Грб и застава Србије

Што се тиче стилизације орла, лепа је и она на јарболима испред Народне скупштине:​

542920_351918564845698_177309975639892_839919_775445249_n.jpg

...nova stilizacija kraljevske porodice Karadjordjević po uzoru na stilizaciju državnog grba...

170989_166716632_grb%20karadjordjevica-koska.jpg

браво Лима! слика је можда мала, али је вест изванредна. дакле, Престолонаследник је усвојио нови емблазон дворског грба :)
што значи да су и Карађорђевићи недвосмислено стали уз Грујића и сад већ општеприхваћен емблазон из новембра 2010.

колеге, имамо премијеру на Крстарици, и то пре свих дневних новина :)

браво Лима! слика је можда мала, али је вест изванредна. дакле, Престолонаследник је усвојио нови емблазон дворског грба :)
што значи да су и Карађорђевићи недвосмислено стали уз Грујића и сад већ општеприхваћен емблазон из новембра 2010.

колеге, имамо премијеру на Крстарици, и то пре свих дневних новина :)

Pozdrav svima!

Ja sam nova ovde, ali sam od ranije pratila ove i još neke interesantne teme u vezi istorije, umetnosti, heraldike.

Imam jednu drugaricu koja povremeno nešto radi tamo u dvoru, pa sam od nje dobila nacrt novog grba Karađorđevića.

Rekla mi je da ga ne širim mnogo, ali vidim da ga je neko već pustio, pa računam da bi bilo uredu da svi vide kako izgleda u punoj veličini.

dvorski_grb.jpg

Iskreno mislim da su ove male krune nad glavama dvoglavog orla previše...

у питању је дворски грб Карађорђевића. дворски грбови се углавном разликују од државних- тако код грба Обрановића имамо уробороса савијеног око уметнутог штита, а код Карађорђевића имамо круне.

колега Лима, само једна напомена- кад се ради о породичном грбу, цео грб и сви његови елементи се сматрају власништвом армигера, па се њихова употреба без сагласности власника може сматрати повредом права својине.

иначе, оваква круна (византијска стема/камелаукион- која се код нас често означава као ''круна Немањића'') на грбу Карађорђевића налази се од 1917. године, кад је Ђорђе Чарапић (каснији секретар Краљевске канцеларије ордена) осмислио дворски грб где је око штита додао Орден Св. кнеза Лазара, који је владарска инсигнија, а изнад штита ставио круну која се јавља и на самом ордену.

Савршено,
ово је још једна потврда да стилизација српских симбола из 2010 остаје...а освежени Грб Карађорђевића то потврђује.
Одлично!

Pozdrav svima!

Ja sam nova ovde, ali sam od ranije pratila ove i još neke interesantne teme u vezi istorije, umetnosti, heraldike.

Imam jednu drugaricu koja povremeno nešto radi tamo u dvoru, pa sam od nje dobila nacrt novog grba Karađorđevića.

Rekla mi je da ga ne širim mnogo, ali vidim da ga je neko već pustio, pa računam da bi bilo uredu da svi vide kako izgleda u punoj veličini.

dvorski_grb.jpg

Савршено,
ово је још једна потврда да стилизација српских симбола из 2010 остаје...а освежени Грб Карађорђевића то потврђује.
Одлично!

наравно да остаје. све оне злонамерне критике самопрокламованих ''бранитеља традиције'' (под којом подразумевају само и искључиво Кралов емблазон, као да се сва наша богата хералдичка традиција своди на Крала :roll:) биле су пуцњи у празно. хералдика је за ових 900 година постојања прошла величанствен развојни пут, где су се смењивали различити стилови- све у духу епохе у којој су уметници стварали. а ево, наши хералдичари показују колико је та древна вештина и данас жива и живописна, а надасве лепа. било је сасвим очекивано да ће и Краљевски дом подржати нашу српску хералдичку уметност. браво!

Савршено,
Одлично!

Može bit', a ne mora značit', što bi rekao narod.

Acović je glavna faca tamo na dvoru. On je pokrenuo celu tu priču o promeni stilizacije grba Srbije, on je bio taj koji je angažovao Grujića da odradi posao, on je branio novu stilizaciju od napada Homena i ostalih, pa ima logike da sad hoće da promeni i stilizaciju kraljevskog grba.

Neki su prihvatili tu novu stilizaciju, neki nisu. Ne vidim zašto moramo biti isključivi. Čitala sam šta je Grujić pisao o tome, i ispada da je bilo na desetine stilizacija za vreme kralja. Ne vidim zašto ne bi bile barem dve danas.

