Грб и застава Србије

Pobratime ja upravo kao heraldčar i razmišljam. Na koji način inače objasniti? Ne može se poreći presudni uticaj politike moćnih carevina na beznačajne etničke grupe po Balkanu. Mi smo veliki koliko maštamo u svojoj balkanskoj autističnosti, a pravu srazmjeru potražimo u sebi ravnim preko Dunava i preko mora. Tad je slika odviše sumorna pa se brže bolje vraćamo nazad opijeni autističnom izmaštanom slavom, a oni koji su započeli partiju i dalje pomjeraju pione.

То што нисмо нешто посебно значајни у свету не значи да смо безначајни...

grb-srbije-1.jpg

Mislim, da je toliko očigledno da je orao iz 2010. mnogo bolji, "jači", moćniji... onaj iz 2004. izgleda tako nejako... kao da je u pitanju neko pile, a ne orao... ;D

Hej, Lima, odlično što si ovo uradio. Interesantno je uistinu uporediti siluete na ovaj način... :)

A da li bi mogao isto ovako da postaviš i sa krunama? :D
Mislim da bi isto bilo interesantno... ;)

То би било тако да су у питању две половине исте цивилизације или истог система. Ромеји, Српске Земље и дрге славенске државе под утицајем Византије нису се развијале као римске и западне под утицајем римске цивилизације и велика је грешка и неправда успоређивати их као једнака друштва само због тога што су живели у истом временском раздобљу.

Ima istine što veliš. Ipak pokušavam se odvojit od političkog uticaja savremenih partija, mada smo svi partijski ljudi, od toga se ne možemo odreć pa makar ne bili članovi nijedne partije (što samo znači da se naša partija još nije pojavila). Međutim neka pravila postoje koja se ne povinuju partijskim odnosima naših partija. Hertaldika je tu neprikosnovena ona se ne povinuje nipokojempravili nako heraldičkom. Zato ona i jeste pouzdani istorijski reper.

Ali objasnio je sve FORMICA. Sad, nepotrebno je nadovezivati dalje iz bas te autisticnosti sto je rekao na tu temu :D Jednostavno poslednjih par mesta na dnu liste u Evropi i to je to :D Dosta za reci :D Ima u jednoj knjizi "Propast srpskog carstva" da se vidi da se ljudi uopste nisu promenili do dan danas u karakteru i da su toliko bili neslozni i jedni protiv drugih i toliko nazadovali u odnosu na ostale da su se jedva sakupili za Osmanlije :D

Toliko zatvoreni u shvatanju sire okoline da sami sebi iscrtali propast. Malo nesto sto je Stefan Uros IV uspeo da dovede u red jer je verovatno bio svestan sa kojim retardima ima posla. Zato je i doneo one zakone verovatno :D Posle vec ustaljenog obicaja da se proteruju sinovi, ubijaju, truju i oslepljuju, za ostalu familiju da ne pricam :D Ucio od Vizantije i Nemaca kako se vlada kao i od Rima. Verovatno je imao i slicno misljenje o celoj situaciji :D To jedino tako i moze sa takvim ljudima :D

Narvno da ne znači, to nijesam ni rekao. Rekao sam samo da trebamo biti dovoljno svjesni sebe i svojih snaga da bi smo se pozicionirali đe nam je pravo mjesto. Inače smo zaista beznačajni u svjetskoj politici. Lijepo je kad se ima osjećaj veličine svoga ograničenog okruženja. Zar misliš da bi Crnogorci uspjeli u vjekovnoj borbi, koja je zaista bila titanska, uspjeli da se nijesu smaterali jednaki sa svim i svakom. Ako kome basta da ih napane oni bi se pobili (tako je i Napoleon doživio prvi poraz, tako je i Musolini doživo kataklizmu a Fašizam i Nacionalsocijalizam postali svjesni svoje pobjedivosti (prvi put u porobljenoj Evropi)), i tako dalje. Nemoj misliti da su ti podvizi beznačajni iako se radi o 500.000 ljudi. Ako bi to uporedili sa šahovskom partijom, budi pion koji postaje kraljica, za čiji opstanak se žrtvuje kraljica, koji će svojom transformavcijom (čarobnim preobražajem od najslabije u najmoćniju figuru) nanijeti odlučujući urad protivniku.

