Gradjansko ili veronauka.........

GoldenLady:
a biranje izmedju narodne tradicije i cuvara prirode
(uzeti u obzir da vecina skola uopste ne nudi ruke u testu koje su po meni najzanimljivije)..
narodna tradicija - kakvu to tradiciju mi imamo????
ekologija je stanje svesti...kako se to uci?

goldenlady,
oprosti, nisam upratila dobro: sta znaci "ne nudi ruke"?

zainteresovana,
mislim da to i treba da bude sustina neke price o "veronauci"; prvo, da se deca uce da je bog svuda (kako rece negde neverovatni), da je vera u nama, ali isto tako - i osnovama ostalih religijskih uverenja; ako se dobro secam, mogu biti krstena u pravoslavnoj veri do mile volje, i smatrati sebe pravoslavnom, ali - ako intimno verujem u reinkarnaciju, ili (jos lepse) da cu posle smrti otici u svet slican npr. pracetovom :), onda imam tek da "cujem" "sta sam"....
(smeh) sad mi pade na pamet jedan čiča kojeg sam vidjala na poslu, koji je, svojevremeno, naoko ozbiljno rekao rodbini (tada je bio ozbiljno bolestan): "....i da SVI placu na mojoj sahrani, jerbo - ako ja POPI*DIM PA SE VRATIM, ima rsum da napravim....." LOL.

Pa da, indigo, slažem se, to je to, bitno je kakva uverenja imamo, a ne koji su obredi sprovedeni nad nama. Jer običaj je da se beba krsti, niko ne razmišlja o tome da je pita da li se slaže. ;) A ako nemamo neka znanja o određenim oblastima, kako onda možemo da ih usvojimo ili odbacimo? Na slepo? Na reč? Važno je da se ipak nešto pokrenulo u društvu. :)

Btw. Čini mi se da je Lady mislila na ručne radove, mešenje testa, kuvanje, itd. što je praksa u školama u Americi, Australiji i na Novom Zelandu. Njihov sistem školstva se veoma razlikuje od našeg, i kudikamo je primereniji uzrastu deteta, a sve se u nižim razredima bazira na praktičnom radu, sa vrlo malo teorije, kroz igru. Sa ozbiljnijom matematikom (množenje, deljenje, razlomci, nepoznate) kreću tek od 3-5 osnovne, kao i sa osnovama gramatike, itsl. A i to opet zavisi od toga koje predmete dete želi da izabere, jer tek u tim oblastima, onome što ga stvarno interesuje, idu do nekih detalja sa kojima bombarduju naše klince od prve nedelje prvog razreda osnovne škole.

''Руке у тесту'' - мало незгодни превод са француског, па код нас најчешће упућује на кување, мешење...али нема везе са тим. Предмет Руке у тесту у ствари представља основу природних наука за ниже разреде основне школе. Кроз тај предмет деца би практично (значи самостално, кроз конкретне примере из живота, кроз експерименте које би сама вршила) упознавала основне законе физике, добијала неку основу из хемије...и тако упознавала свет око себе.
Значи, предмет није у вези са домаћинством, пре би се рекло да су то физика и хемија прилагођене за узраст нижих разреда.

HeBePoBaTaH_:
Bog ne stanuje u Crkvi. Prvo jevanđele! Hrist se ljutio na Jevreje što hramove pretvaraju u mesto trgovine, jer tu se OKUPLJAO narod, ne u štalama! Neko pročitao "Božični dodatak" prvi put u 45.godini:lol:
Ovi "vedra čela i obraza čista", koji slavu slave od pre dve godine, pa misle da su vernici i da POZNAJU svoju religiju, ako odu ponekad u crkvu, i da je crkvena služba odraz njihove vere, te da će im Bog dati oprost, su najgrđi deo svakog naroda. To se samo kod Srba i zapatilo.

Predstavnik SPC u Berlinu, bio je episkop braničevski Ignjatije (ne vladika), koji je autor udžbenika veronauke za 1. i 2. razred
srednjih škola, ne za sedmogodišnju decu.... Njegovi katihizisi su preopširni, suvoparni, u tri ili u šest tomova ;]

KNJIGE, KNJIGE, GOSPODARU!

