Грб и застава Србије

па ако би прихватили такво мишљење, онда би и заставе османских султана и немачких нациста биле за нас сакралне, јер и њихова власт је била по Божијем допуштењу.

Pa čekaj, Osmanska država je bila carevina - monarhija. Kakve ima veze što oni nisu naše vere, za njih su njihovi simboli svetinja...(?)

A svaka vlast greši. Istina je da postoji i zločinačka vlast (kao fašisitička/nacistička/komunsitička) i jasno je da ti simboli po automatizmu gube na sakralnosti.

ово је сасвим тачно. и зато и јесте проблем кад република користи грб. зашто? зато што се у републикама држава не схвата као посед, него као заједница једнаких (сад, колико су једнаки то је друга ствар). извршна власт је ту само представник народа, а не посебан ентитет. с обзиром да суверенитет припада народу, а народ смо сви ми и свако од нас посебно (и заједно) то значи да свако од нас може користити и државна знамења без икаквих ограничења. зато је постојање грба бесмислено, јер грбови припадају свету потпуно другачијег вредносног система. уместо њега примерен је неки амблем, чија се употреба не сме законом штитити, јер је то онда отимање суверенитета од народа. дакле, нема сакрализације знамења. ако желите републику, то су принципи.

е сад, ако желите грб, онда морате прихватити и све оно што он симболише и представља. а ту важе друга правила- грб увек има титулара, а титулар не може бити једна неодређена и аморфна маса коју називамо ''народ/нација''. народ има симболе друге врсте, који означавају припадност једном политичком колективу (а нација је управо то). зато су ту заставе са народним бојама (које имају и други колективитети- синдикати, спортски клубови и сл.). с друге стране, у монархијама држава (бар идејно и формалноправно) припада круни па је владар уједно и титулар грба који ту државу представља. зато се државна знамења штите, јер су симбол владара чија личност је неприкосновена.

дакле, ако хоћемо републику онда узмимо оно што нам припада. ако хоћемо боље, онда будимо бољи.

Upravo to i mislim za republiku je dolično korišćenje državnog pečata kao amblema u slučajevima gdje sev koristi grb, taj sistem su rezvili u SAD i kod njih funkcioniše bez greške.
Upravo zbog toga zastava kao simbol izvanredno odgovara iskazivanju patriotskih, političkihm nacionalnih, navijačkih i svih drugih osječanja i uvjerenja te bi njoj trebalo posvetiti posebnu pažnju, bet prelamanja kroz prizmu heraldike.

Владавина у свим државама данас је владавина партаја. - Светозар Марковић

И као да се до данас нешто променило. И даље су на власти партије/странке, како Тоза каже партаје.

Република Српска има један јако леп амблем.

Da vladavina partija zapravo opet probranih među jednakim, s tim da svako može ući u probrane ako mu je volja, no se pošten svijet sklanja užasnut podlostima političkog života.
Za Republiku Srpsku se slažem, zaista efektan amblem.

Zašto je tako kad je svaka vlast od Boga...?

Nebih u zemaljske stvari petljao Boga, budući on sa njima nema neke veze, a posebna je priča što je što se mangupi za svije mutne rabote pozivaju na njega. Lopovi se dogovorili sa hoštaplerima da oderu neznavene i tu petljaju Boga kao da to rade po njegovom ličnom odobrenju.

Poslednja izmena:
Ево везице одакле су преузети сви подаци и слике: http://www.ksbm.oeaw.ac.at/_scripts/php/msDescription2.php?ID=9398

Било би право откриће када би се испоставило да се Konigreich Razya односи на Краљевину Рашку. Чињеница је да се сви грбови односе на простор Балкана, можда неки на просторе Мале Азије, али да не излазе из тих оквира. Мени је загонетан овај лево од грба Босне, што подсећа на грб владара Босне из Рихенталове Хронике. Изнад њега пише нешто као ... Zenng?

Mozda onaj PROPETI BIK ima veze sa ROGOVIMA NA GRBU HREBELJANOVICA/LAZAREVICA ? Mada bi ja mozda postavio pitanje autenticnosti celog ovog grbovnika?