Ali objasnio je sve FORMICA. Sad, nepotrebno je nadovezivati dalje iz bas te autisticnosti sto je rekao na tu temu :D Jednostavno poslednjih par mesta na dnu liste u Evropi i to je to :D Dosta za reci :D Ima u jednoj knjizi "Propast srpskog carstva" da se vidi da se ljudi uopste nisu promenili do dan danas u karakteru i da su toliko bili neslozni i jedni protiv drugih i toliko nazadovali u odnosu na ostale da su se jedva sakupili za Osmanlije :D

Toliko zatvoreni u shvatanju sire okoline da sami sebi iscrtali propast. Malo nesto sto je Stefan Uros IV uspeo da dovede u red jer je verovatno bio svestan sa kojim retardima ima posla. Zato je i doneo one zakone verovatno :D Posle vec ustaljenog obicaja da se proteruju sinovi, ubijaju, truju i oslepljuju, za ostalu familiju da ne pricam :D Ucio od Vizantije i Nemaca kako se vlada kao i od Rima. Verovatno je imao i slicno misljenje o celoj situaciji :D To jedino tako i moze sa takvim ljudima :D

Autističnost je savremena osobina koja nem veze sa tadašnjim gordim Srbima, koji su bili moćna vojna elita.
Ta elita koja je umjela da se bije i dapobjeđuje nije imala vođe, pa kao što veli Napoleon da je vazda jača vojska magarca koju vodi lav od vojske lavova koju vodi magarac, tako to prođe.
Valjase uporediti sa sebi ravnim po broju naučnika, slikara, muzičara, pisaca, ...koliko dobitnika nobelove nagraede?

Autističnost je savremena osobina koja nem veze sa tadašnjim gordim Srbima, koji su bili moćna vojna elita.
Ta elita koja je umjela da se bije i dapobjeđuje nije imala vođe, pa kao što veli Napoleon da je vazda jača vojska magarca koju vodi lav od vojske lavova koju vodi magarac, tako to prođe.
Valjase uporediti sa sebi ravnim po broju naučnika, slikara, muzičara, pisaca, ...koliko dobitnika nobelove nagraede?

Meni je nekako najveci reper kvalitet zivota naroda i kultura ... Kao i sticanje dobre pozicije za vreme vlasti, da ima neki cilj, smisao, ne samo lopovisanje i spletke. Ovo sto se radi na ovim prostorima retko da ima poredjenje :D

Vlado pobratime sve ti je živa istina. Ipak dosta davno, za vrijeme vlike države, pokušao sam Jugoslaviju upoređivati po timkulturno-naučnimmjerilima sa drugim državama svijeta i Evrope. Pazi za tu zemlju sa 20 milona ljudi, sa današnjih 6 država koje su bile zajedno, nijesmo se mogli mać dalje od Afrike čak su mnoge afričke zemlje bile ispred. Ajde uporedi naučnike, slikare, pisce, pjesnike, lingviste, pravnike, sociologe, matematičare, fizičare, hemičare,... i tako dalje sa onima poteklim sa naših prostora (Teslu isključi on sa nama nema nikakve veze) uporedi koliko svjetskih priznanja su naši pregaoci dobili a koliko na primjer Mađari ili Finci ili Islanđani ili Holanđani dane pominjem Njece ili Francuze ili Engleze... Slika je vrlo urobna.

