Gravitaciono polje ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde je pravo mesto da postavim jedno pitanje u vezi sa "gravitacionom praćkom". Zašto se ovde govori o ubrzanju letilice kada ulazi u gravitaciono polje neke planete, a ne govori o usporenju kada izlazi iz polja? Naime, ako se letilica nalazi na rastojanju r od centra Jupitera sa ulazne strane, njena energija je Ek1+Ep1 i po zakonu održanja energije na istom rastojanju r sa izlazne strane letilica mora da ima istu energiju Ek2+Ep2. Pošto je letilica u oba slučaja na ekvipotencijalnoj površini, znači da je Ep2=Ep1 (pod uslovom da ima istu masu) pa mora da je i Ek2=Ek1 i letilica ne dobija nikakvo ubrzanje prolaskom kroz polje.

stnco:
Ovde je pravo mesto da postavim jedno pitanje u vezi sa "gravitacionom praćkom". Zašto se ovde govori o ubrzanju letilice kada ulazi u gravitaciono polje neke planete, a ne govori o usporenju kada izlazi iz polja? Naime, ako se letilica nalazi na rastojanju r od centra Jupitera sa ulazne strane, njena energija je Ek1+Ep1 i po zakonu održanja energije na istom rastojanju r sa izlazne strane letilica mora da ima istu energiju Ek2+Ep2. Pošto je letilica u oba slučaja na ekvipotencijalnoj površini, znači da je Ep2=Ep1 (pod uslovom da ima istu masu) pa mora da je i Ek2=Ek1 i letilica ne dobija nikakvo ubrzanje prolaskom kroz polje.

Brzina je nepromenjena u odnosu na Jupiter ali je promenjena u odnosu na Sunce.

Toliko je podataka New Horizons prikupio tokom prolaska pored Jupitera (i dalje prikuplja nove podatke ali sada uglavnom o Jupiterovom magnetotail-u, posto je vec na preko 0.9 AU od Jupitera). Transmitovanje tih podataka ce trajati sve negde do sredine aprila.

Uci, uci profesore!
a033.gif

Sentient:
Kazu da se u kompjuterima vec nalazi najveci deo znanja covecanstva. Ali, takodje, sve je vise raznoraznog djubreta na internetu, pa ponekad treba veoma mnogo "kopati" da bi se nasla informacija koju zelite ...
Nadajmo se da će se jednog dana pojaviti higijeničari (da ne kažem đubretari) koji će, po ugledu na gradske, sklanjati internetsko đubre.

Talasanje iz Univerzuma.
„Smatra se da bilo koja masa koja se ubrzava stvara talasice u prostor- vremenu po imenu gravitacioni talasi. Njihovo postojanje predvideo je Ajnstajn u okviru Teorije relativiteta, a ljudi su od tada pokusavali da detektuju ove slabe i nestalne undulacije. Kad bismo ih detektovali, oni bi nam otkrili vazne informacije o strukturi Univerzuma, i bili bismo u stanju da „vidimo“ misterioznu tamnu materiju koja se moze detektovati samo preko gravitacije.
Naucnici smisljaju sve ambicioznije i skuplje eksperimente da detektuju ove talase. Ali, mozda nece biti potreban skupi detektor ako su Andrea Lomen i njene kolege sa Univerziteta u Berkliju u pravu. Oni su se fokusirali na pulsare duge nekoliko milisekundi – sto su neverovatno guste neutronske zvezde koje se vrte na desetine puta u sekundi i salju regularne radio-pulseve ka Zemlji. Gravitacioni talasi koji putuju kroz svemir izmedju Zemlje i pulsara bi trebalo da ometu precizni tajming pulseva i tako odaju svoje prisustvo posmatracima.
Za stvaranje gravitacionih talasa dovoljno snaznih da ih primetimo, bili bi potrebni objekti sa izuzetno velikom masom, mada bi spajanje dve crne rupe trebalo da bude dovoljno. Lomen je analizirala podatke sakupljane 17 godina od dva pulsara duga 30 milisekundi, koji su udaljeni nekoliko hiljada svetlosnih godina od Zemlje. Nema dokaza o bilo kakvom gravitacionom zracenju u ovim podacima, ali to je mozda zbog toga sto su spajanja crnih rupa veoma retka.
Naucnici smatraju da ce metod Lomenove uspeti da uoci gravitacione talase, ali ce jos uvek biti potrebno praviti staromodne detektore jer ce oni biti u stanju da primete gravitacione talase sa vecom frekvencijom. Takvi talasi bi mogli doci od parova orbitirajucih zvezda koje treba da se spoje, a za ove dogadjaje se smatra da su mnogo ucestaliji od spajanja dve crne rupe.“
Gravitacioni talasi, gde ste?

