Грб и застава Србије

папа се и тад, као и данас, потписује са Servus servorum Dei - слуга слуга Божијих. цар/краљ влада по Божјој милости (јер је власт од Бога), а не по милости папе или патријарха
Naleteh na jedan natpis iz 11. veka u katedrai italijanskog grada Teano koji glasi ovako: TIBI MAURUS EPI [SCOPUS SERBUS] SERBORUM DI [VIVENS POSUIT] CYMBRUM ORNA [VIT], https://care.huma-num.fr/it/index.php?title=TEANO_(CE),_S._Giovanni_Evangelista#Topografia

Prvo sam pomislio da je ovo B pogresno upisano umesto V ili da je rec o betacizmu, ali u natpisu postoji slovo B u reci TIBI (trebalo bi da znaci TEBI). Tako da izgleda da je sluga sluga namerno napisano kao SERBUS SERBORUM. Onda ustanovim da postoji jos ovakvih natpisa pretezno iz 11. i 12. veka.
Da li ovo treba da znaci da su reci SERVUS i SERBUS u srednjevekovnom latinskom bili sinonimi?

Чему би ова тема служила, ако на њој не бисмо поделили овакав специјал?
550px-Greater_SR_Serbia_map.png

Извор: https://hr.wikipedia.org/wiki/Velika_Srbija [nedostaje izvor]

Амин. :mrgreen:

А ево и једне која се уживо лепрша на врху Маглича......

Pogledajte prilog 820089
Питам се већ одавно да ли се овакав начин истицања застава код нас из некога разлога фаворизује или људи у већини случајева заправо више не знају како се правилно заставе истичу?

Питам се већ одавно да ли се овакав начин истицања застава код нас из некога разлога фаворизује или људи у већини случајева заправо више не знају како се правилно заставе истичу?

Па не не знам да ли се фаворизује, и то је добро питање о којем треба водити рачуна, али ово није званична застава (народна или државна) па не знам колико би се твоја примедба конкретно на овај случај односила. Дакле, конкретно за овај случај не знам како иде....

Па не не знам да ли се фаворизује, и то је добро питање о којем треба водити рачуна, али ово није званична застава (народна или државна) па не знам колико би се твоја примедба конкретно на овај случај односила. Дакле, конкретно за овај случај не знам како иде....
Наравно, aли није природно да застава која треба да се вијори буде извешена у форми литијске заставе. Тај начин истицања одређених врста застава (попут црквених, еснафских, и застава удружења.) има смисла у затвореним просторима и тамо где се због недостатка ветра њен садржај који је битан другачиеј не би видео. На отвореном је бесмислено на овај начин истицати било коју заставу.

Још гори начин су они Г јарболи, које су државне институције почеле користити по угледу бензинске пумпе и маркете.

Vesic-Beograd-dobija-jarbol-od-80-metara-primer-da-slede-drugi-gradovi-kako-bi-se-jacao-kult-zastave.jpg

Да могу то и бизарније да учине, показују примери тих Г јарболчића који су почели да замењују копља на установама, где су заставе истакнуте под косим углом.

image-2020-12-20-142814.png

Зграда Ректората

Ту се често онда мајстори и погубе како да извесе заставу. Управо је зграда Ректората Универзитета у Београду била тужан пример где је застава годину дана стајала криво постављена.

image-2020-12-20-143447.png

Палата правде

И тако даље, на готово сваком кораку, као да здравог разума немамо.

Zastava-Srbije-Inspekcija.jpg

image-2020-12-20-143828.png

image-2020-12-20-144229.png

Screen-Shot-12-20-20-at-02-42-PM.png

axzb7EY_460s.jpg

Наравно, aли није природно да застава која треба да се вијори буде извешена у форми литијске заставе. Тај начин истицања одређених врста застава (попут црквених, еснафских, и застава удружења.) има смисла у затвореним просторима и тамо где се због недостатка ветра њен садржај који је битан другачиеј не би видео. На отвореном је бесмислено на овај начин истицати било коју заставу.

Још гори начин су они Г јарболи, које су државне институције почеле користити по угледу бензинске пумпе и маркете.

Vesic-Beograd-dobija-jarbol-od-80-metara-primer-da-slede-drugi-gradovi-kako-bi-se-jacao-kult-zastave.jpg

Да могу то и бизарније да учине, показују примери тих Г јарболчића који су почели да замењују копља на установама, где су заставе истакнуте под косим углом.

image-2020-12-20-142814.png

Зграда Ректората

Ту се често онда мајстори и погубе како да извесе заставу. Управо је зграда Ректората Универзитета у Београду била тужан пример где је застава годину дана стајала криво постављена.

image-2020-12-20-143447.png

Палата правде

И тако даље, на готово сваком кораку, као да здравог разума немамо.

Zastava-Srbije-Inspekcija.jpg

image-2020-12-20-143828.png

image-2020-12-20-144229.png

Screen-Shot-12-20-20-at-02-42-PM.png

Е сад ово за Г јарболе и мени делује безвезе али можда има практично примену....
Јеси ли пробао да са јарбола некад да одмрсиш покислу заставу коју је умрсио ветар.... можда је у томе штос...

Уколико сам те добро разумео застава на Магличу би требало да буде постављена као што је Nebojsa.bg поставио...

Pogledajte prilog 821448
Тако је. На тај начин, застава би могла слободно да се вијори, била би лепо видљива, и дуже би трајала.

Е сад ово за Г јарболе и мени делује безвезе али можда има практично примену....
Јеси ли пробао да са јарбола некад да одмрсиш покислу заставу коју је умрсио ветар.... можда је у томе штос...
То вероватно зависи и од материјала од кога се заставе праве. Требало би да буду од неког лаког материјала који се лако суши и кога и најмањи поветарац подигне. Нпр. такве су заставе постављене на згради Народног позоришта, Владе Србије и Скупштине Србије. Никада нисам видео да су се оне упетљале.

