Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stiglo 80 trola, na tih 80 Belorusi su nam poklonili još 3, dakle, ukupno 83. z:lol: Dvadesetak još nije otpakovan i stoji u pogonu. Šuška se da će se trolejbsuka mreža proširiti do Banovog brda i kupiti još pedesetak novih trolejbusa.

Evo o novom sistemu o kome smo diskutovali:
POČINJE UGRADNJA GPS SISTEMA U VOZILA GSP
Sistem nadzora koji će poboljšati javni prevoz

BEOGRAD - Tokom ovog meseca trebalo bi da počne postepeno uvođenje tiketinga i monitoringa u javni prevoz u gradu. To najpre podrazumeva ugradnju GPS sistema za praćenje vozila, zatim zamenu dosadašnjih papirnih dugotrajnim, smart kartama, i na kraju postavljanje informativnih (elektronskih) tabli na stajalištima. Ovaj posao trebalo bi da bude završen do kraja 2011. godine.

U novi sistem biće uključena sva vozila GSP “Beograd”, privatni prevoznici, vozila “Laste” i “BG voz”. Uvođenje monitoringa trebalo bi da poveća pouzdanost gradskog prevoza, tako što će se satelitskim praćenjem steći bolji uvid u njihovo kretanje. Uz pomoć ovog sistema tačno će se znati kada je vozilo krenulo, kada je stiglo, gde je i koliko stajalo. Svi ovi podaci će se slati u operativno-kontrolni centar koji će se nalaziti u prostorijama Direkcije za javni prevoz (Ulica 27. marta). Tako će dispečeri znati sve, od poštovanja reda vožnje, preko eventualnog odstupanja sa trase, a moći će i da “upravljaju” vozilima u vanrednim situacijama (sudari, kvarovi, blokada ulica...) pa će ih, primera radi, upućivati na alternativne pravce. Sva vozila će imati stalnu komunikaciju sa kontrolnim centrom, ali i alarme u slučaju nepredviđenih i neželjenih situacija.

Osim satelitskog praćenja vozila, projekat podrazumeva i uvođenje tiketinga, čiji je cilj pojednostavljena prodaja karata, ali i bolja naplata. Novi sistem uvodi tri vrste karata. Sve one će izgledati kao platne kartice, poput onih za bankomat, osim papirnih smart karata koje će biti namenjene povremenim korisnicima poput turista. Plastične smart karte će moći da se dopunjuju na više od 800 mesta u gradu (prodavnice, trafike...), dok će papirne važiti za određeni period, na primer za dan. Na ovaj način će se, na primer, mesečne markice kupovati (dopunjavati) na bilo kom prodajnom mestu, a ne samo na trenutno postojećih 25 prodajnih mesta GSP „Beograd”. Takođe, dopuna će biti moguća i putem interneta. Automati za poništavanje karata koji trenutno postoje u gradskom prevozu biće zamenjeni novim, modernim aparatima, a karte će se poništavati prilikom ulaska u vozilo, sa razdaljine od oko desetak centimetara.

Ideja gradskih vlasti je da se na ovaj način poboljša javni prevoz, bolje planira rad linija i pokaže koliki je broj vozila optimalan za svaku, ali i da se smanje troškovi, a samim tim i subvencije koje se izdvajaju za gradski prevoz.

Poslednje na čemu će se raditi je postavljanje displeja na kojima će pisati vreme dolaska određenog vozila I, za prvo vreme, u pitanju je 10 lokacija u gradu. Prednost ovog sistema je i to što će putnici i preko interneta moći da se informišu o redu vožnje, a to isto će moći da učine i na samom stajalištu slanjem SMS-a.Uskoro počinje uvođenje i novog sistema karata u gradskom prevozu

Vrste karata
1. Beskontaktne personalizovane plastične smart karte (povlastice) - u kartama će se nalaziti podaci o vlasniku, sa fotografijom, i o vrsti pretplate (osnovci, studenti, zaposleni...). Dopunjavaće se jednom mesečno.

2. Beskontaktne nepersonalizovane plastične smart karte - u pitanju je takozvani elektronski novčanik. Ne glasi na ime nego, poput halo kartice, služi za određeni broj vožnji za određeni novčani iznos. Pošto se potroši, iznos se ponovo dopunjava.

