Грб и застава Србије

321450_472053022829998_1472358557_n.jpg

Због чега није орао на штиту, па тек онда на крсту, да ли и за то постоји правило?

Već smo govorili o tome.

U principu je svejedno - pošto mi imamo umetnuti štit (bez čega grb ne može), samo što se menja status orla.
Kada nije na štitu orao postaje nosilac grba.

S&W može to preciznije da objasni... :)

Ja sam zato i izneo ono o crnogorskom grbu. Da je trebalo da urade kao i mi te na registarske tablice stave samo lava. Zato što je neprilično stavljati državni grb na tablice...
Ovako su izmišljali nešto što ne postoji i stavljali orla na crveni kružni štit - analogno zastavi...

Već smo govorili o tome.

U principu je svejedno - pošto mi imamo umetnuti štit (bez čega grb ne može), samo što se menja status orla.

Ja sam zato i izneo ono o crnogorskom grbu. Da je trebalo da urade kao i mi te na registarske tablice stave samo lava. Zato što je neprilično stavljati državni grb na tablice...
Ovako su izmišljali nešto što ne postoji i stavljali orla na crveni kružni štit - analogno zastavi...

Da to si u pravu za grb Crne Gore. U pitamju je, vjerujem, neskald između zakonodavaca i "zakonosprovodilaca", a zapravo o neznanju. Iako u zakonu stoji na crvenom zaltni dvoglabi orao... oni to crveno nijesu niti shvatili niti razumjeli ka štit nego izgleda kao boju obične dekorativne funkcije. Primjetio san da su tada imali nekakvi običaj da na govornicama tokom konferencija za novinare dvoglavog orla stavljaju u krug raznih boja (sa ispisom duž ivice kruga, što je zapravo predstavljalo pečat a ne grb), valjda zbog estetskog ugođaja pa je krug bio ili plavi ili crveni ili zeleni a za Vladu crni kao gospodska kombinacija (zaista raskošna kombinacija crne i zlatne). I tako crnogorski grb izgubi štit, orao se od šarže preobrazio u čuvara štira a grb postade umetnuti štit, odnosno na planom zlatni lav rampant passant, mada mi ni to ne izgleda loše, ali je grb potpuno promijenjen.
E sad kad bismo išćerivali "mak na konac" moglo bi se reći da se ovakvom konstrukcijom prekida tradicija koja povezuje grb i državnost današnje Crne Gore sa grbom i tradicijom obnovljene samostalnosti u državi Crnojevića preko njihovog zaltnog dvoglavog orla a da se zadržala tradicija vazalnog odnosa sa Venecijom (jer mi se čini da je lav od doba vazalstva Veneciji) preko Venecijanske Albanije. Ada sto pametnih ne može ispraviti što jedna budala nagrdi.

Poslednja izmena:
Već smo govorili o tome.

ево о чему се ради- на грбовним заставама (банерима/стандартама) никад се не приказује штит, јер је банер по дефиницији на заставу танспонован (пренесен) садржај штита. дакле, правоугаоно/квадратно платно има улогу штита. зато је оно на горњем примеру југословенске краљевске стандарте црвене боје, јер је то боја штита.

према томе, орао није у улози држача штита. он је на штиту.

ево о чему се ради- на грбовним заставама (банерима/стандартама) никад се не приказује штит, јер је банер по дефиницији на заставу танспонован (пренесен) садржај штита. дакле, правоугаоно/квадратно платно има улогу штита. зато је оно на горњем примеру југословенске краљевске стандарте црвене боје, јер је то боја штита.

Savršeno tačno.

IMG_1163JPG-1.jpg
yu1937k-1.gif

Прихваћена: 1937.

Напуштена: 18. априла 1941.

Извор: Д. Ацовић: Закон о заставама југословенских бродова из 1937. г, Гласник СХД, Година В, број 8, Август 2001. пп. 5-6.
Закон о заставама југословенских бродова, Краљевска морнарица, Штампарија Краљевске морнарице, 1937.

Краљевски стандард је тамно црвена квадратна застава с тробојним троуглићима уз ивице и жуто обрубљеним белим извијеним крстом преко којега се налази државни грб. Уметничко обликовање грба модернизовано је у односу на дизајн из 1920-их и без црвеног штита у позадини.

standarta20kneza20pavla-1.jpg
yu1937r-1.gif

Прихваћена: 1937.

Напуштена: 18. априла 1941.

Извор: Д. Ацовић: Закон о заставама југословенских бродова из 1937. г, Гласник СХД, Година В, број 8, Аугуст 2001. пп. 5-6.
Закон о заставама југословенских бродова, Краљевска морнарица, Штампарија Краљевске морнарице, 1937.

Стандарт кнеза намесника у његовој функцији члана краљевског дома плава је квадратна застава с тробојним троуглићима уз ивице ис државним грбом у средини.

