Грб и застава Србије

Zar prica o istoriji grba Srba (a ne samo Srbije) nije tema ove teme?

није. тема је грб Републике Србије. дакле, хералдика.

о разним теоријама о пореклу Срба и којекаквим праисторијским симболима- имаш посебне теме, па изволи.

није. тема је грб Републике Србије. дакле, хералдика.

о разним теоријама о пореклу Срба и којекаквим праисторијским симболима- имаш посебне теме, па изволи.

Ovdje se raspravlja da li su to slova ili ognjila, te se pozivate na istoriju da to rijesite:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/185964-Грб-Републике-Србије/page16

I ja sam, pozivajuci se na istoriju, samo postavio nekoliko priloga na ta razmisljanja!

I sta tebi, junace, nije jasno?

Poslednja izmena:
Ovdje se raspravlja da li su to slova ili ognjila, te se pozivate na istoriju da to rijesite:
I ja sam, pozivajuci se na istoriju, samo postavio nekoliko priloga na ta razmisljanja!
I sta tebi, junace, nije jasno?

поставио си слике кинеских гљива и викиншких амајлија.
ако имаш нешто из средњовековне Србије, изволи. ако немаш, престани да спамујеш.

Мислим да имамо довољно примера за тетраграме, али нам требају и примери инвокација. Ево неколико речи са којима би се могло провати. Створитељ, Светитељ, Спаситељ, Севаст, Стефан, Сава, Самодржац, Слуга. Као, Спаситељу Спаси Слугу Свога!. Ово сам помислио за оно на Крсту испред потписа Светог Саве. Јер се Свети Сава у својим молитвама Христу стално ословљавао као слуга Христов.

Sveti Sava - srpska slava! :)

Krste Spasitelja, spasi sluge svoje!

Slava Spasitelja spasava sve!

Sluge Spasitelja slave slogu! :)

Evo par primera, imao sam inspiraciju... :D

reishimushroom.gif

http://img846.imageshack.us/img846/8972/oimggc03959783ca0399267.jpg[/IMG[/SPOILER]

Svoj bozanski znak Gospod je ucrtao u oblik najljekovitije gljive na svijetu: red rashi, reishi, lingzhu (Ganoderma Lucidum).[/QUOTE]
Мени ово личи на бубрег. :confused:

Колко знам Бог се није оглашавао у виду бубреголике печурке. :lol:

Sveti Sava - srpska slava! :)

Krste Spasitelja, spasi sluge svoje!

Slava Spasitelja spasava sve!

Sluge Spasitelja slave slogu! :)

Evo par primera, imao sam inspiraciju... :D

Први пример не долаи у обзир, јер у оно време још није био Свети и нико га још није славио. Али није лоше за неко друго време. Остале су приличне. Треба нешто о Христу и Сави монаху или нешто глобално као молитва.

Надам се да смо утврдили да елемент у тетраграму Српском није са оштрим ивицама, поткрепљенo историјским чињеницама, када је убачен у Српски грб, него је облог облика...

...значи да
није овог
13612454.jpg
, ни овог
56153173.gif
, ни овог
15923600.gif
, aли овог 100% историјски јесте
10785554.jpg
облика.

Е сада, само још да нађемо шта представља???

Да подстакнем још једну тему за разговор о цветном симболу који се налази на грбу Србије...

упоредимо два цвета, две биљке са хералдичким симболом

Fleur-de-lis или Fleur-de-lys

fleurdelysa.jpg

fleurdelys.png

лево је ирис (перуника), десно љиљан, на који вас цвет више асоцира овај хералдички знак? :think:

Isus Hristos pobeđuje. IS-HS NI-KA

Ono sa strane ne znam šta je tačno, ali obično se levo crta koplje kojim je Isus proboden a desno sunđer natopljen sirćetom na štapu.
Ispot se crta lobanja Adama.

http://1.***************/_Dey_2lnpa3U/SoAQBsRUBxI/AAAAAAAAJn4/OA0Nqe6hDSw/s400/pravoslavlje-ili-smrt.jpg

Хвала на објашњењу. Значи да су у она времена били у моди поклици и инвокације. Зашто је то неверницима и нововерницима толико тешко причати о Исусу и Хришћанству у позитивном смислу?

