goxy
Zaslužan član
- Poruka
- 105.785
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
gledao sam prometeja.
nista mu ne fali, sf kao i svaki dobar sf.
ako ne volis sf zaobidji
Pogledah Idu http://www.europeanfilmawards.eu/en_en/winner/400
Film koji je napravljen da se nam se svidi.
Sve je u njemu baš onako kako treba. Road movie, u crno beloj tehnici, trajanja 80 min, sa vrlo malo likova i dve lepe (i dobre) glumice u glavnim ulogama-jedna ljupka tinejdžerka Ida (Anna), druga senzualna milf Crvena Wanda, muzika barok i klasicizam i to onaj najpoznatiji (Mocartova simfonija br. 41 Jupiter i Bahova kantata Ich Ruf Zu Dir Herr Jesu Christ koju smo kao muz.temu slušali u Solarisu Tarkovskog a onomad i u Trirovoj Nimfomanki), pa ona 24 mila baci kao popularna pesma vremena u koji je radnja filma smeštena, a tema je tek poslastica na koju se svi tako rado primamo- Drugi svetski rat, jevrejsko pitanje, Sovjeti u Poljskoj, katoličanstvo. Trebalo bi da to bude kontroverza, ali reklo bi se da u stvarnosti Poljske to odavno nije (šta ima nejasno oko poljskog stava prema Rusima i komunizmu koji su Rusi doneli sa sobom), a Jevreji... pa jbg, ipak je Poljska katolička država. Na tom pravcu se film i završava.
Eto, film koji je napravljen da se svidi. I svideo mi se. A i Evropi izgleda.
Dobar film ili dobra komercijala?
Al što bi Evropa popušila priču koja se sviđa Poljskoj?
Možda ona pobeda desničarskih stranaka za eu parlament nije samo eksces... Ili stara dama i dalje naivno posmatra, kao što je u vreme Hitlera radila (ako je ikad bilo naivnosti u tome).
ne usteže se Ida da Poljake prikaže u tom svetlu, da li pravde radi ili činjenice da je to danas opštepoznato, ali ipak... Wanda je daleko negativnije oslikana, a Ida ne ostaje Ida, nego nastavlja da bude Anna (ko bude gledao, biće mu jasno ko je Ida a ko Anna). A katolička crkva vrlo pozitivno oslikana (sa izuzetkom jednog sveštenika koji bi možda mogao da bude ono negativno u odnosu katoličke crkve prema Jevrejima u Poljskoj)Art Špimelgman, tvorac dela koje je dobilo Pulierovu nagradu Maus, je možda bio na tragu.Nemce je prikazao kao ogavne mačke, Jevreje kao miševe a Poljake kao svinje.
Na pitanje svog sina ocu koji je prošao sve to od 1939. do pakla Aušvica, za jednog svog poznanika kaže sinu, nije imao love, pa nije više mogao da plaća Poljacima "utoćište".Toliko o filmu Pijanista.Lažni idoli.
juce smo bili dve dzabe, tako da je pao i jos the machinist i true grit. the machinist mi je bas legao, u sustini volim tu vrstu filmova, a i ovaj drugi mi je bio isto ok, mada nisam neki ljubitelj vesterna nije los, osim par nekih propusta koje cepidlaka ko ja naravno mora da primeti.

http://www.imdb.com/title/tt2316801/
dopada mi se kako je film uradjen generalno. iako svi znamo kraj, vredi pogledati...barem oni koji i dalje veruju u pravu ljubav.

Jeste se poigrao, ali meni se ne dopada.Shvatila sam film, ali nista posebno mi nije, ovo je moje subjektivno misljenje. Ko zeli neka odgleda.Hm,Asmodexia meni osvježenje godine al zaista,režiser se kvalitetno poigrao...pitam se jesi li shvatila film?

Jeste se poigrao, ali meni se ne dopada.Shvatila sam film, ali nista posebno mi nije, ovo je moje subjektivno misljenje. Ko zeli neka odgleda.![]()
glumi Ćaleta, i srpski mu ne ide baš, ali pošto je očigledno bolestan, slabo može i da priča, pa se loš srpski tumači kao srpski bolesnog čovjeka.