Ne bih u zemaljske stvari petljao Boga, budući on sa njima nema neke veze, a posebna je priča što je što se mangupi za svije mutne rabote pozivaju na njega. Lopovi se dogovorili sa hoštaplerima da oderu neznavene i tu petljaju Boga kao da to rade po njegovom ličnom odobrenju.

Nevezano za lopove i hohštaplere... :)

Ovde se radi o veri hrišćana da se sve dešava sa nekim razlogom, odnosno da ovaj svet vodi Božija promisao.

Mozda onaj PROPETI BIK ima veze sa ROGOVIMA NA GRBU HREBELJANOVICA/LAZAREVICA ? Mada bi ja mozda postavio pitanje autenticnosti celog ovog grbovnika?

Па ако би се утврдило да се тај грб заиста односи на Рашку, онда би се дало о томе расправљати, како, одакле...? Иначе, не видим разлог зашто постављате питање аутентичности целог грбовника? Много се њих сличних овде споменуло и нико није доводио у питање њихову аутентичност.

Постоји ли у неком грбовнику тај пропети бик а да се односи на неку област на Балкану.
Овако може да буде и Зета , Молдавија или Трансилванија.
Mapa iz 1450-1500.g. nemacka mapa Balkana.
mapaiz14501500gnemackam.jpg

Постоји ли у неком грбовнику тај пропети бик а да се односи на неку област на Балкану.

У Стематографијама Витезовића и Жефаровића не постоји ништа слично. Глава говечета јавља се на грбу Молдавије, али сама глава је нешто сасвим друго у односу на шаржу пропетог бика. Претпостављам да бисмо нешто више могли сазнати из других познатих грбовника у којима се вероватно овај грб такође јавља, али се на њега пре није обраћала пажња.

Иначе ова карта што си поставио није из XV века, већ се само односи на тај период, и дело је једног врсног румунског илустратора. ;)

BIK

Despot Đorđe Branković - Zanimljivo je da je vladao Srbijom 1495. godine koja se spominje za grbovnik?

Pogledajte prilog 257481

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Ђорђе_Бранковић_(деспот)

Мислим да је прерано да се траже корени нечему што још са сигурношћу не можемо да тврдимо да има везе са нашом Рашком. Ја нећу бити у прилици да се тим позабавим наредних дана, али они који буду имали времена сигурно ће нешто наћи.

Poslednja izmena:

BIK

Despot Đorđe Branković - Zanimljivo je da je vladao Srbijom 1495. godine koja se spominje za grbovnik?

Pogledajte prilog 257481

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Ђорђе_Бранковић_(деспот)

управо сам и ја мислио на те рогове који се јављају на грбу кнеза Лазара па се касније провлаче у овом или оном облику и на грбу деспота Стефана и потоњих Бранковића. мада, морам признати да ми је овај грб Ђорђа (Максима) Бранковића непознат. а не видим ни из ког извора га је аутор преузео.

Naravno ne može Zete jer ona tad ima razvijenu državnu heraldiku, što se ne možereći za druge balkanske zemlje.

Kako u opisanom periodu Bosna više ne postoji nego je dio Turske ni grb njenih vladara netreba da se nalazi jednako kao ni grbovi Hrvatske, Dalmacije i Slavonije jer još nijesu ušli u upotrebu. Naročito je dirljiva pažnja posvećena Albaniji koja takođe više ne postoji a naročito jer se dvoglavi crni orao javlja prvi put u grbu Albanije 1912 i to kao grb Svetog rimskog carstva, dok Đerđ Kastrioti Skenderbeg ima drugačiji grb

bez ikakvih orlova je4dnako kao i grb Albanije koji ni peras ode orla nema

Poslednja izmena:

Pa ako se radi baš o balkanskom grbu (a znamo da je Balkansko poluostrvo do Save i Dunava na severu), onda mora biti raški.

Jer Moldavija i Transilvanija nisu na Balkanskom poluostrvu...

Pa ako se radi baš o balkanskom grbu (a znamo da je Balkansko poluostrvo do Save i Dunava na severu), onda mora biti raški.

Jer Moldavija i Transilvanija nisu na Balkanskom poluostrvu...