Poštovani HeBePoBaTaH,sa namerom da izbegnem pijačni razgovor,
kao što rekoste,moguće je da sam ja pogrešio,po pitanju udženika za osnovnu školu,
i bilo bi mi drago da jesam."Tajanstveno putovanje",đakona N.Ilića i njegove supruge,
imao sam priliku da držim u rukama.Delim Vaše mišljenje,da se radi o izuzetno
kvalitetnom udžbeniku,prilagođenom uzrastu deteta od 7 godina.Međutim,ono što ja znam
je, da je taj udžbenik napisan i izdat još pre 2-3 god.,ali je odbijen i do sad
se radilo po planu i programu vladike Ignjatija.Ako se u međuvremenu nešto promenilo,
bilo bi mi izuzetno drago.
Što se tiče primedbe da je on episkop,ja znam različitost značenja tih reči.
Episkop-na grčkom-čuvar nadzornik,vladika-prevod grčke reči despot,ali ujedno i
narodski naziv za arhijereja-episkopa.
Međutim,problem je ,čini mi se u nečem drugom,ti nastupaš ovde,oprosti mi,
jako prtenciozno,imam osećaj da iz tvojih postova provejava gordost,nadmenost,taština.
Pa šta ako neko
živi u neznanju,da li je to greh,da li je znanje samo za sebe vrlina?Šta ako smo
bili nevernici,zar nemamo pravo da se pokajemo,prosvetlimo?kome treba lekar
zdravom ili bolesnom?zar ne vidimo u priči o "bludnom sinu2,da otac slavi i raduje se
što se grešnik preobratio?Nemam je nameru tebi da se pravdam i objašnjavam,
ali nikad nisam bio
član bilo kakve političke organizacije,a nisam bio ni vernik do pre 4-5g.,nego
tradicionalista,znao sam da citiram Sv.pismo,ali ga nisam razumeo,tj.osećao.
Kada mi je umrlo dete,i desile se još neke stvari,ja sam to shvatio
kao opomenu Oca,koji me voli, da se menjam.U mom srcu se nije javila gorčina,
nego sam,čini mi se, tek tad počeo da osećam Njega -Ljubav,bezgraničnu i nesebičnu.
Svako nosi svoj krst,za svoje grehove, zablude ili oholost ja ispaštam i ispaštaću.

polgedajte film BLUDNIK ( L' Libertun) - ima nešto na temu smrti deteta kao kazne. Didro je to mnog bolje shvatio.
A ima i Audrie Tatoo golišava :wink: I Vincent Perez trči golipav kroz vrt 10 minuta :mrgreen:

glej sad ovako : danas, u 21,. veku, veku medija i sve bržeg protoka informacija, neznanje JESTE greh.
Zato - jer je dostupno! Svima u iuvek i svugde (pa dobro, skoro svugde)
Potrebna je samo VOLJA i ŽELJA da se (sa)zna..nema tajni, sve je golišavo, štikle su providne, kućište za Mac je providno, sve je bre javno!
I šta sad, još nismo naučili da iščeprljimo iz sebe ljubav ka Dobru, Istini, Drugome, Bližnjemu, Životu? Ako nismo, ko smo ondaK?
Imate obavezu samim tim što ste u Evropi, da ZNATE. Da razumete! Imate privilegiju da imate i emocije! Bez treće noge ,bre, pa niste Mohikanci!
(jbt pa tako su nestale ptice Dodo :shock: Neprilagođene)

Mislim da je Bog svoje za ljudsku vrstu odavno odradio.
Ovo što je SAD u toku, to je dopunska nastava :)

Pa tek vas čeka kurs o prosvetiteljstvu, pa racionalizmu, pa....ode svet koracima od 101 milju napred. Kamo vaše duše? Kasnite? Deco, deco...ne budite Dodoi! Kako to "nismo znali, nismo videli"?

KNJIGE U ŠAKE!

hanibal77:
e napisala bih ti mnogo gore al samo zbog tog deteta necu!
ko je bre taj tvoj otac da te opominje na taj nacin?znaci zivot tvog deteta nema niakkvu vrednost nego je posluzio da ti on pokaze kako je veliki?man probudi se!

ne shvataš Hanibale,ni ti mene ni ja tebe,ali opet učinili smo jedan korak uzajamnog uvažavanja i poštovanja.Bilo kakav da je.Dovoljno za početak.Hvala ti za to.Neka je tebi lepo sa tvojim shvatanjem,meni je lakše ovako.Mir ti i neka te sreća prati.