Romanos (or Romanus) IV Diogenes
византијски цар (1068 - 1071)

Romanus_IV.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Romanus_IV.jpg

John I Tzimiskes or Tzimisces
Byzantine Emperor from December 11, 969 to January 10, 976.

sb1794.jpg

http://www.wildwinds.com/coins/byz/john_I/t.html

Ancient Byzantine 'Portrait of Christ' Coins. 969 - 1081 AD
christfollis-708b.jpg

http://www.ancientresource.com/lots/byzantine.html

Byzantine coins, follis, Michael IV (1056-1057)
coin-byzantine-follis-michael-rev_000.jpg

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LrQZnzWLSgYJ:coininvest.com.ua/catalog/byzantine-coin-follis-10561057-michael-p-482.html%3Fstat%3D1%26language%3Den+Byzantine+coin,+follis+(1056-1057),+Michael+IV+39.00EUR&cd=1&hl=en&ct=clnk

Monogrames upon Byzantine coins
gal_her191.jpg
Brooches (Paftas) /Valachia, XIX c.

кликни на слику за већу резолуцију

http://www.czipm.org/bio-19e.html

1) Ко је та богиња Сербона?
2) Какве везе имају симболи од пре 2500 година, са симболима који се међ` Србима јављају пре 500-600 година?

Cista logika: kontinuitet naroda ujedno znaci i kontinuitet simbola, ili obrnuto: kontinuitet simbola ujedno znaci i kontinuitet naroda!

ilirskigrbpremafojnicko.png

Kao heraldicari morali biste znati i znacenja simbola. Ovo na ilirskom grbu nisu zvijezda i Mjesec, nego je to simbolicno predstavljeno Sunce na nebeskom prijestolu: "zvijezda" su zraci Sunca isijavani iz centralne tacke, a "polumjesec" je nebesko prijestolje, suncev tron (slika dole):

18501750bce.jpg

Sumer, 18-19 vijek stare ere

Skitsko-sarmatski solarni simboli (br. 61). Uporedimo li ih sa simbolom C (ognjilom) sa polijeleja nasih srednjovijekovnim manastira, vidjecemo da su to 100% isti znakovi (slike dole):

005ds.jpg

Solarni simboli u znaku cirilicnog slova C sa Trajanovog stupa

I ne zabadajte glavu u pijesak, zaludu vam trud. Ako se za sve ove istorijsko-arheoloske dokaze nije znalo samo 10-tak godina unazad, eto sad se zna i sad se zna istorijsko porijeklo srbskog grba.

Poslednja izmena:

Да подстакнем још једну тему за разговор о цветном симболу који се налази на грбу Србије...

fleurdelysa.jpg

fleurdelys.png

лево је ирис (перуника), десно љиљан, на који вас цвет више асоцира овај хералдички знак? :think:

Taj heraldicki znak ni na sto ne asocira, nego je to direktno ovo sa donje slike, samo sto je stablo drveta zivota skraceno, a dva C malo stilski dotjerana:

capturewiz612op640x571.jpg

Taj heraldicki znak ni na sto ne asocira, nego je to direktno ovo sa donje slike, samo sto je stablo drveta zivota skraceno, a dva C malo stilski dotjerana:

capturewiz612op640x571.jpg

Пошто је Славен овако замислио тему

zapocnite pricu i sve sto znate pisite o drzavnom grbu Srbije. Istoriju, simboliku i znacenje, poreklo, kako je nastao, sve mitove...itd. Pisite da rezimiramo.

толерисаћу твој "материјал", али то никако неће бити устаљена пракса. И користи спојлере ...

Пошто је Славен овако замислио тему

толерисаћу твој "материјал", али то никако неће бити устаљена пракса. И користи спојлере ...

I kao sto vidis, ja sam samo odgovorio na vec postavljeni prilog u okviru postavljene teme i moji prilozi ni malo ne odstupaju od onoga sto si ti Slavenovim rijecima citirao.

Poslednja izmena od moderatora:

fleurdelysa.jpg

fleurdelys.png

Флор де Лис су Французи унели у хералдику, и то случајно. По њиховм објашњењу није познато да ли се ради о цвету из башће или о оригиналном цвећу које расте око реке Лис. Они то објашњавају на јако уверљив начин. Пошто кажу да је Флор де Лис то значи од реке Лис.
Него мене занима она повеља што сам поставио. У потпису пише Георгије Деспот. а датум је 1486, о ком Деспоту је реч?

Poslednja izmena:
Флор де Лис су Французи онели у хералдику, и то случајно. По њиховм објашњењу није познато да ли се ради о цвету из башће или о оригиналном цвећу које расте око реке Лис. Они то огјашњавају на јако уверљив начин. Пошто кажу да је Флор де Лис то значи од реке Лис.
Него мене занима она повеља што сам поставио. У потпису пише Георгије Деспот. а датум је 1486, о ком Деспоту је реч?
То ваљда након оне њихове победе над Енглезима, па се битка одиграла у пољу љиљана, тако некако.