3. Beskontaktne papirne smart karte - namenjene su povremenim korisnicima i turistima, za određeni period (npr. dnevne).Novim sistemom imaće se uvid i u broj putnika u svakom vozilu

Oprema i softver vredni 12 miliona evra
Ceo posao, vredan 12 miliona evra, poveren je konzorcijumu na čijem je čelu kompanija “Kent Kart” iz Istanbula, koji je prošle godine izabran na konkursu. Ugradnja opreme i softvera trebalo bi da bude završena za 15 meseci. Obaveza konzorcijuma je i opremanje kontrolnog centra, obezbeđivanje opreme za izdavanje i dopunu smart karata, displeja za informisanje, nabavka i distribucija karata, kao i organizacija kontrole putnika i održavanje kompletnog sistema. Konzorcijumu će ići 8,53 odsto prihoda od mesečne prodaje karata. Ugovor je potpisan na 10 godina, s tim što grad ima mogućnost otkupa opreme pre roka.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/228345 … vni-prevoz

Pa stvar je u tome da sada neka firma stoji iza tih sidikata koji koriste podršku radnika da bi uzeli za sebe novac, a sve odradili ofrlje. Izgleda da se nisu dogovorili oko procenta, pa sada žele da obore tender.

Btw. nezvanično zbog učestalih napada na kontrolore, planira se da im se dodeli status službenog lica. Prema propisu, takvom licu će konačno biti omogućeno da legitmno legitimiše putnike bez karte. Pominje se i predlog njihove integracije u komunalnu policiju, pa tako da će biti komunalnih policajaca zaduženih za pregledanje karata.

Ma ja bih status sluzbenog lica dodelila i vozacima, i postanskim radnicima, ma svima u javnim i komunalnim preduzecima ( a i sire :) ) jer mi je totalno neverovatno da neko bude fizicki napadnut na svom radnom mestu!!! Narod sebi mnogo dozvoljava a pri tom vecina firmi ne stiti dovoljno svoje radnike... Pa lepo posto si kao stranka agresivan pa svoj bes iskaljujes na ljude koji rade svoj posao... lepo ces za to i da odgovaras....

Ma ja bih status sluzbenog lica dodelila i vozacima, i postanskim radnicima, ma svima u javnim i komunalnim preduzecima ( a i sire :) ) jer mi je totalno neverovatno da neko bude fizicki napadnut na svom radnom mestu!!! Narod sebi mnogo dozvoljava a pri tom vecina firmi ne stiti dovoljno svoje radnike... Pa lepo posto si kao stranka agresivan pa svoj bes iskaljujes na ljude koji rade svoj posao... lepo ces za to i da odgovaras....

Da,samo sto bi i oni(kontrolori) trebalo da budu manje napadni/agresivni.

a trgovcima?
pa zar nisu relativno skoro izudarali zenu u bulevaru,u radnji brze hrane...dakle,otvara se novo pitanje `koje je bezbedno radno mesto u srbiji`?

Da,samo sto bi i oni(kontrolori) trebalo da budu manje napadni/agresivni.

Iskreno ja sam jednom u zivotu videla napadnog i agresivnog kontrolora... Neka budaletina kome bi trebale dobre batine... Medjutim sada otkada nose ove prsluke i kada je sve organizovano ovako kako jeste zaista nisam videla da je bilo ko bio navalentan i agresivan. Pretpostavljem da i njih neko kontrolise i da mi kao njihove "stranke" imamo pravo da ih prijavimo i da se zalimo ako ne postupaju kako treba. A iskrena da budem i ja da sam kontrolor i da mi neko kaze da nema kartu i da ne zeli da je kupi ne znam kako bih reagovala, a da pri tom putnik nece da saradjuje.
Jednostavno putnik si trebas da imas kartu i kraj price...
Ali ni to nije razlog da putnik bije kontrolora...

a trgovcima?
pa zar nisu relativno skoro izudarali zenu u bulevaru,u radnji brze hrane...dakle,otvara se novo pitanje `koje je bezbedno radno mesto u srbiji`?

Ma i trgovcima, jednostavno svi koji su na radnom mestu ma koji posao da obavljau bi trebalo da budu zasticeni zakonom...

prema Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju, svaki putnik u javnom prevozu osiguran je bez obzira na to ima li kartu ili ne. To znači da pravo na nadoknadu imaju i osobe sa invaliditetom, deca do sedam godina, trudnice, vojnici, penzioneri preko 65 godina starosti, ali i "šverceri". Osigurani su i putnici na stajalištima koji imaju nameru da uđu u vozilo ili ga napuste. Visinu nadoknade određuje osiguravajuća kuća.

Povređeni, treba da znaju garažni broj vozila, broj linije i vreme kada se nesreća dogodila. Incident prvo prijavljuju vozaču, ukoliko on nije primetio, a njegova je dužnost da o tome obavesti policiju i prijavi dispečeru GSP. Građani zahtev za odštetu podnose "Dunav osiguranju". Od dokumentacije neophodni su zapisnik policije, izjava vozača autobusa i dežurnog dispečera u GSP i originalna lekarska dokumentacija.

