Грб и застава Србије

Слика из књиге: Четрнаест векова борби за слободу (монографија), Београд 1968. године, издање "Војног музеја Београд"

Vidio sam velik broj ovih vojnih oznaka za kape iz doba knjaza Danila i kasnije knaza/kralja Nikole - ovakvu sa četiri ocila/ognjila umjesto inicijala knjaza/kralja prvi put vidim :think:

Moram samo da dodam da su pre mnogo elegantnije i jednostavnije pravili krila i repove na orlovima, nego ovo pufnasto danas bez jedne forme ... Nekako deluje malo drugorazredno.

не бих се сложио да делује другоразредно, напротив. пре бих рекао да ти неке ствари посматраш исувише једнообразно, занемарујући чињеницу да је аутор пратио стил, особености и пут којим се наша хералдика развијала кроз 19. и прву половину 20. века (а који је нагло прекинут 1945.). нови емблазон је само логичан продужетак- он наставља тамо где се стало. аутор није могао (нити смео) раскинути са већ утемељеном традицијом и тако правити нову револуцију, овај пут хералдичку.

не бих се сложио да делује другоразредно, напротив. пре бих рекао да ти неке ствари посматраш исувише једнообразно, занемарујући чињеницу да је аутор пратио стил, особености и пут којим се наша хералдика развијала кроз 19. и прву половину 20. века (а који је нагло прекинут 1945.). нови емблазон је само логичан продужетак- он наставља тамо где се стало. аутор није могао (нити смео) раскинути са већ утемељеном традицијом и тако правити нову револуцију, овај пут хералдичку.

Da, razumem to, zato kažem lično mislim da bi bili bolji repovi i krila iz jedne forme. Elegantnije. Meni se ne svidja taj razvojni put lično, ne autorov rad. Takodje lično smatram da je ovo najbolje rešenje grba koje sam vidoe do sad. Ako se ne varam to je radio gospodin Grujić jel tako ?

Da, razumem to, zato kažem lično mislim da bi bili bolji repovi i krila iz jedne forme. Elegantnije. Meni se ne svidja taj razvojni put lično, ne autorov rad. Takodje lično smatram da je ovo najbolje rešenje grba koje sam vidoe do sad. Ako se ne varam to je radio gospodin Grujić jel tako ?

разумем о чему говориш. ствар је у томе што је грб Србије настао у време кад је у хералдици владао натуралистички стил, који је у значајној мери одредио и начин на који је приказан орао (крила, реп), а тиме и зацртао даљи развој, од кога се није могло битно одступити.

разумем о чему говориш. ствар је у томе што је грб Србије настао у време кад је у хералдици владао натуралистички стил, који је у значајној мери одредио и начин на који је приказан орао (крила, реп), а тиме и зацртао даљи развој, од кога се није могло битно одступити.

Da, šteta...

Овај грб се налази на једној од кула код улаза на Ново гробље у Београду. С обзиром да је узор за емблазон био грб СРЈ (СЦГ) претпостављам да је овај грб требао да представља Србију као једну од двеју република у време државне заједнице са Црном Гором, иако Србија никада није користила овакав грб.

Трошаринска марка са грбом Краљевине Србије

извор: https://www.facebook.com/photo.php?...196.1073741825.177309975639892&type=1&theater

Овај грб се налази на једној од кула код улаза на Ново гробље у Београду. С обзиром да је узор за емблазон био грб СРЈ (СЦГ) претпостављам да је овај грб требао да представља Србију као једну од двеју република у време државне заједнице са Црном Гором, иако Србија никада није користила овакав грб.

Neznam kako se prema tome odnosilo, ovo je zaista trebao bitzi grb Srbije, kako je trebalo biti pom vizuelnoj srodnostio i prema srodnostio sa grbom CG i sa grbom SCG. Ne vjerujem da bi ov a ispravka mogla spasiti SCG, niti da je doprinijela u bilo kom sučaju, ali je bila indikativna za razvoj bvuduće situacije, čiji sam svjedok bio, uosrtalom kao in svi poštovani sgopvornici.