Tamna materija.
„S obzirom na ono sto znamo o gravitaciji i kretanju galaksija, susrecemo se sa problemom: galaksije bi trebalo da se raspadaju. Galakticka materija kruzi oko centralne tacke jer uzajamna gravitaciona sila stvara centripetalne sile. Ali u galaksijama nema dovoljno mase da proizvede kretanje kakvo mi znamo. Najbolji odgovor koji fizicari nude je da ima vise mase nego sto mozemo da vidimo. Problem je, medjutim, u tome sto niko ne moze da objasni sta je to „tamna materija“.“ (pa kad su glupi – Proximo…stnco…objasnite casom ljudima o cemu se radi)
„Astronomska posmatranja ukazuju na to da tamna materija cini oko 90 % ukupne mase u Univerzumu – ali zapanjuje cinjenica da i dalje ne znamo od cega je sacinjena. Mozda je nemoguce ustanoviti sta cini tamnu materiju zato sto ona zapravo i ne postoji. A mozda bi trebalo prepraviti Njutnove zakone kako bi korektnije opisali gravitacionu interakciju na velikim razdaljinama.“
Tamna materijo, gde si?

Problem horizonta.
„Nas Univerzum deluje zapanjujuce jedinstveno. Ako posmatramo vidljivi univerzum, videcemo da je kosmicko mikrotalasno pozadinsko zracenje svuda izjednacene temperature.
To mozda i ne bi zvucalo cudno kada ne bismo uzeli u obzir da su rubovi svemira medjusobno udaljeni skoro 28 milijardi svetlosnih godina, a nas univerzum star „samo“ 14 milijardi godina. Nista ne putuje brze od svetlosti tako da je nemoguce da je toplotna radijacija mogla putovati izmedju dva horizonta i izjednaciti topla i hladna mesta stvorena u Velikom prasku te tako postici termalnu ravnotezu.
„Problem horizonta“ zadaje glavobolju kosmolozima, pa su smislili neka prilicno neobicna resenja: uvecanje, na primer. „Problem horizonta“ moze se objasniti superbrzim sirenjem svemira nakon Velikog praska. Uvecanje bi moglo biti objasnjenje, ali niko ne zna sta ga je izazvalo. Varijacija u brzini mogla bi takodje biti resenje za ovaj problem, ali ne dobijamo odgovor na pitanje zasto se to desilo. Ujednacena temperatura pozadinske radijacije ostaje i dalje zagonetna pojava.“
Proximo… stnco.. posto ste vi na ovakva pitanja vec davno dali odgovor, prosledite ih i nama pa da javimo ljudima da se vise ne muce oko toga.

Tamna energija.
„Godine 1998. astronomi su otkrili da se Univerzum siri sve vecom brzinom. Do tada se smatralo da se sirenje usporilo nakon Velikog praska. Teoreticari jos uvek tragaju za pravim objasnjenjem. Nadaju se da ce im buduca proucavanja supernove, sazvezdja galaksija i slicno pruziti vise objasnjenja.
Postoji ideja da je za to odgovorno neko od svojstava praznog prostora – kosmolozi ga nazivaju tamnom energijom. A mozda treba prepraviti Ajnstajnovu opstu teoriju relativiteta kada se radi o Univerzumu u punoj velicini?“
Koje gluposti! Pa mi smo to odavno rascistili – Proximo, objasni de caskom…

Sveta685:
Talasanje iz Univerzuma.
„Smatra se da bilo koja masa koja se ubrzava stvara talasice u prostor- vremenu po imenu gravitacioni talasi. Njihovo postojanje predvideo je Ajnstajn u okviru Teorije relativiteta, a ljudi su od tada pokusavali da detektuju ove slabe i nestalne undulacije. Kad bismo ih detektovali, oni bi nam otkrili vazne informacije o strukturi Univerzuma, i bili bismo u stanju da „vidimo“ misterioznu tamnu materiju koja se moze detektovati samo preko gravitacije.
Naucnici smisljaju sve ambicioznije i skuplje eksperimente da detektuju ove talase. Ali, mozda nece biti potreban skupi detektor ako su Andrea Lomen i njene kolege sa Univerziteta u Berkliju u pravu. Oni su se fokusirali na pulsare duge nekoliko milisekundi – sto su neverovatno guste neutronske zvezde koje se vrte na desetine puta u sekundi i salju regularne radio-pulseve ka Zemlji. Gravitacioni talasi koji putuju kroz svemir izmedju Zemlje i pulsara bi trebalo da ometu precizni tajming pulseva i tako odaju svoje prisustvo posmatracima.
Za stvaranje gravitacionih talasa dovoljno snaznih da ih primetimo, bili bi potrebni objekti sa izuzetno velikom masom, mada bi spajanje dve crne rupe trebalo da bude dovoljno. Lomen je analizirala podatke sakupljane 17 godina od dva pulsara duga 30 milisekundi, koji su udaljeni nekoliko hiljada svetlosnih godina od Zemlje. Nema dokaza o bilo kakvom gravitacionom zracenju u ovim podacima, ali to je mozda zbog toga sto su spajanja crnih rupa veoma retka.
Naucnici smatraju da ce metod Lomenove uspeti da uoci gravitacione talase, ali ce jos uvek biti potrebno praviti staromodne detektore jer ce oni biti u stanju da primete gravitacione talase sa vecom frekvencijom. Takvi talasi bi mogli doci od parova orbitirajucih zvezda koje treba da se spoje, a za ove dogadjaje se smatra da su mnogo ucestaliji od spajanja dve crne rupe.“
Gravitacioni talasi, gde ste?

