Krishna
Elita
- Poruka
- 24.185
Wroooooooooooonnng!!!
I2a1b1 L161.1/S185.1 (I2a-Isles)
Неки од Срба који су дошли у Британију као Четници су се оженили са Британкама па се зато дана нађе понеки Енглез који је I2-PH908.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Wroooooooooooonnng!!!
I2a1b1 L161.1/S185.1 (I2a-Isles)
Vrlo je verovatno da to važi i za Dinarik a i za mnoge druge grane. Jedino nisam siguran u procente -koliko možemo da rekonstruišemo. Sklon sam mišljenju da su i miksevi Slovena i i miksevi starosedelaca imali sve ove najveće tri grane kod nas unutar svoga kruga (R1a, Dinarik i E V13), a onda se ukrstili i formirali ovaj današnji miks. Nije teško pretpostaviti da je R1a bio dominantan kod Slovena, a E V13 kod starosedelaca, jedino kod Dinarika postoji znak pitanja u kom odnosu je bio kod koga, jer mogu razni scenariji da se naprave, pogotovo za PH908, koji je geografski i demografski raspolućen.
Неки од Срба који су дошли у Британију као Четници су се оженили са Британкама па се зато дана нађе понеки Енглез који је I2-PH908.
Ti si hitod bastrana do vlaha
Vrlo je moguće da su i neke R1a vlasko-germanske i da je I2a1b vlasko germanska , ustvari sasvim je realno da sloveni ni ne postoje . A Srbi? Šta su to Srbi![]()
A Srbi? Šta su to Srbi![]()
Мислим да сам ја први који је указао на могућност да I2a1b-Din код Словена потиче од Бастарна. Та могућност није за занемаривање јер има пуно археолога и историчара који сматрају да су Бастарни играли кључну улогу у генези Словена.
Чак и да се не ради о Бастарнима, непобитна је чињеница, до које су дошли археолози, да је у генези Словена учествовала етничка групација која је на простор Закарпатја са запада донела елементе јасторфске и латенске археолошке културе. Неки сматрају да су то били Бастарни, али и да нису они, јесте нека друга етничка групација која је дошла са простора под утицајем Германа и Келта. Природно је размишљати о томе да ли је та групација имала и генетски утицај на Словене и какав.
Такође сматрам да је до мешања I2a1b-Din и R1a дошло релативно касно, негде у периоду етногенезе Словена, јер да је до мешања дошло пар хиљада година раније, како неки сматрају, онда би се та смеша хомогенизовала и не би било толике диспропорције у фреквенцији тих хаплогрупа код Јужних Словена и осталих Словена.
Коначно, пошто етничка припадност Бастарна још увек није разјашњена, погрешно је рећи да се овом тезом "пришива германско порекло".
@Kor
@Kyrios
Покушајте мало детаљније да објасните целу ту конструкцију са Бастарнима. Заиста делује прилично конфузно.
Прво, што се тиче учешћа у етногенези Словена: етногенеза подразумева спајање две или више групација од којих свака унесе одређене лингвистичке или културне елементе у нови етнос. Који би то био траг Бастарна у словенској популацији ? Шта се од лингвистичких елемената у старословенском може приписати њима ? Који елементи материјалне културе ? Мислим, за Бастарне се врло конкретно везује Појанешти-лукашевска култура (међуречје Дњестра и Серета). Дакле, ако може мало више детаља, јер ово о чему ви говорите ми више личи на утапање илити асимилацију него на ''учешће у етногенези''.
Друго, превише компликујете ствари када је у питању начин на који би I2a-din могао ући међу данашње Србе. То је добро приметио Аналитичар. По вама је та хг преко Бастарна ушла међу Словене па онда са Словенима дошла на Балкан ??? Ако заиста и потиче од Бастарна, није ли логичније применити Окамову оштрицу и рећи да је на Балкану завршила мањим делом приликом војних похода Бастарна на Балкан, а већим делом када је Проб населио више десетина хиљада њих у Мезију ?
Он је влашки супремиста као и онај кловн Прави Влах.
Сигуран сам да овај аналитичар има неку пелео-балканску (влашку) хаплогрупу, па због тога има кризу идентитета.
Према Правом Влаху и аналитичару врв вештачка нација створена у 19-ом деловањем злочиначке СПЦ.
Горски има право.
Бастарни су били германојезични (могуће је и да су имали и келтских примеса у језику), и да су учесвовали у етно-генези прото-Словена унели би неки германске а можда и келтске елементе у језик новофорнираног словенског етноса.
То никако није случај, словенски елементи постоје у многим германским језима, а обрнуто јок.
Sicilija je daleko od Dinarika, a pogledaj ih u kriminalnom smislu.![]()
Vidim. Mada bih pre rekao da je taj stav nesto sto pokusavaju da proguraju tkz Bošnjaci.
Odbijam da verujem da neko moze da se definise sa samo jednom hpl na ustrb svih ostalih koje nosi u sebi(msm na ukupnu genetiku) jer bi to bilo ludiloe sada sto ja ne zelim to da vidim ne znaci da ne postoji
- - - - - - - - - -
Zato sam i pitao da li je moguce da su to jednostavno Srbi? Ima raznih tumacenja da ih sada ne iznosim svi su manje vise upoznati sa time.
Читај мало пажљивије шта се пише! Говорио сам о L161.1 а не о PH908.
