Ројалиста
Poznat
- Poruka
- 9.563
Што се тиче стилизације орла, лепа је и она на јарболима испред Народне скупштине:

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
...nova stilizacija kraljevske porodice Karadjordjević po uzoru na stilizaciju državnog grba...
![]()
браво Лима! слика је можда мала, али је вест изванредна. дакле, Престолонаследник је усвојио нови емблазон дворског грба
што значи да су и Карађорђевићи недвосмислено стали уз Грујића и сад већ општеприхваћен емблазон из новембра 2010.
колеге, имамо премијеру на Крстарици, и то пре свих дневних новина![]()
Iskreno mislim da su ove male krune nad glavama dvoglavog orla previše...
Iskreno mislim da su ove male krune nad glavama dvoglavog orla previše...
Pozdrav svima!
Ja sam nova ovde, ali sam od ranije pratila ove i još neke interesantne teme u vezi istorije, umetnosti, heraldike.
Imam jednu drugaricu koja povremeno nešto radi tamo u dvoru, pa sam od nje dobila nacrt novog grba Karađorđevića.
Rekla mi je da ga ne širim mnogo, ali vidim da ga je neko već pustio, pa računam da bi bilo uredu da svi vide kako izgleda u punoj veličini.
![]()
Савршено,
ово је још једна потврда да стилизација српских симбола из 2010 остаје...а освежени Грб Карађорђевића то потврђује.
Одлично!
Савршено,
ово је још једна потврда да стилизација српских симбола из 2010 остаје...а освежени Грб Карађорђевића то потврђује.
Одлично!
колега Лима, само једна напомена- кад се ради о породичном грбу, цео грб и сви његови елементи се сматрају власништвом армигера, па се њихова употреба без сагласности власника може сматрати повредом права својине.
Mislim da je to tačno, sa tačke gledišta prava, ma da čisto sumnjam da će ga neko tužiti što se malo igr'o.
Al' u pravu si, ima svakakvih budala i bolesnika kod nas, pa nikad se ne zna...![]()
колега Лима је врло талентован млади уметник, који је и на неким другим темама с нама делио своје радове. хтео сам само да кажем да кад су у питању породични грбови, ту треба бити опрезан. иначе, закон изричито штити државна знамења, и забрањује да она на било који начин буду извргнута порузи.
Ooo, hvala kolega, hvala... Nisam znao za to... hvala na obaveštenju... brišem onda ovo što sam postavio... samo sam hteo da pokažem ljudima kako lepo izgleda ovaj grb Karadjordjevića bez ove dve male krune...
... јер проблеми настају тек у марту 2011. (4 месеца након усвајања) кад је покренута оркестрирана хајка на државна знамења,.... а не народно незадовољство.
....
Može bit', a ne mora značit', što bi rekao narod.
Acović je glavna faca tamo na dvoru. On je pokrenuo celu tu priču o promeni stilizacije grba Srbije, on je bio taj koji je angažovao Grujića da odradi posao, on je branio novu stilizaciju od napada Homena i ostalih, pa ima logike da sad hoće da promeni i stilizaciju kraljevskog grba.
Neki su prihvatili tu novu stilizaciju, neki nisu. Ne vidim zašto moramo biti isključivi. Čitala sam šta je Grujić pisao o tome, i ispada da je bilo na desetine stilizacija za vreme kralja. Ne vidim zašto ne bi bile barem dve danas.
Mnogo svađa i preprike oko ničega.
Orao je malo drugačiji na kraljevskom grbu. Bolje izgleda. Pogled mu je spušten, gleda pravo u vrhove krila, što je inače slučaj kod većine stilizacija koje sam videla, počevši od Krala. To pravi veliku razliku. I famozni kljun bolje izgleda ovako.
Mislim da bi nova stilizacija grba Srbije bila mnogo bolje prihvaćena, da je Grujić nacrtao orla ovako i za grb države.
... јер проблеми настају тек у марту 2011. (4 месеца након усвајања) кад је покренута оркестрирана хајка на државна знамења,.... а не народно незадовољство.
....
- http://forum.krstarica.com/showthread.php/425475-Stilizacija-grba-i-zastave-Srbije
- http://forum.krstarica.com/showthread.php/425669-Istorijska-podloga-kona%C4%8Dnog-izdanja-srpskog-grba-i-zastave
- http://forum.krstarica.com/showthread.php/438298-Novi-grb-Srbije?highlight=%D0%B3%D1%80%D0%B1+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5
мислио сам на кампању коју су покренуле Новости, а не на наше коментаре на форуму![]()
сасвим је природно да Ацовић има највећи утицај кад су у питању грбови, јер он је данас, без икакве сумње, наш највећи хералдички ауторитет. мислим да је емблазон сасвим лепо прихваћен у српској јавности, јер проблеми настају тек у марту 2011. (4 месеца након усвајања) кад је покренута оркестрирана хајка на државна знамења, иза које су стајале личне сујете, а не народно незадовољство.
што се тиче положаја глава орла на дворском грбу, он је у највећој мери условљен крунама које се на њима налазе. због тога је та ситна разлика у односу на државни грб.
А ја сам мислио на Народно (Форумаши) незадовољство...
форум представља тек незнатан део српске јавности. већина народа и не зна тачно који емблазон је званичан, нити то питање сматра нарочито битним. међутим, кад у Новостима прочита оне површне и врло злонамерне (и нетачне!) коментаре, па уз све то зачињене причом како ће то коштати огромне паре, врло лако постане предмет медијске манипулације.
Ивана, само у вези с твојом опаском око положаја глава- врло брзо ћеш бити сведок критика да је управо положај глава орла на дворском грбу Карађорђевића ''неправилан, погрешан, несрпски'' итд. с обзиром на горњу ивицу крила и ниво очију. ето видиш, оно што ти сматраш добрим решењем, други ће сматрати лошим.