zt:
ne shvataš Hanibale,ni ti mene ni ja tebe,ali opet učinili smo jedan korak uzajamnog uvažavanja i poštovanja.Bilo kakav da je.Dovoljno za početak.Hvala ti za to.Neka je tebi lepo sa tvojim shvatanjem,meni je lakše ovako.Mir ti i neka te sreća prati.
e ako je tebi lakse tako to je druga stvar.ali na taj nacin neces nikad da prezivis,prebolis ne mogu da nadjem pravu rec :?
ja sam nekad verovala u boga(ne u crkvu) ali kad sam izgubila nekog dragog i bliskog prestala sam da verujem jer ma sta ja cinila onaj zuc i med moram da popijem pa bolje da se oslonim na samu sebe

hanibal77:
e ako je tebi lakse tako to je druga stvar.ali na taj nacin neces nikad da prezivis,prebolis ne mogu da nadjem pravu rec :?
ja sam nekad verovala u boga(ne u crkvu) ali kad sam izgubila nekog dragog i bliskog prestala sam da verujem jer ma sta ja cinila onaj zuc i med moram da popijem pa bolje da se oslonim na samu sebe

jesam,za sad jesam Hanibale,samo budala može tvrditi da je nešto konačno,evo prošlo je skoro 5 g.,ali da li boli,naravno da da,ponekad osećam bol na koži i u kosi,ali šta da se radi,iz patnje,očajanja, javlja se nada,ili se odlazi direktno u ludilo.Dok god osećaš ljutnju,bes,,beznadežnost nikad to nećeš uspeti da prevaziđeš.Ovo nije knjiško nadmudrivanje,ovo ti kaže neko ko je pored nekih fakulteta završio,još 2 ulična.

Betty:
?
Otkud ste, poštovani ZT, prevideli moj opširan post? Strah? Čuvanje mira? I ja napravih neki korak valjda...
Ma,niisam ni primetio,draga Betty,Čega da li me je strah,jeste da se samo budala ne plaši,ali oprosti ne moram baš na svakom mestu da odgovorim.I ne znam,iskreno ni na šta?Mir,moj mir,naravno da mi je najvažniji ,i ne postoji ništa izuzev Gospoda i moje ćerke sa čim bih ga,čini mi se sada poremetio.Ne ljuti se pomalo sam umoran,ipak sam ja star čovek.

ZT, nisam Vam ja pop da mi se ispovedate.
Sudite mi? 8-) Tako se to, inače, radi?
Ništa, očitaču dva očenaša pred spavanje... 0:]
I nešto mi nedostaje u ovome što sam rekao, prekrajalo se, a ispostaviće se kasnije da se lično odnosi na Vas:
NE POSTOJI REZOLUCIJA O CRKVENOJ REHABILITACIJI

Idemo dalje...

Zvanični udžbenik pravoslavne veronauke za osnovce je "Svetosavska čitanka" Miodraga Matičkog. Ignjatijev katihizis je za 1. i 2. razred srednje škole. Dati ovu knjigu sedmogodišnjacima, isto je kao primorati decu u prvom osnovne da čitaju Krležu :lol:
Ne kažem da je nemoguće da neko predaje po Ignjatiju, jer pokriće za izbor udžbenika leži u izbornosti nastve. Srećom, postoje ljudi koji su uz katehetiku imali i metodiku nastave, i znaju koji je udžbenik, pa čak i da nijedan nije dobar, koje je štivo primereno deci 8-)
Udžbenik Matičkog je loše rešenje. Samim tim što sadrži prozu Pope, Rakitića i Bećkovića. Nije joj tu mesto.

I nešto bliže...

Zašto sam ja insistirao na udžbeniku za građansko vaspitanje?
NAMERNO :lol: Ne može da postoji udž. za GV .Građansko vaspitanje ne poznaje nijedan školski sistem na svetu Je l' se ovde neko predstavljao kao psiholog? Lekar?

Postoji američka psihološka škola (škola nema naziv), u čijoj je praksi da sprovodi psihoterapiju.
VASPITANJE je skup NAMERNIH uticaja na razvoj neke osobe, pojedinca, jedinke.
Cilj psihoterapije pomenute škole je suzbijenje konflikata među decom, razvijanje osećanja tolerancije, dakle razumevanja, svega onoga što se kao negativno javlja U PORODICI!
Nešto slično GVu, postojalo je Francuskoj u 19. veku, i zvalo se Kućno vaspitanje. Deca su učila bonton. Ali to nem nikakve veze sa GV u smislu predmeta koji se predaje u našim školama.

Neznanje je u 21. veku GREH. Za neznanje nema opravdanja.

I pored svega, mislim da deca sama treba da izaberu.
I jbga, lepo kaže moja bavlju "Premalo je dobrih ljudi da bismo gubili vreme na one loše"

ISPIS....