извор текстова: http://translate.google.com/transla...imer-fame.from.hr/hrvat/yu-king2.html&act=url

Током преноса земних остатака краља Петра II Карађорђевића, од аеродрома до капеле на Дедињу, ковчег је био прекривен заставом Републике Србије. Међутим, по свој прилици, та застава је била наопачке постављена, јер је грб на десној, уместо на левој, страни заставе.

kralj-petar-ii-karadordevic-posmrtni-ostaci-sletanje-beograd-1358891350-257349.jpg

Гусаре, твоје запажање је сасвим исправно. а ево о чему се ради-

још од времена Обреновића највећи утицај на српску хералдику и вексилологију долази од хабзбуршке стране (која је део немачке традиције) па су зато и краљевске стандарте рађене по узору на аустро-угарске (од њих смо преузели и ову бордуру са пламеним језицима). хабзбуршка царска стандарта је била златножуте боје са црним двоглавим орлом (који није био на штиту), па као таква она је у основи грбовни банер (објаснио сам зашто). о томе сам већ писао:

http://forum.krstarica.com/showthre...ава-Србије?p=22797214&viewfull=1#post22797214

међутим нисмо били доследни, него смо грб ставили на квадратну тробојку па наша краљевска стандарта није била банер. проблем је настао кад су за време Краљевине Југославије на прилично невешт начин начинили стандарту у којој су спојили пруски узор (на коме је шапасти крст преко кога се налази грб са штитом) са хабзбуршким (који има бордуру са фламулетима и на коме орао није на штиту). тако су настале ове стандарте што си горе показао, а које се могу сматрати банером (јер орао није на штиту, већ на једнобојној позадини), а истовремено и не могу (јер се испод орла налази крст, а боја платна варира). према томе, недореченост.

Током преноса земних остатака краља Петра II Карађорђевића, од аеродрома до капеле на Дедињу, ковчег је био прекривен заставом Републике Србије. Међутим, по свој прилици, та застава је била наопачке постављена, јер је грб на десној, уместо на левој, страни заставе.

http://images.kurir-info.rs/slika-6...ostaci-sletanje-beograd-1358891350-257349.jpg

не бих рекао да је застава наопачке постављена, него усправно преко ковчега (на слици- ноге су према Патријарху).

Poslednja izmena od moderatora:
не бих рекао да је застава наопачке постављена, него усправно преко ковчега (на слици- ноге су према Патријарху).

Помислио сам да су је зато и ставили тако, да је грб ближе глави. Али не знам колико је то исправно, јер је у овом случају лице заставе окренуто према ковчегу. Да је то којим случајем направљено са заставом Краљевине Југославије хрватски грб би прешао на хералдичку десну страну.

Помислио сам да су је зато и ставили тако, да је грб ближе глави. Али не знам колико је то исправно, јер је у овом случају лице заставе окренуто према ковчегу. Да је то којим случајем направљено са заставом Краљевине Југославије хрватски грб би прешао на хералдичку десну страну.

правилно је постављена. да стојиш на месту где на слици стоји Патријарх, знао би зашто.

правилно је постављена. да стојиш на месту где на слици стоји Патријарх, знао би зашто.

Лако могу у глави да заротирам свој положај и видим заставу са свих страна и у овом случају може да ме превари једино непознавање неког могућег правила, мада мислим да тако нешто не постоји у овом случају.

Ево слике из друге перспективе:

398987_4560261802772_1995002949_n.jpg

Da zastava je uspravo postavljena iako zapravo leži položena na kovčeg. Tada je crvena boja uz koplje koje je na suprotnoj strani kovčega kad se gleda na ovoj slici.

Лако могу у глави да заротирам свој положај и видим заставу са свих страна и у овом случају може да ме превари једино непознавање неког могућег правила, мада мислим да тако нешто не постоји у овом случају.

Ево слике из друге перспективе:

398987_4560261802772_1995002949_n.jpg

Pa dođe isto. Kad se zastava Srbije ističe uspravno crveno polje je desno uz koplje. Kad se ona položi dobija se ovakav položaj.

Royal Standard of the King of Prussia (1871–1918)

Flag of the Imperial Habsburg Dynasty

Upravo kako je rekao S&W

Znači, praktično rečeno, u ovom slučaju jedino umesto krinova kojih na standarti nema došao je krst iza orla... (To je zapravo gledajući iz naše perspektive. Znam da krinova nije ni bilo na jugoslovenskom grbu.)

A meni se čini da bi ovde vizuelno mnogo lepše bilo da se krst zarotira i da se krakovi poklope sa dijagonalom standarte. :) Znam da bio to onda bio Andrejev krst, ali eto - samo mi se tako čini...

Da zastava je uspravo postavljena iako zapravo leži položena na kovčeg. Tada je crvena boja uz koplje koje je na suprotnoj strani kovčega kad se gleda na ovoj slici.

Pa dođe isto. Kad se zastava Srbije ističe uspravno crveno polje je desno uz koplje. Kad se ona položi dobija se ovakav položaj.

Једино тако, али онда ми није јасно одакле им идеја да тако посматрају заставу?

