Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Još malo povesti.

Nekada je tramvaj išao do Zemuna
1941.jpg

Kasnije trolejbus
30xbsk4.jpg

Danas, ni jedno, ni drugo :(

Iz teme "Beograda kojeg više nema"
Dok sam pre neko veče u trolejbusu čitao dopisnicu iz Verone, setih se Beograda iz moje rane mladosti. I mi smo imali one napuljske konopce za veš između dve terase. Konopci su bili namontirani na neke brodske koloture, koji su se vezivali za metalnu ogradu balkona. Naravno, ova naša mediteransko-čuburska scenografija, bila je manje intrigantna nego što bi to možda mogla biti danas, izuzev, kada je moja tetka - slikarka, sušila svoj veš i tako romantično prikazivala naš posleratni socijalizam!
Nisam u tom trenu toliko razmišljao o vešu i konopcima, već o trolejbusu u kome smo čekali da dođe struja, pa da od Slavije krenemo ka Čuburi.
Kod nas, u to vreme, pedesetih-šezdesetih, znalo se samo za trole: 11, i 13, mada je posle linija išla i do Banjice, a kasnije, novim mostom iz Brankove, trole pređoše i u Zemun, o čemu danas, ubeđen sam, više od pet šestina stanovnika Zemuna nema ni pojma?
Elem, za nas Čuburce "dva keca", bila su jedina veza sa svetlima Slavije i Terazija, a trinaestica za Dušanovčane! To je bilo vreme; svaki kraj imao je svoj trolejbus, i to kakav!
Prve koje sam upamtio, bili su neki mali trolejbusi "fiat". Dobili smo ih, tako su nam bar stariji pričali, kao ratnu odštetu od Italijana. Vozili su fašiste po Palermu sve vreme rata, pa posle oslobođenja, došli kod nas da voze komuniste, IB-ovce, i ponekog poštenog intelektualca. Dobro pamtim da im je volan bio crn i ogroman. Stajao je na sredini šoferove kabine koja, kao da mi promiče pred očima, nešto nije ni bila toliko odvojena od putnika. Sedišta od mahagonija, naravno lažnog, ali da je ličilo na pravi, Boga mi jeste! To su bile autentične gradske trole. Mogle su da se mimoiđu i u najužoj vračarskoj uličici; da se lako okrenu gore kod Krsta u jednom cugu.
Nekako u isto vreme, pojaviše se i još dva "Italijana", neke nove marke "alfa-romeo" i "ansaldo". Jedan, potpuno beo - od aluminijuma, koji smo odmah prozvali "sivonja" (Italijani su ga zvali "srebrna strela") i jedan drugi; duži, nekako crveno-kremast, samo, taj nije imao šanse da dobije nadimak pored onog blistavog i sivog lepotana. Svi smo čekali po sat i više samo da se vozimo sa, a’la "Grej haund" šmekerom, koji je ipak više ličio na kakav hangar, nego li na trolu! A da je bio spektakl - jeste. I to u krug. Odeš do Kališa, pa ne izlaziš, nego ceo krug do Kruševačke i siđeš opet na Čuburi. Tada smo valjda naučili i da se švercujemo, ili smo još bili klinci, neintaresantni za "ridžovane".
Posle, kao u ostalom i druge nezamislive stvari u našoj bliskoj prošlosti, počeše i Jugovići da prave i, trolejbuse! Beogradom najednom zavladaše "Gošine", sasvim pristojne trole, koje su postepeno zamenile one italijanske šminkere! Bili su sasvim OK, ali govorkalo se, da su tri puta bili skuplji od bilo kakvog uvoznog. Tu i tamo se posle pojavljivao poneki - uzorak kao, probna trola, koja će da zameni domaće, ali se došlo samo do ovih klirinških - "zdeljanih", kojima se još i danas vozimo.
Prenuh se! Zabruja onaj generator - došla struja! Lepota božija, toplo i nekako udobno. Shvatim da se nalazim u nekom sasvim novom, niskopodnom, ovovremskom trolejbusu. K’o bog, što bi rekao moj drug Ranko iz Motovuna, a ni Rusi više nisu što su nekad bili.
Odjednom, starija unezverena gospođa, sva uvijena u šalove i kape, (počeo napolju i sneg), zapita: "Izvinite koji je ovo broj, nisam videla, a ušla?" Ja onako zadubljen u sutrašnje novine, kao iz topa odgovorih: "Jedanestica gospođo!" kad neko sa prednje platforme dobaci: "Odakle ste bre došli, jedanaestica ide za blok 45, a ovo je 22 - trolejbus, nije vam ovo tramvaj, čobani jedni! "
"Tako mlad, a već Beograđanin", što reče pesnik juče u "Vltavici" kad smo već kod uzora iz naših mladosti. Miša D. Jovanović

Danas piše čovek u Politici u rubrici 'pisma čitalaca' da otkad je 1.12. odobren prevoz taksistima do aerodroma po onim zonama da je ukinut autobuski prevoz iz grada do aerodroma i obratno. Vidim na sajtu GSP-a da je linija 72 i dalje na spisku linija, ali sve mislim moguće je da ne ažuriraju redovno. E sad, da li je moguće da je ta linija zaista ukinuta i da ubuduće ko nema sopstvena kola moraće da plaća nenormalno skup taksi?????