Mnogo svađa i preprike oko ničega.

Orao je malo drugačiji na kraljevskom grbu. Bolje izgleda. Pogled mu je spušten, gleda pravo u vrhove krila, što je inače slučaj kod većine stilizacija koje sam videla, počevši od Krala. To pravi veliku razliku. I famozni kljun bolje izgleda ovako.

Mislim da bi nova stilizacija grba Srbije bila mnogo bolje prihvaćena, da je Grujić nacrtao orla ovako i za grb države.

колега Лима, само једна напомена- кад се ради о породичном грбу, цео грб и сви његови елементи се сматрају власништвом армигера, па се њихова употреба без сагласности власника може сматрати повредом права својине.

Mislim da je to tačno, sa tačke gledišta prava, ma da čisto sumnjam da će ga neko tužiti što se malo igr'o.

Al' u pravu si, ima svakakvih budala i bolesnika kod nas, pa nikad se ne zna...:lol:

сасвим је природно да Ацовић има највећи утицај кад су у питању грбови, јер он је данас, без икакве сумње, наш највећи хералдички ауторитет. мислим да је емблазон сасвим лепо прихваћен у српској јавности, јер проблеми настају тек у марту 2011. (4 месеца након усвајања) кад је покренута оркестрирана хајка на државна знамења, иза које су стајале личне сујете, а не народно незадовољство.

што се тиче положаја глава орла на дворском грбу, он је у највећој мери условљен крунама које се на њима налазе. због тога је та ситна разлика у односу на државни грб.

Mislim da je to tačno, sa tačke gledišta prava, ma da čisto sumnjam da će ga neko tužiti što se malo igr'o.

Al' u pravu si, ima svakakvih budala i bolesnika kod nas, pa nikad se ne zna...:lol:

колега Лима је врло талентован млади уметник, који је и на неким другим темама с нама делио своје радове. хтео сам само да кажем да кад су у питању породични грбови, ту треба бити опрезан. иначе, закон изричито штити државна знамења, и забрањује да она на било који начин буду извргнута порузи.

колега Лима је врло талентован млади уметник, који је и на неким другим темама с нама делио своје радове. хтео сам само да кажем да кад су у питању породични грбови, ту треба бити опрезан. иначе, закон изричито штити државна знамења, и забрањује да она на било који начин буду извргнута порузи.

Ooo, hvala kolega, hvala... Nisam znao za to, a i nisam nikakav umetnik, već sasvim običan srpski rodoljub koji obožava srpske simbole i Srbiju...

hvala na obaveštenju... brišem onda ovo što sam postavio... samo sam hteo da pokažem ljudima kako lepo izgleda ovaj grb Karadjordjevića bez ove dve male krune...

Poslednja izmena:
Ooo, hvala kolega, hvala... Nisam znao za to... hvala na obaveštenju... brišem onda ovo što sam postavio... samo sam hteo da pokažem ljudima kako lepo izgleda ovaj grb Karadjordjevića bez ove dve male krune...

немој да бришеш. остави, баш лепо изгледа :)

те круне су ставили само да би се тако њихов грб разликовао од државног. у том смислу, оне су нужне (иако је грб без њих лепши).

... јер проблеми настају тек у марту 2011. (4 месеца након усвајања) кад је покренута оркестрирана хајка на државна знамења,.... а не народно незадовољство.

....

1. http://forum.krstarica.com/showthread.php/425475-Stilizacija-grba-i-zastave-Srbije
  2. http://forum.krstarica.com/showthread.php/425669-Istorijska-podloga-kona%C4%8Dnog-izdanja-srpskog-grba-i-zastave
  3. http://forum.krstarica.com/showthread.php/438298-Novi-grb-Srbije?highlight=%D0%B3%D1%80%D0%B1+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5

Poslednja izmena:
Нова стилизација Грб-а се не може поредити са оном из 2004, Грујић је то све лијепо упаковао и ми смо добили модернији и упечатљивији Грб...једино господин Ацовић је имао ауторитет да покрене један овако важан и обиман посао...а то што ”стручњаци за све и свашта” говоре не треба много обраћати пажњу, наравно ту предњачи господин Хомен и неке ”новине” које воде жестоку пропаганду против нове стилизације.