Ако се погледа пракса у свету, а примера је немало, нигде се не може видети да је застава преко ковчега постављена према правилу о вертикалном постављању те заставе. Имате гомилу примера са америчком заставом, палестинском заставом, новозеландском... можете наћи за сваку земљу бар по један пример, нигде није тако постављена.

Уосталом, ево и примера са истом заставом, заставом Републике Србије:

05sahrana.jpg

Не бих инсистирао на овоме, али не могу се отети утиску да је неко направио грешку.

znam da je ne vezano za heraldiku, ali jel zna neko sta se desilo sa gardistima? tj jel su postali profesionalci ili se i dalje regrutuju..posto vise lice na paprikare nego na vojnike.. To sam inace primetio i u CG kad sam gledao vesti skoro evo i njihov primer(gardista iza vujanovica)

toma-nikolic-filip-vujanovic.jpg

Ако се погледа пракса у свету, а примера је немало, нигде се не може видети да је застава преко ковчега постављена према правилу о вертикалном постављању те заставе. Имате гомилу примера са америчком заставом, палестинском заставом, новозеландском... можете наћи за сваку земљу бар по један пример, нигде није тако постављена.

05sahrana.jpg

Не бих инсистирао на овоме, али не могу се отети утиску да је неко направио грешку.

Неко је написао грешку, копље је на челу ковчега а не са стране. Црвена боја је увек на врху копља како заставу да постављо или окретао, а копље може бити у било којој позицијији, као што је овде полегнуто.

znam da je ne vezano za heraldiku, ali jel zna neko sta se desilo sa gardistima? tj jel su postali profesionalci ili se i dalje regrutuju..posto vise lice na paprikare nego na vojnike.. To sam inace primetio i u CG kad sam gledao vesti skoro evo i njihov primer(gardista iza vujanovica)

toma-nikolic-filip-vujanovic.jpg

У нашој војсци још мраче ЈНА деца па је зато минимална толеранција према новитетима.
Да не спомињем војну хералдику која се своди на: "немој да увредимо неког, или рекао НАТО да не сме".

не полази се од тога како се посматра застава, него како се посматра ковчег- јер од тога зависи и како се правилно прекрива заставом. одру се приступа од ногу (тамо где је стајао Патријарх за време опела), јер се тако прилази и живом човеку (а не иза леђа или са стране) према томе, копље се поставља изнад главе, а не испод ногу. ковчег краља Петра II је прекривен вертикалном заставом (зато је црвено поље с леве стране) и ја ту не видим ништа погрешно. другачије је кад се ради о квадратној застави- видео си у каквом је положају стандарта.

у праву си. Британци и немају вертикалну заставу, а строго посматрајући, немамо је ни ми. имамо само правило које каже- кад се застава усправно подиже, црвено поље је с леве стране (подразумева се да је грб увек померен ка копљу). не видим зашто би била грешка ковчег прекрити вертикалном заставом. по мојој логици то је правилније, јер човек је усправан чак и кад лежи.

05sahrana.jpg

грешка је направљена баш на овом примеру који си сад показао. копље је испод ногу.

то се никад не би десило, јер застава нема лице и наличје, него два лица. Формица је то лепо објаснио: ''Najdostojnija tačka zastave je gornja tačka uz koplje i ona niukom slučaju ne može mijenjati mjesto, uvijek je gornja uz koplje kako se god zastav okretala ili postavljala.'' то је правило којим се треба руководити. у овом случају копље је постављено изнад главе, а врх копља са Краљеве десне стране. да је прекривен хоризонталном заставом, с леве стране (Краљеве десне) била би бела боја. ако се ковчегу приступа од ногу - то би значило да је застава посављена погрешно.

не полази се од тога како се посматра застава, него како се посматра ковчег- јер од тога зависи и како се правилно прекрива заставом. одру се приступа од ногу (тамо где је стајао Патријарх за време опела), јер се тако прилази и живом човеку (а не иза леђа или са стране) према томе, копље се поставља изнад главе, а не испод ногу. ковчег краља Петра II је прекривен вертикалном заставом (зато је црвено поље с леве стране) и ја ту не видим ништа погрешно. другачије је кад се ради о квадратној застави- видео си у каквом је положају стандарта.

у праву си. Британци и немају вертикалну заставу, а строго посматрајући, немамо је ни ми. имамо само правило које каже- кад се застава усправно подиже, црвено поље је с леве стране (подразумева се да је грб увек померен ка копљу). не видим зашто би била грешка ковчег прекрити вертикалном заставом. по мојој логици то је правилније, јер човек је усправан чак и кад лежи.

грешка је направљена баш на овом примеру који си сад показао. копље је испод ногу.

У реду, разумео сам, има и логике. Из тога онда произлази да не посматрамо сви једнако ковчег када је застава на њему, а да га већина посматра погрешно, управо као на последњем примеру који сам поставио. И мени је тако било логичније, али добро, ценим ваше једногласно мишљење да је овде са заставом све у реду. :)

Poslednja izmena:

Back