цео европски југоисток (укључујући Влашку и Молдавију) је за оновремени Запад (15-16 век) био terra incognita, посебно кад су у те области провалили Османлије. верујем да је у 13. веку, док су постојали Латинско Царство и крсташке државе, тај свет западном човеку био много ближи и познатији, међутим после тога стизале су само оскудне вести од Млечана и Ђеновљана који су у приморским градовима имали своје трговачке постаје. зато нас не треба чудити да писци нису били кадри ни имена држава правилно написати, него су записивали онако како су чули, а чули су погрешно. исто важи и за грбове- да ли је на грбу бик, глава бика или само рогови- то оновремени хералдичари нису могли лако утврдити, јер нису имали непосредне изворе, него само приче које су се преносиле од уста до уста (шта је ко видео или чуо да је неко видео). ето због чега се од грбовника до грбовника знамења наших средњовековних држава разликују. то и није тако неочекивано, с обзиром да су за далеке и непознате земље имали обичај да припишу (измисле) грб, јер су их морали некако (па макар и погрешно) хералдички дефинистати.

Na grbu je prikaz Vola zbog one alkice u nosu :) Slovenski bog Veles ili Volos :)

Pogledajte prilog 257510

Isti je knez Lazar :)

у праву си, на грбу је во. мада мислим да састављач није знао за Велеса/Волоса, него је негде прочитао или чуо да владар србије има волујске рогове на кациги, па је то уз мало маште пренео и на штит. и ето га грб Рашке :D

у праву си, на грбу је во. мада мислим да састављач није знао за Велеса/Волоса, него је негде прочитао или чуо да владар србије има волујске рогове на кациги, па је то уз мало маште пренео и на штит. и ето га грб Рашке :D

Otprilike da je krsna slava Hrebeljanovića bila Sveti Luka čiji je simbol Bik (Luka u jevanđelju spominje Zaharija koji nosi kapu sa rogovima od bika) :)

10_18_luke5.jpg

A Brankovići su slavili Svetog Marka čiji je simbol bio Lav (Djuradj se družio u Zeti sa Venecijancima) :) i eto kod njih i Bik i Lav :)

Poslednja izmena:

на тим грбовима се налази тур- дивље говедо (знатно веће од данас познатих раса), које је искорењено негде почетком 17. века. вероватно је било највеће и најопаснија дивља животиња која је настањивала Европу. ево једне слике, тек ради поређења (са леве стране је бик, а са десне крава):

800px-Aurochs_liferestoration.jpg

на тим грбовима се налази тур- дивље говедо (знатно веће од данас познатих раса), које је искорењено негде почетком 17. века. вероватно је било највеће и најопаснија дивља животиња која је настањивала Европу. ево једне слике, тек ради поређења (са леве стране је бик, а са десне крава):

800px-Aurochs_liferestoration.jpg

Evo ga naš TUR/TAUR iz Taurunuma :)

09.Rimski-novcic-iz-Zemuna.jpg

Meni je samo interensantna ta slučajnost sa bikovima, da nije možda taj nemac dobio inspiraciju za južne srbe od severnih srba ili ima tu nešto?

Poslednja izmena:
Meni je samo interensantna ta slučajnost sa bikovima, da nije možda taj nemac dobio inspiraciju za južne srbe od severnih srba ili ima tu nešto?

не верујем да ту постоји нека намерна подударност, јер, како видимо, писац није знао ни име Србије правилно да напише, а камо ли да је имао представу о некој етничкој вези њених становника са оним из немачке покрајине. поред тога, грбови су тад представљали феудалне господаре (који су на северу били Немци), а не прост народ, који неће постати политичко тело све до времена грађанских револуција.

Otprilike da je krsna slava Hrebeljanovića bila Sveti Luka čiji je simbol Bik (Luka u jevanđelju spominje Zaharija koji nosi kapu sa rogovima od bika) :)
A Brankovići su slavili Svetog Marka čiji je simbol bio Lav (Djuradj se družio u Zeti sa Venecijancima) :) i eto kod njih i Bik i Lav :)

Занимљиво ти је ово о славама.
Имаш ли још неки податак о слави Лазаревића и Бранковића.
Мислим да су бивољи рогови у грб Бранковића ушли преко грба Лазаревића, женидбом Вука Бранковића са Лазаревом најстаријом ћерком Маром, то је тада била уобичајена појава.

Немањићи су требали да славе Св.Ђорђа или Св.Стефана ако се не варам.

Back