Иначе, кажи ми да ли су ово пра-четници:
Scotland, Raschoille Cave, near Oban, 3800–3200 BCE -- I2a1b1 L161.1
Scotland, Tulloch of Assery A, Highland (Caithness), 3653–3390 calBCE -- I2a1b1 L161.1
Germany, Esperstedt, 3360-3086 BC -- I2a1b1a L1498+, L161.1+, CTS1293+, CTS1802+, L178+, CTS8239+, M423+, CTS11030+
Scotland, Isbister, South Ronaldsay, Orkney, 3336–3012 calBCE -- I2a1b1 L161.1
Scotland, Isbister, South Ronaldsay, Orkney, 3334–2942 calBCE -- I2a1b1 L161.1
Scotland, Isbister, South Ronaldsay, Orkney, 2581–2464 calBCE -- I2a1b1 L161.1
@Kor
@Kyrios
Покушајте мало детаљније да објасните целу ту конструкцију са Бастарнима. Заиста делује прилично конфузно.
Прво, што се тиче учешћа у етногенези Словена: етногенеза подразумева спајање две или више групација од којих свака унесе одређене лингвистичке или културне елементе у нови етнос. Који би то био траг Бастарна у словенској популацији ? Шта се од лингвистичких елемената у старословенском може приписати њима ? Који елементи материјалне културе ? Мислим, за Бастарне се врло конкретно везује Појанешти-лукашевска култура (међуречје Дњестра и Серета). Дакле, ако може мало више детаља, јер ово о чему ви говорите ми више личи на утапање илити асимилацију него на ''учешће у етногенези''.
Друго, превише компликујете ствари када је у питању начин на који би I2a-din могао ући међу данашње Србе. То је добро приметио Аналитичар. По вама је та хг преко Бастарна ушла међу Словене па онда са Словенима дошла на Балкан ??? Ако заиста и потиче од Бастарна, није ли логичније применити Окамову оштрицу и рећи да је на Балкану завршила мањим делом приликом војних похода Бастарна на Балкан, а већим делом када је Проб населио више десетина хиљада њих у Мезију ?
Није ме брига за L161.1 , мене занима искључиво PH908 и ареал њене распростањености.
Vrlo je moguće da su i neke R1a vlasko-germanske i da je I2a1b vlasko germanska , ustvari sasvim je realno da sloveni ni ne postoje.
Na koje misliš? Iz 7. veka, 14.veka ili 19. i 20. veka?A Srbi? Šta su to Srbi![]()
Он је влашки супремиста као и онај кловн Прави Влах.
Сигуран сам да овај аналитичар има неку пелео-балканску (влашку) хаплогрупу, па због тога има кризу идентитета.
Svašta.Према Правом Влаху и аналитичару врв вештачка нација створена у 19-ом деловањем злочиначке СПЦ.
A gde je matica, a ko su prečani?Za Krajinu ista prica, tako da ovo samo doprinosi da stvarate nepostojecu genetsku razliku Precana sa maticom.
Горски има право.
Бастарни су били германојезични (могуће је и да су имали и келтских примеса у језику), и да су учесвовали у етно-генези прото-Словена унели би неки германске а можда и келтске елементе у језик новофорнираног словенског етноса.
То никако није случај, словенски елементи постоје у многим германским језима, а обрнуто јок.
То да су "германојезични" је под великим знаком питања! Како то неко да зна када је из њиховог језика сачувано само 5 речи, од којих се само 2 могу повезати са германским, док 3 речи немају паралелу ни у једном од познатих језика? Мачинский каже: "не исключено, что бастарны были носителями тех индоевропейских диалектов, которые позже исчезли полностью". Међутим, зашто би морао да буде баш индоевропски дијалект, зашто то не би могао да буде и буде неки ишчезли "староевропски" дијалект. Антички извори су их сврставали и у Германе, и у Келте, и у Сармате (у оном смислу о коме сам говорио -- као житеље Европске Сарматије), али наука није успела да разлучи шта су. Као што рече Щукин: "Спор об этническом лице бастарнов, пожалуй, не имеет смысла. Бастарны были бастарнами".
@Kor
@Kyrios
Vidim da ti je dole Kyrios jednim delom odgovorio na pitanje. Antički izvori govore o tome kako su se Bastarni počeli ženiti sa Slovenima (verovatno, Baltoslovenima) i kako su u tom procesu degradirali u sociološkom i rasnom smislu.Прво, што се тиче учешћа у етногенези Словена: етногенеза подразумева спајање две или више групација од којих свака унесе одређене лингвистичке или културне елементе у нови етнос. Који би то био траг Бастарна у словенској популацији ? Шта се од лингвистичких елемената у старословенском може приписати њима ? Који елементи материјалне културе ? Мислим, за Бастарне се врло конкретно везује Појанешти-лукашевска култура (међуречје Дњестра и Серета). Дакле, ако може мало више детаља, јер ово о чему ви говорите ми више личи на утапање илити асимилацију него на ''учешће у етногенези''.
... Moguće je da je Dinarik došao na Balkan i pre dolaska Slovena. Ti si naveo jedan mogući primer. Ipak, treba znati da su se posle smrti Filipa II Bastarni vratili na sever i da se tom prilikom mnogo njih utopilo prilikom prelaska Dunava, bar tako je zabeleženo u istorijskim spisima. Drugi hipotetički primer bi mogao da se odnosi na Avare, pošto je sasvim sigurno da je u njihovim redovima bilo mnogo vojnika koji su poreklom Sloveni.
... Vidim da ti je dole Kyrios jednim delom odgovorio na pitanje. Antički izvori govore o tome kako su se Bastarni počeli ženiti sa Slovenima (verovatno, Baltoslovenima) i kako su u tom procesu degradirali u sociološkom i rasnom smislu.