Грб и застава Србије

Ja se ne razumem, ali koliko sam shvatio, i ovo što Aleksandra nazivaju prestolonaslednikom mnogi osporavaju.
Valjda po nekim pravilima, tek bi njegov sin Petar zaista i mogao da postane kralj...
Ako neko zna nešto više o ovome, neka bolje objasni. Hvala!
Па најстарији син краља Петра II, због чега се не би сматрао главним престолонаследником.
И мислим да му не оспоравају право на круну већ му наводе неке друге "мане".

Да се разумемо. Србија је Република и Србија нема престол на који би неко остваривао наследно право и звао се престолонаследник.
С тога, Александар II Карађорђевић може само бити претендент на престол Србије, уколико би Србија ипак успоставила престол.

Александру све племићке породице у свету признају право на престол, с тога он јесте наследник имагинарног трона.
Одлука је на народу и грађанима Србије. На референдуму би се изјаснили да ли су за монархију или републику.

Ја позивам на поштивање одлуке ма каква да је и на национални консензус.

:hvala:

Ako se dobro sećam ima veze sa tim što se njegov otac odrekao prestola ili tako nešto...

Краљ Петар II се никад није одрекао престола. у тренутку његове смрти, сва владарска права су прешла на његовог сина, Престолонаследника Александра.

Да се разумемо. Србија је Република и Србија нема престол на који би неко остваривао наследно право и звао се престолонаследник. С тога, Александар II Карађорђевић може само бити претендент на престол Србије, уколико би Србија ипак успоставила престол. Александру све племићке породице у свету признају право на престол, с тога он јесте наследник имагинарног трона. Одлука је на народу и грађанима Србије. На референдуму би се изјаснили да ли су за монархију или републику.

наравно да Србија има престо, само је тренутно упражњен. шта више, престо и круна су једино чиме Србија може да се похвали пред Европом. о томе сведочи и ова наша тема.

Poslednja izmena:
Да се разумемо. Србија је Република и Србија нема престол на који би неко остваривао наследно право и звао се престолонаследник.
С тога, Александар II Карађорђевић може само бити претендент на престол Србије, уколико би Србија ипак успоставила престол.

Александру све племићке породице у свету признају право на престол, с тога он јесте наследник имагинарног трона.
Одлука је на народу и грађанима Србије. На референдуму би се изјаснили да ли су за монархију или републику.

Upravo tako s tim da mislim da se pretenzija na prijesto definiše kao prijetolonaslijednik jer on jedino ima pravo na taj prijesto po naslijednom pravu. Pruijesto postoji od Nemanjića i samo se p'italo ko će na njega da zasjedne, najprije je Tvrtko pa je postao kralj (Bosna nije bila kraljevina), pa su pretendovali i Petrovići jedno vrijeme i na kraju su najprije Obrenovići i na kraju Karađorđevići na njemu.bez obzira da li je zemlja monarhije ili ne. Pored Srbije kraljevina može biti Crne gora po naslijedstvu Dukljanske Kraljevine (Kraljevstvo od prve) i Hrvatska mada joj to nije počlo za rukom zadnji milenijum. Istina i druge zemlje se nazivaju kraljevinama no te kraljeve ja neznam (Dalmacija, Slavonija, Bosna)

Poslednja izmena:
Bili su izbori na kojima je učestvovao i kralj, i narod se "izjasnio" kako se izjasnio.

краљ никад не учествује на изборима :)

а о монархији није одлучивао ни народ, јер референдум никад није ни био расписан. монархија је укинута одлуком револуционарне скупштине.

а о монархији није одлучивао ни народ, јер референдум никад није ни био расписан. монархија је укинута одлуком револуционарне скупштине.

A šta je bio onaj referendum..?

Jao da u pravu si; ćorava kutija je zapravo bila lista 'Narodnog fronta', a 'prava kutija' KPJ, i to je bilo za parlament, al' su ih oni tretirali 'referendumskim izborima' (valjda kao npr. izbori u Crnoj Gori 1920. godine).

ипак није био референдум, а нису били ни избори, јер тешко да се убацивање куглица може назвати изборима, тим пре што није постојао ни основни ниво слободе ни контроле самог процеса. зато је скупштина сазвана након тих избора била нелегитимна (разбојничка), а нелегитимне су биле и одлуке које је донела.

Nijesam mislio kralj lično, jeli Vlada stojadinovića, ili tako nekako. Tačno monarhuju je ukinula revolucionarna Skupština.

securedownload.jpg

:DDD

Jedno viđenje... ;)

ипак није био референдум, а нису били ни избори, јер тешко да се убацивање куглица може назвати изборима, тим пре што није постојао ни основни ниво слободе ни контроле самог процеса. зато је скупштина сазвана након тих избора била нелегитимна (разбојничка), а нелегитимне су биле и одлуке које је донела.

Znaci da je nelegalno ukinuta monarhija i da su kasnije raspadom diktature samo nastale banana republike a da je i dalje legitimna monarhija... Mada sto kaze Vlajko :" Mase oblikuju svet." :D

A tamo nađog i crtež grada Niša
Него, да ли си сигран да је Nissa заправо Ниш, а не рецимо Ница?

Ove kule liče na katolički predeo zaista.
Ima jedan "Nicai" ispod Jedrena:
Anastasius%20wall%202.GIF

Izgleda da ga beleži i Pojtingerova karta, proverite, ja nisam
http://books.google.rs/books?id=42w...CDsQ6AEwAg#v=onepage&q=nicai jedrene&f=false

Ali to nije Iznik/Nikeja
http://www.sacred-destinations.com/turkey/nicea-iznik.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Iznik

a o drugim eventalnim "Niševima" van teritorije današnje Srbijice imam mali feljton, počev od posta 362 do 399
http://forum.krstarica.com/showthread.php/573636-Бугарска-историја/page15

Poslednja izmena:

Back