Оптужбе на рачун Грујић-а:
Проблем управо у томе стоји, сви оптужују Грујић-а како је нешто лоше нацртао и како је то можда било боље овако или онако...у међувремену сви заборављају Ацовића, резултат нове стилизације није Грујић-ев лични предлог/жеља, него је то резултат многобројиних предлога које је комисија предвођена господином Ацовић-ем имала на располагању да одлучи шта и како...Ацовић као стручњак и експерт је имао задњу ријеч, а Грујић је поступао ”по наређењу”...зато ми није јасно због чега су се појединци обрушили на Грујића! Оставите човјека већ једном на миру.

Све у свему...свака част господину Грујић-у и хвала!

Može bit', a ne mora značit', što bi rekao narod.

Acović je glavna faca tamo na dvoru. On je pokrenuo celu tu priču o promeni stilizacije grba Srbije, on je bio taj koji je angažovao Grujića da odradi posao, on je branio novu stilizaciju od napada Homena i ostalih, pa ima logike da sad hoće da promeni i stilizaciju kraljevskog grba.

Neki su prihvatili tu novu stilizaciju, neki nisu. Ne vidim zašto moramo biti isključivi. Čitala sam šta je Grujić pisao o tome, i ispada da je bilo na desetine stilizacija za vreme kralja. Ne vidim zašto ne bi bile barem dve danas.

Mnogo svađa i preprike oko ničega.

Orao je malo drugačiji na kraljevskom grbu. Bolje izgleda. Pogled mu je spušten, gleda pravo u vrhove krila, što je inače slučaj kod većine stilizacija koje sam videla, počevši od Krala. To pravi veliku razliku. I famozni kljun bolje izgleda ovako.

Mislim da bi nova stilizacija grba Srbije bila mnogo bolje prihvaćena, da je Grujić nacrtao orla ovako i za grb države.

Poslednja izmena:
... јер проблеми настају тек у марту 2011. (4 месеца након усвајања) кад је покренута оркестрирана хајка на државна знамења,.... а не народно незадовољство.

....

мислио сам на кампању коју су покренуле Новости, а не на наше коментаре на форуму :)

А ја сам мислио на Народно (Форумаши) незадовољство...

Poslednja izmena:
сасвим је природно да Ацовић има највећи утицај кад су у питању грбови, јер он је данас, без икакве сумње, наш највећи хералдички ауторитет. мислим да је емблазон сасвим лепо прихваћен у српској јавности, јер проблеми настају тек у марту 2011. (4 месеца након усвајања) кад је покренута оркестрирана хајка на државна знамења, иза које су стајале личне сујете, а не народно незадовољство.

што се тиче положаја глава орла на дворском грбу, он је у највећој мери условљен крунама које се на њима налазе. због тога је та ситна разлика у односу на државни грб.

Nisam rekla da je Acović najveći autoritet za heraldiku, nego da je glavna faca na dvoru.

On je pokrenuo tu celu priču o promeni stilizacije grba, branio je novu stilizaciju i njenog autora, pa je logično što je iskoristio svoj uticaj kod Karađorđevića da i njihov porodični grb bude prilagođen toj stilizaciji.

Mislim da nezadovoljstvo sa ovakvom stilizacijom nije samo stvar političke i medijske hajke, nego da se mnogim običnim ljudima baš ne dopada ovakva stilizacija, i to najiskrenije.

Ljudi većim mahom nisu ni primetili da je promenjena stilizacija pre februara, pa nije nikakvo iznenađenje što su se prvi pozitivni ili negativni komentari pojavili tek u martu.

Znam i ja da su glave spuštene na kraljevskom grbu zbog malih kruna, ali pogledaj ogromnu većinu stilizacija našeg grba, počevši od one Kralove, i videćeš da su glave tako spuštene u većini slučajeva. Mislim da tu leži problem, a ne u samom kljunu.

Vidi kako orao bolje izgleda ovde, nego na državnom grbu. I pogled mu je malo više spušten, a to čini veliku razliku.

Da li ovo znači da je priča završena? Mislim da nije, na žalost, jer vidim da je stara stilizacija namerno ostavljena na novom ordenju Srbije, što je izazvalo gnušanje kod onih koji samo hoće novu stilizaciju.

A ja lično ne vidim u čemu je problem. Mislim da su mnogo preterali i jedini i drugi. Čitala sam dosta komentara o novoj stilizaciji, i ne mogu da verujem koliko se ljudi vređaju i napadaju oko ovog pitanja. Čemu to?

Postoje dve stilizacije, a za vreme kralja ih je bilo mnogo više. Nek' svako koristi onu koja mu se više dopada i mirna Bačka.:ok:

Poslednja izmena:
А ја сам мислио на Народно (Форумаши) незадовољство...

