Aleksandar_M
Primećen član
- Poruka
- 621
Ukinut je E7 i onaj sa Slavije. 72 ne bi smeli da ukinu! U drugim gradovima postoje posebni kraci gradske železnice ili metroa do samog aerodroma, stvarno bi sramota bilo da i 72 ukinu!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dok sam pre neko veče u trolejbusu čitao dopisnicu iz Verone, setih se Beograda iz moje rane mladosti. I mi smo imali one napuljske konopce za veš između dve terase. Konopci su bili namontirani na neke brodske koloture, koji su se vezivali za metalnu ogradu balkona. Naravno, ova naša mediteransko-čuburska scenografija, bila je manje intrigantna nego što bi to možda mogla biti danas, izuzev, kada je moja tetka - slikarka, sušila svoj veš i tako romantično prikazivala naš posleratni socijalizam!
Nisam u tom trenu toliko razmišljao o vešu i konopcima, već o trolejbusu u kome smo čekali da dođe struja, pa da od Slavije krenemo ka Čuburi.
Kod nas, u to vreme, pedesetih-šezdesetih, znalo se samo za trole: 11, i 13, mada je posle linija išla i do Banjice, a kasnije, novim mostom iz Brankove, trole pređoše i u Zemun, o čemu danas, ubeđen sam, više od pet šestina stanovnika Zemuna nema ni pojma?
Elem, za nas Čuburce "dva keca", bila su jedina veza sa svetlima Slavije i Terazija, a trinaestica za Dušanovčane! To je bilo vreme; svaki kraj imao je svoj trolejbus, i to kakav!
Prve koje sam upamtio, bili su neki mali trolejbusi "fiat". Dobili smo ih, tako su nam bar stariji pričali, kao ratnu odštetu od Italijana. Vozili su fašiste po Palermu sve vreme rata, pa posle oslobođenja, došli kod nas da voze komuniste, IB-ovce, i ponekog poštenog intelektualca. Dobro pamtim da im je volan bio crn i ogroman. Stajao je na sredini šoferove kabine koja, kao da mi promiče pred očima, nešto nije ni bila toliko odvojena od putnika. Sedišta od mahagonija, naravno lažnog, ali da je ličilo na pravi, Boga mi jeste! To su bile autentične gradske trole. Mogle su da se mimoiđu i u najužoj vračarskoj uličici; da se lako okrenu gore kod Krsta u jednom cugu.
Nekako u isto vreme, pojaviše se i još dva "Italijana", neke nove marke "alfa-romeo" i "ansaldo". Jedan, potpuno beo - od aluminijuma, koji smo odmah prozvali "sivonja" (Italijani su ga zvali "srebrna strela") i jedan drugi; duži, nekako crveno-kremast, samo, taj nije imao šanse da dobije nadimak pored onog blistavog i sivog lepotana. Svi smo čekali po sat i više samo da se vozimo sa, a’la "Grej haund" šmekerom, koji je ipak više ličio na kakav hangar, nego li na trolu! A da je bio spektakl - jeste. I to u krug. Odeš do Kališa, pa ne izlaziš, nego ceo krug do Kruševačke i siđeš opet na Čuburi. Tada smo valjda naučili i da se švercujemo, ili smo još bili klinci, neintaresantni za "ridžovane".
Posle, kao u ostalom i druge nezamislive stvari u našoj bliskoj prošlosti, počeše i Jugovići da prave i, trolejbuse! Beogradom najednom zavladaše "Gošine", sasvim pristojne trole, koje su postepeno zamenile one italijanske šminkere! Bili su sasvim OK, ali govorkalo se, da su tri puta bili skuplji od bilo kakvog uvoznog. Tu i tamo se posle pojavljivao poneki - uzorak kao, probna trola, koja će da zameni domaće, ali se došlo samo do ovih klirinških - "zdeljanih", kojima se još i danas vozimo.
Prenuh se! Zabruja onaj generator - došla struja! Lepota božija, toplo i nekako udobno. Shvatim da se nalazim u nekom sasvim novom, niskopodnom, ovovremskom trolejbusu. K’o bog, što bi rekao moj drug Ranko iz Motovuna, a ni Rusi više nisu što su nekad bili.