Putnici koji u vozilima javnog prevoza dožive bilo kakve povrede, od osiguravajućih kuća mogu da naplate najmanje 4.000 evra na ime odštete. Prema članu 16. Zakona o obaveznom osiguranju, najniža osigurana suma na koju može biti ugovoreno osiguranje putnika u javnom saobraćaju iznosi 8.000 evra (za slučaj smrti putnika), 16.000 evra (za slučaj invaliditeta) i 4.000 evra za slučaj privremene nesposobnosti za rad i nužnih troškova lečenja.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:316614-U-gradskom-prevozu-osigurani-i-quotsverceriquot

prema Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju, svaki putnik u javnom prevozu osiguran je bez obzira na to ima li kartu ili ne. To znači da pravo na nadoknadu imaju i osobe sa invaliditetom, deca do sedam godina, trudnice, vojnici, penzioneri preko 65 godina starosti, ali i "šverceri". Osigurani su i putnici na stajalištima koji imaju nameru da uđu u vozilo ili ga napuste. Visinu nadoknade određuje osiguravajuća kuća.

Povređeni, treba da znaju garažni broj vozila, broj linije i vreme kada se nesreća dogodila. Incident prvo prijavljuju vozaču, ukoliko on nije primetio, a njegova je dužnost da o tome obavesti policiju i prijavi dispečeru GSP. Građani zahtev za odštetu podnose "Dunav osiguranju". Od dokumentacije neophodni su zapisnik policije, izjava vozača autobusa i dežurnog dispečera u GSP i originalna lekarska dokumentacija.

Putnici koji u vozilima javnog prevoza dožive bilo kakve povrede, od osiguravajućih kuća mogu da naplate najmanje 4.000 evra na ime odštete. Prema članu 16. Zakona o obaveznom osiguranju, najniža osigurana suma na koju može biti ugovoreno osiguranje putnika u javnom saobraćaju iznosi 8.000 evra (za slučaj smrti putnika), 16.000 evra (za slučaj invaliditeta) i 4.000 evra za slučaj privremene nesposobnosti za rad i nužnih troškova lečenja.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:316614-U-gradskom-prevozu-osigurani-i-quotsverceriquot

Grebo Grebo al si nacitana.... :mrgreen: Ovo bre ne zna ni direktor gsp-a.

Od 2004 do 2005 iako se drastično smanjio broj kontrolora i konduktera, povećao se broj prodatih karata i markica (zvaničan gsp podatak).
Jer su ljudi počeli da vraćaju poverenje u gsp.
Od 2007 ili 2008 ponovo poćinje pad prodaje i veće švercovanje.
Malo zbog krize (ko da da 10% od plate za markicu?) a malo zbog tihog revolta protiv vlasti, a i samog gsp-a koji skoro duplo povećeva cenu iako mu prihodi rastu (prodaja, oglasni prostor spolja i iznutra,...)
Tada sam i sam prestao da kupujem markicu sebi i supruzi.
https://i.imgur.com/IVzuZ.jpg

Znaci ne mogu da verujem sta su ovi moji u firmi doneli kao odluku vezano za markice, e sad ne znam da li im to gsp namece ili ni sami odlucili ali vise ljudima koji dobijaju pare za markicu nece davati na kraju meseca kako bi kupili markicu za sledeci vec ce dobijati pare tek na kraju meseca u kojem su se vec vozili... Logika ... do mojega!

Znaci ne mogu da verujem sta su ovi moji u firmi doneli kao odluku vezano za markice, e sad ne znam da li im to gsp namece ili ni sami odlucili ali vise ljudima koji dobijaju pare za markicu nece davati na kraju meseca kako bi kupili markicu za sledeci vec ce dobijati pare tek na kraju meseca u kojem su se vec vozili... Logika ... do mojega!

Kakve veze ima?TI lepo zamisli da si dobila za sledeci mesec i :super:

Ma ja dobijam markicu, lakse mi tako nego da mi daju pare pa da kupujem. Ali strvarno ne mogu da verujem kakva je to glupa logika, a cula sam cak da i ako ti daju markicu (e to se vec odnosi na mene) a ti taj mesec odes na godisnji odmor onda ce na kraju mesec da ti od plate oduzmu novac za te dane jer markicu nisi koristio o preduzece ti platilo... :eek: :eek: :zcepanje: :zcepanje: :sad2: :sad2:

Ali strvarno ne mogu da verujem kakva je to glupa logika, a cula sam cak da i ako ti daju markicu (e to se vec odnosi na mene) a ti taj mesec odes na godisnji odmor onda ce na kraju mesec da ti od plate oduzmu novac za te dane jer markicu nisi koristio o preduzece ti platilo...
Идиотлук. Запослене ће да цеде на сламчицу...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back