Nije ukinut. Odnosno nije ukinuta linija 72. Ja sam danas isla tim busom do aerodroma i nazad. Autobusi su lepi, novi, i idu na svakih pola sata...
Nadam se da im ne pada na pamet da ukidaju tu liniju posto je jat ukinuo one svoje autobuse...

Малопре било на вестима. Упали риџовани у неки бус и младић без карте, у намери да побегне, истрчи из аутобуса и закуца се у неки ауто.
Срећом, ваљда је само прошао са потресом мозга, као, стабилно му стање. Јебо риџе и аутобусе..страшно..

Малопре било на вестима. Упали риџовани у неки бус и младић без карте, у намери да побегне, истрчи из аутобуса и закуца се у неки ауто.
Срећом, ваљда је само прошао са потресом мозга, као, стабилно му стање. Јебо риџе и аутобусе..страшно..
hebo karte.
dobro je da je decko ostao u zivotu i ne ozbiljno povredjen

nije mi jasna ta prica.
kako je mogao da istrci kroz zatvorena vrata?
ili je video "kanarince" pa je pokusao da izadje pre nego sto su vrata zatvorili.
Ali to povlaci drugo pitanje. Gde je vozac otvorio vrata?
Iz autobusa mozes samo da izadjes na "stajaliste", nikako na kolovoz

Zavisno od vozila vrata možete otvoriti upotrebom sile, to sam ja primetio dok su još kontrolori bili neobojeni da su dvojica izašla tako što su nasilno otvorili vrata dok je autobus stajao na semaforu. Na nekim čak postoji i taster iznad vrata i to sam video, mada ovaj put nije bilo kontrole već kada se trola zaustavila čovek je otvorio poklopac iznad zadnjih vrata i pritisnuo taster i izašao!

Hteo da prodje jeftinije...

Da, jedna firma je dobila tender za implementaciju novog sistema praćenja vozila. Šuška se već da je GPS uveden na vozilima na linijama 16 i 24, naravno samo probno. Praćenje vozila iz centra bi trebalo da smanji gužve i povorku autobusa iste linije koliko to uslovi zadovoljavaju. Firma je dobila i obavezu da raširi mrežu prodaje pretplatničkih markica na preko 200 lokacija širom Beograda, ali to tek posle uvođenja novih karata i sistem naplate.

Paneli za obaveštavanje putnika bi trebali biti ovako trebali da izgledaju, kao u Zagrebu
9a1223001.jpg

Poslednja izmena:
Da, jedna firma je dobila tender za implementaciju novog sistema praćenja vozila. Šuška se već da je GPS uveden na vozilima na linijama 16 i 24, naravno samo probno. Praćenje vozila iz centra bi trebalo da smanji gužve i povorku autobusa iste linije koliko to uslovi zadovoljavaju. Firma je dobila i obavezu da raširi mrežu prodaje pretplatničkih markica na preko 200 lokacija širom Beograda, ali to tek posle uvođenja novih karata i sistem naplate.
Ovo je Telekom predstavio na Telforu.
Jako zanimljivo.

Šteta što nisam mogao da posetim ove godine Telfor. Uglavno uvođenjem praćenja se ukidaju otpravnici, a tačno se zna koji od šofera ne radi po redu vožnje i u teoriji bi trebao biti kažnjen. Kažem u teoriji, pošto znate kako kod nas to funkcioniše. Ovi sistemi postoje u većini evropskih gradova, verovali ili ne Beograd je bio među prvim gradvima koji je probno uveo ovaj sistem.

Tačnije 1988. godine na institutu Mihailo Pupin je razvijen projekat pod nazivom "SISTEM AUTOMATSKE KONTROLE JAVNOG GRADSKOG SAOBRACAJA (SAKS)"

Istih godina godina su postavljeni lokatori autobusa na liniji 65, na terminusima kao i na nekim stajalištima su postavljeni displeji sa informacijama. Displeji su sadržali broj vozila na liniji, smer kretanja, gde se vozilo nalazi i najvažnije za koliko minuta pristiže na stajalište. Ovaj sistem je dobro funkcionisao do 1991. kada je ukinut zbog nedostatka sredstava. To je bila preteča današnjeg GPS sistema, svi autobusi na toj liniji su imali radio-navigacionu opremu i bili su povezani sa centralnom bazom.

