Грб и застава Србије

Da razumem, ali samo ne bi trebao toliki akcenat da se stavlja na to bez kontra balansa. Inače se ovi džabe borili u neku ruku :D Nažalost, možda je nezgodno priznati, ali velika prednost se daje osmanlijskoj kulturi bez razloga. Jer ajde da je to težnja i neki nacionalni cilj, nego upravo suprotno ...

колеге, ја вас најискреније молим да дискусију о Дукљи не водите на овој теми.

Dobro, u redu, ja se povlacim, al nije u redu. Ispasce da su u Duklji ziveli Danci a ne Srbi, pa je to suvereno dansko kraljevstvo, kako god ja vise necu o tome diskutovati, ali nije u redu.

Mozemo mi da glumimo Engleze.i lordove..i aristokrate..mada ne znam jesu li oni pricali sa svojim iredentistima..Zapanjen sam stavovima.jedne od osoba koje su ovde aktivne..

Neverovatno kako na ovom forumu.moze da zapisa.i p0sere se svaki secenionista i otpadnik od srpstva..smesno i jadno..pateticni smo u svojim zeljama da se svima dopadnemo.

Poslednja izmena od moderatora:
Mozemo mi da glumimo Engleze.i lordove..i aristokrate..mada ne znam jesu li oni pricali sa svojim iredentistima..Zapanjen sam stavovima.jedne od osoba koje su ovde aktivne..

Stvarno, ovaj Sreten ga pretera... :P Ne, al ozbiljno sad, nije mesto za ovakve teorije zavere i nepristojnosti u niskom stilu pdf Politika. Sve počinje tim globalnim teorijama otpadnika i heretika i završava se upiranjem prstom u komšiju kao javnog neprijatelja broj jedan. Valjda su te zavere i lov na veštice prošlost jer istorija se ponavlja, pogotovu ako ne naučiš ništa iz toga;a ne daj Bože da se ponovi opet na takav način, jer ima da nestane i sam naziv naroda a kamo li prostor :D

Svako sme da kritikuje i ako je u pravu onda u redu, ako ne onda je bar zabavan i ispada smešan .. :D Ima još dosta aspekata tvojih izjva al za sad ostavljamo na ovome ...

Што да се одричемо турске моде? Замисли да је Вук ишао гологлав по белом свету. Де ћеш веће бруке...
Taj obicaj nosenja fesa je zaziveo medj nasim narodom,ne dok su turci vladali,vec posle oslobodjenja...pre toga nisu ni smeli da pomisle da nose fes.ili neki drugi odevni predmet koji bi smeo da se veze za din muslimane...moda Hbg.

A ne, ne, svakako i trobojci u Crnoj gori treba posvetiti dužnu pažnju. Oma jeste dio istorije i to se ne može promijeni, ma se svi poperikli na vrh glave. S druge strane ne mođe se 6-7godina proširiti na 6-7 vjekova r5azlika je u srazmjeri jer je odnos 1:100, to su tri stepena poređenja, nepremostivo. Trobojna zastava svakako trenba imati svoje časno mjesto u istoriji Crne Gore, koje joj i pripada.Problem je u tradiciji kad ser pokušava, kao što rekoh, 6 godina pretvoriti u 6 vjekova.

Kakvih 6 vjekova, kada si i sam rekao da se pod zastavama misli samo na moderno nacionalno doba?

To će onda reći da je trobojka obilježila većinu (moderne) Crne Gore, odn. skoro cijelu njenu istoriju...Odnos je onda dakako drugačiji, zar ne?

Nije mi ni jasno o kakvih 6-7 godina je rijec; trobojka u Crnu Goru nije bila uvedena krajem 1990-ih, vec jos u XIX stoljecu, u vrijeme borbe za samostalnost protivu Turaka Osmanlija.

Poslednja izmena:
Kakvih 6 vjekova, kada si i sam rekao da se pod zastavama misli samo na moderno nacionalno doba?

To će onda reći da je trobojka obilježila većinu (moderne) Crne Gore, odn. skoro cijelu njenu istoriju...Odnos je onda dakako drugačiji, zar ne?

Nije mi ni jasno o kakvih 6-7 godina je rijec; trobojka u Crnu Goru nije bila uvedena krajem 1990-ih, vec jos u XIX stoljecu, u vrijeme borbe za samostalnost protivu Turaka Osmanlija.

Dobro si rekao, ja sam bio neprecizan. Trobojna crv-pla-bij zastava kaon zastava Crne Gore državna je proglašena početkom XX vijeka, a kao nacionalna na samom kraju XIX vijeka, a kao dvoska krajem XIX vijeka. kao državna je bila u upotrijebi oko 6 godina. radi se o tome da se taj period koristi kao krunski argument da su Crnogorci zapravo Srbi, iako su Crnogorci kao državnu zastavu imali svoj vladarski baner koji je igrao i ulogu nacionalne zastave, pa i kasnije kad postaje vojna zastava, narod je koristi kao nacionalnu zastavu. Htio sam reći da 6 godina korišćenja srpske trobojke nije moglo poništitui 6 vjekova postojanja Crnogoraca kao posebnog etničkog, dražavnog i kasniej političkog entiteta.

Poslednja izmena:
Sve go Bodin,i Ljes kroz vekove po CG,a vala i po Sumadiji,i po ostalim srpskim krajevima gde se naseli taj drzavni,,etnicki i politicki etnitet.

Tamo su se naseljavali i XVII-XIX pa i9 XX vijeku. Sjeđaš se kad je Kralj Srbije izdao proglas da je zabranjeno Albancima i Crnogorcima naseljavanje u Srbiju, a tad je ispred beogradskih kafana stajalo zabranjen ulaz psima i crnogorcima. ovo zadnje swam čuo u beogradu od starih beograđana ispričano kao anegdotu u ljeto ´71. Što se tiče entiteta tako je pravilo na forumu, jer neznam što je narod i nacija.

Da li ima neko sliku amovona,(kamenog uzvisenja u sredini crkve) iz manastira S.Nikole kod Priboja,koliko se secam na njemu je bio urezan dvoglavi orao.

ево. само не знам колико се може видети на овој слици, јер је рељеф стар и прилично оштећен. али, заиста се налази двоглави орао, уверио сам се своји очима пре неколико година.

RSV_215.jpg

а ево и ктиторске композиције- ''краљ Стефан Трећи Урош, ктитор сјатаго храма сего и Стефан, син краља Уроша'':

RSV_211.jpg

Poslednja izmena:
Грбови цара Србије и деспота Рашке из прашког преписа Рихенталове
Хронике о сабору у Констанци, средина XV века:

Viđi možeš li dati naslov originala da ga pokušam naći preko interneta, sad se svašta daje u elektronskom obliku pa valja to sačuvati jer ovo "zlatno doba slobode" ne vjerujem da će dugo trajatui, već počinju neto da gunđaju nekli tamo.

Слика из књиге: Четрнаест векова борби за слободу (монографија), Београд 1968. године, издање "Војног музеја Београд"

занимљиво.. откуд крст са огњилима на знаку за капу црногорског официра :) на том месту обично стоји владарски монограм НI.

Back