форум представља тек незнатан део српске јавности. већина народа и не зна тачно који емблазон је званичан, нити то питање сматра нарочито битним. међутим, кад у Новостима прочита оне површне и врло злонамерне (и нетачне!) коментаре, па уз све то зачињене причом како ће то коштати огромне паре, врло лако постане предмет медијске манипулације.

Ивана, само у вези с твојом опаском око положаја глава- врло брзо ћеш бити сведок критика да је управо положај глава орла на дворском грбу Карађорђевића ''неправилан, погрешан, несрпски'' итд. с обзиром на горњу ивицу крила и ниво очију. ето видиш, оно што ти сматраш добрим решењем, други ће сматрати лошим.

форум представља тек незнатан део српске јавности. већина народа и не зна тачно који емблазон је званичан, нити то питање сматра нарочито битним. међутим, кад у Новостима прочита оне површне и врло злонамерне (и нетачне!) коментаре, па уз све то зачињене причом како ће то коштати огромне паре, врло лако постане предмет медијске манипулације.

Ивана, само у вези с твојом опаском око положаја глава- врло брзо ћеш бити сведок критика да је управо положај глава орла на дворском грбу Карађорђевића ''неправилан, погрешан, несрпски'' итд. с обзиром на горњу ивицу крила и ниво очију. ето видиш, оно што ти сматраш добрим решењем, други ће сматрати лошим.

Sigurna sam i ja da će biti i takvih komentara, ali neka samo pogledaju kako izgleda spušteni pogled orla kod Krala ili kod ogromne većine drugih stilizacija, pa će videti da sam u pravu.

Grujić je takođe bio u pravu, kad je rekao da je njegova stilizacija bliža Kralovoj, nego li ona iz 2004., i to posebno u odnosu na hipertrofirane kljunove. Jedina razlika je bila u spuštenom pogledu orlovih glava i očiju.

Grujićeva stilizacija ima određeni problem kod glava, posebno kod hipertrofiranih kljunova. To su baš svi primetili, uključujući njega, jer je i sam o tom pitanju pisao u svom prvom obrazloženju rada na stilizaciji grba. Ja lično mislim da je problem baš u spuštenim glavama, jer su previše podignute kod Grujićeve stilizacije državnog grba, a izgledaju super na kraljevskom grbu.

Ja lično mislim da bi ljudi mnogo lakše prihvatili novu stilizaciju, kad bi se izvršila ta jedna mala, ali ne i nebitna, promena.

Kad mi je ova drugarica prvi put pokazala kraljevski grb, nisam mogla da verujem koliko bolje izgleda od našeg državnog. Kad sam pažljivo uporedila državni grb sa kraljevskim, odmah sam uočila u čemu je glavna razlika.

Grujićeva stilizacija nije neka svetinja koja se ne da menjati, ma da vidim da mnogi ljudi je tako doživljavaju, kao što neki drugi smatraju da samo Kralova stilizacija može biti ona prava. To su sve gluposti. U pitanju su crteži, a ne sveto pismo.

Ne mogu da budem sigurna, al' čini mi se da bi i Grujić drukčije nacrt'o glave, da nije morao slušati Acovića, što je žalosno na neki način, jer je upravo Acović bio taj koji je vratio Kralovu stilizaciju iz potpunog zaborava početkom devedesetih, kad je bilo najlakše osmisliti i predstaviti neko modernije rešenje za isti taj Novakovićev blazon.

Meni se lično čini da Acović ne sanja obnovu Kraljevine Srbije, nego Kraljevine Jugoslavije, pa makar ta Jugoslavija bila od Karađorđevog parka do Dunavskog keja.

Možda ovo nije mesto za otvaranje jedne dublje priče o tom pitanju, al' pratim celu priču već godinama, znam neke ljude koji su dosta bliski dvoru, i to je neki moj opšti utisak.

Tako je i kod ove nove stilizacije. Najveći uticaj na to kako će na kraju izgledati nije bila neka stilizacija iz doba Kraljevine Srbije, nego neki predlozi za grb Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

To je Grujić i napisao u svom prvom obrazloženju. Tamo piše kako su on i Acović satima i danima pričali o tim predlozima, sve sa nekom čudnom namerom da metafizički spreče propast ove naše države. Malo sam parafrazirala, al' to je suština onog što je Grujić napisao.

Zato kažem da je najbolje nek' svak' koristi onaj emblazon koji se njemu više dopada. Sad imamo dva emblazona, što nije nezamislivo, jer smo ih ranije imali na desetine, pa možemo da koristimo i jedan i drugi.

Poslednja izmena:

Back