Vlado pobratime sve ti je živa istina. Ipak dosta davno, za vrijeme vlike države, pokušao sam Jugoslaviju upoređivati po timkulturno-naučnimmjerilima sa drugim državama svijeta i Evrope. Pazi za tu zemlju sa 20 milona ljudi, sa današnjih 6 država koje su bile zajedno, nijesmo se mogli mać dalje od Afrike čak su mnoge afričke zemlje bile ispred. Ajde uporedi naučnike, slikare, pisce, pjesnike, lingviste, pravnike, sociologe, matematičare, fizičare, hemičare,... i tako dalje sa onima poteklim sa naših prostora (Teslu isključi on sa nama nema nikakve veze) uporedi koliko svjetskih priznanja su naši pregaoci dobili a koliko na primjer Mađari ili Finci ili Islanđani ili Holanđani dane pominjem Njece ili Francuze ili Engleze... Slika je vrlo urobna.

Ne mogu vise da ti dajem reputaciju trenutno :D

.
Au stvarno nijesam ni viđeo da mi je reputacija skočilana 300-tinjak, vrlo dugo sam iamo 10-12 na 1.000 postova. E sad se moram uozbiljiti jer me znači i ljudi ozbiljno shvataju. E nema više što na um to na drum, nego ispeci pa reci.:hvala:

Па нећеш ваљда сад писати за репутације. Него сретан хајдучки Ђурђевдан и славарима Слава.

Boje u smislu narodne zastave predpostavljam, ono što englezi vele colour ali kod niih je više u smislu vojnih jedinica kao i u Evropi uopšte.
Zapravo narodnih boja i nema prije buđenja nacionalne svijesti. Narod sam po sebi nije imao ništo čime bi se identifikovao. U predantičkim vremenima dokle narodi nijesu ni postojali već plemena i savezi plemena postojali su totemi koji su smatrani magičnim prapretkom, rodonačelnikom plremena kojega nije definisala boja već je on bio simbolični pojam izražen u fizičkom objektu (koji može biti mitski junak, češće životinja ili biljka i ne toliko rijetko čak i predmet alat ili oružje). Ti totemi su vrlo dugo postojali a najjače pleme koje je ojačalo toliko da je postalo narod jer je svoje plemensko ime dalo savezu plemena nametalo je i svoj totem narodu. Ja znam da su ilirska plemena s prostora današnje Crne Gore imala svoje toteme koji su pretekli do srednjeg vijeka. Labeati (današnje pleme Zećani odprilike) su imali totem konja, Enhileji (današnje pleme Grbljani odprilike) su imali jegulju, Autarijati (danas Banjani) zmiju,neki treći zvijezdu petokraku,zapravo Veneru, i tako dalje.
Tokom srednjeg vijeka sve zastave koje su postojale su bili ili vladarski baneri sa predstavom vladarskog grba ili vojne zastave koje su označavale jedinice i manje jediniceisto sa predstavama vladar ili plemićakoji su predvodili vojsku. Tek u dobu velikih otkrića i početkom kolonijalizma sa pojavom mnogobrojnih brodova po svim okeanima svijeta jaila se potreba uspostavljanaj državnih zastava. Te pomorske zastave uglavnom prelaze na kopno, postaju državne zastave,a vrlo brzo i narodne ili nacionalne.Nacionalne zasteve dobijaju opštu primjenu tek sredinom prošlog vijeka. Srbi kao nardo su koristili tursku pomorsku zastavu za pravoslavne crvena-plava-crvena.Inelektualne elite prečanskih Srba poslije kontakata sa panslovenskim pokretom u saradnji sa hrvatskim intelektualnim elitama uvode crveno-bijelu-plavu zastavu zanovanu na panslovenskim bjama ruske pomorske zastave bijela-plava-crvena, međutim država Srbija obrenovića uvodi crvenu-plavu-bijelu zastavu koju su korisili i prečanski Srbi i Karlovačka Mitropolija i to je uglavnom to.Zastava tih boja je u Austrougarskoj smatrana nacionalnom zastavom Srba što time i jest bila i takva je ostala do danas. Pričeo nekakvim nacionalnim ili narodnim bojama u srednjem vijeku jednostavnonijesu istinite jer tad zastava nije ni bilo. Narod se sigurno nije zamajavo šivenjem zastava od obojene tkanine a sam nije imao što obuć pa tako nijesu postojale ni narodne zastave. Postoje dolumenta đe se vidi dasu vladari Crne Gore vjekovima naručivali dase šiju zastave za državne potrebe koje nije koristio narod pa ni one nijesu bile narodne iako se narod snjima identifikovao pa ste strane jesu bile narodne i nacionalne