HeBePoBaTaH_:
ZT, nisam Vam ja pop da mi se ispovedate.
Sudite mi? 8-) Tako se to, inače, radi?
Ništa, očitaču dva očenaša pred spavanje... 0:]
I nešto mi nedostaje u ovome što sam rekao, prekrajalo se, a ispostaviće se kasnije da se lično odnosi na Vas:
I jbga, lepo kaže moja bavlju "Premalo je dobrih ljudi da bismo gubili vreme na one loše"

ISPIS....

Nisam se ja tebi ispovedao,nadmeni čoveče,ili bolje rečeno dečače.Jer po tvojim postovima može se zaključitii da ti nije više od 25.Lud jesam,ali ne toliko,da bi se tebi ispovedao ili očekivao sažaljenje.A nisam te ni osuđivao,neću,niti imam pravo na to.Samo sam pokušao da ti ukažem da imaš razumevanja za druge ljude,da unapred ne odbacuješ sve što se ne slaže sa tvojim trenutnim stavom,i to što kaže tvoja ljubav,nije loše,ali je već izlizana fraza,više primenjiva mojim godinama.Ja međutim odgovaram kao i Unamuno: "nulum hominem a me alienum puto",čovek sam,i nijedan čovek mi nije stran.

Idemo dalje...

Zvanični udžbenik pravoslavne veronauke za osnovce je "Svetosavska čitanka" Miodraga Matičkog. Ignjatijev katihizis je za 1. i 2. razred srednje škole. Dati ovu knjigu sedmogodišnjacima, isto je kao primorati decu u prvom osnovne da čitaju Krležu :lol:
Ne kažem da je nemoguće da neko predaje po Ignjatiju, jer pokriće za izbor udžbenika leži u izbornosti nastve. Srećom, postoje ljudi koji su uz katehetiku imali i metodiku nastave, i znaju koji je udžbenik, pa čak i da nijedan nije dobar, koje je štivo primereno deci 8)
Udžbenik Matičkog je loše rešenje. Samim tim što sadrži prozu Pope, Rakitića i Bećkovića. Nije joj tu mesto.

I nešto bliže...

Zašto sam ja insistirao na udžbeniku za građansko vaspitanje?
NAMERNO :lol: Ne može da postoji udž. za GV .Građansko vaspitanje ne poznaje nijedan školski sistem na svetu Je l' se ovde neko predstavljao kao psiholog? Lekar?

Postoji američka psihološka škola (škola nema naziv), u čijoj je praksi da sprovodi psihoterapiju.
VASPITANJE je skup NAMERNIH uticaja na razvoj neke osobe, pojedinca, jedinke.
Cilj psihoterapije pomenute škole je suzbijenje konflikata među decom, razvijanje osećanja tolerancije, dakle razumevanja, svega onoga što se kao negativno javlja U PORODICI!
Nešto slično GVu, postojalo je Francuskoj u 19. veku, i zvalo se Kućno vaspitanje. Deca su učila bonton. Ali to nem nikakve veze sa GV u smislu predmeta koji se predaje u našim školama.

I pored svega, mislim da deca sama treba da izaberu.

ISPIS....

I ovo je deo mog posta.

Već dvaput preskačeš:
:lol:
Zašto?
Miguela de Unamuna ne pominji bez razloga, otvori temu 8-)
Ne guraj slova.
Nisi ti nesrećan samo zbog spleta životnih okolnosti, već i zato što si neznalica. I to velika.

zt:Samo sam pokušao da ti ukažem da imaš razumevanja za druge ljude,da unapred ne odbacuješ sve što se ne slaže sa tvojim trenutnim stavom
Ne radi se o trenutnom stavu. Argumentovano sam izneo činjenice.
To si i ti pokušao, a kako ti nije pošlo za rukom, brzo si prešao na per tu...:lol:
Malograđanine.

Kakve sad veze verovanje ima sa argumentovanjem?!
I, daj(te), HeBePoBaTaH-ni, mani(te) se više egzibicionističkih predavanja u vidu preopširnih argumentovanja svog stava koji je i dalje ostao neiskazan. Ovo je mesto za razgovor, a ne za govorancije oštećenog androida koji više ni temu ne može da uprati.

Fantina, pogrešili ste predmet razgovora.
Ne polemišemo o veri, već o dva nastavna predmeta koja se uče u školama. Veronauka i građansko vaspitanje.
Argumentovanje, u takvom slučaju, jedini je relevantan osnov nečije diskusije. Svoj stav sam odavno izneo, ne računam da pričam sa ljudima koji pate od disleksije...

