističkog perioda

Poslednja izmena:

Наравно да је део наше историје, нисам ни рекао да није, не може се то избрисати гумицом тек тако и не треба, али је и пример како може да се упропасти грб када се у то умеша идеологија или када грбове раде људи којима то није струка или се јако мало разумеју у хералдику.

Требало би Грујић да извуче из тог амблема максимум и да се као такав стави у један историјски музеј.
Као што је случај са круном и краљевским регалијама.

Идемо даље...
Па требало би да се направи један музеј за наше заставе ,грбове и остала хералдичка знамења, ту треба и овај амблем СР Србије да нађе своје место, не мора Грујић или било ко други да га улепшава.:D

Добар је овај грб Смедеревске Паланке.Шта ли значе они боцуни на оном штиту у средини, и шта држи онај црвени лав, личи на тарабу.

Није ми јасно зашто су накитили толико грб, 5 делова бокте, ко да су царевина а не...паланка.

мало им био један штит (и то квадриран) па уметнули и други :mrgreen: нема шта нису натрпали (и бројеве и слова), а ниједну тинктуру нису прескочили.. циганлук :lol:

Па требало би да се направи један музеј за наше заставе ,грбове и остала хералдичка знамења, ту треба и овај амблем СР Србије да нађе своје место, не мора Грујић или било ко други да га улепшава.:D
Ма мислим на емблазон.

Добар је овај грб Смедеревске Паланке.Шта ли значе они боцуни на оном штиту у средини, и шта држи онај црвени лав, личи на тарабу.
Искрено, мени је благо речено кичаст. Види се да га је радио дизајнер, а не хералдичар.
Једино су занимљиви ови држачи штита, вероватно персонификација Србије, али ми није јасно што су овако покуњене?
А и не иде ми за грб општине без стегова. :think:

Jeste da izgleda drugorazredno generalno, ali je bolji koncept od starog. Jedino da se doradi jer malo više liči na amlem ili bedž. Pogotovu sa brojevima i slovima ... Inače ako oni hoće tako šareno, let 'em have it :D

Inače pošto palanka znači utvrdjenje ako se ne varam, mogli su samo da stave tvrdjavu na štit ( ili neki ekvivalent u šarži) sa možda kojom gredom ili detaljem da dobije neki lokalni karakter i to bi bilo to.

Poslednja izmena:

Back