Moje 3 na putu za Malme - predstavnice Srbije na izboru za pesmu Evrovizije 2013.

Puno su drage.

Трошаринска марка са грбом Краљевине Србије

извор: https://www.facebook.com/photo.php?...196.1073741825.177309975639892&type=1&theater

I tamo sam postavio pitanje, pa rekoh da ga ponovim, radi li se o akciznoj marki.

Poslednja izmena:
Видео сам јуче у вестима, док су се Вучић и наши министри састајали с делегацијом из Белорусије, у позадини су стајале поређане све заставе Србије од 1. Српског устанка па до данас.
Ево, ископао сам и клип.

На 0:32

Poslednja izmena:
Sve su to zastave Srbije i prema njima se tzreba odnositi s jednakim poštovanjem, tako se poštruje tradicija.

ипак сматрам да је Battlecat у праву. ако су већ хтели исказати поштовање државној традицији и историјским заставама и знамењима, могли су их истаћи у холу Дома Народне скупштине, тамо где је и Сретењски устав из 1835. Влада Србије представља само тренутно политичко стање и однос снага- Дачић и Вучић нису персонификација Србије (иако настоје да се тако представе, па о себи редовно говоре у трећем лицу користећи именицу ''држава Србија'', а не ''влада''). а ево о чему се ради- истицањем застава настоје прибавити себи већи легитимитет од оног којим располажу, јер шаљу поруку да је политика коју они спроводе наставак двовековне државне и државотворне традиције и да су управо они непосредни наследници и настављачи вожда Карађорђа и кнеза Милоша. а далеко од тога да је то истина.

Da, tome je mesto na nekom počasnom delu, muzeju, memorial i tako dalje. ne na aktivnom političkom sastanku. :D Zamisli sad, ti odeš negde gde ti trebaju dokumenta neka i poneseš sad sve svoje stare slike i stara dokumenta pa poredjaš tako kao "e ovo mi kad sam bio mali, ovo mi iz srednje, ovo matura, ovo mi stari pasoš..." LOL :D. Bloody ridiculous ...

ипак сматрам да је Battlecat у праву. ако су већ хтели исказати поштовање државној традицији и историјским заставама и знамењима, могли су их истаћи у холу Дома Народне скупштине, тамо где је и Сретењски устав из 1835. Влада Србије представља само тренутно политичко стање и однос снага- Дачић и Вучић нису персонификација Србије (иако настоје да се тако представе, па о себи редовно говоре у трећем лицу користећи именицу ''држава Србија'', а не ''влада''). а ево о чему се ради- истицањем застава настоје прибавити себи већи легитимитет од оног којим располажу, јер шаљу поруку да је политика коју они спроводе наставак двовековне државне и државотворне традиције и да су управо они непосредни наследници и настављачи вожда Карађорђа и кнеза Милоша. а далеко од тога да је то истина.

Naravno nijesam ni mislio da su oni personifikacija Srbije. Nijersam na to gledao na takav način. Svakako si u pravu. Ja sam razumio da se ističu zastave na nekom posevnom mjestu.

Da, tome je mesto na nekom počasnom delu, muzeju, memorial i tako dalje. ne na aktivnom političkom sastanku. :D Zamisli sad, ti odeš negde gde ti trebaju dokumenta neka i poneseš sad sve svoje stare slike i stara dokumenta pa poredjaš tako kao "e ovo mi kad sam bio mali, ovo mi iz srednje, ovo matura, ovo mi stari pasoš..." LOL :D. Bloody ridiculous ...

Svakako. Nijesam razmišljao na taj način, već jedino kao predstavu državnog kontinuiteta.

Poslednja izmena od moderatora:
Tek sad viđeh i tekst ispod slike

Ni manje ni više nego XIX i XX vijek :D

Ni ja ne znam otkud ova oznaka sa ocilima, mada imaju jedna ili dvije kape sa istim ovakvim grbom ali su iz prvih godina 1900tih...