Iz ovih vasih predhodnih nabrajanja raznih knjiga kao i stava da je NEZNANJE greh u 21. veku i da se sve moze nauciti iz KNJIGA,KNJIGA,KNJIGA vidi se u stvari i razlog postojanja dileme(teme):gradjansko ili veronauka. Mozete vi da procitate sve knjige ovoga sveta( a i to nije moguce), pa opet ako nemate dusu da osetite duhovnu potrebu da o necemu saznate vise, sve vam je dzabe.
Prava vera se ne uci iz knjiga vec iz zivota.Ona se ne moze nauciti vec samo ziveti. To se odnosi i na "gradjansko". Dzabe ti sve lekcije o kulturi ponasanja i toleranciji ako decu plasis da ce ih odneti "cigani" ako ne budu dobra ili pljujes po ulici, bacas djubre kroz prozor automobila ili sa terase,....Knjige su tu samo da informisu, podsete,ukazu na nesto sto niste znali.
Naravno da treba citati ali to ne znaci da si, ako procitas par knjiga ,pokupio svu pamet ovog sveta.
Previse se tupi o ovoj temi a u stvari od NADMENOSTI i GORDOSTI ne vidimo ni ono sto nam je ispred nosa.
Aj sad,lepo me iskulirajte, pa nastavite dalje.

sanja&darko:
Previse se tupi o ovoj temi a u stvari od NADMENOSTI i GORDOSTI ne vidimo ni ono sto nam je ispred nosa.
Aj sad,lepo me iskulirajte, pa nastavite dalje.

Potpuno tačno opažanje (i zato ga ne treba iskulirati)!

Dakle, WW treba da "povuče vodu", stariji gospodin koji je izgubio dete je "neznalica" i "malogradjanin", ja sam, pak, "disleksična i SAMOprojektujem" se ( : ))))))))))))))))))))), kakva inovatinna kovanica u psihološkoj terminologiji!), sama tema je "pijačni barometar", i tako u beee-skraj-no, toliko o načinu na koji se govornik odnosi prema nekome ko ima drugačiji pristup temi, ko u to unese i onaj "višak" koji nije ponikao iz literature već iz ličnog i lične kulture - gde su etičnost i razumevanje zajednički imenitelji i gradjasnkog vaspitanja i veronauke.
Izvinjavam se na digresijama, shvatite ih samo kao ilustraciju ili kao inspiraciju.
A sada se povlačim, kako svojom disleksičnošću i samoprojekcijama ( : ))))))))))))))))))))))) ) ne bih ugrozila dalje rasprave po ovoj temi i svemu pto ona može da implicira ili isprovocira.

Prosvećenije.
Prosevetiteljstvo.
8-)
Kao narod nas je cela renesansa zaobišla, a ona je značila raskid sa srednjevekovljem. Jedan od najkrupnijih pokreta zapadne Evrope, mimoišao nas je, ne našom voljom, već zbog istorijskih okolnosti. U okviru nje i humanizam, koji je podsticao ljudski duh na sticanje zanja, kako bi ljudi bili obrazovani i težili savršenijem. Prespavali smo vekove, u prošlom veku najmanje pet decenija!
Ne sme da postoji Srednji vek u glavama. Imao je on i svoje lepe strane (ćitati Žorž Dibia, najboljeg pisca među istoričarima)

Nema više OPRAVDANJA ZA KAŠNJENJE. Ne postoje više istorijske okolnosti da NE ZNAMO.

ne ne ne
usmena predanja još uvek, au. :shock: Lobirate PROTIV knjiga???
Pa da, knjige će vam oteti dušu, šta? Đavolja je to rabota, sve spaliti :lol:

btw. informacija se dobija u novinama ( i ostalim medijima) podsećanje - pa imate podsetnik u mob, a nešto novo - za to vam ipak treba više od poznavanja slova na tastaturi.

Ne kapiram ogorčenje protivu knjiga, zaista...Šta to govori o "pravovernima"? Mislite o tome. Mislite o tome ZAŠTO normalni ljudi imaju otpor prema veronauci U ŠKOLI., i doprinosite li tome?

VERA i VEROVANJE (stvar duha ne običaja!) ne mora ( i ne treba,ako mene pitate, a ne pitate :D ) da ima veze sa Crkvom koja opet nikako ne treba da ima veze sa ŠKOLOM niti državom (sic!). To je passe još otako je Sterija postao ministar popečiteljstva, otkako je Dositej prevrnuo ćurak naopako, otkako su Vuka Karadžića izbacili iz Karlovačke gimnazije :P

Over & Out.
Poz. od Bet

Back