FORMICE, што се тиче националних знамења, Црној Гори би Србија могла бити узор и пример- у Војводини су на јавним установама сви натписи вишејезични, а на општинским здањима се вију поред српске заставе и заставе националних мањина. тако се у Суботици може видети и хрватска шаховница и мађарска државна застава. то никоме не смета, а погледај вас доле.

FORMICE, што се тиче националних знамења, Црној Гори би Србија могла бити узор и пример- у Војводини су на јавним установама сви натписи вишејезични, а на општинским здањима се вију поред српске заставе и заставе националних мањина. тако се у Суботици може видети и хрватска шаховница и мађарска државна застава. то никоме не смета, а погледај вас доле.

То је истина,да се просто зачудиш када се нека мањина код нас буни због наводних угрожавања својих права.

Да се разумемо,ја сам и против оволиког млатарања заставама,не видим баш да Срби у Хрватској и Мађарској имају то право.И шта има да застава било које мањине буде истакнута испред локалних установа и државних институција.
Нека је ставе на своју цркву или неку своју културну установу и то им је довољно,овако се прави циркус,поготово што неке мањине и не поштују нашу земљу а живе у њој,пола Мађара у Војводини не зна да бекне србски а живе и раде у Србију жалосно и страшно докле је све дошло,ове доле јужно нећу ни да коментаришем.

Potpuno se slažem s tobom. Nije problem uvesti nacionalne zastave, naravno da se sve sredi po zakonu čak i po primjeru Srbije, problem je u namjeri da se jedinom nacionalnom zstavom u Crnoj Gori proglasi nacionalna zastava Srba. Nažalost znamo kakao je prošao jedan raniji slučaj.

Nego nijesam razumio što će civilne (nacionalne, narode) zastave ispred državnih institucija? Ispred državnih institucija se koriste državne zastave (najčešće jednake civilnim s tim da je postavljen i grb), a civilne (narodne, nacionalne) koriste građani kako bi iskazali svoja nacionalna i patriotska osjećanja. To znači da narod možeisticati ili mahati zastavama (barjačiti kako se kaže) u bilo kojim slučajevima i u danima nacionalnih i državnih praznika ili na utakmicama ili svadbama na partijskim konvencijama i u svim drugim zgodnim prilikama. Civilne zastave se ne smiju koristiti kao državne zastave,jednako kao što se ne smiju isticati državne zastave drugih zemalja osim u tačno propisanimprilikama na tačno propisan način.

Državna zastava je simbol države i nije mi jasno po kom osnovi može bilo ko iz neke države isticati državnu zastavu druge države na svojoj teritoriji ukoliko nije propisano zakonom koji se ne bi smio razlkovati od međunarodnih običaja.

Poslednja izmena:
Ja mislim da se narodna zastava (bez grba) koristi ispred Narodne skupštine s razlogom.

Ipak je to državna institucija koja predstavlja najvišu volju naroda, tu sede predstavnici naroda i sl.
Osim toga, tu je i državna zastava na ovoj instituciji.

Vidim da i institucije Beograda pored gradske ističu narodnu zastavu. Nije mi jasno.
Istina je da Grad Beograd kao region ima svoju upravu, prihode i ostalo, ali je i on unutar države Srbije...

Možda grešim...

Back