Грб и застава Србије

како год, духовито је.. огњила, полумесеци, карике.. а ниједна од тих шаржи није тачна, него су све погрешни термини, који зато и немају никакво тумачење. не знам да ли уопште постоји карика као хералдички елемент, то би нам Вујадин знао рећи.

Da tačno. Vujadin je zapravo vrlo precizno izolovao problem i uputio na pravi pravac kojim bi se trebale kretati misli, inače je sve zb rkano i ništo se suvislo ne može izvići iz tog nejasnog mnoštva podataka suprotnog značenja. Znam da postoji lanac a čini mi se dasam njeđ pročitao nešto o karikama ali se sad ne mogu sjetiti jesu li pominjane u kontekstu lanca ili kao samostalni element. Prije da se radi u kontekstu čamca jer je pominjan njihov oblik u neobično prikazanom lancu.

Da tačno. Vujadin je zapravo vrlo precizno izolovao problem i uputio na pravi pravac kojim bi se trebale kretati misli, inače je sve zb rkano i ništo se suvislo ne može izvići iz tog nejasnog mnoštva podataka suprotnog značenja. Znam da postoji lanac a čini mi se dasam njeđ pročitao nešto o karikama ali se sad ne mogu sjetiti jesu li pominjane u kontekstu lanca ili kao samostalni element. Prije da se radi u kontekstu čamca jer je pominjan njihov oblik u neobično prikazanom lancu.

То је све добро, али јако споро напредујемо. Мислим да би са нечим требали појачати интерес за шарже и термине. Како би било да покушамо направити један Бађ значку за блазер, која би била ујметнички улепшана али са истим шаржама као и грб, плус инвокација или мото а све објашњено са терминима на српском хералдичком језику, ако постоји.

Пих кад би се мало неко позабавио овим блазоном и република би напокон добила свој грб. :neutral:

Grb_SRJ.jpg

ево једна посластица- прва страница оригиналног рукописа Сретењског устава из 1835. (који се данас чува у Архиву Србије), где је приви пут описан српски грб. и задња страница, где су потписи кнеза, његове браће, Јеврема и Јована, и народних представника:

image

copy_of_005_sretenjski_ustav_2.jpg

http://www.archives.org.rs/archives...8/42144043544243545a44143a438-443441442430432

Poslednja izmena:
ево једна посластица- прва страница оригиналног рукописа Сретењског устава из 1835. (који се данас чува у Архиву Србије), где је приви пут описан српски грб....

image
....

грб на застави регуларне устаничке војске из 1809. године.

1copyhd.jpg

О oвaквоj представци тетраграма пише у ,,Устав Књажества Сербие,, из 1835. године...

15930599.png

1copyhd.jpg

О oвaквоj представци тетраграма пише у ,,Устав Књажества Сербие,, из 1835. године...

15930599.png
Устав Кнежевине Србије је склепан од унијата и левичара из АУ на челу са Давидовићем подржаним од Новаковића и био је укинут и преправљан. А термин огњила је Давидовић узео од ДиКанжа преко кога је и грб дошао у АУ. Ако ви то сматрате неком историјском вредности онда сте гледали кроз партијску и унијатску призму

1copyhd.jpg

15930599.png

Ово сам поставио јер ми је део реченице подвучена црвеним, у уставу упало у очи, чега у каснијим уставима нема. Мислим да су тим делом испоштовали не само положај елемената у тетраграму који је био на застави регуларне устаничке војске из 1809. године, него и тетраграм на сребрњаку деспота Стефана Лазаревића
кованог 1402. године у част прогласа Српске Деспотовине

slika6af7.gif

и грб Србије из Коренић-Неорићевог грбовника 1595.

321146_250223461681876_177309975639892_595485_1138778186_n.jpg

грб Србије из Београдског грбовника II 1590.

268865_213979371972952_177309975639892_499046_1082376_n.jpg

прва Српска пoморска застава

57705136.gif

Мислим да су у тетраграму елементи били облог облика, а не четвртасти, касније је избачено окренуто ка крсту, јер да је остало, то би изгледало овако, као што је неко нацртао у овом грбу...

spc.png

Некако ми не иде?

Да lima, једино тако могу да се нацртају, зато је из описа избачен део где пише окренуто ка крсту...

1copyhd.jpg

15930599.png

Избачен је пуни опис, где стоји да између кракова крста има по један елемент тетраграма, који је окренут ка крсту...

ustavn.png

ustav1.png

ustav2.png

Али окренут чиме ка крсту?

ако се каже да је шаржа окренута ка крсту- то значи да је окренута лицем, јер се из почасти према крсту и његовом значењу остали елементи увек окрећу предњом страном. с обзиром да су у српском грбу огњила, њихова предња страна је она која се удара о камен да би се трењем добила варница.

ако се каже да је шаржа окренута ка крсту- то значи да је окренута лицем, јер се из почасти према крсту и његовом значењу остали елементи увек окрећу предњом страном. с обзиром да су у српском грбу огњила, њихова предња страна је она која се удара о камен да би се трењем добила варница.

'Шаржа је настала од латиничног Б Којега је Бургундски Војвода а француски краљ одабрао као хералдичко огњило због првог слова Бургундије, према томе лице је супротно од онога што си ти навео. Изгледа да унијати још увек делују.

Poslednja izmena:

Back