...

Ђорђе Бранковић, у монаштву назван Максим, српски деспот и архиепископ, родио се 1461. године. Десетак година је „јуначки храбровао на Агарене" (Турке), па је отишао у калуђере и постао монах Максим. Био је ожењен Изабелом, братаницом угарске краљице (из арагонске напуљске династије), али се, како казује у његовом житију Крушедолац из XVI века, „чиста од ње сачувао".
Титулу деспота Србије је Ђорђу даровао мађарски краљ Матија 1486. године. Деспот Ђорђе је такође у посед добио градове Купиник (Купиново), Сланкамен и Беркасово у Срему, као и друга места, која су спадала под те градове. Од 1493. године, Ђорђе је делио деспотску титулу са братом Јованом. 1494. године српски деспоти, Ђорђе и Јован, су ратовали против херцега Ловре, који је имао поседе у Срему и Славонији. У децембру 1494. године, деспоти освоје Митровицу (Сремска Митровица) и повере градску управу својим људима. Почетком 1496. године, Ђорђе се закалуђерио, а деспотску титулу је оставио млађем брату Јовану.

Cista logika: kontinuitet naroda ujedno znaci i kontinuitet simbola, ili obrnuto: kontinuitet simbola ujedno znaci i kontinuitet naroda!

ilirskigrbpremafojnicko.png

Kao heraldicari morali biste znati i znacenja simbola. Ovo na ilirskom grbu nisu zvijezda i Mjesec, nego je to simbolicno predstavljeno Sunce na nebeskom prijestolu: "zvijezda" su zraci Sunca isijavani iz centralne tacke, a "polumjesec" je nebesko prijestolje, suncev tron (slika dole):

Osim totemskih znaka ne postoje drugi narodni znaci. Totemi su vukovi, mačke, hrastovi, mačevi, i tako dalje, vrlo jasno prikazani i ako su šematski crtani ili na drugi način prikazivani.
Totemski znaci su posebna klasa znakova koji se izdvajaju iz svih drugih znakova a i značenje im je posebno. Totemi nijesu grbovi.
Narodi i nacije nemaju grbove pa prema tome ni znaci na grbovima ne mogu imati nacionalni karakter. Grbovi država su grbovi vladara a ne naroda koji živi u državi.
Zvijezda i mjesečev srp prikazana i grbu Ilirije predstavljaju Hrista i Djevicu a svako drugo tumačenje je pogrešno jer ne odgovara tadašnjem značenju. Inače je heraldička simbolika uglavnom zasnovana na srednjevjekovnim značenjima simbola koje je drugačije od današnjeg naročito od profanog.
O ukrasnim šaama koje predstavljaju razno cvijeće i drveće ne treba trošiti vrijeme forumaša.

fleurdelysa.jpg

fleurdelys.png

Pitanje je dali se uopšte radi o biljci. Mira Adanja Polak je u jednoj emisiji sa puta u Izraelu snimila heraldički ljiljan u jednoj krstaškoj tvrđavi a vodič joj je objasnila da je vođa krstaša taj znak stavio na svoj štit i tako je heraldički ljiljan stigao u Evropu neđe u XI vijeku.
Ovaj znak se može viđeti na mnogim grobovima muslimanskih groblja a na muslimanskom groblju u starom Baru na svakom drigom grobu. Arapski heraldičari inače tvrde da je to izvorno arapski znak jednako kao i dvoglavi orao.
Meni lično taj znak više podsjeća na vrhove ceremonijalnih kopalja a sa priloženih slika se vidi da ni uz obilato korišćenje mašte ne može označavati ni iris ni ljiljan, možda, vrlo nategnuto, samo gornja polovina heraldičkog ljiljana.
Heraldički ljiljan ima samo jednu ravan simetrije, ljiljan ima tri ravni simetrije (tri krunična i tri čašična listića koji su transformisani u krunične) dok je iris zigmorfan što bi značilo da nema ravni simetrije (radi se o tri cvijeta skupljena u cvast). Znači morfološki se radi o sasvim različitim stvarima.

Poslednja izmena:
То ваљда након оне њихове победе над Енглезима, па се битка одиграла у пољу љиљана, тако некако.

Тачно тако. Ипак они то сматрају легендом, јер се краљу јавила Мајка Божија и рекла му да ће у пољу са тим цвећем победити.

Back