Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrlo je verovatno da to važi i za Dinarik a i za mnoge druge grane. Jedino nisam siguran u procente -koliko možemo da rekonstruišemo. Sklon sam mišljenju da su i miksevi Slovena i i miksevi starosedelaca imali sve ove najveće tri grane kod nas unutar svoga kruga (R1a, Dinarik i E V13), a onda se ukrstili i formirali ovaj današnji miks. Nije teško pretpostaviti da je R1a bio dominantan kod Slovena, a E V13 kod starosedelaca, jedino kod Dinarika postoji znak pitanja u kom odnosu je bio kod koga, jer mogu razni scenariji da se naprave, pogotovo za PH908, koji je geografski i demografski raspolućen.

Ti si hit :lol: od bastrana do vlaha :lol:

Vrlo je moguće da su i neke R1a vlasko-germanske i da je I2a1b vlasko germanska , ustvari sasvim je realno da sloveni ni ne postoje . A Srbi? Šta su to Srbi :)

- - - - - - - - - -

Неки од Срба који су дошли у Британију као Четници су се оженили са Британкама па се зато дана нађе понеки Енглез који је I2-PH908.

Naopako Vlasi u Britaniji :lol:
Nek neko javi Rumunima da posalju protestnu notu :lol:

@Kor
@Kyrios

Покушајте мало детаљније да објасните целу ту конструкцију са Бастарнима. Заиста делује прилично конфузно.

Прво, што се тиче учешћа у етногенези Словена: етногенеза подразумева спајање две или више групација од којих свака унесе одређене лингвистичке или културне елементе у нови етнос. Који би то био траг Бастарна у словенској популацији ? Шта се од лингвистичких елемената у старословенском може приписати њима ? Који елементи материјалне културе ? Мислим, за Бастарне се врло конкретно везује Појанешти-лукашевска култура (међуречје Дњестра и Серета). Дакле, ако може мало више детаља, јер ово о чему ви говорите ми више личи на утапање илити асимилацију него на ''учешће у етногенези''.

Друго, превише компликујете ствари када је у питању начин на који би I2a-din могао ући међу данашње Србе. То је добро приметио Аналитичар. По вама је та хг преко Бастарна ушла међу Словене па онда са Словенима дошла на Балкан ??? Ако заиста и потиче од Бастарна, није ли логичније применити Окамову оштрицу и рећи да је на Балкану завршила мањим делом приликом војних похода Бастарна на Балкан, а већим делом када је Проб населио више десетина хиљада њих у Мезију ?

Ti si hit :lol: od bastrana do vlaha :lol:

Vrlo je moguće da su i neke R1a vlasko-germanske i da je I2a1b vlasko germanska , ustvari sasvim je realno da sloveni ni ne postoje . A Srbi? Šta su to Srbi :)

Он је влашки супремиста као и онај кловн Прави Влах.
Сигуран сам да овај аналитичар има неку пелео-балканску (влашку) хаплогрупу, па због тога има кризу идентитета.

A Srbi? Šta su to Srbi :)

Према Правом Влаху и аналитичару врв вештачка нација створена у 19-ом деловањем злочиначке СПЦ.

Мислим да сам ја први који је указао на могућност да I2a1b-Din код Словена потиче од Бастарна. Та могућност није за занемаривање јер има пуно археолога и историчара који сматрају да су Бастарни играли кључну улогу у генези Словена.

Чак и да се не ради о Бастарнима, непобитна је чињеница, до које су дошли археолози, да је у генези Словена учествовала етничка групација која је на простор Закарпатја са запада донела елементе јасторфске и латенске археолошке културе. Неки сматрају да су то били Бастарни, али и да нису они, јесте нека друга етничка групација која је дошла са простора под утицајем Германа и Келта. Природно је размишљати о томе да ли је та групација имала и генетски утицај на Словене и какав.

Такође сматрам да је до мешања I2a1b-Din и R1a дошло релативно касно, негде у периоду етногенезе Словена, јер да је до мешања дошло пар хиљада година раније, како неки сматрају, онда би се та смеша хомогенизовала и не би било толике диспропорције у фреквенцији тих хаплогрупа код Јужних Словена и осталих Словена.

Коначно, пошто етничка припадност Бастарна још увек није разјашњена, погрешно је рећи да се овом тезом "пришива германско порекло".

Obzirom da je dozvoljeno dati masti na volju. :)
Ja cu ovo izneti kao predpostavku ili tezu pa u arheoloskom , lingvistickom itd svetlu dokaza moze neko da kaze zasto to nije moguce.

