ГУСАР
Primećen član
- Poruka
- 841
Због чега није орао на штиту, па тек онда на крсту, да ли и за то постоји правило?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Već smo govorili o tome.
U principu je svejedno - pošto mi imamo umetnuti štit (bez čega grb ne može), samo što se menja status orla.
Kada nije na štitu orao postaje nosilac grba.
S&W može to preciznije da objasni...
Ja sam zato i izneo ono o crnogorskom grbu. Da je trebalo da urade kao i mi te na registarske tablice stave samo lava. Zato što je neprilično stavljati državni grb na tablice...
Ovako su izmišljali nešto što ne postoji i stavljali orla na crveni kružni štit - analogno zastavi...
Već smo govorili o tome.
U principu je svejedno - pošto mi imamo umetnuti štit (bez čega grb ne može), samo što se menja status orla.
Kada nije na štitu orao postaje nosilac grba.
S&W može to preciznije da objasni...
Ja sam zato i izneo ono o crnogorskom grbu. Da je trebalo da urade kao i mi te na registarske tablice stave samo lava. Zato što je neprilično stavljati državni grb na tablice...
Ovako su izmišljali nešto što ne postoji i stavljali orla na crveni kružni štit - analogno zastavi...
ево о чему се ради- на грбовним заставама (банерима/стандартама) никад се не приказује штит, јер је банер по дефиницији на заставу танспонован (пренесен) садржај штита. дакле, правоугаоно/квадратно платно има улогу штита. зато је оно на горњем примеру југословенске краљевске стандарте црвене боје, јер је то боја штита.
према томе, орао није у улози држача штита. он је на штиту.
![]()
![]()
Прихваћена: 1937.
Напуштена: 18. априла 1941.
Извор: Д. Ацовић: Закон о заставама југословенских бродова из 1937. г, Гласник СХД, Година В, број 8, Август 2001. пп. 5-6.
Закон о заставама југословенских бродова, Краљевска морнарица, Штампарија Краљевске морнарице, 1937.
Краљевски стандард је тамно црвена квадратна застава с тробојним троуглићима уз ивице и жуто обрубљеним белим извијеним крстом преко којега се налази државни грб. Уметничко обликовање грба модернизовано је у односу на дизајн из 1920-их и без црвеног штита у позадини.
![]()
![]()
Прихваћена: 1937.
Напуштена: 18. априла 1941.
Извор: Д. Ацовић: Закон о заставама југословенских бродова из 1937. г, Гласник СХД, Година В, број 8, Аугуст 2001. пп. 5-6.
Закон о заставама југословенских бродова, Краљевска морнарица, Штампарија Краљевске морнарице, 1937.
Стандарт кнеза намесника у његовој функцији члана краљевског дома плава је квадратна застава с тробојним троуглићима уз ивице ис државним грбом у средини.
Током преноса земних остатака краља Петра II Карађорђевића, од аеродрома до капеле на Дедињу, ковчег је био прекривен заставом Републике Србије. Међутим, по свој прилици, та застава је била наопачке постављена, јер је грб на десној, уместо на левој, страни заставе.
http://images.kurir-info.rs/slika-6...ostaci-sletanje-beograd-1358891350-257349.jpg
не бих рекао да је застава наопачке постављена, него усправно преко ковчега (на слици- ноге су према Патријарху).
Помислио сам да су је зато и ставили тако, да је грб ближе глави. Али не знам колико је то исправно, јер је у овом случају лице заставе окренуто према ковчегу. Да је то којим случајем направљено са заставом Краљевине Југославије хрватски грб би прешао на хералдичку десну страну.
правилно је постављена. да стојиш на месту где на слици стоји Патријарх, знао би зашто.
не бих рекао да је застава наопачке постављена, него усправно преко ковчега (на слици- ноге су према Патријарху).
Лако могу у глави да заротирам свој положај и видим заставу са свих страна и у овом случају може да ме превари једино непознавање неког могућег правила, мада мислим да тако нешто не постоји у овом случају.
Ево слике из друге перспективе:
![]()
Royal Standard of the King of Prussia (1871–1918)
Flag of the Imperial Habsburg Dynasty
ево о чему се ради- на грбовним заставама (банерима/стандартама) никад се не приказује штит, јер је банер по дефиницији на заставу танспонован (пренесен) садржај штита. дакле, правоугаоно/квадратно платно има улогу штита. зато је оно на горњем примеру југословенске краљевске стандарте црвене боје, јер је то боја штита.
према томе, орао није у улози држача штита. он је на штиту.
Znam da bio to onda bio Andrejev krst, ali eto - samo mi se tako čini...Da zastava je uspravo postavljena iako zapravo leži položena na kovčeg. Tada je crvena boja uz koplje koje je na suprotnoj strani kovčega kad se gleda na ovoj slici.
Pa dođe isto. Kad se zastava Srbije ističe uspravno crveno polje je desno uz koplje. Kad se ona položi dobija se ovakav položaj.
Уосталом, ево и примера са истом заставом, заставом Републике Србије:Једино тако, али онда ми није јасно одакле им идеја да тако посматрају заставу?
Ако се погледа пракса у свету, а примера је немало, нигде се не може видети да је застава преко ковчега постављена према правилу о вертикалном постављању те заставе. Имате гомилу примера са америчком заставом, палестинском заставом, новозеландском... можете наћи за сваку земљу бар по један пример, нигде није тако постављена.
![]()
Не бих инсистирао на овоме, али не могу се отети утиску да је неко направио грешку.
znam da je ne vezano za heraldiku, ali jel zna neko sta se desilo sa gardistima? tj jel su postali profesionalci ili se i dalje regrutuju..posto vise lice na paprikare nego na vojnike.. To sam inace primetio i u CG kad sam gledao vesti skoro evo i njihov primer(gardista iza vujanovica)
![]()
Једино тако, али онда ми није јасно одакле им идеја да тако посматрају заставу?
Ако се погледа пракса у свету, а примера је немало, нигде се не може видети да је застава преко ковчега постављена према правилу о вертикалном постављању те заставе. Имате гомилу примера са америчком заставом, палестинском заставом, новозеландском... можете наћи за сваку земљу бар по један пример, нигде није тако постављена.
Уосталом, ево и примера са истом заставом, заставом Републике Србије:
![]()
Не бих инсистирао на овоме, али не могу се отети утиску да је неко направио грешку.
Помислио сам да су је зато и ставили тако, да је грб ближе глави. Али не знам колико је то исправно, јер је у овом случају лице заставе окренуто према ковчегу. Да је то којим случајем направљено са заставом Краљевине Југославије хрватски грб би прешао на хералдичку десну страну.
не полази се од тога како се посматра застава, него како се посматра ковчег- јер од тога зависи и како се правилно прекрива заставом. одру се приступа од ногу (тамо где је стајао Патријарх за време опела), јер се тако прилази и живом човеку (а не иза леђа или са стране) према томе, копље се поставља изнад главе, а не испод ногу. ковчег краља Петра II је прекривен вертикалном заставом (зато је црвено поље с леве стране) и ја ту не видим ништа погрешно. другачије је кад се ради о квадратној застави- видео си у каквом је положају стандарта.
у праву си. Британци и немају вертикалну заставу, а строго посматрајући, немамо је ни ми. имамо само правило које каже- кад се застава усправно подиже, црвено поље је с леве стране (подразумева се да је грб увек померен ка копљу). не видим зашто би била грешка ковчег прекрити вертикалном заставом. по мојој логици то је правилније, јер човек је усправан чак и кад лежи.
грешка је направљена баш на овом примеру који си сад показао. копље је испод ногу.