То вероватно зависи и од материјала од кога се заставе праве. Требало би да буду од неког лаког материјала који се лако суши и кога и најмањи поветарац подигне. Нпр. такве су заставе постављене на згради Народног позоришта, Владе Србије и Скупштине Србије. Никада нисам видео да су се оне упетљале.

Ја сам имао прилике то да урадим једном или двапута..... То се толико умрси око јарбола па су сајле бескорисне, онда мораш (пошто обично у џепу немаш мердевине) да се пењеш уз јарбол као уз конопац (јако је клизаво иако је сув да не причам кад је мокар) а онда ногама и једном руком да се држиш а другом одмотаваш заставу од неколико метара.... Што је застава лакша да тако кажем, лакше се и цепа....

Што се тиче визуелног дела потпуно се слажем, како си ти описао много је лепше....

То би нормално требало овако да се ради....

1608476536764.jpeg

А ова је порилично сува, е кад је мокра то је тек супер....:)

Ја сам имао прилике то да урадим једном или двапута..... То се толико умрси око јарбола па су сајле бескорисне, онда мораш (пошто обично у џепу немаш мердевине) да се пењеш уз јарбол као уз конопац (јако је клизаво иако је сув да не причам кад је мокар) а онда ногама и једном руком да се држиш а другом одмотаваш заставу од неколико метара.... Што је застава лакша да тако кажем, лакше се и цепа....

Што се тиче визуелног дела потпуно се слажем, како си ти описао много је лепше....
Нисам имао прилике да постављам заставу на јарбол. Верујем да све може да се искомпликује управо како си ти навео. Међутим, такву праксу нисам видео нигде даље осим код нас, и то доводим у везу с непоштовањем сопствене заставе.

Било би занимљиво када би се неко од старијих чланова могао осврнути на период СФРЈ, сећа ли се неки старина, како се тада истицала застава на државним установама, али и у свакој другој прилици?

Нисам имао прилике да постављам заставу на јарбол. Верујем да све може да се искомпликује управо како си ти навео. Међутим, такву праксу нисам видео нигде даље осим код нас, и то доводим у везу с непоштовањем сопствене заставе.

Било би занимљиво када би се неко од старијих чланова могао осврнути на период СФРЈ, сећа ли се неки старина, како се тада истицала застава на државним установама, али и у свакој другој прилици?

То све стоји, и сматрам да заставе треба да буду истакнуте како у закону пише, само сам направио осврт на оне Г-јарболе који су и мени ружни али поприлично практични....

Мала напомена из закона о изгледу и употреби заставе.

Isticanje sa drugim zastavama
Član 30
Ako se zastava Republike Srbije ističe u Republici Srbiji zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, zastava Republike Srbije, zavisno od načina postavljanja tih zastava, nalazi se:
1) u centru kruga, tako da se jasno vidi - ako su druge zastave poređane u krug;
2) u temenu polukruga - ako su zastave poređane u polukrug;
3) na čelu kolone - ako su zastave poređane u kolonu;
4) na prvom mestu u vrsti, odnosno s leve strane, spreda gledano - ako su zastave poređane u vrstu;
5) na čelu grupe - ako su zastave raspoređene u grupu.
Ako se koplje zastave Republike Srbije ukršta sa kopljem druge zastave, koplje zastave Republike Srbije mora biti postavljeno ispred koplja te zastave, spreda gledano.
Ako se zastava Republike Srbije ističe zajedno sa dve druge zastave, zastava Republike Srbije nalazi se u sredini.
Ako se zastava Republike Srbije ističe pored neke druge zastave, ona se uvek nalazi s leve strane, spreda gledano. Izuzetno, zastava Republike Srbije nalazi se na desnoj strani, spreda gledano, od zastave strane države ili međunarodne organizacije ako se ta zastava ističe u Republici Srbiji prilikom zvanične posete ovlašćenog predstavnika strane države ili međunarodne organizacije.
Pravila o isticanju zastave

Član 31
Ako se zastava Republike Srbije ističe preko ulice ili trga u vertikalnom položaju, položaj zastave treba da bude takav da gornje polje zastave bude na:
1) severnoj strani - ako je pravac ulice istok - zapad, odnosno zapad - istok;
2) istočnoj strani - ako je pravac ulice sever - jug, odnosno jug - sever;
3) istočnoj strani kružnog trga.
Ako se zastava Republike Srbije ističe vertikalno na stolu, bini ili kakvom drugom počasnom mestu, gornje polje zastave jeste prvo s leve strane, spreda gledano.
Ako se zastava Republike Srbije ističe na govornici, može se postaviti na koplju sa desne strane govornika ili na zidu iza govornika, tako da je govornik ne zaklanja.
Ako se zastava Republike Srbije polaže na odar, njome se može pokriti kovčeg po dužini, i to tako da se gornje polje zastave nalazi s leve strane, spreda gledano. Zastava se sa kovčega mora ukloniti na dostojanstven način pre polaganja kovčega u grobnicu i ne sme doći u dodir sa tlom.
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-izgledu-upotrebi-grba-zastave-himne-republike-srbije.html

Zabranjeni načini izlaganja
Član 33
Zastava Republike Srbije ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Веруј ми ја сам једном или двапута то радио када сам био у војсци (давно беше:)) и није нимало лако. Не мислим на подизање заставе, зато имаш сајле, мислим управо када је киша и јачи ветар. Како ли је оним мученицима који то раде рецимо зими, комбинација ледена киша и ветар.... јујују... а сушења тад нема...

Back