Dakle da li je moguce da je to bilo mnogobrojno srpsko pleme koje je donelo i ucestvovalo u etnogenezi Slovena?
Znaci ako sve uzmemo u obzir? Od arheologije do lingvistike?

- - - - - - - - - -

@Kor
@Kyrios

Покушајте мало детаљније да објасните целу ту конструкцију са Бастарнима. Заиста делује прилично конфузно.

Прво, што се тиче учешћа у етногенези Словена: етногенеза подразумева спајање две или више групација од којих свака унесе одређене лингвистичке или културне елементе у нови етнос. Који би то био траг Бастарна у словенској популацији ? Шта се од лингвистичких елемената у старословенском може приписати њима ? Који елементи материјалне културе ? Мислим, за Бастарне се врло конкретно везује Појанешти-лукашевска култура (међуречје Дњестра и Серета). Дакле, ако може мало више детаља, јер ово о чему ви говорите ми више личи на утапање илити асимилацију него на ''учешће у етногенези''.

Друго, превише компликујете ствари када је у питању начин на који би I2a-din могао ући међу данашње Србе. То је добро приметио Аналитичар. По вама је та хг преко Бастарна ушла међу Словене па онда са Словенима дошла на Балкан ??? Ако заиста и потиче од Бастарна, није ли логичније применити Окамову оштрицу и рећи да је на Балкану завршила мањим делом приликом војних похода Бастарна на Балкан, а већим делом када је Проб населио више десетина хиљада њих у Мезију ?

Posto je sve otislo u Q :)
To su Srbi, nisu Bastrani nego bas Srbi , ratnički stalež medju ostalim Slovenima.

Горски има право.
Бастарни су били германојезични (могуће је и да су имали и келтских примеса у језику), и да су учесвовали у етно-генези прото-Словена унели би неки германске а можда и келтске елементе у језик новофорнираног словенског етноса.
То никако није случај, словенски елементи постоје у многим германским језима, а обрнуто јок.

Сигуран сам да овај аналитичар има неку пелео-балканску (влашку) хаплогрупу, па због тога има кризу идентитета.

Према Правом Влаху и аналитичару врв вештачка нација створена у 19-ом деловањем злочиначке СПЦ.

Vidim. Mada bih pre rekao da je taj stav nesto sto pokusavaju da proguraju tkz Bošnjaci.

Odbijam da verujem da neko moze da se definise sa samo jednom hpl na ustrb svih ostalih koje nosi u sebi(msm na ukupnu genetiku) jer bi to bilo ludilo :) e sada sto ja ne zelim to da vidim ne znaci da ne postoji :)

- - - - - - - - - -

Горски има право.
Бастарни су били германојезични (могуће је и да су имали и келтских примеса у језику), и да су учесвовали у етно-генези прото-Словена унели би неки германске а можда и келтске елементе у језик новофорнираног словенског етноса.
То никако није случај, словенски елементи постоје у многим германским језима, а обрнуто јок.

Zato sam i pitao da li je moguce da su to jednostavno Srbi? Ima raznih tumacenja da ih sada ne iznosim svi su manje vise upoznati sa time.

Vidim. Mada bih pre rekao da je taj stav nesto sto pokusavaju da proguraju tkz Bošnjaci.

Odbijam da verujem da neko moze da se definise sa samo jednom hpl na ustrb svih ostalih koje nosi u sebi(msm na ukupnu genetiku) jer bi to bilo ludilo :) e sada sto ja ne zelim to da vidim ne znaci da ne postoji :)

- - - - - - - - - -

Zato sam i pitao da li je moguce da su to jednostavno Srbi? Ima raznih tumacenja da ih sada ne iznosim svi su manje vise upoznati sa time.

Српско име је доста старије од првог помена Словена (средина VI века).

Ови топоними нису пали са неба
BsmbZ.jpg

umVS3.jpg

1jqc8j.jpg

toponim_poljska.jpg

Све више сам уверен да је име Срби некад било заједничко за све Словене.

Неки од Срба који су дошли у Британију као Четници су се оженили са Британкама па се зато дана нађе понеки Енглез који је I2-PH908.

Читај мало пажљивије шта се пише! Говорио сам о L161.1 а не о PH908.

Иначе, кажи ми да ли су ово пра-четници:

Scotland, Raschoille Cave, near Oban, 3800–3200 BCE -- I2a1b1 L161.1
Scotland, Tulloch of Assery A, Highland (Caithness), 3653–3390 calBCE -- I2a1b1 L161.1
Germany, Esperstedt, 3360-3086 BC -- I2a1b1a L1498+, L161.1+, CTS1293+, CTS1802+, L178+, CTS8239+, M423+, CTS11030+
Scotland, Isbister, South Ronaldsay, Orkney, 3336–3012 calBCE -- I2a1b1 L161.1
Scotland, Isbister, South Ronaldsay, Orkney, 3334–2942 calBCE -- I2a1b1 L161.1
Scotland, Isbister, South Ronaldsay, Orkney, 2581–2464 calBCE -- I2a1b1 L161.1

Читај мало пажљивије шта се пише! Говорио сам о L161.1 а не о PH908.

