Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poster.jpg

Pogledah Idu http://www.europeanfilmawards.eu/en_en/winner/400

Film koji je napravljen da se nam se svidi.
Sve je u njemu baš onako kako treba. Road movie, u crno beloj tehnici, trajanja 80 min, sa vrlo malo likova i dve lepe (i dobre) glumice u glavnim ulogama-jedna ljupka tinejdžerka Ida (Anna), druga senzualna milf Crvena Wanda, muzika barok i klasicizam i to onaj najpoznatiji (Mocartova simfonija br. 41 Jupiter i Bahova kantata Ich Ruf Zu Dir Herr Jesu Christ koju smo kao muz.temu slušali u Solarisu Tarkovskog a onomad i u Trirovoj Nimfomanki), pa ona 24 mila baci kao popularna pesma vremena u koji je radnja filma smeštena, a tema je tek poslastica na koju se svi tako rado primamo- Drugi svetski rat, jevrejsko pitanje, Sovjeti u Poljskoj, katoličanstvo. Trebalo bi da to bude kontroverza, ali reklo bi se da u stvarnosti Poljske to odavno nije (šta ima nejasno oko poljskog stava prema Rusima i komunizmu koji su Rusi doneli sa sobom), a Jevreji... pa jbg, ipak je Poljska katolička država. Na tom pravcu se film i završava.
Eto, film koji je napravljen da se svidi. I svideo mi se. A i Evropi izgleda.
Dobar film ili dobra komercijala?
Al što bi Evropa popušila priču koja se sviđa Poljskoj?
Možda ona pobeda desničarskih stranaka za eu parlament nije samo eksces... Ili stara dama i dalje naivno posmatra, kao što je u vreme Hitlera radila (ako je ikad bilo naivnosti u tome).

Pogledah Idu http://www.europeanfilmawards.eu/en_en/winner/400

Film koji je napravljen da se nam se svidi.
Sve je u njemu baš onako kako treba. Road movie, u crno beloj tehnici, trajanja 80 min, sa vrlo malo likova i dve lepe (i dobre) glumice u glavnim ulogama-jedna ljupka tinejdžerka Ida (Anna), druga senzualna milf Crvena Wanda, muzika barok i klasicizam i to onaj najpoznatiji (Mocartova simfonija br. 41 Jupiter i Bahova kantata Ich Ruf Zu Dir Herr Jesu Christ koju smo kao muz.temu slušali u Solarisu Tarkovskog a onomad i u Trirovoj Nimfomanki), pa ona 24 mila baci kao popularna pesma vremena u koji je radnja filma smeštena, a tema je tek poslastica na koju se svi tako rado primamo- Drugi svetski rat, jevrejsko pitanje, Sovjeti u Poljskoj, katoličanstvo. Trebalo bi da to bude kontroverza, ali reklo bi se da u stvarnosti Poljske to odavno nije (šta ima nejasno oko poljskog stava prema Rusima i komunizmu koji su Rusi doneli sa sobom), a Jevreji... pa jbg, ipak je Poljska katolička država. Na tom pravcu se film i završava.
Eto, film koji je napravljen da se svidi. I svideo mi se. A i Evropi izgleda.
Dobar film ili dobra komercijala?
Al što bi Evropa popušila priču koja se sviđa Poljskoj?
Možda ona pobeda desničarskih stranaka za eu parlament nije samo eksces... Ili stara dama i dalje naivno posmatra, kao što je u vreme Hitlera radila (ako je ikad bilo naivnosti u tome).

Art Špimelgman, tvorac dela koje je dobilo Pulierovu nagradu Maus, je možda bio na tragu.Nemce je prikazao kao ogavne mačke, Jevreje kao miševe a Poljake kao svinje.
Na pitanje svog sina ocu koji je prošao sve to od 1939. do pakla Aušvica, za jednog svog poznanika kaže sinu, nije imao love, pa nije više mogao da plaća Poljacima "utoćište".Toliko o filmu Pijanista.Lažni idoli.