Plan je bio uvesti novu sajber opremu na svim vozilima, sa posebnim naglaskom na šinskim vozilima tj. tramvajima kako bi im se dao prioritet na raskrsnicama.
1989. uveden je jedinstveni tarifni sistem u čijem sklopu su se nalazili: GSB, Lasta, Beovoz i ATP Pančevo. Tih godina je najviše novca uloženo u razvoj JGP, izgradju i obnovu depoa, tramvajskih i trolejbuskih linija.

S početkom osamdesetih su uvedini savremni električni poništavači karata, što je omogućilo uvođenje dnevnih, sedmičnih i polumesečnih karata, kao i karata koje su vremenski ograničene na manje vremeneske intervale.

Naravno o ovom sistemu danas samo sanjamo.:roll:

Izgled dnevne karte iz tog perioda. Ako primećujete, karta je ispisana i na srpskom i na engleskom jeziku!
i2mvsh.jpg

Nisam siguran kad su se tačno pojavile "zmije" ili "pantljičare", ali ti automati su postavljeni negde početkom osamdesetih i izgledali su ovako:
4424506909_c6ebd6447c_o.png

Kasnije su nam Mađari poklonili ove što buše karte, naravno, automati iz osamdesetih su bili naprednijih od ovih danas.

Jesu možda zato što se manje kvare, ali problem je u tome što ne možeš prodavati vremenski ograničene karte, tj. dnevne, nedeljne ili polumesečne karte.

Malo guglah i nađoh koja firma je potpisala ugovor sa GSP-om. Radi se o firmi "Kentkart"

http://tinyurl.com/kentkart-for-belgrade
http://krowne.wordpress.com/2010/10...transport-system-with-contactless-technology/

Sajt
http://www.kentkart.com/en/

The system is planned to be functional by 2011.

jovanovm:
Kent Kart (jedni od dobitnika tendera, na turskom im ime znači "Gradska Karta") su veoma interesantni, radili su projekat javnog prevoza u Skoplju, Prizrenu, Amanu, Alepu i Tčevu u Poljskoj... U Turskoj su pokrili dosta manjih gradova i Izmir, koji je skoro duplo veći od Beograda - negde oko 3.8 miliona ljudi u metro zoni.

Ovako izgledaju njihovi sistemi:

Aparati za poništavanje karata, mali interfejs za kupovinu/interakciju, i slatka Irem:
http://www.tasimacilar.com/img/haber1/irem_erturk_kentkart.jpg

Aparati za kupovinu karata na stanicama:
kart_atm01.jpg

Neki lokalni budžovani se voze, slika aparata za poništavanje u busevima, neki deda pored aparata (sa Kalenića):
00078026.jpg

kentkart.jpg

Skenabilne povlastice za prevoz sa fotkom:
389013.jpg

Gradska karta za prevoz - Izmir (imaju isto dnevne/mesečne opcije, itd):
kent_kart_izmir.jpg

O tome više i na
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1410786

Da, skoro mi je drug dosao iz Londona, i kaze da se tamo prodaje vise "tipova" karata. Za jednu voznju, za ceo dan, vise zona tra la la.... Kaze da mozes da biras sta ti tog dama odgovara, naravno po potrebi, obavezno se ulazi na prva vrata i karta se pokazuje vozacu, a izlazi se na srednja vrata. Svi postuju pravila, svima lepo... Kod nas bi to funkcionisalo...juce...

Ponekad se upitam da li neko nekada vozačima gradskog prevoza objasni koja je njihova uloga u sistemu.
Da li znaju da su oni tu zbog putnika, a ne putnici zbog njih?
Poneki put ne razumem njihovo ponašanje.

Dolazi autobus na prepunu početnu stanicu. I naravno, rulja poleti na vrata. Ali, ne otvara vrata odmah, nego malo krene napred, pa malo nazad, a ona rulja ga prati kao da je magnetom privučena za vrata. Jasno mi je da se čova unutra zabavlja situacijom, jer nema nikakvog drugog razloga da to radi.

Stoji na stanici i primećuje ljude koji trče. Zatvara vrata kreće i staje na semaforu par metara dalje. Ljudi napolju kucaju na vrata i mole da uđu unutra, i on se (kao svaki dobar gospodar) smiluje, pa otvara ne ta vrata, već sledeća, da bi oni ljudi morali da otrče do njih, uđu unutra i naravno kažu: "Hvala.". A na to "Hvala" često se da čuti odgovor: "Nemam ja ništa od tvog hvala.".

Dolazi na stanicu, ali zaustavlja se tek kada druga vrata dođu do table, a prva ni ne otvara. Ne vredi ni kucanje u ta vrata - otvoriće ih tek kada neko hoće da izađe (a i to uz gunđanje).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back