Иначе, кажи ми да ли су ово пра-четници:

Scotland, Raschoille Cave, near Oban, 3800–3200 BCE -- I2a1b1 L161.1
Scotland, Tulloch of Assery A, Highland (Caithness), 3653–3390 calBCE -- I2a1b1 L161.1
Germany, Esperstedt, 3360-3086 BC -- I2a1b1a L1498+, L161.1+, CTS1293+, CTS1802+, L178+, CTS8239+, M423+, CTS11030+
Scotland, Isbister, South Ronaldsay, Orkney, 3336–3012 calBCE -- I2a1b1 L161.1
Scotland, Isbister, South Ronaldsay, Orkney, 3334–2942 calBCE -- I2a1b1 L161.1
Scotland, Isbister, South Ronaldsay, Orkney, 2581–2464 calBCE -- I2a1b1 L161.1

Није ме брига за L161.1 , мене занима искључиво PH908 и ареал њене распростањености.

@Kor
@Kyrios

По мени, I2a-din је на ове просторе ушао и преко Срба, и преко Словена, и преко Бастарна који су ишли (заједно са својим породицама) на војне походе на Балкан, као и преко више десетина хиљада Бастарна које је Проб населио у Мезији. Имајући у виду да се ово последње десило крајем трећег века, мислим да су их Римљани само по инерцији звали Бастарнима, да су они тада већ били Словени, јер је етногенеза Словена, у току које су се Бастарни утопили у Словене, већ била завршена. То је, иначе, и један од последњих помена Бастарна, јер су они тада потпуно нестали, тачније постали су део Словена.

Бастарни можда нису оставили лингвистичке трагове (или ми не умемо да их препознамо), али археолошке свакако јесу, о томе има прилично много доказа, пре свега у оквиру Зарубињецке културе.

Poslednja izmena:

Ja sam protivnik bilo kakve simplifikacije istorije i svođenja na nekakve proste činioce i detinjaste predstave.

Ako se već komentariše psihologija članove foruma, mogu da dam doprinos i tome. Ali mnogima se ne bi svidela moja (psiho)analiza, naročito u pogledu pojedinaca koji su psihički osetljivi i preživljavaju razne vrste unutrašnjih napada na dovođenje u hipotetičku vezu jednog dela Dinarika sa Vlasima.

Svašta.

Горски има право.

То да су "германојезични" је под великим знаком питања! Како то неко да зна када је из њиховог језика сачувано само 5 речи, од којих се само 2 могу повезати са германским, док 3 речи немају паралелу ни у једном од познатих језика? Мачинский каже: "не исключено, что бастарны были носителями тех индоевропейских диалектов, которые позже исчезли полностью". Међутим, зашто би морао да буде баш индоевропски дијалект, зашто то не би могао да буде и буде неки ишчезли "староевропски" дијалект. Антички извори су их сврставали и у Германе, и у Келте, и у Сармате (у оном смислу о коме сам говорио -- као житеље Европске Сарматије), али наука није успела да разлучи шта су. Као што рече Щукин: "Спор об этническом лице бастарнов, пожалуй, не имеет смысла. Бастарны были бастарнами".

То да су "германојезични" је под великим знаком питања! Како то неко да зна када је из њиховог језика сачувано само 5 речи, од којих се само 2 могу повезати са германским, док 3 речи немају паралелу ни у једном од познатих језика? Мачинский каже: "не исключено, что бастарны были носителями тех индоевропейских диалектов, которые позже исчезли полностью". Међутим, зашто би морао да буде баш индоевропски дијалект, зашто то не би могао да буде и буде неки ишчезли "староевропски" дијалект. Антички извори су их сврставали и у Германе, и у Келте, и у Сармате (у оном смислу о коме сам говорио -- као житеље Европске Сарматије), али наука није успела да разлучи шта су. Као што рече Щукин: "Спор об этническом лице бастарнов, пожалуй, не имеет смысла. Бастарны были бастарнами".