Odjednom, starija unezverena gospođa, sva uvijena u šalove i kape, (počeo napolju i sneg), zapita: "Izvinite koji je ovo broj, nisam videla, a ušla?" Ja onako zadubljen u sutrašnje novine, kao iz topa odgovorih: "Jedanestica gospođo!" kad neko sa prednje platforme dobaci: "Odakle ste bre došli, jedanaestica ide za blok 45, a ovo je 22 - trolejbus, nije vam ovo tramvaj, čobani jedni! "
"Tako mlad, a već Beograđanin", što reče pesnik juče u "Vltavici" kad smo već kod uzora iz naših mladosti. Miša D. Jovanović
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/142777/Pretu en voza Laste?message=okPretučen vozač „Laste"
Vozač sivog „opela" prišao sa leđa Branku Bačiću (31) i šipkom ga udario po glavi na okretnici u Borči. Napadač pobegao, a teško povređeni vozač autobusa na liniji 95 prebačen u Urgentni centar
Danas piše čovek u Politici u rubrici 'pisma čitalaca' da otkad je 1.12. odobren prevoz taksistima do aerodroma po onim zonama da je ukinut autobuski prevoz iz grada do aerodroma i obratno. Vidim na sajtu GSP-a da je linija 72 i dalje na spisku linija, ali sve mislim moguće je da ne ažuriraju redovno. E sad, da li je moguće da je ta linija zaista ukinuta i da ubuduće ko nema sopstvena kola moraće da plaća nenormalno skup taksi?????
hebo karte.Малопре било на вестима. Упали риџовани у неки бус и младић без карте, у намери да побегне, истрчи из аутобуса и закуца се у неки ауто.
Срећом, ваљда је само прошао са потресом мозга, као, стабилно му стање. Јебо риџе и аутобусе..страшно..
Малопре било на вестима. Упали риџовани у неки бус и младић без карте, у намери да побегне, истрчи из аутобуса и закуца се у неки ауто.
Срећом, ваљда је само прошао са потресом мозга, као, стабилно му стање. Јебо риџе и аутобусе..страшно..
Ovo je Telekom predstavio na Telforu.Da, jedna firma je dobila tender za implementaciju novog sistema praćenja vozila. Šuška se već da je GPS uveden na vozilima na linijama 16 i 24, naravno samo probno. Praćenje vozila iz centra bi trebalo da smanji gužve i povorku autobusa iste linije koliko to uslovi zadovoljavaju. Firma je dobila i obavezu da raširi mrežu prodaje pretplatničkih markica na preko 200 lokacija širom Beograda, ali to tek posle uvođenja novih karata i sistem naplate.
Ali ovi danas su praktičniji.Nisam siguran kad su se tačno pojavile "zmije" ili "pantljičare", ali ti automati su postavljeni negde početkom osamdesetih i izgledali su ovako:
![]()
Kasnije su nam Mađari poklonili ove što buše karte, naravno, automati iz osamdesetih su bili naprednijih od ovih danas.
The system is planned to be functional by 2011.
jovanovm:Kent Kart (jedni od dobitnika tendera, na turskom im ime znači "Gradska Karta") su veoma interesantni, radili su projekat javnog prevoza u Skoplju, Prizrenu, Amanu, Alepu i Tčevu u Poljskoj... U Turskoj su pokrili dosta manjih gradova i Izmir, koji je skoro duplo veći od Beograda - negde oko 3.8 miliona ljudi u metro zoni.
Ovako izgledaju njihovi sistemi:
Aparati za poništavanje karata, mali interfejs za kupovinu/interakciju, i slatka Irem:
http://www.tasimacilar.com/img/haber1/irem_erturk_kentkart.jpg
Aparati za kupovinu karata na stanicama:
![]()
Neki lokalni budžovani se voze, slika aparata za poništavanje u busevima, neki deda pored aparata (sa Kalenića):
![]()
![]()
Skenabilne povlastice za prevoz sa fotkom:
![]()
Gradska karta za prevoz - Izmir (imaju isto dnevne/mesečne opcije, itd):
![]()