Apsolutno nikad u Crnoj Gori nije korišćena ova oznaka. Vojna oznaka je bila ista s tim da je mjesto inicijala HI (šti ne znači Hrvatska Imperija nego Nikola I) ovdje ubačen grb kneževine Srbije. Moguće su crnogorci koji su postali Srbi u Srbiji nosili ovaj znak da bi iskazali odanost srpstrvu, ali u Crnoj Gori nije niko.

Poslednja izmena od moderatora:
а ево нешто и на тему нашег грба- овде је већ изнето мишљење да двоглави орао у време немањићке Србије није имао право хералдичко значење (није био јединствено знамење армигера), него је означавао високо достојанство (сталеж), односно положај на двору. зато се и појављује на предметима и одећи племства, како у Србији, тако и у оновременој Византији (Грчкој), Бугарској.. па чак и Влашкој и Молдавији. ево један пример из цркве Св. Николе у селу Станичење код Пирота. то је најстарија црква у Понишављу, скромна једнобродна грађевина с краја 13. века, која је живописана 1331/32. године. сачувани ктиторски натпис сведочи: '' извољењем Оца и свршењем Сина и поспешењем Светога Духа, сазда се и ослика овај храм Св. Николе о трошку Арсенија и Јефимије и Константина (...) у дане благоверног цара Ивана Асена, а код господина Белаура године (1331-32)''.

81842_stanicenje-crkva--d.bosnic_orig.jpg

оно што је од значаја за ову тему су представе ктитора и његове супруге, на чијој одећи се налазе извезени златни двоглави орлови на зеленом платну:

7994951_l.jpeg

Pogledajte prilog 230473

на овој теми смо већ видели портрете са зидова цркве Св. Николе у Станичењу код Пирота, који су за нас занимљиви због двоглавих орлова на одећи ктитора- (кесара, севастократора или деспота) Константина и његове супруге:

http://4.***************/_ULSY5iLsb7s/S_qXXMnv31I/AAAAAAAAEDA/LZbYJpZzG-o/s1600/20.jpg

http://1.***************/_ULSY5iLsb7s/S_qXWWRPUVI/AAAAAAAAECw/S9HYh2CZCyw/s1600/18.jpg

међутим, једнако занимљив је и портрет њихових сродника (имена нису сачувана), чије црвене далматике су извежене златним хералдичким криновима, што јасно сведочи о присуству овог симбола високог достојанства у церемонијалу бугарског двора:

http://4.***************/_ULSY5iLsb7s/S_qX0J_TVyI/AAAAAAAAEEA/Yijybfko37g/s1600/28.jpg

међутим, од посебног значаја је откриће у једној од бројних гробница око цркве (која је служила као задужбина и маузолеј ове непознате бољарске породице)- остаци црвене хаљине богато вежене сребрним и златним концем са двоглавим орловима, животињским и флоралним мотивима и иницијалима цара Ивана Александра (''Иван Александар Цар Бугаром и Грком''):

http://1.***************/-woKoaN9rKY8/TVrT39yx1hI/AAAAAAAAEvA/ICT7rQjcbOE/s1600/17.jpg

http://1.***************/-2mU_B6CbhwQ/TVrT4KC4zWI/AAAAAAAAEvI/VeB8w32zSRI/s1600/18.jpg

ово би била реконструкција сачуваних делова:

http://2.***************/-F4V5ZtEChdM/TVrT3-46EmI/AAAAAAAAEu4/_XclfCqvlTM/s1600/00.jpg

иницијали са именом бугарског цара указују да се ради или о самом цару или о неком моћном велможи, врло блиском владару. могуће је да је у питању управо деспот Константин, зет цара Ивана Александра, чији се портрет налази у познатом Лондонском рукопису:

Constantine_KeraThamara_Keratsa_Desislava_Tetraevangelia_Ivan_Alexander.jpg

Back