Art Špimelgman, tvorac dela koje je dobilo Pulierovu nagradu Maus, je možda bio na tragu.Nemce je prikazao kao ogavne mačke, Jevreje kao miševe a Poljake kao svinje.
Na pitanje svog sina ocu koji je prošao sve to od 1939. do pakla Aušvica, za jednog svog poznanika kaže sinu, nije imao love, pa nije više mogao da plaća Poljacima "utoćište".Toliko o filmu Pijanista.Lažni idoli.
ne usteže se Ida da Poljake prikaže u tom svetlu, da li pravde radi ili činjenice da je to danas opštepoznato, ali ipak... Wanda je daleko negativnije oslikana, a Ida ne ostaje Ida, nego nastavlja da bude Anna (ko bude gledao, biće mu jasno ko je Ida a ko Anna). A katolička crkva vrlo pozitivno oslikana (sa izuzetkom jednog sveštenika koji bi možda mogao da bude ono negativno u odnosu katoličke crkve prema Jevrejima u Poljskoj)
priznajem da sam vrlo subjektivna kad su ovakve teme u pitanju, većina nas je verovatno, zato takvi filmovi kod većine nas i prolaze. U svakom slučaju, meni se film svideo, jer ima sve u tehničkom smislu da se prosečnom gledaocu svidi. Ali ta priča i to i takvo poentiranje... meni ostavlja gorak ukus. Ustvari me nervira što se poprilično kukavički samo zagrebe po površini, tako da možemo da ga tumačimo i ovako i onako, pa kome se kako svidi, a da se reditelj (i scenarista) preterano ne izloži u toj opasnoj političkoj priči. Sličan sam utisak imala i posle Beyond the hills, iako mi se i on svideo.

The Equalizer
http://www.imdb.com/title/tt0455944/?ref_=nv_sr_1
PHr48OQJ6sTsuA_1_m.jpg

Ovo je potencijalno mogao biti odličan film,čak je početak i obećavao ali kako je odmicao sve je više postajao amerikanski-kliše,patetika,pretjerivanje,senzancionalno pretenciozan a sve manje odličan...ebiga.A mogao je biti odličan jer je imao elemente jednog Taxi Driver-a.
Ne znam uopšte kako bi ga ocjenio,nisam se smorio,naprotiv,jako je gledljiv ali nema dubinu,niti širinu.Čisti Fast food pa ko voli neka izvoli,neće se pokajati...

Poslednja izmena:
posto ja nisam filmovfil, nego imam faze da jednom do dva puta godisnje odgledam gomilu filmova ne znam po cemu se ocenjuju filmovi...ja ih ocenjujem samo po tome koliko mi drze paznju tjah koliko mi onemogucava radnja filma da radim nesto drugo i pratim film. za sada su to u potpunosti uspeli samo filmovi planeta majmuna 2014 i grdana...i sad ovaj maze runner. mada o filmu ne znam sta da mislim, s obzirom da je jasno da film ima i nastavak. ono sto me je najvise drzalo da ga odgledam do kraja je da vidim koji je uzrok toga sto se ovi nalaze tu gde jesu. u filmu kocka to je ostalo nerazjasnjeno, a kocku 2 nisam gledala. za razliku od kocke ovde postoji uzrok i objasnjenje.

ne mogu za film da kazem da je extra, ali spada u onu vrstu filmova koju gledam iako bih prekinula, ali opet me vuce da odgledam do kraja.

http://www.imdb.com/title/tt1790864/

http://www.imdb.com/title/tt2316801/

dopada mi se kako je film uradjen generalno. iako svi znamo kraj, vredi pogledati...barem oni koji i dalje veruju u pravu ljubav.

- - - - - - - - - -

http://www.imdb.com/title/tt1564349/

tipicno americki film, sve je preterano emocije, pa ovi klinci u filmu...medjutim delfin stvarno postoji i film je baziran na istinitim dogadjajima, pa ako nista drugo pogledati ga zbog delfina. postoji id rugi deo

- - - - - - - - - -

http://www.imdb.com/title/tt0435651/

kopija ekvilibrijuma...bez dobre akcije. nije dosadan film, ali ta tematika je odradjena u ekvilibrijumu. samo sto su tamo pili pilule, a ovde uzimaju injekcije. nema akcije, nema batinanja, smusen je deo oko primatelja i davatelja.

MPW-48233

Lep film, o sukobu dve civilizacije i filozofije života, prožet ličnim dramama učesnika, snovima i natprirodnim...Jako surov na momente...Ima prelepih scena u prirodi, poput noći gde se mesečina ''prosipa'' po reci ili vožnje kanua po zaleđenoj vodi i još dosta toga...Film o životu...Ekipa super i beli i indijanski glumci. 9/10

The Guest

MV5BOTQyODc5MTAwM15BMl5BanBnXkFtZTgwNjMwMjA1MjE@._V1_SX214_AL_.jpg

Kad se sve sabere - priličan promašaj. Priča je predvidiva, a ono što delimično unosi svežinu je potpuno retro muzika, koja podseća na horore sedamdesetih i osamdesetih, pomalo i na muziku italijanskih giallo filmova...Žanr je nešto između trilera, misterije i horora, s elementima treš akcije, radnja: u porodicu Peterson, u mali američki grad, dolazi nepoznati vojnik koji tvrdi da je bio prijatelj njihovog sina koji je poginuo. Porodica ga poziva da ostane u gostima, ali on nije nimalo bezazlen... Glavni glumac je manje više prototip američkog momka, gluma stereotipizirana, a sve zajedno suviše nategnuto i nemotivisano. Slično je i s ostatkom glumačke ekipe i osim priče koja obećava, prilično očuđujuće muzike i zanimljive scene u sobi sa ogledalima, mislim da ovaj film ništa naročito ne preporučuje za gledanje
ocena: 2,5/5