Ono što je prilicno sigurno jeste da su bili ratničko pleme:)
Upravo je vrlo moguće da se radi o proto slovenima, ili bolje da kazem nosiocima formiranja slovena kao ovakvih I verujem dobrim delom jedan od drzavotvornijih elemenata slovenskog sveta

@Kor
@Kyrios

Ta tema je ovde pre 5-6 godina sasvim dobro obrađena, tako da je nema smisla ponavljati. Više je nego jasno da su se Bastarni "utopili" među Slovene, samo je pitanje koje haplogrupe bi mogle da se vežu za njih. I2a-Din je vrlo ozbiljan kandidat za to.

Vidim da ti je dole Kyrios jednim delom odgovorio na pitanje. Antički izvori govore o tome kako su se Bastarni počeli ženiti sa Slovenima (verovatno, Baltoslovenima) i kako su u tom procesu degradirali u sociološkom i rasnom smislu.

Moguće je da je Dinarik došao na Balkan i pre dolaska Slovena. Ti si naveo jedan mogući primer. Ipak, treba znati da su se posle smrti Filipa II Bastarni vratili na sever i da se tom prilikom mnogo njih utopilo prilikom prelaska Dunava, bar tako je zabeleženo u istorijskim spisima. Drugi hipotetički primer bi mogao da se odnosi na Avare, pošto je sasvim sigurno da je u njihovim redovima bilo mnogo vojnika koji su poreklom Sloveni.

... Moguće je da je Dinarik došao na Balkan i pre dolaska Slovena. Ti si naveo jedan mogući primer. Ipak, treba znati da su se posle smrti Filipa II Bastarni vratili na sever i da se tom prilikom mnogo njih utopilo prilikom prelaska Dunava, bar tako je zabeleženo u istorijskim spisima. Drugi hipotetički primer bi mogao da se odnosi na Avare, pošto je sasvim sigurno da je u njihovim redovima bilo mnogo vojnika koji su poreklom Sloveni.

Има мишљења да су Словени војевали у овим крајевима и раније, са Хунима. Да потсетим шта каже Алексеев:

"Наиболее тесно связанная с гуннами часть славян тогда же последовала за теми из них, кто перешел на земли Империи. Здесь славяне оставили о себе память в виде названий нескольких крепостей близ Наисса (ныне Ниш) и Пирота – опорных пунктов Империи на севере Иллирика. Можно заключить, что эти крепости были изначально заняты славяно-гуннскими гарнизонами с преобладанием или под началом славян. Есть и археологические следы пребывания славян в этих областях до начала VI в."

... Vidim da ti je dole Kyrios jednim delom odgovorio na pitanje. Antički izvori govore o tome kako su se Bastarni počeli ženiti sa Slovenima (verovatno, Baltoslovenima) i kako su u tom procesu degradirali u sociološkom i rasnom smislu.

У раду "К вопросу о прародине бастарнов" Е. В. Ляхин каже да су Бастарни придошлице вероватно били сиромашни, млади људи без жена. Одатле се природно намеће закључак да су се Бастарнски младићи женили прото-Словенским девојкама, и у том случају је било природно да су Бастарни ширили своју Y-DNA генетику, док су прихватили језик прото-Словенских жена (зна се да патријархалном друштву деца уче да говоре од мајке). То би могао да буде одговор на питање Горског како се изгубио њихов језик.

Ево једног цитата из рада Ляхина:
"Погребальный обряд ясторфской культуры, был подробно проанализирован С.П. Пачковой, которая нашла около 78 характерных черт с погребальным обрядом зарубинецкой культуры 6. Могильники однотипны и безинвентарны в виде кучки кальцинированных косточек в урнах из органического материала. Это позволяет сделать вывод, что бастарны, пришедшие на Поднепровье были, вероятно, бедными и молодыми людьми и шли без женщин, поскольку более или менее престижных погребений ясторфского типа на зарубинецкой территории не найдено."

Da, tako je. O tome sam i mislio kada sam odgovarao Gorskom. Mladi, siromasni, ratoborni i zeljni jedne stvari kod muskom oku ugodnih istocnoevropskih baltoslovenskih devojaka :D
Mene licno intrigira onaj Tacitov citat o Bastarnima:
«Отнести ли певкинов, венедов и феннов к германцам или сарматам, право, не знаю, хотя певкины, которых некоторые называют бастарнами, речью, образом жизни, оседлостью и жилищами повторяют германцев. Неопрятность у всех, праздность и косность среди знати. Из-за смешанных браков их облик становится все безобразнее, и они приобретают черты сарматов.»

Zvuci izrazeno rasisticki

Ovde ima zanimljivih stvari.

http://www.russika.ru/t.php?t=2182

tu je i rad Šćukina iz 1999. na temu Bastarna
https://cyberleninka.ru/article/v/zabytye-bastarny

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back