Tamna materija.
„S obzirom na ono sto znamo o gravitaciji i kretanju galaksija, susrecemo se sa problemom: galaksije bi trebalo da se raspadaju. Galakticka materija kruzi oko centralne tacke jer uzajamna gravitaciona sila stvara centripetalne sile. Ali u galaksijama nema dovoljno mase da proizvede kretanje kakvo mi znamo. Najbolji odgovor koji fizicari nude je da ima vise mase nego sto mozemo da vidimo. Problem je, medjutim, u tome sto niko ne moze da objasni sta je to „tamna materija“.“ (pa kad su glupi – Proximo…stnco…objasnite casom ljudima o cemu se radi)
„Astronomska posmatranja ukazuju na to da tamna materija cini oko 90 % ukupne mase u Univerzumu – ali zapanjuje cinjenica da i dalje ne znamo od cega je sacinjena. Mozda je nemoguce ustanoviti sta cini tamnu materiju zato sto ona zapravo i ne postoji. A mozda bi trebalo prepraviti Njutnove zakone kako bi korektnije opisali gravitacionu interakciju na velikim razdaljinama.“
Tamna materijo, gde si?
Ovim uzvikom sebe samo činiš mnogo interesantnijim nego što si do sada pokazao.:D
Mislim da se ovakve stvari javljaju kad kompleksi prorade.

Sveta685:
Problem horizonta.

Proximo… stnco.. posto ste vi na ovakva pitanja vec davno dali odgovor, prosledite ih i nama pa da javimo ljudima da se vise ne muce oko toga.
Ovde normalno neću ništa reći o kompleksima iako bi mogao, jer je evidentno. Ovde ću nešto mnogo ozbiljnije. Teorija nastanka vasione nije ni Bogom dana ni konačna i proći će još mnoge vode dok ne dobijemo jednu celovitu teoriju. No, ja znam da ona neće zadovoljiti tebe, jer ti si još na nivou Tvorca od pre 2000 god..

Sveta685:
Zar je to jedino sto imas da kazes? A objasnjenja? Mislio sam, posto vi nemate ni najmanje sumnje u pogledu teorije Velikog praska da vec imate odgovore na ta pitanja?
O Sveta685 do kada ćemo ovako? Ni proximo ni posebno ja, se ne bavimo proučavanjem Velikog praska. Zapravo govoriću samo u svoje ime. Ja, na moju veliku žalost, nisam toliko pametan da budem naučni istaživač pa se ne bavim nikakvim istraživanjima a samim tim ni istraživanjem Velikog praska. Ali smatram da sam dovoljno pametan da uvidim da nauka daje dokaze za svoja otkrića i ja ih usvajam, jer znam da je cilj nauke istina. Znam da je u prošlosti bilo i pogrešnih teorija (mogu neke iz fizike i da ti nabrojim) ali nauka ih nije zaverenički podmetala već u pokušaju da dođe do istine, i kada se uvidelo da te teorije ne mogu da zadovolje svojim dokazima, zamenjene su efikasnijim. Sve je to normalan tok dolaska do naučnih istina. E sada šta ti mene ovde pitaš? Naveo si neke tekstove koji uopšte ne negiraju Veliki prasak već iznose neke finese koje su usmerene prema cilju da se izgradi i dogradi upravo ta teorija.
Za razliku od mene u kakvom si ti odnosu prema nauci? Veruj mi ne znam. Negde si pokazao da ne veruješ u elementarne stvari iz fizike, ali sam onda video da ih ne razumeš.
Ovde pokazuješ da ne veruješ u jednu teoriju pa se pitam da li možda i nju ne razumeš?
Odgovor je NE. Ova teorija nije teška za razumevanje nego narušava temelje tvojih predrasuda o Tvorcu, i otuda tvoja pobuda da tražiš objektivne, ili neke tvoje sitnopozicionističke teškoće na koje nailazi, i brže bolje, od mene tražiš odgovore, a kako ih ja nemam ti ćeš trijumfalno izjaviti kako teorija nije dobra. Osvesti se. Niti ćeš ti oboriti tu teoriju, niti ću je ja odbraniti, već će jedno ili drugo uraditi ljudi koji se njom bave. Jedno je sigurno, ako je obore tvog Tvorca nigde neće naći, jer će dati teoriju koja je efikasnija od postojeće. Tvoj Tvorac je prevaziđena prošlost a ne budućnost.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back