21 gram

9.+21+GRAMS.jpg

Većina je verovatno gledala, meni je prvi put. Film spada u onaj tip pripovedanja koji načelno volim - ukršta sudbine nekoliko ljudi, prepliće se nekoliko paralelnih priča koje pokazuju onaj ironični princip sinhroniciteta, ,,igru sudbine'' koja spaja ljude na najneverovatnije načine: profesor kojem su dani odbrojani čeka operaciju srca, njegova žena želi po svaku cenu da ostane trudna, mlada majka i bivša narkomanka ostaje bez porodice posle tragične nesreće, bivši kriminalac posvećen Bogu nalazi se pred najvećim izazovom koji dovodi u pitanje njegovu veru.... Tragična nesreća ih povezuje i svakome od njih menja život, dakle, Inaritu u sličnom raspoloženju kao u filmu Amorres Perros. Naracija je zanimljiva, utoliko što događaji nisu poredani hronološki, pa se konture priče osvetljavaju postepeno i puzle se konačno spajaju tek poslednjom scenom. Meni je malo smetala ta višestrukost ličnog tragizma, u klasičnom, antičkom smislu, na momente je delovalo preterano i pretrpano. Benisio Del Toro fenomenalan, a odličan i ostatak ekipe: Šon Pen, Naomi Vots, Šarlot Genzbor, Melisa Lio, Edi Marsan, Klea Du Val, Deni Hjuston...
ocena: 4/5

Poslednja izmena:
Nightcrawler 7/10

Lou Bloom je stni lopov, koji postaje TV reporter. Gde god se desi neki zločin, on je tu. Ako je u pitanju ubistvo, ili neka nesreća, nemilosrdan je u dobavljanju materijala. Toliko, da možda skrene sa puta i počne sam da kreira svoju krimi priču.
Gilijan je toliko smršao za ovu ulogu da izgleda kao hodajući leš,baš ima odvratnu ulogu u filmi jeste da je maestralno odglumio ali mene je užasno nervirao,Rene Ruso odlična.

Poslednja izmena:
Asmodexia 2014
Tako to biva,sto god vise iskcekujem neki film i mislim da ce biti vrh, toliko se i smorim. I sa ovim je isto. Radnja: Eloj de Palma je egzorcista, koji krstari nazabačenijim delovima Španije sa svojom unukom Albom. Njihova misija sastoji se u pomaganju "posednutih". Najpodložniji ovoj strašnoj bolesti jesu deca, mentalno oboleli i narkomani... bla bla ... Ocena:4/10

Jeste se poigrao, ali meni se ne dopada.Shvatila sam film, ali nista posebno mi nije, ovo je moje subjektivno misljenje. Ko zeli neka odgleda. :per:

Ja volim niskobuđžetne filmove koji izvuku svoj maksimum za male pare kojim raspolažu.Film je pun sitnih detalja,recimo vrućina u decembru je poseban utisak i sam kraj je toliko jednostavan a tako ubitačan.Meni je ok,ništa epohalno ali ga pamtim kao dobru igru režisera...

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

IMDb 8/10
Verovatnosam se zasitila od prestenova preko dva hobita pa mi je ovaj treci, mnogo manje nego sto sam ocekivala..Dva ipo sata samo bitke koje smo vec gledali kroz celu sagu o prstenu..Posebno sto se scenario razlikuje od knjige, za razliku od prestenova...Knjigu od cca 350 strana razvukli su u tri filma po 2,5 sata..Ipak sve u svemu u udobnim stolicama sineplexa..zabavan film

The_Hobbit_-_The_Battle_of_the_Five_Armies.jpg

kraftidioten.jpg

Kraftidioten a.k.a In Order of Disappearance (2014)

Norveški film, mada ću dodati norveško-srpski jer nas ima ka' pljeve.
Stellan Skarsgård glumi Nilsa koji odluči malo da se sveti nakon što mu dileri ubiju sina.
Osvetom narušava postojeći mir između domaćih (norveških) i pridošlih (srpskih tj. "albanskih" kako ih glavni Norvežanin zove, ne mož' da razlikuje) narko-bosova.
Bruno Ganz tj. Hitler :mrgreen: glumi Ćaleta, i srpski mu ne ide baš, ali pošto je očigledno bolestan, slabo može i da priča, pa se loš srpski tumači kao srpski bolesnog čovjeka.
Srećom su tu Sergej Trifunović i "plače nisam je pipn'o, moja žena ne plače kad je prebijem" kada treba tečan srpski.

Može da se pogleda, nije obavezno.

E da, pojavljuje se i Tormund Džinoubica, al' epizodno :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back